تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 4 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام کاظم (ع):از شوخی (بی مورد) بپرهیز، زیرا که شوخی نور ایمان تو را می برد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1833041490




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

از مذاکرات قطعنامه 598 تا مذاکرات هسته‌ای


واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: روزنامه شرق - ابراهیم اصغرزاده: 28 سال از پذیرش قطع‌نامه ۵۹۸ شورای امنیت سازمان ملل متحد که امام خمینی(ره)‌ آن را به نوشیدن جام زهر تشبیه کردند،‌ می‌گذرد و دقیقا یک سال از امضای برجام.

جالب اینکه برخی برای توصیف برجام نیز از همان اصطلاح امام استفاده کردند. بین این دو اما شباهت‌ها و تفاوت‌هایی است که مرور تاریخی شرایطی که به پذیرش قطع‌نامه ۵۹۸ انجامید و مقایسه آن با وضعیت فعلی کشور، روشن‌کننده آنهاست.

از شباهت‌ها آغاز می‌کنم و از نقش شجاعانه رهبر فقید و رهبر فعلی انقلاب اسلامی. شجاعتی که رهبر انقلاب در به‌کاربردن «نرمش قهرمانانه» از خود نشان دادند،‌ از جنس همان شجاعتی است که امام در پذیرش قطع‌نامه داشتند؛ آنجا که با وجود جملاتی چون «جنگ تا رفع فتنه»‌ امام مصالح ملی را بر مصالح ایدئولوژیک ارجح دانستند و بیان کردند ایران همان‌طور که در جنگ جدی است،‌ در صلح هم جدی است.

ترجیح مصالح ملی در هر دو دوره زمانی باعث شد ایران از معرض اتهاماتی چون به‌خطرانداختن امنیت جامعه جهانی دور شود. جالب اینکه در هر دو دوره نیز درست پس از پیش‌گرفتن راه‌حل دیپلماتیک از سوی ایران،‌ جامعه جهانی بر حقانیت ایران صحه گذاشت. اندکی پس از پذیرش قطع‌نامه ۵۹۸ صدام حسین به کویت حمله کرد و امروز ایران در پهنه وسیعی قرار گرفته که هر روز رادیکال‌تر می‌شود. اما این ایران است که به‌جای خشونت برای رسیدن به حقوق خود، ابزار دیپلماتیک را انتخاب کرده، اما دیروز و امروز تفاوت‌های چندی هم با یکدیگر دارند.

شاید مهم‌ترین تفاوت را باید در تغییر پارادایمی دانست که در سایه قدرت هژمونیک امام رخ داد. با صحه‌گذاشتن امام بر تأمین مصالح ملی کشور از طریق پذیرش قطع‌نامه، شبهاتی نیز که نسبت به این قطع‌نامه وجود داشت، از بین رفت و بنابراین جامعه به مرحله‌ای رسید که تمامی سلول‌های اجتماعی و حیات سیاسی‌اش صلح و سازندگی را به‌عنوان پارادایم جدید پذیرفت. آن زمان تندروهای طرفدار انقلاب و تندروهای مخالف انقلاب هر دو و هر کدام با دلایلی با پذیرش قطع‌نامه مخالفت می‌کردند اما جامعه بدون سرخوردگی و تحقیر، آتش‌بس را پذیرفت و آن را ذاتی کرد. در این میان البته باید علاوه بر نقش امام،‌ به مشخص و شفاف‌بودن مصالح ملی و منافع کشور و همچنین قرارداشتن در دهه ابتدای انقلاب اشاره کرد که باعث می‌شد پذیرش قطع‌نامه سریع‌تر در جامعه جایگاه خود را پیدا کند. امروز به‌خاطر دورشدن از آن سال‌ها تشخیص منافع ملی دشوارتر شده است. امروز عده‌ای ازجمله شخص من می‌اندیشیم که تحریم و زندگی زیر سایه تهدید جنگ برخلاف مصالح ملی است اما عده‌ای بر این گمان‌اند که مصالح ملی در گرو ادامه‌یافتن تحریم و انزوا در جامعه جهانی است. از همین‌روست که در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۳۹۲ حسن روحانی به نماد حل پرونده هسته‌ای و سعید جلیلی به نماد تداوم بحث هسته‌ای بدل می‌شوند.

در کنار همه اینها لازم است از تفاوتی سخن به میان آورده شود که نشان از بلوغ و تجربه ایران در مذاکره در این سال‌ها دارد. یکی از اشکالات جدی‌اي که به قطع‌نامه ۵۹۸ گرفته می‌شد، تعیین‌نشدن متجاوز و میزان خسارت در متن قطع‌نامه بود. در آن زمان براساس محاسباتی که شده بود، تنها خسارت غیرنظامی‌اي که باید به ایران پرداخت می‌شد، نزدیک به صد میلیارد دلار بود. اما در متن قطع‌نامه نه خبری از این خسارت‌ها بود و نه حتی نامی از متجاوز و متخاصم.

این اتفاق به چند دلیل رخ داد؛ اولا براساس نظر کارشناسان نظامی ما ازجمله نظراتی که در نامه محسن رضایی به امام نوشته و در آن مطرح شد که ما تا پنج سال آینده هیچ دستاوردی در جنگ نخواهیم داشت،‌ پذیرش قطع‌نامه با این شرایط ناگزیر و دست دیپلمات‌های ما بسته بود و ثانیا ما به دبیر کل سازمان ملل اعتماد کردیم و معتقد بودیم پس از آتش‌بس کمیته‌ای تشکیل خواهد شد که از درون آن تعیین متجاوز و خسارات بیرون خواهد آمد.

این اتفاق اگرچه نیفتاد اما ما امروز در مذاکره به جایگاهی رسیده‌ایم که در متن برجام انعکاس یافته است. این مذاکرات بسیار دقیق و علمی انجام شده است. ایران در این مذاکرات تهدید پرونده هسته‌ای را که با ادبیات دولت پیشین به وجود آمده بود به فرصت تبدیل کرده است. به این شکل که امروز تمام حقوق علمی و اقتصادی ناشی از انرژی هسته‌ای برای ایران محفوظ است.

معتقدم این اشتباهات دولت محمود احمدی‌نژاد بود که این پرونده علمی و اقتصادی را به پرونده‌ای امنیتی تبدیل کرده بود و آتش پروژه ایران‌هراسی و شیعه‌هراسی را شعله‌ورتر می‌کرد و مذاکرات منتهی به برجام این آتش را خاموش کرد. مذاکرات دقیق، پیچیده و موفقیت‌آمیز برجام، تفاوت‌های بسیاری با مذاکرات پذیرش قطع‌نامه دارد و آن حاصل انباشتی از مصلحت‌سنجی و صلح‌طلبی ایران است. از همین رو معتقدم در روزهایی هستیم که باید آنها را مهم بدانیم. روزهایی که پذیرش قطع‌نامه ۵۹۸ پایان یک جنگ و امضا و اجرای برجام جلوگیری از جنگی احتمالی را رقم زد.





۲۸ تير ۱۳۹۵ - ۰۷:۵۴





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن