واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
از شورش بانکهای خارجی علیه برجام تا اماننامه ازمخالفتهای جمهوریخواهان و وعده دونالد ترامپ به پاره کردن توافق ومخالفت برخی مقامات ایرانی باآن که بگذریم آنچه ازاهمیت بیشتری برخورداراست شورشی بیسروصدا علیه توافق هستهای توسط بانکهای بینالمللی در جریان است و این بانکها باایران همکاری نمیکنند.
به گزارش فرهنگ نیوز، «از مخالفتهای جمهوریخواهان و وعده دونالد ترامپ به پاره کردن توافق و مخالفت برخی مقامات ایرانی با آن که بگذریم آنچه مسلماً از اهمیت بیشتری برخوردار است این میباشد که در پشت این صحنه و جدای از رقابتهای انتخاباتی امریکا، شورشی بیسر و صدا علیه توافق هستهای توسط بانکهای بینالمللی در جریان است و این بانکها با ایران همکاری نمیکنند» این بخشی از مقاله روز گذشته روزنامه فایننشال تایمز است که در آن به بررسی چرایی علت عدمهمکاری بانکها با ایران بهرغم توافق هستهای پرداخته است. این اولین بار نیست که یک رسانه غربی از بیبهره بودن برجام برای طرف ایرانی سخن به میان آورده و از مسدود بودن ارتباطات بانکی و مالی بانکهای کشورمان با بانکهای اروپایی سخن به میان میآورد، آنچنان که تاکنون بارها رسانههای مختلف چنین مسئلهای را عنوان و برخی از اعضای تیم مذاکرهکننده کشورمان نیز آن را تصدیق کردهاند. اعترافات دیرهنگام اعضای تیم مذاکرهکننده و سایر مقامات دولتی در حالی است که چالش ایران و امریکا از روز اجرای برجام تاکنون تنها به ارتباطات بانکی بانکهای ایرانی و اروپایی خلاصه نمیشود، آنچنان که عدماستفاده ایران از چرخه دلار در معاملات و ارتباطات مالی بینالمللی، بسته بودن سوئیفت برای طرف ایرانی، مانعسازی جهت سفر نکردن تجار و توریست به ایران و عدمتوانایی ایران جهت دریافت پولهای حاصل از فروش نفت گوشهای از مشکلات اساسی در دوران پسابرجام بوده که هر کدام به تنهایی برای به بنرسیدن یک توافق بینالمللی مانند برجام کفایت میکند.
فایننشال تایمز در حالی از عدمتعهد امریکاییها در متن برجام مینویسد و از مانعتراشی آنها در دوران پسابرجام اینگونه میگوید که این مسئله حول محور سؤالی ناراحتکننده میچرخد، مبنی بر اینکه وزارت دادگستری امریکا چگونه با بانکهایی که قصد تعامل با ایران را داشته باشند برخورد خواهد کرد. طی سالهای اخیر، بانکهای امریکایی اجازه همکاری با همتایان ایرانی خود را نداشتهاند. زمانی که آقای کری در سال گذشته توافق هستهای را اعلام کرد، این تحریمها را برنداشت که طرف ایرانی همچنان اصرار دارد بدون پذیرش واقعیت و موانع جدی که در مسیر اجرای برجام توسط غربیها قرار گرفته است، برای دعوت بانکها، سرمایهگذاران و تجار سایر کشورها از جیب امریکاییها خرج کرده و به آنها تضمین میدهند که برای سرمایهگذاری در کشورمان از مقامات ایالاتمتحده تضمین لازم را خواهند گرفت!
برهمین اساس روز پنجشنبه وزیر امورخارجه کشورمان در همایش بررسی فرصتهای اقتصادی مشترک ایران و شیلی اعلام کرد ایران آمادگی دارد برای رفع برخی نگرانی بانکهای خارجی در زمینه همکاری با ایران از بخش ویژه نظارت بر تحریمها در خزانهداری امریکا دریافت کند. اعلان چنین مسئلهای از سوی محمدجوادظریف گویای این نکته است که دستگاه سیاست خارجه از عدمتمایل بانکها و تجار و سرمایهگذاران کشورهای مختلف از همکاری با کشورمان باخبر بوده و تنها راهکار را نه عمل امریکاییها به متن برجام بلکه ارائه تضمینهای کافی از سوی مقامات این کشور برای ترغیب سایر کشورها جهت مفاهمه با ایران میداند؛ مسئلهای که تحقق آن بسیار بعید و دور از ذهن به نظر میرسد و دولتمردان این مسئله را هم بهخوبی میدانند و به همین دلیل تلاش میکنند بدون ارائه مطلوب اطلاعات به جامعه درباره برجام همچنان در مواضع رسمی و غیرررسمی دستاوردهای برجام را بیشمار عنوان کنند، آنگونه که در یکی از آخرین موضعگیریها علی جنتی بیان میکند: «مذاکرات برد- برد داشتیم، یعنی نه آنها و نه ما به اهداف کامل خود نرسیدیم. ایرانهراسی که راه انداخته بودند برداشته شد و در گذشته یک وزیر نمیتوانست به خارج از کشور برود اما اکنون استقبالی که از روحانی در فرانسه صورت گرفت بسیار بالاتر از دستاورد برجام است. تحریم بانکی برداشته شد و میتوانیم به راحتی گشایش اعتبار کنیم و بسیاری از شخصیتهای ایرانی در تحریم بودند که برداشته شد اما برخی بانکها هنوز مورد تحریم هستند.»
تلاش برای القای موفقیت در داخل توسط دولتمردان در حالی است که فایننشال تایمز در ادامه مقاله مورد اشاره خود به مانعتراشی وزارت دادگستری امریکا و محقق نشدن اهداف کشورمان از توافق هستهای اینگونه مینویسد: «این مسئله حول محور سؤالی ناراحتکننده میچرخد مبنی بر اینکه وزارت دادگستری امریکا چگونه با بانکهایی که قصد تعامل با ایران را داشته باشند برخورد خواهد کرد. طی سالهای اخیر، بانکهای امریکایی اجازه همکاری با همتایان ایرانی خود را نداشتهاند. زمانی که آقای کری در سال گذشته توافق هستهای را اعلام کرد، این تحریمها را برنداشت.» آنچه در این میان مبرهن است این مسئله است که دولتمردان یازدهم تلاش میکنند مانع ارائه اطلاعات و آمار صحیح به جامعه شده و با موضعگیری حمایتی از متن و اجرای برجام در تریبونهای مختلف با تزریق خوشبینی نسبت به امریکا، افکار عمومی را همچنان به این ایده که مذاکره با امریکا مرتفعکننده مشکلات داخلی است، امیدوار نگه داشته و به نوعی موفقیت در انتخابات آتی را تضمین کنند چرا که در صورت ناامیدشدن مردم از نتایج مردم، شکست این طیف در انتخابات 96 قطعی است.
منبع: جوان
95/6/8 - 08:56 - 2016-8-29 08:56:07
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 159]