تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 10 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):بهترين سخن، كتاب خدا و بهترين روش، روش پيامبر صلى‏لله‏ عليه ‏و ‏آله و بدترين ام...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1835818860




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سایه شوم احتکار و کمبود بر بازار شکر


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: احتکار، کمبود، تأخیر واردات و نقص سیستم تنظیم بازار از عوامل اصلی در نوسانات بازار شکر میباشند. برونرفت از این مشکل در خودکفایی تولید شکر نهفته بوده که نمودی از برکات توجه به سیاستهای اقتصاد مقاومتی خواهد بود. 


به گزارش تابناک اقتصادی، شکر یک کالای استراتژیک و همواره مورد توجه دولتها بوده است. افزایش روز به روز قیمت شکر و کمیابی آن در بازار، مصرف‌کننده نهایی را با چالش روبه‌رو ساخته و مسلماً دو سوی مهم نوسانات بازار این محصول استراتژیک در عرضه و تقاضا نهفته است. طي ماه اخير قيمت شکر در بازار افزايش يافت و به بيش از کيلويي4000 تومان براي مصرف‌کننده رسيد. نوسانات شدید در بازار شکر با وجود آمار میزان تولید و مصرف در کشور چگونه چه توجیهی دارد؟ با نگاهی دقیق میتوان رد پای احتکار، کمبود و نقص در سیستم تنظیم بازار را مشاهده کرد.  


عوامل فوق دست در دست هم داد تا در تازهترین واکنش، شاهد عذرخواهی وزیر جهاد کشاورزی از مردم باشیم. محمود حجتی گفت: در واردات شکر غفلت کردیم. وی در ادامه دو دلیل عمده برای نوسان شدید قیمت شکر ذکر کرد. یکی غلفت مسئولین در توزیع بهموقع شکر در بورس بوده است. به گفته وزیر کشاورزی، اکنون بیش از دو برابر تقاضای موجود، شکر در بورس کالا عرضه می‌شود و نصف آنچه عرضه می‌شود، بیشتر خریدار ندارد. همین هم موجب شده است که التهاب بازار تا حدودی فروکش کند. 


محمود حجتی علت دیگر افزایش قیمت شکر را به سوداگری برخی محتکران بازار مرتبط دانست و گفت، طبق روال طبیعی بازار، ستاد تنظیم قیمت بازار برای جبران هزینه‌های تولید این کالا قرار بود قیمت این محصول را کمی بالا ببرد و این سوداگران با علم به این موضوع، اقدام به احتکار شکر کردند و این احتکار کمبود در بازار را موجب شد. هم‌اکنون روزانه بیش از حد تقاضا شکر به قیمت هزار و 530 تومان عرضه می‌شود و التهاب کلی قیمت فروکش کرده است. علاوه بر این هم‌اکنون شکر وارداتی جدید هم در بازار عرضه شده است، همچنین شکر چغندرقند هم بزودی وارد بازار می‌شود و مشکل قیمت حل خواهد شد. 


عباسی معروفان معاون بازرگانی داخلی شرکت بازرگانی دولتی ایران از عرضه روزانه و فراوان شکر در بازار توسط این شرکت خبر داد و گفت: در حال حاضر بازار شکر اشباع شده و بخشی از محصول عرضه شده مشتری ندارد. آیا علیرغم اشباع شکر در بازار باید شاهد نوسان و گرانی قیمت شکر باشیم؟. این در حالی است که یکی از وظایف سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، برخورد با گرانفروشی و مقابله با احتکار است اما این سازمان چه اقدامی برای متعادل کردن بازار انجام داده است؟ آیا کماکان دلالان و احتکارگران که عده کمی هستند از این وضعیت منتفع نمی‌شوند؟  


مسلماً یکی از عوامل مهم در انگیزش احتکار و دلالی، کمیابی یک محصول در بازار بوده و نمیتوان چندان به عقیده برخی مسئولین درخصوص نبود خریدار برای شکرهای عرضه شده و کذب محض بودن شایعات مربوط به کمبود و گرانی شکر در بازار اکتفا نمود. رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی، دلیل گرانی شکر در بازار را کمبود شکر خام میداند نه عملکرد محتکرین. این موضوع نیز یکی از گلوگاههای مهم و مؤثر بر بازار شکر میباشد؛ چرا که با تصمیم برای جبران این کمبود در بازار و نیز اجازه عرضه شکر از هفته پیش در بورس کالا به توزیعکنندگان، تأثیر مثبت بر بازار این محصول مشاهده شده است. به گفته محمد آقا طاهر رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی، در هفنههای گذشته در بورس کالا به توزیعکنندگان و بنکداران، شکر عرضه نمیشد و فقط به کارخانهها و کارگاههای تولیدی دارای مجوز این محصول عرضه میشد اما با تصمیم خوبی که از هفته گذشته اتخاذ گردید، شاهد تعادل عرضه و تقاضا در بازار خواهیم بود؛ چرا که صنوف تولیدی و توزیعی مثل ظروف مرتبط هستند. البته که به گفته معروفان، عده‌ای سودجو و دلال با طرح اینگونه شایعات دروغین درصدد القاء کمبود این کالا در جامعه هستند تا از این طریق هم مجوز واردات شکر دریافت کنند و هم با بالابردن قیمت در بازار، سودهای کلان به جیب بزنند اما ما هم با این مقام مسئول در شرکت بازرگانی دولتی ایران هم عقیدهایم که دستگاه‌های نظارتی باید بر این مساله کنترل داشته باشند که بازار دلالی شکل نگیرد. وی با نکوهش اقدام سودجویان برای بی‌ثبات جلوه دادن بازار کالاهای اساسی و پرمصرف کشور، تصریح کرد: متأسفانه سودجویان و دلالان به دنبال آشفته کردن بازار شکر کشور هستند و از این طریق افزایش تصنعی قیمت بازار را دامن می‌زنند.  


علی قنبری معاون وزیر جهاد کشاورزی نیز به تأثیر منفی دلالی در این بازار اشاره دارد. در این جا باید به نقش دستگاههای مربوطه در نیاز سنجی و تنظیم بازار نیز پرداخته شود. سرانه مصرف شکر در ایران تقریباً 28 کیلوگرم است. نیاز داخلی شکر در سال حداقل ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن میباشد. جمع تولید قند و شکر ایران در سال 1394 حدود 000/550/1 تن بوده که کمبود آن (حدود 800 تن) باید وارد گردد. علیرغم وجود این آمار و اطلاعات البته برخی کوتاهیها در این زمینه نیز به چشم میآید. مهرفرد قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی در امور بازرگانی، تأخیر چند روزه در صدور مجوز واردات را تأیید کرده اما مانی جمشیدی کارشناس حوزه کشاورزی، تأخیر دو ماهه و نیز افزایش قیمت جهانی شکر را عامل نوسانات اخیر در بازار شکر میداند. پس علاوه بر بحث احتکار، مشکل در واردات نیز اضافه شده است. بهمن دانایی دبیر انجمن صنفی صنایع قند و شکر نیز با تأیید تاخیر در واردات شکر، علت را باران چهل روزه برزیل دانست که این مسئله علاوه بر تأخیر وزارت جهاد کشاورزی در صدور مجوز واردات منجر به نوسانات بازار شکر در کشور شد. اما این را نمیتوان دلیل محکمی برای آشفتگی بازار شکر اعلام نمود. اگر به گفته برخی ما با مازاد شکر در بازار روبرو هستیم چرا مشکل تأخیر در واردات باید موجب نوسان شدید در قیمت شکر داشته باشد. آیا نبض سیستم تنظیم بازار بهخوبی میزند.  


منطقی است که تنظیم بازار شکر را برعهده وزارت جهاد کشاورزی بدانیم. مسئولین ذیربط در این وزارتخانه باید هر لحظه انبارها و بازارها را به خوبی رصد و موجودی آنها را مشخص نموده تا بتوانند طی یک برنامهریزی منسجم، میزان و زمان مناسب واردات را اعمال نمایند. متأسفانه عدم نظام منسجم در تهیه آمار صحیح و واقعی از انبارها و البته معضلی بنام وجود انبارهای مخفی کار را برای تنظیم شبکه بازار این محصول دشوارتر کرده است. اما به هر حال مواد غذایی شوخی بردار نیست و اگر میزان تولید، کفاف نیاز جامعه را ندهد کمبود آن باید از طریق واردات تأمین شود. پس از واردات البته باید نظارت دقیق بر توزیع و عرضه شکر نیز بهخوبی انجام گرفته تا با نرخ مصوب و به میزان کافی در اختیار مصرفکننده قرار گیرد. اما متأسفانه در این زمینه نیز شاهد قصور هستیم، چرا که رییس اتحادیه سوپرمارکت و مواد پروتئینی میگوید هر کیلوگرم شکر باید ۲۷۰۰ تومان فروخته شود، اما به دلیل خودداری عمده‌فروشان از فروش شکر، قیمت این محصول در بازار مصرف به بیش از ۳۵۰۰ تومان رسیده است!. با اعلام سازمان تعزیرات، فروشندگان خرد شکر میتوانند با مراجعه بورس، هر کیلوگرم شکر را به قیمت ۲۵۰۰ تومان خریداری و به قیمت ۲۷۰۰ تومان بفروشند، اما بهدلیل سختی این مسیر، فروشندگان از انجام آن خودداری می‌کنند. اصولاً یک فروشنده چگونه برای خرید دو کیسه شکر به بورس مراجعه کند. این خرید کوچک چه میزان بروکراسی اداری خواهد داشت و اصلاً برای فروشنده بهصرفه خواهد بود یا خیر؟ 


حالا پس از گذشت يک ماه از افزايش قيمت شکر، دبير انجمن صنفي صنايع قند و شکر مي‌گويد طي هفته‌ گذشته قيمت شکر از کيلويي بيش از 3500 تومان به حدود 2800 تومان کاهش يافته و در ادامه با توجه به ورود شکر توليدي حاصل از واردات و آغاز توليد يک ميليون و 600 هزار تني شکر داخلي قيمت اين محصول به قيمت منطقي نزديک‌تر مي‌شود. 


برون رفت اساسی: 


مسلماً خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی از اقدامات مهم اقتصاد مقاومتی است که راهکار اصلی برای مقابله با مشکلات و نوساناتی است که هر از چند گاهی برای یکی ار محصولات استراتژیک کشاورزی رخ خواهد داد. بهای خروج ارز برای واردات شکر از سال 84 تا 94 برابر 6,186,599,328  دلار ارزیابی شده است. آیا وا اتخاذ سیاست اصولی در تولید چغندرقند و نیشکر نمیتواند این حجم از خروج ارز از کشور را کنترل نماید؟  


در ذیل، راهکارهایی برای ارتقاء سطح تولید این محصول استراتژیک ارائه شده است: 


بازنگری اساسی در امر کشت و تولید و فراوری نیشکر و چغندرقند. آمار 40 ساله مبین افزایش ضریب استحصال 1ز 58/72 تنها به 60/80 و متأسفانه کاهش عیار از 99/16 به 70/16 میباشد! 
بکارگیری اصول بهزراعی، استفاده از بذور اصلاح شده، مراقبتهای اصولی در حین کاشت، داشت و برداشت محصول میتواند سهم عمدهای در افزایش کیفیت این دو محصول استراتژیک داشته باشد.  


توجه ویژه مسئولین به گسترش چتر حمایتی بیمه از این محصول استراتژیک. 


اعطای تسهیلات ارزان قیمت برای آسان کردن فرآیند تولید و تجهیزکارگاهها. 


حرکت بهسمت رونق شرکتهای شرکتهای دانش بنیان در کلیه مراحل اعم از تولید در بخش کشاورزی تا راهاندازی خط فراوری در کارخانجات. 


سیاستگذاری در بخش تعرفههای واردات به نحوی با ﮐﺎﻫﺶ ﺗﻌﺮﻓﻪ و افزایش ﻣﯿﺰان واردات، بیمیلی به تولید در بخش کشاورزی و صنعت و متنعاقباً حذف فرصتهای شغلی رخ ندهد.






۰۵ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۳:۵۰





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 127]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن