واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: وبلاگ > بهشتی پور، حسن - قرار است روز دوشنبه آینده نشست سران ایران ، روسیه و جمهوری آذربایجان در باکو برگزار شود . دفتر کرملین تاریخ 18 مرداد را بهعنوان آغاز نشست سهجانبه ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان اعلام کرده است. قرار است در حاشیه این نشست روسای جمهوری ایران و روسیه برای هشتمین بار با یکدیگر دیدار و گفتوگو کنند. مطلب پیش رو به بررسی اهمیت این نشست پرداخته است
خبرگزاری های غربی موضوع دیدار سه جانبه ایران ، روسیه و جمهوری آذربایجان را در کنار خبر احتمال برگزاری عملیات تمرینی نظامی میان ایران و روسیه قرار دادند که بازتاب رسانهای گستردهای در جهان داشت بویژه این خبر رسانههای صهیونیستی را نگران کرده است.
اما نشست سهجانبه و مهم میان ایران، آذربایجان و روسیه است؛ از جهت شروع همکاری های جدیدی بین ایران و روسیه در منطقه قفقازجنوبی حائز اهمیت است . چراکه می تواند دستاوردهای متعددی برای هر سه کشور داشته باشد. فروردین سال جاری آخرین نشست این سه کشور در سطح وزرای خارجه در شرایطی برگزار شد که درگیری های در بین نیروهای اذری و ارمنی درگرفته بود در ان دیدار محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران نماینده ایران در این نشست به باکو سفر کرد و با لاوروف در باره تنظیم دیدارهایی در سطح بالاتر برایکمک به امنیت قفقاز جنوبی به توافق رسیدند.
البته نشست سهجانبه ایران، روسیه و آذربایجان تنها برای کمک به حل موضوع قره باغ نیست بلکه تاکید بر تعمیق گفتوگو و تعامل بین کشورهای منطقه وایران درخصوص مسائل منـطقـهای و بینالمللی است. اقای روحانی، رئیسجمهوری ایران برای بار نخست پس از برجام به این کشور سفر می کند و با الهام علیاف و ولادیمیر پوتین، همتایان خود دیدار خواهد داشت. نشست سهجانبه ایران، روسیه و آذربایجان به این دلیل که در آن بر پایبندی نسبت به منشور ملل متحد و اصول جهانشمول حقوق بینالملل و اهمیت تشدید مبارزه با تهدیدات و چالشهای نوظهور علیه ثبات و امنیت منطقهای مانند داعش و ابراز آمادگی برای تعامل نزدیکتر در مبارزه علیه تروریسم، افراطگرایی، جرائم سازمانیافته فراملی و قاچاق مواد مخدر از یکسو و گسترش همکاریهای سهجانبه در حوزه اقتصاد، انرژی، حملونقل و زیرساختها، فرهنگ، گردشگری، بازرگانی و همچنین مسائل کنسولی و گمرکی توافقاتی صورت میگیرد، حائز اهمیت است.
در این اثنا برخی خبرها از احتمالاتی همچون دیدار دوجانبه میان ایران و روسیه و مذاکرات در باره مسائل دفاعی در حاشیه این نشست سخن به میان میآورند؛ اما ایران و روسیه برای همکاری های دفاعی و امنیتی بین دو کشور نیازی ندارند که در باکو دیدار کنند. بلکه موضوع هایی ازاین دست درچهارچوب دیدار های وزرای دفاع ایران و روسیه ودبیران شورای امنیت دوکشور حل وفصل میشود.
اینکه در شرایط کنونی و در آستانه برگزاری این نشست سخن از برگزاری عملیات تمرینی نظامی میان دو کشور میشود، تنها فضاسازی و برای پوشاندن اهمیت نشست آتی در باکو است. زیرا این دیدارسه جانبه پیام آشکاری در چارچوب همکاری های آتی سه کشور در راستای آنچه که همکاری های شمال و جنوب خوانده می شود قابل تبیین است.
اگرچه روابط ایران و روسیه در سال 1395 و با اجرایی شدن برجام رو به پیشرفت و گرمی بیشتری گذاشته است، اما دو کشور در طول سالیان گذشته همواره تعاملات و تبادلات دفاعی و امنیتی داشتهاند و این چیز تازهای نیست.
برجسته سازی همکاری های دفاعی ایران وروسیه در جریان دیدار روسای جمهوری دو کشور د دوشنبه آینده صرفا برای ادرس غلط دادن به افکار عمومی منطقه و جهان از سوی رسانه های خبری غرب تلقی می شود. جمهوری اسلامی ایران به دلیل موقعیت استراتژیک و ژئوپولیتیکی ویژه، در چهار کریدور مهم ارتباطی جهان قرار دارد و بخشی از مسیر هر یک از این کریدورها در ایران واقع شده است. کریدور ترانزیتی شمال- جنوب، شمال اروپا و جنوب شرق آسیا از طریق سیستمهای ریلی سه کشور ایران، روسیه و آذربایجان به هم متصل خواهد شد و این مساله به یقین میتواند در توسعه روابط بین سه بسیار مفید باشد.
دیدار سه جانبه در باکو فرصت مغتنمی است برای بررسی ابتکارات جدید درحل بحران قره باغ زیرا برای ایران اتخاذ سیاست متوازن در مناسبات خود با دو کشور همسایه شمالی یعنی اذریایجان و ارمنستان اهمیت زیادی دارد. براین اساس پیشنهاد می شود اقای روحانی در آینده نزدیک دیداری از ایروان نیز داشته باشد. چراکه پیش از این جمهوری اسلامی ایران میان آذربایجان و ارمنستان بر سر مناقشه قرهباغ بهعنوان میانجی ایفای نقش کرده است و باید با سفر به ارمنستان منافع خود در هر دو کشور را در نظر بگیرد و همه تخممرغها را در سبد آذربایجان نگذارد.
نشست باکو همچنین فرصتمناسبی را برای بررسی آخرین تحولات ترکیه پس از شکست کودتا در این کشور نیز بوجود می اورد. زیرا قرار است یک روز بعد از نشست سران در باکو ، پوتین و اردوغان در اجلاس سن پترزبورگ در روز سه شنبه اینده نیز مذاکرات پس از چند ماه تیره گی روابط داشته باشند.
در مجموع می توان گفت به نظر می رسد فضا سازی های رسانه ای غرب برای انحراف از اهداف نشست باکو به منظور پوشاندن اهداف اصلی آن باشد . زیرا نشست باکو علاوه برآنکه راهبرد توسعه همکاری های شمال و جنوب را دنبال می کند به استقرار صلح و ثبات در منطقه قفقاز جنوبی و نیز تامین صلح درجنگ داخلی در سوریه کمک می کند.
جمعه 15 مرداد 1395 - 14:58:37
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]