واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: گفتنيهايي از ناگفته حافظ و شهرام ناظری
پر واضح است که شرايط و فضاي كنسرت اساسا با مختصات آلبوم متفاوت است و اتفاقا يكي از ويژگي هاي بارز استاد ناظري با ديگران شم تيز و هوشمندي شگفت انگيز ايشان در طراحي و تدوين برنامه اي ويژه و خاص كنسرت است .
عصرایران؛ حمیدرضا عاطفی* - موضوع برگزاري كنسرت در اين روزگار مشكل حكايتي است كه بسيار جاي تامل و تعمق دارد. در جايي كه جمع كردن چند صد نفر حتي با لطائف الحيلی چون اعطای جايزه و دادن بسته هاي تشويقي و... كاري است بسيار مشكل و غالبا با هزينه هاي گزاف مواجه است. حضور چندين هزار نفر در كنسرت آن هم با پرداخت هزينه سنگين بليت و تحمل مشكلات رفت و آمد و ترافيك و غيره و دست آخر نشستن بر صندلي هاي سخت و ناراحت براي چند ساعت به قول استاد ناظري شبيه به معجزه است و البته كه اين اعجاز از معدود هنرمنداني بر مي آيد كه شهرام ناظري يكي از اين نادره هاي دوران است .
ناظري نزديك به چهاردهه اين ويژگي را داراست؛ شوخي نيست ! چهل سال نگه داشتن چند نسل متوالی از مخاطبان با همه تغيير و تحولات زمانه و تغيير ذائقه شنيداري و نازل شدن سطح فرهنگ شنيداري و... و ساختن آثاري منيع و ماندگار كه علاوه برإقبال عمومي مورد تأييد استادان و خواص موسيقي قرار گيرد كاري است بس سترگ و ستودني ؛ اينكه خيل علاقه مندان شيفته و تشنه فرهنگ اصيل در سراسر ايران از پس خاكستر ساليان و در شرايط دشواربراي نيوشيدن آثار ماندگار و تاثير گذار هر هزينه ای را پرداخت نمايند جلوه ديگري از همان معجزه به شمار مي آيد که این خود یک الگوی ارزشمند است.
اتفاقا با توجه به حجم کنسرت ها در یک دهه گذشته که هر سال رو به فزونی نهاده است به نظر می رسد باید با ارزیابی بخش های مختلف یک کنسرت اعم از محتوا ، کیفیت اجرائیات ، میزان احترام به مخاطب و... ارزشگذاری صورت پذیرد و برخی کنسرت ها را به عنوان الگو به مردم و به ویژه فعالان فرهنگی و هنری معرفی کرد.
اخيراً كنسرت ديگري از استاد ناظري و اين بار به همراه فرزند برومندش به عنوان "فصل نو" از آلبوم" ناگفته" در حال برگزاري است ؛ در واقع اين سال دوم همكاري رسمي اين پدر و پسر در ايران است و اين بار برخلاف كنسرت هاي اواخردهه هفتاد كه حافظ فقط نوازنده اي از گروه كنسرت استاد بود اينك او مهره اي تعيين كننده و فردي تاثيرگذار و به عنوان آهنگساز ، تنظيم كننده و در واقع محور اصلي اجرا و ... مسوليت كلي برنامه را برعهده گرفته است.
البته اين اتفاق در حال حاضر في النفسه نه خوب است و نه بد ! نه خوشحال كننده است و نه تاسف بار... ولي در آينده اي نه چندان دور مي تواند هر كدام از دو روي اين سكه ها باشد!
سال گذشته كه براي نخستين بار شاهد برگزاري كنسرت ناگفته در تالار كشور بودم تحت تاثير قرار گرفتم و از توانايي ها ، نازك خيالي ها و حتي صداي حافظ ناظري مشعوف شدم و در ذهن و ضمير خود هنرمندي با قابلیت و قلندري تيغ در دست را به جرگه هنرمندان و أهالي تاثيرگذار فرهنگ افزودم كه مي تواند پتانسيل بالقوه اي براي فرهنگ و هنر اين مملكت به حساب آيد.هنرمندی که در آینده نزدیک یا می تواند برای اوج گیری هنر ایران در سطح ملی و حتي فراملی خطر کند و یا برای آن خطر باشد!
بلافاصله يادداشتي هم كه تا حدودي در ورطه احساسي خوشایند غلتيده بود نوشتم اما به چاپ نسپردم و دليل هم داشت. مصاحبه ها و نقل و قول ها و حرف و حديث هاي بي شمار وگاه تاسف بارآنچنان پيرامون حافظ را فراگرفته بود که كه شايد در طول تاريخ رسانه ما بي سابقه می نمود... اين مسأله مهمترين عاملي بود كه مرا از انتشار آن مطلب منصرف كرد چرا كه آنقدر سخنان بي مايه و نيش و كنايه و محاجه و مجادله از همه سو و همه جا روان بود كه آن يادداشت هم در صورت انتشاردر همان ساحت سخیف تحليل مي رفت و شايد نتيجه معكوس ميداد.
داستان آن اتفاقات بسيار گسترده و چند وجهي و در حقيقت منشور گونه است که نقلش حدیث هفتاد من کاعذ خواهد بود ولی نگارنده اين مطلب از آغاز و از چند ماه پيش از شروع جبهه بندي ها و كدورت ها با خواندن مقاله و نقد استاد هوشنگ كامكار در جريان قرار گرفت. مخالفت با چاپ آن نقد و متعاقبا مخالفت با برخي فرازهاي جوابيه حافظ قبل از چاپ در خاطرات و حاشيه نگاري هايم محفوظ است ؛ اما چه توان كرد كه و ...این ماجرا بماند تا فرصتی دیگر.
و اما شاكله اصلي و أساسي كنسرت اخیر در فضاي باز برج ميلاد تقريبا همان كنسرت قبلي و مبتني بر آلبوم ناگفته با تغييراتي در چند قطعه و تصنيف است.
تاریخ انتشار: ۰۱:۵۵ - ۱۸ مرداد ۱۳۹۵ - 08 August 2016
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 133]