تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 31 مرداد 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):انسان، با نيّت خوب و اخلاق خوب، به تمام آنچه در جستجوى آن است، از زندگى خوش و امني...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

آراد برندینگ

سایبان ماشین

بهترین وکیل تهران

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

خرید یخچال خارجی

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

سلامتی راحت به دست نمی آید

حرف آخر

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

کپسول پرگابالین

خوب موزیک

کرکره برقی تبریز

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

سایت ایمالز

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1811967418




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

خودروسازان از خون مردم برای خود کیسه دوخته اند!


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: در حالی که مردم به دلیل بالا بودن قیمت ها در بازار خودرو و همچنین وجود رکود، انتظار کاهش قیمت ها را داشتند، خبرهای رسیده، از موج جدید افزایش قیمت در این بازار حکایت دارد.

به گزارش «تابناک»، با اینکه بیش از یک سال است، رکود در بازار خودرو حاکم شده، در کمال ناباوری، برخی خودروسازان، لیست قیمت های خود را افزایش دادند، به گونه ای که در روزهای گذشته، پراید بین 300 تا 370 هزار تومان، سایپا 132 حدود 570 هزار تومان و تندر 90 حدود 300 هزار تومان افزایش داشت، در دیگر خودروهای داخلی نیز افزایش های چشمگیری از سوی دو خودروساز اعمال شده است.

همچنین افزایش قیمت کارخانه ای این محصولات و کم شدن قیمت زمینه ای خودروهای صفر، باعث شده تا قیمت در بازار نیز افزایش پیدا کند. با وجود این، این پرسش مطرح است، زمانی که تقاضا در بازار برای خرید خودرو کم است، دلیل افزایش قیمت چیست؟

چند فرضیه برای پاسخ به این پرسش وجود دارد؛ نخست اینکه خودروسازی ها به مانند سال های گذشته، سناریو جدیدی برای جا انداختن قیمت های جدید در بازار دارند و یا بار دیگر چرخ تولید خودرو لنگ می زند و یا آنکه خودروسازی ها با ترفند قطره چکانی، قصد تحریک بازار را دارند.

در این میان، برخی کارشناسان بر این باورند که به احتمال زیاد، تولید خودرو کاهش داشته و این گرانی ها در جبران این کسری بوده است. حال آنکه آمارهای انجمن خودروسازها، نشان می دهد که نه تنها تولید کم نشده، بلکه به نسبت مشابه سال گذشته، اندکی افزایش نیز داشته است.

با این حساب، تنها سناریوی موجود سیستم قطره چکانی خودروسازی ها برای تحریک تقاضا روی میز باقی می ماند و آن اینکه گویا خودروسازها، خودروهای خود را دپو کرده اند تا تقاضا در بازار افزایش یابد.

در این باره باید گفت، هر زمان اسم قیمت گذاری در بازار خودرو به میان آمده، صدای مخصوص نشینان نیز با آن بلند شده که اعلام می کنند، خودرو در ایران انحصاری نیست و باید قیمت آن در داخل آزاد شود؛ اما تا اندکی از سر سال و موضوع قیمت گذاری می گذرد و دقیقا زمانی که فکر می کنند آب ها از آسیاب افتاده، سناریوهای خودروسازی ها برای افزایش سود نیز یک به یک اکران می شود و نشان می دهد، بازار خودرو کشور در انحصار بی قید و شرط خودروسازان است.

غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی در گفت و گو با تابناک در این باره اظهار داشت: دولت و مجلس به دلیل مباحث مربوط به اشتغال و صنایع کارگری، همیشه سعی کرده اند، به تولیدکننده های داخلی کمک کنند؛ از جمله این کمک ها می توان به معافیت های مالیاتی، معافیت های گمرکی و کمک های ارزی و هزاران کمک دیگر اشاره کرد.

وی گفت: اما اتفاق تلخ، این است که متأسفانه خودروسازهای ما، نهایت سوءاستفاده را از وضعیت موجود کرده و به نوعی در حق ملت و مردم ایران ظلم می کنند. نمی شود خودروسازها همه امکانات تساهل و تسامح را از دولت بگیرند و پس از آن دیکتاتوری قیمت راه بیندازند.

به نظر می رسد، اگر ما به صنایع خارجی اجازه بدهیم که وارد رقابت در صنایع داخل کشور شوند، دیگر نگرانی هم بابت کارگری پیش نمی آید و این صنایع تنبل خودروسازی هم مجبور می شوند، خودشان را تکانی بدهند. با این حال، اکنون خودروسازی با اهرم کارگری حاکمیت را تهدید می کند.

جعفرزاده گفت: خودروسازی ها به فکر یک انحصار مطلق هستند که اتفاقا از این انحصار علیه ملت استفاده می کنند. اکنون زمان آن رسیده است که دیگر به این سودجویان بیش از این مهلت ندهند و جلوی بازی کردن با جان مردم را یک بار برای همیشه بگیرند.

وی افزود: مقصر اصلی عمده قتل عام های جاده ای و قاتل اصلی مردم در کشور، خودروسازهای داخلی هستند. آنها هم اکنون بیمارترین و به درد نخورترین خودروها را با گران ترین قیمت به مردم مظلوم ما می فروشند.
من فکر می کنم کمیسیون صنایع مجلس باید یک بار برای همیشه، تکلیف خود را با اینها روشن کند. خودروسازی های ما هیچ گونه قدرت خلاقیت و ابتکار ندارند و دلیل آن هم این است که اینها هیچ گونه رقیبی در بازار ندارند؛ بنابراین نیازی به داشتن ابتکار و خلاقیت نیزنمی بینند.
 
این نماینده در پایان گفت: قاتلان مردم از خون و جان مردم برای خود کیسه دوخته اند. اینها با سودهای کلانی که از پول خون مردم به دست می آورند، جیب خود را پر می کنند و در نهایت این سر مردم است که بی کلاه می ماند.



۰۲ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۹:۱۶





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن