واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: تنها مسجد چهارطاقی جهان 30 سال است که از مرمت های غیراصولی رنج می برد استانها > فارس - «خبرجنوب» نوشت: مسجد جامع داراب در حالی عنوان تنها مسجد چهارطاقی جهان اسلام را به خود اختصاص داده و به یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری فارس تبدیل شده که 30 سال است از مرمت های غیراصولی رنج می برد و گردشگران به محض ورود به این بنای تاریخی نسبت به وضعیت موجود اعتراض می کنند، اعتراضی که به گفته رئیس انجمن دوستداران میراث فرهنگی شهرستان داراب، منطقی است و در شأن این اثر ملی نیست.
مسجد جامع داراب يكي از مساجد تاريخي فارس است كه قدمتش به دوره صفوي برمي گردد. بناي مذهبي كه تنها مسجد چهارمناره اي جهان اسلام است و در مركز شهر داراب واقع شده. مسجد تاريخي داراب سبك معماري متفاوتي نسبت به ساير مساجد دارد و آن طور كه در برخي از كتب و اسناد تاريخي آمده است معماري اين بنا بسيار شبيه آرامگاه اعتمادالدوله تهراني در آگرا كشور هند و بناي خدايخانه مسجد جامع (عتيق) شيراز است. اين بناي تاريخي مذهبي در سال 56 با شماره 1597 در فهرست ملي به ثبت رسيده و هم اينك نيز به يكي از جاذبه هاي گردشگري فارس تبديل شده است.مسجد جامع داراب 4 مناره دارد كه داراي تزئينات آجركاري متفاوتي است كه با خانه بنديهايي به شكل مربع و مستطيل روسازي شده و در درون خانه بنديهاي مستطيلي، آجركاري با طرح لوزي به كار رفته است. بر روي خانه بندي هاي مربع شكل اين مناره ها، آيات سوره آيت الكرسي و نيز عبارت «لااله الاا...» و «محمدرسول ا...(ص)» به خط كوفي نوشته شده است. همچنين به تكرار نام علي(ع) بر روي اين مناره ها نگاشته شده.
در پائين مناره ها دري وجود دارد كه به وسيله يك راه پله مارپيچ به پشت بام مسجد راه مي يابد. با صعود از پله ها، دو خروجي به بيرون مشاهده ميشود. اين مناره ها داراي چندين سنگ نوشته بوده كه هم اينك تنها يكي از آنها باقي مانده كه داراي متني مربوط به معافيت مالياتي تجار داراب است. البته اين سنگ نوشته اواخر دهه 70 به موزه سنگ هاي تاريخي هفت تنان در شيراز منتقل شده است.
اما آنچه كه اين روزها گردشگران با ورود به اين بناي تاريخي مذهبي مي بينند مرمتهاي غيراصولي منارههاي مسجد است كه اعتراض آنها را نيز درپي داشته است؛ مرمت هايي كه به گفته دكتر محمدباقر مهاجر، 30 سال قبل انجام شده و با اينكه پرونده مرمتي اين مسجد تاريخي طي سال هاي اخير بارها گشوده شده اما مرمت هاي غيراصولي منارهها اصلاح شده است.وي در گفت وگو با خبرنگار ما، بر لزوم گشوده شدن پرونده مرمت اين بناي تاريخي مذهبي تاكيد كرد و افزود: 2 مناره جنوب شرقي و جنوب غربي مسجد جامع داراب با مصالح ناهمگون مرمت شده و چنين اقدامي در شأن اين مسجد نيست.
رئيس انجمن دوستداران ميراث فرهنگي شهرستان داراب در ادامه با اشاره به اينكه معماري مسجد جامع داراب برگرفته از معماري دوره سلجوقيان است، گفت: آخرين مرمت اين بنا حدود 4 سال قبل صورت گرفته و هم اينك مسجد در وضعيت مناسبي به سر مي برد و حتي نيازمند مرمتهاي اضطراري هم نيست، اما اگر پرونده مرمتي براي قسمت هاي آسيب ديده مناره و مرمتهاي اشتباه و غيراصولي گشوده شود بي ترديد اين جاذبه گردشگري تاريخي مذهبي وضعيت بهتري پيدا خواهد كرد.مهاجر در ادامه اين گفت وگو خواستار تعيين ساعت بازديد گردشگران از اين بناي تاريخي شد و افزود: متاسفانه درهاي اين مسجد تنها به وقت نماز باز مي شود و چنانچه گردشگري بخواهد از اين مسجد ديدن كند بايد ساعت ها معطل مجوز ورود بماند.وي ادامه داد: با توجه به اينكه مسجد جامع داراب يكي از اماكن تاريخي مذهبي و گردشگري شهرستان محسوب مي شود جا دارد مسئولين مربوطه با تعريف ساعت مشخص، بازديد از اين مجموعه تاريخي را براي گردشگران ميسر نمايند و درهاي اين مسجد مانند ديگر مساجد تاريخي فارس چون نصيرالملك، مشير و وكيل در شيراز هميشه به روي گردشگران و علاقه مندان باز باشد.
رئيس انجمن دوستداران ميراث فرهنگي شهرستان داراب در ادامه اضافه كرد: با توجه به اينكه در شهرستان هاي فارس مكان هاي تاريخي و گردشگري كه بتوانند خدمات مناسبي را به مسافران و گردشگران ارائه بدهند انگشت شمار هستند ميطلبد ورود به اين اماكن آسان تر شود.
کلید واژه ها: استان فارس -
چهارشنبه 23 تیر 1395 - 06:30:09
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]