واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: صید فلهای که چرخه زیست محیطی آبزیان را به چالش میکشد/جولان قایقها در سایه نظارت ضعیف
ساحل کندالو در جنوب جزیره قشم را می توان به قربانگاهی عظیم برای ماهیان تشبیه کرد،جایی که گویی حیات آبزیان با کود کشاورزی و غذای دام و طیور معاوضه می شود.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،یکی از راه های کسب و کار و معیشت در سواحل جنوبی ایران همچون قشم به صید ماهی معطوف می شود.
امری که تقریبا در سراسر شهرهای ساحلی جهان مرسوم است و قاعدتا باید ازاین ظرفیت و موهبت الهی بهره برد که مزایای آن در اشتغالزایی،تامین گوشت سفید دریایی و کسب در آمد قابل بررسی است.
اما نباید از نظر دور داشت که یکی از مولفه های اساسی در شکار و صید ماهی به اصل تعادل باز می گردد که منطق واستانداردهای زیست محیطی ایجاب می کند چارچوب ها و قواعد آن رعایت شود و میزان،کثرت و تعدد آن در حدی کنترل شود که به اصل حیات،بقا و تعادل زیستی آسیبی وارد نکند.
اما به نظر می رسد در ساحل کندالو با آن بوی تعفن آور خاص به خود که فضا و محدوده مذکور را مسموم ساخته،موضوع به شکل دیگری دنبال می شود.
سید 150 تا 250 تنی ذخایر ارزشمند آبزیان بصورت روزانه صحنه های نگران کننده ای را خلق می کند و این موضوع را به ذهن متبادر می سازد که براستی میزان تولید و تکثیر نسل با آنچه که صید می شود از برابری،توازن و تناسب لازم برخوردار است ؟
بر اساس گزارشات منتشر شده در برخی از رسانه ها،رفت و آمد شناورها و قایق های کوچک و بزرگ صیادی که رقم شان به بیش از 200 فروند می رسد لحظه ای قطع نمی شود.
قایق هایی که ماهی های صید شده را در مقادیر انبوه و تناژ بالا به ساحل می آورند ودر ساحل،ماشین های وانت نیسان مشغول بارگیری ماهی ها می شوند.
در مجاورت ساحل((شیب دراز))که بهترین محل زادآوری لا ک پشت های دریایی محسوب می شود،ماشین های سنگین، ماهی ها را بارگیری و در مسیر جاده راه می افتند.
محمد علی الله قلی،کارشناس حیات وحش در خصوص وضعیت منطقه مورد اشاره عنوان کرد:منابع ارزشمند آبزی در تناژهای بالا در این خطه بصورت فله ای صید و در مجاورت آفتاب خشک می شوند تا با آن کود کشاورزی و غذای دام و طیور تهیه و به کشورهای دیگر صادر شود.
الله قلی که در ماه گذشته مرگ حداقل یک نهنگ عظیم الجثه چند تنی و 5 دلفین و لاک پشت سبز پوزه عقابی را در هیمن منطقه ثبت کرده می گوید:خطر جدی آینده گردشگری و صیادی بومی و سنتی جزیره قشم را تهدید می کند.
وی می افزاید:صید بی رویه آبزیان با روش جدیدی به نام صید پیاله ای توسط تعداد محدودی از صیادان انجام می شود.
در این روش قایق های ویژه ای که به موتورهای بسار قدرتمند ی تجهیز شده اند با مشاهده گله ماهی های کوچک آنچوی و ساردین ها در سطح آب به سرعت گله را دور زده و تور ویژه چشمه ریزی را به دور گله ماهی انداخته و پس از بستن قسمت زیرین تور،کلیه آبزیان تجمیع شده را در آن محدوده صید می شوند.
این کارشناس حیات وحش عنوان می کند:بر اثر آمد و شد قایق ها با سرعت بالا،بعضا برخوردی میان شناورها و نهنگ ها رخ می دهد که گاهی لاشه های بی جان حاشیه سواحل ناشی از همین تصادم و برخوردهای میان قایق ها با این نوع خاص از آبزیان است.
وی می افزاید:ماهی های ریزی که صید می شوند در هر تن به مبلغ 1 میلیون تومان و پس از خشک شدن به میزان هر 3 کیلو 30 هزار تومان به فروش می رسد.
*جولان قایق ها در سایه نظارت ضعیف
الله قلی می گوید:متاسفانه در سایه فقدان نظارت دقیق،روزانه قریب به 300 قایق در سواحل جزایری همچون هنگام و قشم فعالیت می کنند واین در حالی است که نزدیکی قایق ها در مسافت کمتر از سه مایل ساحل ممنوع است.
بر اساس اطلاعات منتشر شده،هر کدام از این قایق ها قادر هستند روزانه بین 3 تا 5 تن ماهی صید کنند که با عنایت به نقش حائز اهمیت این گونه های آبزی در چرخه و هرم غذایی دیگر آبزیان می توان حیات دیگر گونه ها را در ابعاد گسترده تری تحت الشعاع قرار دهند.
این کارشناس حیات وحش با اشاره به استفاده قایق ها از موتورهای 200 سی سی اذعان می کند: تمام فعالیت های مذکور شامل صیادی،حمل ونقل،خشک کردن و فروش در روز روشن و کاملا علنی و فارغ از هر گونه نظارتی در حال انجام است تا همین اندک تنوع زیستی باقیمانده دریایی هم از گزند گردشگری بی ضابطه و آلودگی ها و جنگ ها جان به در برده اند به این شکل نابود شوند.
*متولی محافظت از آبزیان شیلات است
داوود میرشکار،مدیرکل دفتر زیست بوم های دریایی سازمان حفاظت از محیط زیست معتقد است:قانونگذار تمامی اختیارات مربوط به صید و بهره برداری و حفاظت از منابع دریایی را به شیلات داده و سازمان محیط زیست در این ارتباط مسئول نیست.
وی می افزاید:به واقع هر سال شیلات باید از آبزیان دریایی برآورد ذخایر را به عمل آورد و سپس به میزان یک سوم از آن را مجوز صید دهد و اگر هم تخلفی در این حوزه رخ دهد،حراست دریایی در خصوص صید ماهی بر عهده شیلات است و اساسا سازمان حفاظت از محیط زیست فاقد یگان دریایی نظارتی است و با وجود طرح درخواست تخصیص اعتبار برای تشکیل چنین یگانی،موضوع مذکور به موافقت مسئولان و نهادهای ذیربط نرسید.
امید است سازمان ها ونهادهای متولی با اتخاذ تدابیر لازم،این شیوه و حجم و عطش افسار گسیخته صید را مهار کنند که استمرار این امر می تواند سرمایه های آبزی را با خسارات و آسیب هایی عمیق و جدی و شاید جبران ناپذیری همراه سازد.
۲۱ تير ۱۳۹۵ - ۰۸:۵۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]