تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 14 تیر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):غيرت از ايمان است و بى بند و بارى از نفاق.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1804541770




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

چرا خرداد، ماه انتخابات ریاست‌جمهوری شد؟


واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: وزنامه شرق: اگر سخنان وزیر کشور به تحقق بپیوندد، «خرداد» دیگر «خرداد» انتخابات نخواهد بود. ماهی که اصلاح‌طلبان از آن با عنوان «خرداد پر از حادثه» نام می‌برند و به آن «عادت دارند».برخی از آن شعارهایی که برای «خرداد» معروف است، شاید نتواند بر قد و قواره «اردیبهشت» بنشیند. اما خرداد چرا و از چه زمانی میزبان انتخابات ریاست‌جمهوری شد؟

«نه دولت و نه شورای نگهبان مخالفتی با جابه‌جایی تاریخ انتخابات ریاست‌جمهوری ٩٦ ندارند. دولت به عنوان مجری و شورای نگهبان به عنوان ناظر. بر این اساس انتخاباتی که در ذهن بسیاری با خرداد پیوند خورده، به آخرین روزهای اردیبهشت منتقل خواهد شد.

«عبدالرضا رحمانی‌فضلی» وزیر کشور، روز گذشته گفته است: «وزارت کشور تاریخ ٢٩ اردیبهشت را برای برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری در شوراهای شهر و روستا به شورای نگهبان پیشنهاد داده است و شورای نگهبان هم مخالفتی با برگزاری انتخابات در این تاریخ ندارد.» طبق گزارش «ایسنا» او در عین حال گفته که «منتظر اعلام رسمی شورای نگهبان در این باره هستیم.»

«نجات‌الله ابراهیمیان»، از اعضای حقوق‌دان شورای نگهبان هم گفت: «قرار است در جلسه امروز شورای نگهبان، تاریخ پیشنهادی وزارت کشور برای زمان برگزاری دوازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری بررسی شود.»

پیش از این مقام‌های وزارت کشور گفته بودند که به دلیل تقارن خردادماه ١٣٩٦ با ماه رمضان قصد دارند پیشنهاد جابه‌جایی تاریخ برگزاری انتخابات را به شورای نگهبان بدهند. وزارت کشور دو تاریخ ٢٩ اردیبهشت و ۵ خرداد را پیشنهاد داده بود که با اظهار نظر وزیر کشور به نظر می‌رسد ٢٩ اردیبهشت ماه محتمل‌تر است.

از جایی که هر سه سال ماه‌های قمری یک ماه شمسی جابه‌جا می‌شود، تا انتخابات ١٤٠٠ ماه رمضان به اردیبهشت منتقل شده و معلوم نیست آن زمان چه تصمیمی گرفته خواهد شد؛ انتخابات ریاست‌جمهوری به فروردین منتقل می‌شود یا به خرداد بازمی‌گردد. حالا تا ١٤٠٠، مسئله‌ای که تقریبا قطعی شده این است که تکلیف رئیس‌جمهوری بعدی در اردیبهشت ماه سال آینده مشخص خواهد شد؛ البته اگر انتخابات به مرحله دوم کشیده نشود.

اما انتخابات ریاست‌جمهوری آینده اگر در خرداد ماه برگزار نشود (که این‌طور به نظر می‌رسد)، سنت ٢٤ساله برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری در خردادماه شکسته خواهد شد؛ ماهی که در شعارهای انتخاباتی اصلاح‌طلبان نیز آمده بود: «ما به خرداد پر از حادثه عادت داریم.»

تا امروز یازده دوره انتخابات ریاست‌جمهوری برگزار شده که یکی از این یازده دوره، یعنی دوره نهم به مرحله دوم کشیده شده است.

انتخابات چگونه به خرداد کشید؟

اولین دوره ریاست‌جمهوری که منجر به انتخاب «ابوالحسن بنی‌صدر» شد، ٥ بهمن ماه ١٣٥٨ برگزار شد. طبق آمار وزارت کشور واجدین شرایط این دوره حدود ٢١ میلیون نفر بودند که کمی بیش از ١٤ میلیون در آن شرکت کردند.

با اتفاقات سال‌های ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی و عزل بنی‌صدر از ریاست‌جمهوری در خرداد ماه ١٣٦٠، دوم مرداد ماه همان سال انتخابات ریاست‌جمهوری انجام و «محمدعلی رجایی» برگزیده آرای ایرانیان شد. در این دوره از حدود ٢٢میلیون و ٦٠٠ هزار نفر واجد شرایط، حدود ١٤,٥ میلیون نفر شرکت کردند.

حوادث این سال پایانی نداشت. شهریورماه ١٣٦٠ پس از ترور «رجایی» به همراه نخست‌وزیرش «باهنر» و شهادت آنها، باز هم نیاز بود تا انتخابات ریاست‌جمهوری برگزار شود. از همین رو سومین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری دهم مهر ماه ٦٠ برگزار شد و آیت‌الله خامنه‌ای صاحب اکثریت آرا شد. هر چند واجدین شرایط در این دوره تغییر چندانی نداشت ولی آمار مشارکت حدود ١٠ درصد از دو ماه قبلش بیشتر شد؛ کمی کمتر از ١٧ میلیون نفر. چهارمین دوره ریاست‌جمهوری هم ٢٥ مردادماه ١٣٦٤ برگزار شد و آیت‌الله خامنه‌ای برای بار دوم از سوی رأی‌دهندگان انتخاب شد. در این دوره واجدین شرایط به حدود ٢٦ میلیون نفر رسید که از این بین حدود ١٤‌میلیون و٢٠٠ هزار نفر مشارکت کردند.

انتخابات ریاست‌جمهوری پنجم هم، ششم مردادماه ١٣٦٨ برگزار شد و حدود ١٦,٥ میلیون نفر از ٣٠ میلیون‌ و یکصد هزار نفر در انتخابات شرکت کردند که نتیجه آن ریاست جمهوری «اکبر هاشمی‌رفسنجانی» بود.

اما از دوره ششم انتخابات ریاست‌جمهوری بود که زمان برگزاری از تابستان به بهار منتقل شد. هفتمین دوره ریاست‌جمهوری که باز هم «هاشمی‌رفسنجانی» پیروز آن بود؛ ٢١ خرداد ١٣٧٢. واجدین شرایط در چهار سال بین ٦٨ تا ٧٢، سه میلیون نفر افزایش یافت و حدود ١٦میلیون٨٠٠‌هزار نفر در آن شرکت کردند. این دور از انتخابات ریاست‌جمهوری صاحب رکورد پایین‌ترین نرخ مشارکت مردمی است؛ ٥٠,٦٦ درصد.

دور هفتم ریاست جمهوری هم خردادماه برگزار شد؛ دوم خرداد ماه ١٣٧٦ از بین حدود ٣٦ میلیون و ٥٠٠هزار واجد شرایط، حدود ٢٩ میلیون نفر رأی دادند که نتیجه آن پیروزی «سیدمحمد خاتمی» بود. دور هشتم ریاست‌جمهوری ١٨ خرداد ١٣٨٠ بود که از حدود ٤٢ میلیون نفر واجد شرایط، مشارکتی ٦٦ درصدی انجام شد یعنی حدود ٢٨ میلیون نفر و باز هم «سیدمحمد خاتمی» برای بار دوم رئیس‌جمهوری ایران شد.

اما دور نهم تنها دوره‌ای بود که در طول انتخابات ریاست‌جمهوری به مرحله دوم کشیده شد. ٢٧ خرداد ماه ١٣٨٤ از بین حدود ٤٦‌میلیون و ٨٠٠ هزار واجد شرایط، ٢٩ میلیون و ٤٠٠ هزار نفر پای صندوق رفتند.

پس از این مرحله با به حد نصاب نرسیدن هیچ‌یک از نامزدها به ٥١ درصد آرا، «هاشمی‌رفسنجانی» و «محمود احمدی‌نژاد» به مرحله دوم انتخابات راه یافتند. سوم تیر ماه، یعنی یک هفته بعد از مرحله اول، مرحله دوم انتخابات برگزار شد و واجدین شرایط حدود دو میلیون نفر کاهش یافت تا «محمود احمدی‌نژاد» راهی پاستور شود.

دهمین دوره ریاست‌جمهوری هم در ٢٢ خرداد ١٣٨٨ برگزار شد که بالاترین نرخ مشارکت در انتخابات ریاست‌جمهوری در تاریخ جمهوری اسلامی به دست آمد؛ حدود ٨٥ درصد که در پایان این انتخابات محمود احمدی‌نژاد برای یک دوره چهارساله دیگر در پاستور ماندنی شد.

دور یازدهم ریاست‌جمهوری هم ٢٤ خردادماه ١٣٩٢ برگزار شد که «حسن روحانی» رئیس‌جمهوری فعلی با بیش از ١٨,٥ میلیون رأی، پیروز انتخابات شد. در این دور از بین حدود ٥٠.٥ میلیون واجد شرایط، ٣٦ میلیون‌و ٨٠٠ هزار نفر شرکت کردند تا در خردادی دیگر خیابان‌های شهرها شاهد جشن پیروزی باشند.

حالا اگر سخنان وزیر کشور به تحقق بپیوندد، «خرداد» دیگر «خرداد» انتخابات نخواهد بود؛ ماهی که اصلاح‌طلبان از آن با عنوان «خرداد پر از حادثه» نام می‌برند و به آن «عادت دارند». برخی از آن شعارهایی که برای «خرداد» معروف است، شاید نتواند بر قد و قواره «اردیبهشت» بنشیند.




۳۰ تير ۱۳۹۵ - ۱۴:۳۵





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن