واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: چگونه ضایعات 35 درصدی محصولات کشاورزی کاهش یابد؟
حدود 35 درصد محصولات کشاورزی در کشور تبدیل به ضایعات می شود که این امر بر خلاف اهداف اقتصاد مقاومتی بوده و نشان از هدررفت سرمایه ملی دارد.
به گزارش خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در حالی که میلیون ها انسان در جهان با مشکل گرسنگی دست و پنجه نرم می کنند هر ساله بخش مهمی از تولید غذای جهان در زنجیره توزیع، برداشت و مصرف به هدر می رود؛ایران نیز از جمله کشورهایی است که درصد بالایی از مواد غذایی تولیدی را دور می ریزد.
برآوردهای فائو نشان می دهد روزانه به ازای هر نفر 134 کیلوکالری غذا در ایران به هدر می رود؛ همچنین 35 درصد محصولات کشاورزی تولیدی در کشور تبدیل به ضایعات می شود که این امر بر خلاف اهداف اقتصاد مقاومتی بوده و نشان از هدررفت سرمایه ملی دارد.
رضا نورانی رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی در گفتگو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،تصریح کرد: طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی در سال زراعی 94 بالغ بر 112 میلیون تن محصولات کشاورزی تولید شده که نسبت به سال 92 افزایش 15.5 درصدی داشته و از این میزان حدود 42 میلیون تن میوه، صیفی و سبزی و مابقی محصولات جالیزی و سایر محصولات کشاورزی است.
وی افزود: بر اساس آمارها در سال 1388 حدود 18.85 درصد ضایعات در بخش کشاورزی داشته ایم و در سال 1395 طبق آمار فائو این رقم به 35 درصد رسیده است.
این مقام مسئول تصریح کرد: دورریز مواد غذایی در بخش میوه و تره بار حدود 25 تا 30 درصد، در بخش نان 30 درصد و در بخش شیلات 15_10 درصد است.
نورانی با اشاره به اینکه با این میزان دورریز 15 میلیون نفر را می توان سیر کرد ، افزود:این ضایعات حدود 5 تا 8 میلیارد دلار هزینه در بر دارد.
وی ادامه داد: این آمار و ارقام نشان می دهد که باید در تولید محصولات کشاورزی مدیریت درستی داشته باشیم که در غیر اینصورت به اقتصاد کشور ضربه می زند.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی اظهار داشت: شاید اعلام آمار ضایعات 30 درصدی نان اغراق آمیز باشد ولی باید روند تولید را از مزرعه تا سفره در نظر گرفت؛ فرسوده بودن ماشین آلات کشاورزی باعث می شود 4 الی 5 درصد محصولی همچون گندم در مزرعه باقی بماند و برداشت نشود.
وی افزود:همچنین 4 درصد گندم هنگام حمل و نقل با کامیونهای قدیمی و3 الی 4 درصد در زمان آسیاب آن و در سیلوها هدر می رود؛10 الی 15 درصد ضایعات هم سر سفره ها به دلیل مصرف ناصحیح نان صورت می گیرد.
نورانی با اعلام ضایعات 10 درصدی برنج به عنوان یک محصول استراتژیک در بخش کشاورزی، گفت: بخشی از ضایعات برنج (حدود 3 الی 4درصد) در آشپزخانه ها و سر سفره ها و بخشی نیز در فرایند تولید و زمان جمع آوری از شالیزارها است.
وی افزود: در باغات میوه هم 10 الی 12 درصد ضایعات وجود دارد که بخشی از میوه ها هنگام چیدن و بخشی به دلیل ضعف در صنعت فرآوری و بسته بندی تبدیل به ضایعات می شوند.
نورانی تصریح کرد: برای جلوگیری از ضایعات در بخش کشاورزی لازم است از فن آوری های روز دنیا بهرهمند شویم و باید صنایع تبدیلی، بسته بندی و سردخانه ها را برای مصرف داخلی و صادرات اصلاح کرد.
***کاهش ضایعات با عملیات به نژادی و به زارعی
علی اشرف منصوری رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران در گفتگو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،بیشترین ضایعات در بخش کشاورزی را در حوزه نگهداری نهاده ها دانست و گفت: برآوردها نشان می دهد که حدود 10درصد ضایعات در بخش نگهداری محصول ذرت داریم و در سایر نهاده ها مثل یونجه حدود 3 درصد ضایعات وجود دارد.
وی افزود: در بخش تولیدات گیاهی ضایعات برداشت را در محصولاتی نظیر جو و گندم داریم و بر اساس ارزیابی انجام شده با توجه به تراکم محصول در مناطق و مزارع مختلف میزان ضایعات متفاوت است؛ در برخی از مزارع 5درصد و برخی 12 الی 13 درصد ضایعات در زمان برداشت وجود دارد.
منصوری ادامه داد: در تولید محصولات کشاورزی از ضایعات نهاده های مصرفی مانند بذر، کود و سم که در هزینه های کشاورزی بسیار مهم هستند نیز باید جلوگیری کرد و با عملیات به نژادی و به زارعی میزان این ضایعات را کاهش داد.
***آمار دقیقی از ضایعات محصولات کشاورزی نداریم
علیرضا عامری معاون تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان تهران در گفتگو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: سازمان فائو فعالیت های پژوهشی در زمینه ضایعات محصولات کشاورزی در ایران انجام داده اند و به این نتیجه رسیده اند که 35درصد محصولات کشاورزی تولیدی در ایران هدر می رود اما پژوهش دقیقی در کشورانجام نشده و آماری در این خصوص نداریم.
وی افزود: برای اعلام ضایعات در بخش کشاورزی لازم است طرحی در این زمینه تدوین شود و به تفکیک محصول و در مراحل مختلف تحقیق و پژوهش شود.
عامری ادامه داد: بخشی از این تحقیقات مربوط به وزارت جهاد کشاورزی است و بخش های دیگر آن مربوط به حوزه بازرگانی و مراحل پس از فروش است.
معاون تولید گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان تهران تصریح کرد: در راستای اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی به دنبال راهکارهایی برای جلوگیری از ضایعات در بخش کشاورزی هستیم.
وی در پایان افزود:مبارزه با آفات و علفهای هرز، استفاده از تجهیزات استاندارد شده کشاورزی و نظارت دقیق در مرحله تولید از راهکارهای جلوگیری از ضایعات محصولات کشاورزی به شمار می رود.
۱۰ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۷:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]