تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1836247168
شیعیان از بنیانگذار فقه جعفری چه میدانند؟
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: شیعیان از بنیانگذار فقه جعفری چه میدانند؟
خلاصهای از تاریخ زندگانی امام جعفر صادق(ع) و چگونگی شکلگیری شیعه جعفری را در این گزارش بخوانید.
به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در ذهن بسیاری از مسلمانان و حتی شیعیان این سؤال وجود دارد که چرا به شیعیان، شیعه جعفری و به فقه شیعه، فقه جعفری میگویند. آیا مؤسس فقه شیعه امام صادق(ع) بوده است یا اتفاق دیگری باعث به وجود آمدن این نام شده است؟
برای پاسخ به این سؤال لازم است اتفاقات دوران حکومت بنیامیه و بنیعباس و زندگانی امام جعفر صادق(ع) را مرور کنیم. زمزمههای نابودی بنیامیه به گوش میرسید و بنیعباس سخت به دنبال دستیابی به حکومت بود. پس از مدتها چشم دنیاطلبان و سران حکومت از روی شیعیان برداشته و سمت جریانات سیاسی زمان معطوف شده بود.
شیعیان که مدتها عرصه را بر خود تنگ میدیدند و حتی در زمان امامت امام سجاد(ع) نمیتوانستد عنوان مذهبشان را به زبان آورند، کمی دل خوش تغییرات و آزادیهای موقت شده بودند.
امام صادق(ع) در این مدت توانستند راه امام علی(ع) و حضرت زهرا(س) را ادامه دهند و مظلومیتها و درگیریهای امام حسن مجتبی(ع) با معاویه، ماجراهای کربلای سال 61 هجری قمری و عبادات امام زین العابدین(ع) را بیان و دوباره این موضوعات مهم را در بین جامعه مسلمانان زنده کنند.
این پیچ تاریخی با تلاش امام صادق(ع) و شاگردان و پیروان ایشان به دوران طلایی شکوفایی شیعه تبدیل شد، پایههای فقه شیعه مستحکم شد و گسترش یافت و اصول و فروع دین دوباره در جامعه نهادینه گشت. از این رو فقه شیعه را که تأسیس و پایه گذاری آن به زمان پیامبر عظیم الشأن اسلام(ص) باز میگردد، با توجه به نقش امام صادق(ع) در گسترش آن «فقه جعفری» نامیده می شود.
آیتالله سیدرضا حسینی مازندرانی، تولیت حوزه علمیه امام حسین(ع) در گفتگو با خبرنگار قرآن و عترت باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص عنوان شیعه جعفری گفت: امام صادق(ع) در زمان حکومتشان از درگیری میان بنیامیه و بنیعباس نهایت استفاده را کردند و فعالیتهای فراوانی برای ادامه راه اسلام و شیعه انجام دادند. پرورش چندین هزار شاگرد، نقل احادیث فراوان در شاخه های مختلف علمی، فرهنگی، فقهی و برگزاری مناظره های علمی از جمله این فعالیتها بود.
مدیر حوزه علمیه امام حسین(ع) ادامه داد: احادیثی که از امام صادق(ع) به جا مانده، روشنگر راه شیعیان در مسیر تکامل دینی است. این احادیث و مجموع فعالیتهای امام صادق(ع) باعث شد که شیعه زنده بماند و تمام مسلمانان، این فرقه را با نام شیعه جعفری بشناسند.
در ادامه این گزارش خلاصه ای از تاریخچه زندگانی امام صادق(ع) را میخوانیم:
ولادت امام و نامگذاری
امام جعفر صادق، امام ششم شیعیان، در هفدهم ماه ربیع الاول سال 83 هجری قمری در مدینه متولد گردید. کنیه ایشان ابو عبدالله و لقبشان صادق می باشد. پدر ارجمندشان امام باقر علیه السلام و مادرش ام فروة است. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم سالها قبل ولادت آن حضرت را خبر داده و فرموده بود نام او را صادق بگذارید، زیرا از فرزندان او کسی است که همنام اوست، اما دروغ می گوید (منظور آن حضرت جعفر کذاب بوده است).
دوران قبل از امامت
در دوران قبل از امامت، حضرت شاهد فعالیتهای پدر خویش در نشر معارف دینی و تربیت شاگردان وفادار و با بصیرت بود. امام باقر در مناسبتهای مختلف به امامت و ولایت فرزندش جعفر صادق تصریح فرموده و شیعیان را پس از خودش به پیروی از او فرا می خواند. لذا احادیث زیادی مبنی بر نص امامت حضرت صادق نقل شده است. امام صادق در سال 114 هجری قمری پس از شهادت پدرش در سن 31 سالگی به امامت رسید. دوران امامتش مصادف بود با اواخر حکومت بنی امیه که در سال 132 به عمر آن پایان داده شد و اوایل حکومت بنی عباس.
اوضاع جامعه در آغاز امامت حضرت
در آغاز امامت حضرت افرادی از شیعیان و حتی بستگان حضرت حاضر به قبول امامت ایشان نبودند، لذا حضرت از راههای گوناگونی کوشیدند آنها را به قبول راه صحیح وادار سازند و دراین زمینه به اذن خداوند معجزاتی نیز انجام دادند. دوران امام جعفر صادق در میان دیگر دورانهای ائمه معصومین علیهم السلام، دورانی منحصر به فرد بود و شرایط اجتماعی و فرهنگی عصر آن حضرت در زمان هیچ یک از امامان وجود نداشته است و این به دلیل ضعف بنی امیه و قدرت گرفتن بنی عباس بود. این دو سلسله مدتها در حال مبارزه با یکدیگر بودند که این مبارزه در سال 129 هجری وارد مبارزه مسلحانه و عملیات نظامی گردید. این کشمکش ها و مشکلات سبب شد که توجه بنی امیه و بنی عباس کمتر به امامان و فعالیتشان باشد. از این رو این دوران، دوران آرامش نسبی امام صادق و شیعیان و فرصت بسیار خوبی برای فعالیت علمی و فرهنگی آنان به شمار می رفت.
جنبش فرهنگی در دوران امامت حضرت
عصر آن حضرت همچنین عصر جنبش فرهنگی و فکری و برخورد فرق و مذاهب گوناگون بود. پس از زمان رسول خدا دیگر چنین فرصتی پیش نیامده بود تا معارف اصیل اسلامی ترویج گردد، بخصوص که قانون منع حدیث و فشار حکام اموی باعث تشدید این وضع شده بود. لذا خلأ بزرگی در جامعه آنروز که تشنه هرگونه علم و دانش و معرفت بود، به چشم می خورد. امام صادق با توجه به فرصت مناسب سیاسی و نیاز شدید جامعه، دنباله نهضت علمی و فرهنگی پدرش را گرفت و حوزه وسیع علمی و دانشگاه بزرگی به وجود آورد و در رشته های مختلف علمی و نقلی شاگردان بزرگی تربیت کرد. شاگردانی چون: هشام بن حکم، مفضل بن عمر، محمد بن مسلم ثقفی، ابان بن تغلب، هشام بن سالم، مؤمن طاق، جابر بن حیان و. ... تعداد شاگردان امام را تا چهار هزار نفر نوشته اند. ابوحنیفه رئیس یکی از چهار فرقه تسنن مدتی شاگرد ایشان بود و خودش به این موضوع افتخار کرده است. امام از فرصت های گوناگونی برای دفاع از دین و حقانیت تشیع و نشر معارف صحیح اسلام استفاده می برد. مناظرات زیادی نیز در همین موضوعات میان ایشان و سران فرقه های گوناگون انجام پذیرفت که طی آنها با استدلال های متین و استوار، پوچی عقاید آنها و برتری اسلام ثابت می شد. همچنین در حوزه فقه و احکام نیز توسط ایشان فعالیت زیادی صورت گرفت، به صورتی که شاهراههای جدیدی در این بستر گشوده شد که تاکنون نیز به راه خود ادامه داده است. بدین ترتیب، شرایطی مناسب پیش آمد و معارف اسلامی بیش از هر وقت دیگر از طریق الهی خود منتشر گشت، به صورتی که بیشترین احادیث شیعه در تمام زمینه ها از امام صادق نقل گردیده و مذهب تشیع به نام مذهب جعفری و فقه تشیع به نام فقه جعفری خوانده می شود.
حاکمان معاصر
همانطور که گفته شد امام بین دو دوره عباسی و اموی و دوران گذار از امویان به عباسیان می زیست. ایشان ازمیان خلفای اموی با افراد زیر معاصر بود:
1- هشام بن عبدالملک (105- 125 هـ. ق)
2- ولید بن یزید بن عبدالملک (125-126)
3- یزید بن ولید بن عبدالملک (126)
4- ابراهیم بن ولید بن عبدالملک (70 روز از سال 126)
5- مروان بن محمد (126-132)
و از خلفای عباسی نیز معاصر بود با:
1- عبدالله بن محمد مشهور به سفاح (132-137)
2- ابوجعفر مشهور به منصور دوانیقی (137-158)
نباید تصور کرد که امام به کلی خود را از جریانات و امور سیاسی دور نگه داشت، بلکه همواره از وقتهای مناسب برای ترویج حقانیت خود و بطلان هیأت حاکمه بهره می برد و بدین منظور نمایندگانی را نیز به مناطق مختلف بلاد اسلامی می فرستاد. عباسیان برای کسب قدرت و محبوبیت در دلهای مردم از وجهه اهل بیت پیامبر استفاده می کردند و حتی شعارشان" الرضا فی آل محمد" بود. آنان به دنبال اشخاصی با وجهه مردمی بودند که هم از بستگان پیامبر باشند و هم درمیان مردم محبوبیت داشته باشند. لذا بهترین شخص در نظر عباسیان امام صادق بود. امام صادق پیشنهاد آنان را رد کردند و فرمودند: نه شما از یاران من هستید نه زمانه، زمانه من است. حتی برخی از بستگان آن حضرت نزدیک بود با این پیشنهاد ها فریب بخورند، اما امام با روشنگری خاص خود به آنان فهماندند که به ظاهر توجه نکنند. امام می دانست که عباسیان نیز هدفی جز رسیدن به قدرت ندارند و اگر شعار طرفداری از اهل بیت را مطرح می کنند، صرفا به خاطر جلب حمایت توده های شیفته اهل بیت است. امام می دید که سران سیاسی و نظامی عباسیان در خط مستقیم اسلام و اهل بیت نیستند و لذا حاضر نبود با آنان همکاری کرده و به اقداماتشان مشروعیت بخشد. چنانکه در تاریخ می بینیم که چه جنایاتی کردند و چه خونهایی ریختند تا پایه های عباسیان محکم گردد. از حوادث مهم در زمان امامت حضرت، قیام عمویش زید ابن علی است که شکست خورد و با شهادت زید به پایان رسید.
شهادت حضرت صادق علیه السلام
پس از به قدرت رسیدن عباسیان، همانطور که آن حضرت پیش بینی کرده بود فشار بر شیعیان افزایش یافت و با روی کار آمدن منصور این فشار به اوج خود رسید. امام نیز از این فشار ها مستثنی نبود. این دوران، یعنی چند سال آخر عمر آن حضرت بر خلاف دوران اولیه امامتشان، دوره سختی ها و انزوای دوباره آن حضرت و حرکت تشیع بود. منصور شیعیان را به شدت تحت کنترل قرار داده بود. سرانجام کار به جایی رسید که با تمام فشارها، منصور چاره ای ندید که امام صادق را که رهبر شیعیان بود از میان بردارد و بنابراین توسط عواملش حضرت را به شهادت رساند. آن حضرت در سن 65 سالگی در سال 148 هجری به شهادت رسید و در قبرستان معروف بقیع در کنار مرقد پدر و جد خودش مدفون گردید. در زمینه فضایل و مکارم اخلاقی حضرت صادق روایات و وقایع بسیار زیادی نقل شده است. آن حضرت با رفتار کریمانه و خلق و خوی الهی خود بسیاری از افراد را به راه صحیح هدایت فرمود، به گونه ای که پیروان دیگر مکاتب و ادیان نیز زبان به مدح آن حضرت گشوده اند.
۰۸ مرداد ۱۳۹۵ - ۲۰:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]
صفحات پیشنهادی
در فرهنگسرای اندیشه جنگنوشتههای سید اکبر میرجعفری رونمایی میشود
در فرهنگسرای اندیشهجنگنوشتههای سید اکبر میرجعفری رونمایی میشود کتابهای ریحانهایی که مادرم دوست داشت و ریختن نور روی شاخههای پایین اثر سید اکبر میرجعفری رونمایی میشود به گزارش خبرگزاری فارس فرهنگسرای اندیشه هشتاد و یکمین نشست راویان اندیشه را دوشنبه 3 خرداد مصادف با سالروجعفری جوزانی درباره ایدز نوشت/ همکاری پدر و دختر در سینما
در انتظار مجوز ارشاد جعفری جوزانی درباره ایدز نوشت همکاری پدر و دختر در سینما شناسهٔ خبر 3722105 - یکشنبه ۳ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۳ ۳۷ هنر > سینمای ایران jwplayer display inline-block; مسعود جعفری جوزانی نگارش فیلمنامه پشت دیوار سکوت را به پایان رساند به گزارش خبرگزاری مهرتوصیه آیت الله بهجت به تعلیم و تعلم فقه آل محمد(ص)
توصیه آیت الله بهجت به تعلیم و تعلم فقه آل محمد ص مرحوم حضرت آیت الله العظمی بهجت می فرمود شخصی به دیگری گفت برای گرفتاری ها ختمی به ما یاد بدهید او در جواب فرمود ختمی مجرب در نظر دارم و آن فقه آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم است به گزارش فرهنگ نیوز مرحوم حضرت آیت اللتفسیر نهجالبلاغه از دیدگاه علامه جعفری(ره)
تفسیر نهجالبلاغه از دیدگاه علامه جعفری ره ایلنا کتابخانه علامه جعفری نشست حرفهای فیروزهای را با هدف شرح و تفسیر نهجالبلاغه از دیدگاه علامه محمدتقی جعفری ره برگزار میکند به گزارش ایلنا نخستین نشست از سلسله برنامههای حرفهای فیروزهای چهارشنبه 6 مرادماه ساحجتالاسلام جعفری در گفتوگو با فارس: رویداد «ظهور» تنها خبر جهانشمول رسانههاست
حجتالاسلام جعفری در گفتوگو با فارس رویداد ظهور تنها خبر جهانشمول رسانههاست قائم مقام بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود عج گفت هیچ خبری جز خبر آمدن یک موعود جهانشمول نیست چون مسألهای مانند مهدویت و ظهور نداریم که تمام ابعاد جغرافیایی را در بر بگیرد و حوزههای مختلف بشری را درگیرمراسم لیالی قدر در حرم مطهر بنیانگذار جمهوری اسلامی برگزار می شود
مراسم لیالی قدر در حرم مطهر بنیانگذار جمهوری اسلامی برگزار می شود شهرری - ایرنا - مراسم پر فیض دعا و نیایش و احیاء لیالی قدر و سوگواری شهادت مظلومانه مولای متقیان امیر مومنان علی ابن ابیطالب علیه السلام در حرم مطهر بنیانگذار جمهوری اسلامی برگزار می شود به گزارش شنبه ایرنا از جمابسیاری از مراجع موسیقی را مطلقا حرام میدانند/ توسعه فرهنگی در فضای بسته امکانپذیر نیست
علی جنتی بسیاری از مراجع موسیقی را مطلقا حرام میدانند توسعه فرهنگی در فضای بسته امکانپذیر نیست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت در حوزه مطبوعات نیز برخی فراتر از قانون عمل میکنند اما سعی ما این است فضا را برای مخالف و موافق دولت باز کنیم تا در سایه این فضاها افراد دیدگاههایبهناز جعفری:اگر بگویند «ام.اس» را از زندگیات میگیریم، ناراحت میشوم
ام اس واقعا اسم وحشتناکی دارد اما آن قدرها هم ترسناک و عجیب و غریب نیست که کسی بخواهد به خاطر آن زندگی کار و را از دست بدهد این است که به نظرم برخورد اطرافیان و نوع واکنش آنها بسیار مهم است به گزارش جام جم آنلاین به نقل از مشرق بازیگری جدیترین مقوله در زندگی بهناز جبهناز جعفری : از بازی کردن نقشهای منفی لذت میبرم!
ام اس واقعا اسم وحشتناکی دارد اما آن قدرها هم ترسناک و عجیب و غریب نیست که کسی بخواهد به خاطر آن زندگی کار و را از دست بدهد این است که به نظرم برخورد اطرافیان و نوع واکنش آنها بسیار مهم است بهناز جعفریبازیگری جدیترین مقوله در زندگی بهناز جعفری است این موضوع را نه تنها نقبرخی حجاب را موضوعی ایرانی نمیدانند
برخی حجاب را موضوعی ایرانی نمیدانند عضو کمیته مطبوعات جبهه فرهنگی حجاب و عفاف کشور گفت بیشترین آثار منتشر شده به مقوله آیات و روایات و سیر تاریخی حجاب پرداختند و مسئله ارتباط حجاب و عفاف در مطبوعات مهجور مانده است به گزارش فرهنگ نیوز مهری فروغی در مورد عملکرد کمیته مطبوعات جبه-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها