تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 4 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):به جرّاح مدائنى فرمودند: آيا به تو بگويم كه مكارم اخلاق چيست؟ گذشت كردن از مردم، سهي...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1844117314




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

چرا نمی‌توانید سفری با سرعت نور داشته باشید؟


واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: چرا نمی‌توانید سفری با سرعت نور داشته باشید؟
تصور کنید که فردی در قطار ساکن نشسته است و توپی به سمت دیوار مقابل خود پرتاب می‌کند. شما در سکوی ایستگاه ایستاده‌اید و ناظر این صحنه هستید. سرعت پرتاب توپ از دید شما و مسافر نشسته در قطار، هر دو به یک مقدار است.


زومیت - تجربه‌ی سرعت بالا برای بشر توام با نوعی ترس و هیجان بوده است و روال فعلی به سمتی پیش می‌رود که علاقه‌مند هستیم که به تمام فرآیندهای موجود سرعت ببخشیم. رسیدن به سرعت نور یکی از رویاهایی است که از لحاظ علمی برای انسان دست نیافتنی است.

تئوری‌ نسبیت که توسط آلبرت انیشتین مطرح شده توانست با پاره کردن منشور جهان‌بینی کلاسیک، نقش مهمی در شهرت این فیزیکدان ایفا کند. نسبیت خاص که به موضوع حرکت اشیا در جهان می‌پردازد، دانشمندان را وادار کرد تا مفروضات خود را در مورد پارامترهای بنیادین نظیر زمان و فضا مورد ارزیابی مجدد قرار دهند. ضمن این که این نظریه به حل معماهای مهمی در خصوص رابطه‌ی انرژی و ماده کمک کرد.

سال ۱۹۰۵ نسبیت خاص انیشتین در مقاله‌ای با عنوان "الکترودینامیک اجسام متحرک" منتشر شد. انیشتین معادلات الکتریسیته و مغناطیس که توسط "جیمز کلرک ماکسول" بیان شده بود و معادلات حرکت "ایزاک نیوتن" را کنار هم قرار داد و این معادلات را با هم درگیر کرد.

بنا به نظر ماکسول نور، ارتعاشی در میدان الکترومغناطیسی بود که با سرعت ثابت در خلاء حرکت می‌کرد. بیش از ۱۰۰ سال پیش بود که نیوتن قوانین حرکت خود را با در نظر گرفتن ایده‌های گالیله مبنی بر متغیر بودن سرعت از نظر ناظر ثابت و ناظر متحرک مطرح کرد. برای مثال، توپی که در دستان خود نگه داشته‌اید، با سوار شدن شما در یک خودروی در حال حرکت، باز هم از نظر شما و دیگر افراد داخل خودرو ساکن به نظر می‌رسد. در حالی که از دید ناظران حاضر در پیاده‌رو، توپ متحرک است.

ماکسول و نیوتن

این مشکلی بود که در به کارگیری قوانین حرکت نیوتن برای توجیه حرکت نور وجود داشت. در معادلات ماکسول، با در نظر گرفتن خواص اجسامی که از طریق امواج حرکت می‌کنند، سرعت امواج الکترومغناطیسی، ثابت تعریف شده است. از این رو می‌توان گفت که سرعت امواج، مستقل از نوع ناظر فرض شده است.

تصور کنید که فردی در قطار ساکن نشسته است و توپی به سمت دیوار مقابل خود پرتاب می‌کند. شما در سکوی ایستگاه ایستاده‌اید و ناظر این صحنه هستید. سرعت پرتاب توپ از دید شما و مسافر نشسته در قطار، هر دو به یک مقدار است.

حالا فرض کنید قطار در جهت حرکت توپ شروع به حرکت می‌کند و شما دوباره سرعت توپ را اندازه‌گیری می‌کنید. این بار عدد سرعت بالاتر از دفعه‌ی قبل محاسبه می‌شود. چرا که یک سرعت اولیه (سرعت زمان استراحت قطار) به سرعت حرکت رو به جلوی آن اضافه شده است.در حالی که مسافر داخل قطار سرعت توپ را عدد دیگری گزارش می‌دهد که با عدد شما متفاوت است. در واقع با این که اعداد شما با هم فرق دارند اما هر دو با توجه به چارچوب‌های مرجع، درست محاسبه شده‌اند.

حالا اگر به جای توپ، نور را در نظر بگیرید، محاسبات منحرف می‌شوند! اگر مسافر داخل قطار در حال حرکت، نوری را به دیوار مقابل خود بتاباند و سرعت ذرات نور (فوتون‌ها) را اندازه‌گیری کند عدد به دست آمده با عدد محاسبه شده توسط شما یکسان خواهد بود. در هر دو حالت سرعت فوتون‌ها زیر ۳۰۰/۰۰۰ کیلومتر بر ثانیه به دست خواهد آمد که همان فرض معادلات ماکسول است.

انیشتین با در نظر گرفتن این ایده، سرعت ثابتی برای نور در نظر گرفت که یکی از دو اصل نظریه‌ی نسبیت خاص بود. اصل دیگر آن بود که قوانین فیزیک در همه جا یکسان هستند و تفاوتی ندارد که شما داخل هواپیما هستید یا کنار جاده ایستاده‌اید. با این حال، برای ثابت نگه داشتن سرعت نور برای همه‌ی زمان‌ها و ناظرها، فضا و زمان تبدیل به یک مقدار متغیر می‌شوند. می‌توان گفت که زمان پارامتر مطلقی نیست. به عنوان مثال عقربه‌های یک ساعت متحرک، آهسته‌تر از عقربه‌های یک ساعت ساکن حرکت می‌کنند. بنابراین از لحاظ نظری در سرعت نور، ساعت کاملا متوقف می‌شود.

اکنون این سوال مطرح می‌شود که زمان چقدر باید افزایش پیدا کند تا دو معادله‌ی بالا قابل حل شدن باشند. در سمت راست معادله، تغییرات زمانی Δt را داریم که فاصله‌ی زمانی بین دو رویدادی است که توسط ناظر درگیر اندازه‌گیری می‌شود. (در مثال بالا، ناظر درگیر مسافر داخل قطار بود.) در سمت چپ "Δt را داریم که به مدت زمان اندازه‌گیری رویداد توسط ناظر خارجی (در مثال بالا ناظر خارجی فرد حاضر در سکو بود) دلالت دارد. این دو پارامتر Δt و "Δt توسط ضریب لورنتس (γ) به هم مرتبط می‌شوند. در مثال قبل، سرعت قطار نسبت به سکوی ایستگاه نقش این ضریب را بازی می‌کند. در این معادله، c برابر با ثابت نور در خلاء است.

طول اجسام متحرک در جهت حرکت آن‌ها کاهش پیدا می‌کند. از این رو جسمی که با سرعت نور حرکت می‌کند، طولش به صفر خواهد رسید. طول قراردادی جسمی که نسبت به ناظر ساکن، متحرک است می‌تواند به وسیله‌ی تقسیم طول ساکن آن بر ضریب لورنتس محاسبه شود. بنابراین چنانچه جسمی بتواند با سرعت نور حرکت کند، طولش به صفر خواهد رسید.

البته به این نکته‌ی مهم توجه داشته باشید که جسمی مانند شما هر چه حرکت سریع‌تری داشته باشد، متوجه تغییری نخواهد شد. چرا که در اینجا زمان عملکرد طبیعی دارد و به همین دلیل از طول شما کاسته نمی‌شود! با این حال، برای اشیای معمولی و سرعت‌های موجود در زندگی روزمره، ضریب لورنتس عددی نزدیک به ۱ است و تنها در سرعت‌هایی نزدیک به سرعت نور می‌توان آن را جدی گرفت.

یکی دیگر از نظریات نسبیت خاص این است که با افزایش سرعت شی، جرم آن در مقایسه با جرم حالت ساکن افزایش پیدا می‌کند. در واقع جرم یک جسم متحرک معادل جرم آن در حالت ثابت ضربدر ضریب لورنتس است.

از این رو هر چه سرعت جسم زیادتر می‌شود و به کسر قابل ملاحظه‌ای از سرعت نور نزدیک‌تر می‌شود، بخشی از انرژی به جای افزایش سرعت منجر به افزایش جرم جسم می‌شود.

دستاورد استارشات

 پروژه‌ی "دستاورد استارشات" (Breakthrough Starshot) هم یکی از مهیج‌ترین ایده‌های علمی است که وعده می‌دهد با انتقال تجهیزات سخت‌افزاری به نزدیک‌ترین ستاره‌ی پیش رو، نمایش پخش زنده‌ای از فضا برای عموم مردم فراهم کند. هدف تیم دستاورد استارشات، این است که سرعت سفینه‌ی فضایی خود را به ۲۰٪ سرعت نور برساند. در این سرعت، برخورد با یک ذره‌ی گرد و غبار هم می‌تواند منجر به فاجعه شود و به سفینه آسیب جدی بزند. چنانچه ذرات گرد و غبار به اندازه‌ی کافی بزرگ باشند، انرژی آزاد شده ناشی از، از هم گسستن آن‌ها بر اثر تصادف به قدری قوی است که می‌تواند یک سفینه‌ی فضایی را نابود کند. از این رو تیم به دنبال راهکارهایی برای به حداقل رساندن خطرات احتمالی این ایده است.









این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن