واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: روزنامه فایننشال تایمز (FT) در یادداشتی به بررسی علت عدم همکاری بانک ها با ایران علیرغم توافقه هسته ای پرداخته است.
به گزارش تراز ، در ابتدای این نوشتار که زیر عنوان "بانک ها نمی توانند بدون تضمین آمریکا در ایران سرمایه گذاری کنند" تنظیم شده می خوانیم: این ماجرا، مثالی غمانگیز است که نشان می دهد سیاست واشنگتن تا چه حد می تواند ناهمانگ باشد.
خلاصه ای از یادداشت این روزنامه انگلیسی از منظرتان می گذرد:
"جان کری" وزیر خارجه آمریکا در ژولای 2015 از توافق تاریخی هسته ای با ایران رونمایی کرد. انتظار می رفت که این توافق یکی از بخش های کلیدی میراث اوباما باشد: در قبال توقف برنامه هسته ای تهران، واشنتگن متعهد به لغو بسیاری از تحریم ها می شود.
قرار بود این نمایش بتواند گردش پولی به داخل ایران را به جریان انداخته و رشد اقتصادی این کشور را به حرکت درآورد.
به نظر می رسید که این توافق مفهومی سرنوشت ساز برای ایران و آمریکا داشته باشد. اما یک سال پس از توافق هسته ای، کارها کاملا برنامه ریزی شده جلو نرفت.
از مخالفت های جمهوری خواهان و وعده دونالد ترامپ به پاره کردن توافق و مخالفت برخی مقامات ایرانی با آن که بگذریم آنچه مسلما از اهمیت بیشتری برخوردار است این می باشد که در پشت این صحنه و جدای از رقابت های انتخاباتی آمریکا، شورشی بی سر و صدا علیه توافق هسته ای توسط بانک های بین المللی در جریان است و این بانک ها با ایران همکاری نمی کنند.
این مساله حول محور سوالی ناراحت کننده می چرخد مبنی بر اینکه وزارت دادگستری آمریکا چگونه با بانک هایی که قصد تعامل با ایران را داشته باشند برخورد خواهد کرد.
طی سال های اخیر، بانک های آمریکایی اجازه همکاری با همتایان ایرانی خود را نداشته اند. زمانیکه آقای کری در سال گذشته توافق هسته ای را اعلام کرد، این تحریم ها را برنداشت.
جان کری اعلام کرد آمریکا مخالفت دیرینه خود با تجارت بانک های غیرآمریکایی با ایران را کنار گذاشته است. وی در سال جاری [میلادی] از بانک های اروپایی خواست با ایران کار کنند تا فعالیت های اقتصادی این کشور ارتقا یابد.
با این حال، وزارت خزانه داری ایالات متحده از این بانک ها خواسته قبل از انجام هر معامله ای با ایران با این وزارتخانه مشورت کنند و بدون اطلاعات کافی دست به چنین اقدامی نزنند.
دلایلی وجود دارد که بانک های غیرآمریکایی مشتاق به استفاده از شانس همکاری با ایران هستند. بانک های اروپایی –با توجه به اینکه نرخ بهره در غرب بسیار پایین است شدیدا به دنبال فرصت های تجاری با سوددهی بالا هستند.
در همین حال بانک هایی مانند "دویچه بانک"، "بیانپی پاریباس"، "استاندارد چارترد" و "اچاسبیسی" دارای سابقه طولانی از فعالیت در ایران هستند. این بانک ها مشتریانی دارند که خواستار تجارت با ایران می باشد.
به عنوان مثال ماه گذشته [میلادی] شرکت های "زیمنس" و "رولز رویس" مذاکراتی را برای سرمایه گذاری های جدید در بخش انرژی ایران آغاز کرده اند.
اما در اینجا نکته ای چند میلیارد دلاری وجود دارد. از سال 2010 تاکنون وزارت دادگستری آمریکا بانک های غیر آمریکایی را به علت مواردی ادعایی چون دور زدن تحریم ها، پول شویی و نقض قوانین ضدتروریسم حدود 15 میلیارد دلار جریمه کرده است.
از جمله این موارد جریمه 8.9 میلیارد دلاری علیه شرکت "بیانپی پاریباس" بوده که در سال 2014 و به علت همکاری با ایران، کوبا و سودان اعمال شد.
جای تعجب نیست که با توجه به این سابقه، بانک های اروپایی و آسیایی بسیار عصبی بوده و خواستار تضمین محکم وزارت دادگستری آمریکا جهت تعامل با ایران می باشند.
آن ها می خواهند مطمئن شوند اگر درخواست آقای کری برای ورود به معامله با ایران را اجابت کنند با مجازات های وزارت دادگستری آمریکا مواجه نخواهند شد.
وی تاکنون قادر نبوده یا تمایل نداشته–که وزارت دادگستری آمریکا را به صدور چنین مجوزی ترغیب کند. به همین علت بانک ها به صورتی موثر به اعتصاب خود ادامه داده و با ایران همکاری مجدد نمی کنند.
منبع: جام نیوز
زمانبندی انتشار: 6 شهريور 1395 - 10:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 115]