تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1834860364
با پدیدهی شوم فساد چگونه مقابله کنیم؟ چهار راهکار برای کاهش فساد در ایران
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: با پدیدهی شوم فساد چگونه مقابله کنیم؟چهار راهکار برای کاهش فساد در ایران
انحصارات وسیع، ساختار رانتی، سطح پایین کیفیت قوانین و عدم شفافیت گسترده، موجب شده است که متأسفانه ایران در زمرهی کشورهای فاسد محسوب شود.
پانزده سال از پیام هشتمادهای رهبر معظم انقلاب به سران قوا درخصوص مبارزهی همهجانبه و سازمانیافته با مفاسد مالی و اقتصادی میگذرد. به همین مناسبت، در این نوشتار علاوه بر تشریح جایگاه ایران از نقطهنظر شاخص فساد در جهان، به عمده دلایل بروز فساد در کشور و دستگاههای اداری و همچنین راههای برونرفت از این منجلاب اشاره خواهد شد.
اهمیت فساد
توجه به فساد در سه دههی اخیر و در مقیاس جهانی، بهصورت چشمگیری افزایش داشته است. از دیدگاه تمامی ادیان توحیدی و از دیدگاه همهی حکومتها، حداقل در سطح شعار و تبلیغات، فساد مالی بهعنوان یک پدیدهی مذموم در نظر گرفته شده است. امروزه فساد اداری و مالی به یک معضل جهانی تبدیل شده است. دولتها آگاهاند که فساد باعث آسیبهای بسیاری میشود و هیچ حدومرزی هم نمیشناسد. همانطور که نتایج و پیامدهای آن نیز بنا بر نوع سازمان سیاسی و اقتصادی و سطح توسعهیافتگی، گوناگون است. این پدیده در دنیای امروز و بهویژه در کشورهای در حال توسعه، بهعنوان یکی از مهمترین عوامل بر سر راه پیشرفت جامعه، مطرح شده و صدمات جبرانناپذیری را بر روی سرعت حرکت چرخ توسعهی جامعه ایجاد کرده است.
جایگاه ایران
هیچ کشوری نمیتواند ادعا نماید که عاری از هرگونه فساد اقتصادی است. اقتصاد ایران هم سالهاست با این پدیدهی شوم روبهروست. انحصارات وسیع، ساختار رانتی، سطح پایین کیفیت قوانین و عدم شفافیت گسترده موجب شده است که متأسفانه ایران در زمرهی کشورهای فاسد محسوب شود. سازمان شفافیت بینالملل سالانه وضعیت همهی کشورها را از نظر سطح فساد بررسی و رتبهبندی میکند. یکی از پارامترهای ارزیابی وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشورها، شاخص فساد اقتصادی است. این نوع فساد، سوءاستفاده از اعتماد مردم در جهت منافع شخصی است که معمولاً در قالب رشوه، اختلاس، تقلب، کلاهبرداری و اخاذی ظهور میکند. نگاهی به جایگاه و رتبهی ایران از منظر شاخص فساد در یازده سال اخیر، بهخوبی گویای عمق فساد در نظام اداری کشورمان است. رتبهی ایران از منظر شاخص فساد در جهان سال 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 رتبهی ایران 93 105 131 141 168 146 120 133 144 136 131 منبع: گزارشهای سازمان بینالمللی شفافیت در یازده سال گذشته این بررسی در سالهای گذشته بین 180 کشور دنیا انجام شده و کشورهایی مثل دانمارک، فنلاند و زلاندنو در بالای جدول و در زمرهی پاکترین کشورها و کشورهایی همچون کرهی شمالی، افغانستان و سومالی نیز در انتهای جدول و در میان فاسدترین کشورها قرار گرفتهاند.
بررسی روند حرکتی ایران در یازده سال اخیر نشاندهندهی حرکت ما بهسمت فساد بیشتر بوده است. بدترین رتبهی کشور در سال 2009 رقم خورده است که در میان 180 کشور مورد بررسی، جایگاه 168 را به خود اختصاص داده است. جالب آنجاست که در گزارش سازمان شفافیت بینالملل در سال 2010 صریحاً عنوان شد که در سال 2009 بیش از دوازده میلیارد دلار رشوه در چارچوب قراردادهای نفتی ایران با شرکتهای نفتی خارجی جابهجا شده که برمبنای شاخص فساد، این مبلغ حداقل میزان رشوهای است که مقامها و واسطههای نفتی در ایران طی سال 2009 میلادی دریافت کردهاند.قطعاً عوامل زیادی در شکلگیری این نارسایی نقش داشته و دارند. در ادامه، برخی از مهمترین عوامل مؤثر در ایجاد فساد بهاختصار معرفی خواهند شد.
عوامل مؤثر در بروز فساد
1. حضور برخی نهادهای دولتی برخوردار از اطلاعات و انحصارات دولتی یا توانایی اعطایی ویژه در فعالیتهای اقتصادی. این نوع فساد از مهمترین عوامل ایجاد فضای غیررقابتی و ناسالم است که سرمایهگذاران را ناامید و فراری میکند. کشورهایی که با پدیدهی فرار سرمایه روبهرو میشوند، مفاسد اقتصادی زیادی گریبانگیر اقتصادشان خواهد شد.پیامدهای منفی این فساد بسیار عمیقتر و تهدیدکنندهتر از رشوهخواری در ادارات دولتی است، زیرا این نوع فساد به کاهش سرمایهگذاری و حتی فرار سرمایه منجر میشود.
2. پیچیدگی و نامتناسب بودن مقررات. سیستمهای بانکی، گمرکی، مالیاتی و امثالهم در کشور آنقدر پیچوخم دارند که بسیاری از سرمایهگذاران ترجیح میدهند یا اصلاً در آن وارد نشوند و یا از طرق غیرقانونی و با پرداخت رشوه و زدوبندها، هرچه زودتر خارج از سیستم پیچیدهی اداری، به مقصود خود برسند که این زمینهساز مفاسد اقتصادی و اداری خواهد بود.
3. خویشاوندگرایی. پیچیدگی و فراگیری پدیدهی خویشاوندگرایی بهعنوان یکی از بارزترین الگوهای فرهنگی در ایران، یکی از مهمترین عوامل فساد در نظام اداری و تضییع حقوق عامهی مردم به نفع خواص است.
4. عوامل اداری و تربیتی شامل تفسیر بیش از پیش قوانین و مقررات و نبود انگیزهی ناشی از عدم وجود نظام تشویق و تنبیه مناسب، نبود شفافیت پاسخگویی در فعالیتهای نظام اداری، عدم توجه به شایستهسالاری و همچنین فقدان وجدان کاری کارمندان، از دیگر عوامل بروز فساد اداری است.
راهحلها
جهت بهبود وضعیت سلامت اقتصادی باید ضمن توجه به عوامل بروز فساد، راههایی را برای ممانعت از تحقق آنها در پیش گرفت و انرژی خود را بر محدود کردن علل مخرب فساد، متمرکز نمود. موارد ذیل جهت کاهش سطح فساد در ایران قابل اجرا و مؤثر به نظر میرسد:
1. سادهسازی قوانین: هرچه اقتصادی دولتیتر باشد، با رانت و عدم شفافیت گستردهتری نیز همراه است. لذا از یک طرف حذف برخی محدودیتهای غیرمنطقی حاکم بر مناسبات اقتصادی در بخشهای گمرکی، بازرگانی، فضای کسبوکار و بخش بانکی و از طرف دیگر سادهسازی و شفافسازی قوانین و مقررات حاکم بر سازمانها و نهادهای مختلف اقتصادی و اداری کشور و همچنین تصویب قوانین نظارتی کارآمد میتواند موجب رفع زمینههای فسادآفرین باشد.
2. استقلال دستگاه قضا و نهادهای نظارتی: تا زمانی که قوهی قضاییه مستقل است، دادگاهها تعاملات فاسد قدرتمندان یک کشور را تهدید میکنند. سیستم قضایی و نظارتی با دوری از مسائل جناحی و سیاسی میتواند با تأکید بر مدت زمان لازم برای برخورد با مفسدین و هم تناسب شدت مجازات، بر میزان فساد مؤثر واقع شود. رسیدگی بهموقع به پروندهی مفسدین و اعمال مجازات مناسب بدون نگاه به جایگاه و مقام فرد، عاملی اثرگذار بر جلوگیری از وقوع فساد است.
3. ایجاد جریان آزاد اطلاعات: شفافسازی قوانین و آگاهی همهی مردم از فرصتها و امکانات، یکی از مهمترین موانع بروز فساد است. آزادی مطبوعات و رسانهها اصلیترین زیرساخت برای جریان آزاد اطلاعات است. مطبوعاتی که آزاد باشند، میتوانند فساد را کنترل کنند، زیرا ضمن آگاهسازی جامعه، مسئولین را نیز در رصد خود خواهند داشت.
4. بهبود وضعیت حقوق و دستمزد کارمندان دولت: فقر و عدم تأمین مالی زندگی افراد یکی از زمینههای بروز فساد است. لذا هرآنچه موجب افزایش درآمد ملی سرانه، تقویت رشد و خصوصاً بهبود دریافتی کارکنان دولت گردد، مانعی برای پیدایش فساد خواهد بود. برخی مطالعات نشان میدهد که حقوق پایین، مستخدمین دولتی را وادار به تکمیل کردن درآمدشان از طرق نامشروع میکند.
سخن پایانی
در انتها باید به این نکته اشاره کنیم که فساد پدیدهی شومی است که تقریباً تمامی کشورها در سطوح مختلف با آن روبهرو هستند. با توجه به آثار زیانبار فساد بر بخشهای مختلف اقتصادی، لازم است هر کشور برای کاهش سطح این معضل تمهیداتی بیندیشد. بند 19 از سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی صریحاً به این موضوع اشاره دارد:«شفافسازی اقتصاد و سالمسازی آن و جلوگیری از اقدامات، فعالیتها و زمینههای فسادزا در حوزههای پولی، تجاری، ارزی و...»متأسفانه کنکاش در آمارهای سازمان شفافیت بینالملل نشان میدهد جایگاه ایران از نظر شاخص فساد نامناسب است. در نتیجه، مسئولین سه قوه و مردم در سال«اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل»باید در جهت هرچه کمتر شدن این پدیدهی شوم قدمهایی اساسی بردارند تا حرکت امروز کشور بهسمت توسعه و پیشرفت با تأخیر کمتری به سرمنزل مقصود برسد. میثم قاسمزاده پایگاه برهان انتهای متن/
95/03/01 :: 07:15
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]
صفحات پیشنهادی
راهکارهای مقابله با بحران کم آبی/ بروز رسانی الگوهای سنتی آب در ایران
راهکارهای مقابله با بحران کم آبی بروز رسانی الگوهای سنتی آب در ایرانتاریخ انتشار يکشنبه ۲۰ تير ۱۳۹۵ ساعت ۱۳ ۳۰ نبود برنامه ریزی و مدیریت در ساماندهی آب های ایران در دهه های گذشته مشکلات بسیاری را در بخش های مختلف کشاورزی صنعت و مصرف خانوارها به وجود آورده است به گزارش باشگاهشفافیتمهمترینمطالبهمردمیبرایمقابلهبافساد
مدیر کل امور سیاسی و امنیت بین المللی وزارت امور خارجه بالا بردن استانداردهای بانکی نه فقط یک الزام بین المللی بلکه یکی از مهمترین مطالبات مردمی برای مقابله با فساد وپشتوانه ارتقاء شفافیت بانکی است به گزارش ایلنا حمید بعیدینژاد در اینستاگرام خود نوشت بانک مرکزی جمهوری اسلامیپروندههای فساد چگونه شکل گرفت؟
تراز اقتصاد بزرگ دولتی ایران زمینه ساز فسادهای بزرگ شده و با وجود رشد ۲ ۷ برابری میل مردم به کسب و کار و فعالیت اقتصادی دولتها شهامت دل کندن از بنگاههای پولساز و واگذاری آن به مردم را ندارند به گزارش تراز بیش از ۸۵ درصد اقتصاد ایران در حال حاضر دولتی است و دولت ها در دورهعلاقه مردم به کار ۲.۷ برابر شد/ پروندههای فساد چگونه شکل گرفت؟
دولت بزرگتر فساد بیشتر علاقه مردم به کار ۲ ۷ برابر شد پروندههای فساد چگونه شکل گرفت شناسهٔ خبر 3709569 - دوشنبه ۲۱ تیر ۱۳۹۵ - ۰۹ ۱۳ اقتصاد > کار و تعاون jwplayer display inline-block; اقتصاد بزرگ دولتی ایران زمینه ساز فسادهای بزرگ شده و با وجود رشد ۲ ۷ برابری میل مردیک مقام وزارت راه و شهرسازی: ایران در قوانین مقابله با فساد جزو 7 کشور برتر دنیاست
یک مقام وزارت راه و شهرسازی ایران در قوانین مقابله با فساد جزو 7 کشور برتر دنیاست اصفهان- ایرنا- مدیرکل دفتر مدیریت عملکرد وزارت راه و شهرسازی گفت ایران در زمینه وضع قوانین مقابله با مفاسد اداری جزو هفت کشور برتر دنیاست به گزارش ایرنا از روابط عمومی اداره کل راه و شهرسازی استاخواسته های بخش خصوصی از وزارت اطلاعات/ توسعه فساد در ۱۰ سال گذشته
خواسته های بخش خصوصی از وزارت اطلاعات توسعه فساد در ۱۰ سال گذشته اقتصاد > اقتصاد کلان - مسعود خوانساری گفت خواسته ما مبارزه با فساد است به این منظور که قبل از اینکه اتفاق افتد پیشگیری شود مسعود خوانساری در نشست هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران که با حضور وزیرراهکارهای مقابله با تهدید های فضای مجازی در ایران اسلامی + فیلم
راهکارهای مقابله با تهدید های فضای مجازی در ایران اسلامی فیلم جمع آوری محله های ناامن در فضای مجازی که جامعه ای آن فقط نوزده میلیون کاربر زیر 18 سال در ایران دارد به گزارش گروه فیلم و صوت باشگاه خبرنگاران جوان جمع آوری محله های ناامن در فضای مجازی که جامعه ای آنگاهی به اندیشههای اقتصاد مقاومتی در ایران عصر قاجار علمای تشیع چگونه به حمایت از صنایع داخلی میپرداختند؟
نگاهی به اندیشههای اقتصاد مقاومتی در ایران عصر قاجارعلمای تشیع چگونه به حمایت از صنایع داخلی میپرداختند در این بین با وجود بیخبری حاکمان ایران طبقات مختلف اجتماعی در صدد حفظ منافع کشور برآمدند و در این میان علما بیش از دیگر گروهها و با تکیه بر بینش دقیق خود در جهت بیداری مرمحاکمه مدیر صندوق بینالمللی پول به اتهام فساد مالی
محاکمه مدیر صندوق بینالمللی پول به اتهام فساد مالی دادگاه تجدید نظر فرانسه محاکمه کریستین لاگارد مدیر صندوق بین المللی پول را در پرونده پرداخت خسارت 385 میلیون یورویی بیش از 400 میلیون دلار به برنارد تاپی بازرگان فرانسوی در زمان تصدی پست وزارت دارایی فرانسه ضروری دانست به گ«شفافسازی» راه مقابله با فساد
شفافسازی راه مقابله با فساد آفتابنیوز هرچند به اعتقاد برخی از کارشناسان انتشار فیشهای حقوقی مسئولان تأثیر زیادی درجامعه نخواهد داشت زیرا مردم قبلا نیز با اعداد و ارقام اختلاسها آشنایی دارند اما برخی نیز معتقدند انتشار این فیشها درجامعه میتواند بسیار-
اقتصادی
پربازدیدترینها