واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: شبکه ملی اطلاعات فعلاً فقط یک شبکه دولتی است
دو روز پيش بود كه به مناسبت هفته دولت فاز اول شبكه ملي اطلاعات به طور رسمي افتتاح شد تا پس از 11 سال بخت اين مصوبه قانوني باز شود اما...
نویسنده : زهرا چيذري
دو روز پيش بود كه به مناسبت هفته دولت فاز اول شبكه ملي اطلاعات به طور رسمي افتتاح شد تا پس از 11 سال بخت اين مصوبه قانوني باز شود اما برخی كارشناسان فضاي مجازي معتقدند در افتتاح شبكه ملي اطلاعات كه بهصورت مستقيم از سايت آپارات و چند اپراتور پخش شد، بخشی از جزئيات اين شبكه براي دشمن رونمايي شد. از سوي ديگر شبکه ملی اطلاعات هنوز برخی از آنچه در قانون برایش پیشبینی شده را پوشش نمیدهد و باید در آینده تکامل یابد.
ماجراي لزوم راهاندازي شبكه ملي اطلاعات براي برقراري اينترنتي ايمن، ارزان و در دسترس به سالها پيش بازميگردد. سرانجام پس از طرح اين موضوع در شوراي عالي انقلاب فرهنگي و تصويب آن، اين طرح در ماده 46 قانون برنامه پنجم توسعه براي خودش جا باز كرد تا لزوم اجراي آن قطعيتر از گذشته شود. با وجود اين اجراي اين شبكه بنا به دلايل مختلفي كه مسئولان فضاي مجازي آن را فقدان زيرساختها ميخواندند مسكوت ماند تا سرانجام دو روز قبل فاز نخست اين شبكه به طور رسمي با حضور معاون اول رئيسجمهور، دبير شوراي عالي فضاي مجازي، وزير ارتباطات و مقامات اجرايي اين وزارتخانه افتتاح شد. با وجود اين آنطور كه سيد عليرضا آلداوود، پژوهشگر فضاي مجازي ميگويد، شبكهاي كه در كشور راهاندازي شده است، شبكه ملي اطلاعات نيست بلكه شبكهاي دولتي به نام شبكه ملي اطلاعات است.
يك بيقانوني محض
بنا به تأكيد آلداوود در افتتاح شبكه ملي اطلاعات كه بهصورت مستقيم براي نمايش توانمنديهاي شبكه ملي، از سايت آپارات و چند اپراتور پخش شد، عملاً برخي از جزئيات اين شبكه را براي دشمن رونمايي كردند؛ نفوذيهاي داخلي و دشمن كه در مقابل ما نشستهاند، نحوهزيرساخت و معماري كامل اين شبكه را مشاهده كردند. وی میگوید: روند اين شبكه دولتي مشكوك است زيرا در حال حاضر افتتاح شبكه ملي اطلاعات توسط مخالفين صددرصد واژه «شبكه ملي اطلاعات» صورت گرفت كه حتي در دولت نهم و دهم با راهاندازي اين شبكه مخالفت ميكردند. از سوي ديگر با توجه به اينكه كشور ما در دو ماه گذشته تهديد به حملههاي سايبري شد، اين حملات مشخص است كه همانند حمله «نيتروزئوس» بر پايه معماري شبكه ايران برنامهريزي شده است. با وجود اين صلاحيت راهاندازي شبكه ملي اطلاعات طبق فرامين رهبر معظم انقلاب در اختيار شوراي عالي فضاي مجازي است، در حالي كه افتتاح اين شبكه توسط وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات انجام شد.
اينترنت يا اينترانت؟!
روحالله مؤمن نسب، پژوهشگر ديگر فضاي مجازي نيز درباره آنچه كه تحت عنوان شبكه ملي اطلاعات و از سوي وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات افتتاح شد به «جوان» ميگويد: شبكه ملي اطلاعات يك كار ملي و نيازمند به تقسيم كار ملي است و در اين حوزه وزارت ارتباطات مسئوليت مستقيم ندارد. بنا به تأكيد وي شبكه ملي اطلاعات بايد بعد از تصويب شوراي عالي فضاي مجازي زير نظر مركز ملي فضاي مجازي و به صورت يك طرح ملي و با تقسيم كار ملي اجرايي شود، در حالي كه آنچه كه اكنون به عنوان شبكه ملي اطلاعات راهاندازي شده شبكه دولتي اطلاعات است نه شبكه ملي اطلاعات و در اين ميان بخش خصوصي و بخش فرهنگي كشور كاملاً ناديده گرفته شده است. وي با تأكيد بر اينكه شبكه ملي اطلاعات اينترانت است، ميافزايد:آنچه كه هم اكنون به عنوان شبكه ملي اطلاعات راهاندازي شده آنطور كه وزير ارتباطات توضيح داده اين شبكه تبادل نقاط ترافيك داده داخلي است كه در واقع همان اينترانت است. از سوي ديگر سيستم تبادل داده داخلي را از سال 91-90 داشتهايم و اين چيز جديدي نيست كه بخواهد افتتاح شبكه ملي اطلاعات نام بگيرد.
اهداف پشت پرده اينترانت راهاندازي شده
از نگاه مؤمننسب كليد زدن فاز نخست شبكه ملي اطلاعات از سوي وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات يك مانور تبليغاتي است كه با چند هدف انجام شده است. وي ميافزايد: يكي از اين اهداف فرار وزارت ارتباطات از تحقيق و تفحص مجلس است. از سوي ديگر برنامه ششم توسعه هم اكنون در مجلس شوراي اسلامي در حال تصويب است و با مانور تبليغاتي روي اجرايي شدن شبكه ملي اطلاعات دولت ميتواند مانع از پر رنگ شدن اين تكليف قانوني در برنامه ششم شود و حتي آن را از اين برنامه حذف كند. همچنين با اين اقدام ميخواهند مطالبهگري براي راهاندازي شبكه ملي اطلاعات را كه از سوي شخص رهبري و همچنين علما و مجتهدان هم به شكل جدي پيگيري ميشود، با اين بهانه كه ما شبكه را راهاندازي كردهايم، خنثي كنند. به باور مؤمننسب همچنين دولت ميخواهد شبكه ملي اطلاعات را از حالت حاكميتي به حالت دولتي و درونقوهاي تبديل كند. اين در حالي است كه تعريف شبكه ملي اطلاعات اينترنت سالم، سريع، امن و ارزان است اما آنچه تحت عنوان شبكه ملي اطلاعات رونمايي شد هيچ يك از اين ويژگيها را ندارد. وي تأكيد ميكند: شركت ارتباطات سيار در حال حاضر در توزيع ترافيك انحصار دارد و با اين راهكار جديد توليد ترافيك را هم در انحصار خود ميگيرد، به اين ترتيب توليدكنندگان ترافيك و محتوا بايد در ازاي توليد ترافيك به جاي دريافت پول، پول پرداخت كنند. اين كارشناس معتقد است دولتي كردن شبكه ملي اطلاعات خلاف اصل 44 قانون اساسي است و علاوه بر اين جلوي پيشرفت كشور را ميگيرد و امنيت را پايين ميآورد. وي نيز با اشاره به توضيحاتي كه نصرالله جهانگرد در مراسم رونمايي درباره جزئيات اين شبكه ارائه ميدهد، معتقد است اين كار افشا كردن بخشي از اطلاعات به صورت عمومي است.
شبكهاي با امنيت كمتر
مؤمننسب درباره مشكل امنيتي شبكه ملي اطلاعات راهاندازي شده از سوي وزارت ارتباطات اينگونه توضيح ميدهد:اگر براي راهاندازي اين شبكه تقسيم كار ملي صورت نگيرد و روند قانوني آن كه بايد از مسير شوراي عالي فضاي مجازي و مركز ملي فضاي مجازي صورت بگيرد طي نشود همه اطلاعات و دادهها در يك جا جمع ميشود، بيآنكه دستگاههاي امنيتي نظارت لازم را داشته باشند. همچنين چنانچه از زيرساختهاي خارجي استفاده شود و اجراي اين شبكه را به يك شركت خارجي واگذار كنند، امنيت اطلاعات از اين هم پايينتر ميآيد. اين كارشناس فضاي مجازي تصريح ميكند: شبكه ملي اطلاعات بدون محتوا هيچ ارزشي ندارد اما بنا به تأكيد شخص وزير ارتباطات اين وزارتخانه در حوزه توليد محتوا تخصصي ندارد. در حالي كه شبكه ملي اطلاعات يعني توليد ترافيك، بنابراين وزارت ارتباطات نميتواند مالك شبكه ملي اطلاعات باشد. وي به دستورات دهگانه رهبري به شوراي عالي فضاي مجازي در سال گذشته اشاره ميكند و ميافزايد: در بند 5 اين دستورات بر تسريع در راهاندازي شبكه ملي اطلاعات پس از تصويب طرح آن در شوراي عالي و نظارت مستمر و مؤثر مركز ملي بر مراحل راهاندازي و بهرهبرداري از آن تأكيد شده است اما هيچ نامي از وزارت ارتباطات نيامده است. پس اين وزارتخانه در اين بين هيچ مأموريت قانوني ندارد و اجراي شبكه ملي اطلاعات از سوي اين وزارتخانه خلاف قانون است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۸ شهريور ۱۳۹۵ - ۲۰:۲۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]