واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: برجامی دیگر باید ساخت!
ابتکار در سرمقاله خود آورده است؛
به گزارش نامهنیوز، دولت یازدهم سنتی نو در سیاست خارجی انداخت. او با مبانی منطق برد برد، گره کوری را گشود که یک دهه گریبان امنیت جهانی را گرفته بود. گره کار در منطق سیاسی بود. دیپلمات های ایرانی اما با سنت و سیاستی نو به مصاف این چالش رفتند و درس صلح طلبی به دنیا آموختند.
میوه این سیاست جدید، برجام بود. از آن پس، برجام نماد یک پارادایم جدید در سیاست شد. پارادایمی که در آن به جای تاکید بر معانی قوی و صلح ناپذیر ظالم و مظلوم، دوست و دشمن و ...؛ تاکید بر قاعده می رفت. آن معانی به کار جهان بینی بیشتر می آمد تا به کار سیاست ورزی! پارادایم جدید قاعده را به جای معنا برکشید. بازیگران پارادایم جدید با "قاعده” و "قانون” به مصاف حریف می روند. با تاکید بر حقوق سیاسی و "نه فلسفه سیاسی” می توان در این پارادایم نقش ممتاز داشت و پیروز میدان شد. در واقع یکی از وجوه تشخص برجام، به رسمیت شناختن قاعده ها بود.
از همان روزی که برجام در آزمون هسته ای سربلند بیرون آمد، به دولت توصیه شد با منطق جدید به مصاف مشکلات داخلی هم بیاید. دفتر پارادایم جدید را در داخل نیز بگشاید و با سیاست جدید به جان چالش های کهنه داخلی بیفتد. یکی از چالش های کهنه داخلی مساله فساد است. در ماجرای فیش های حقوقی، این چالش دوباره بر سر زبان ها افتاد. روش های کهنه این زخم کهنه را درمان نمی کرد. لذا دولت با طرحی نو به مصاف این چالش داخلی رفت. به نظر می رسد در این مساله، سیاست داخلی آبستن یک نگاه جدید شد. برای اولین بار مسئولان متخلف بدون سخت جانی، نامه استعفای خود را نوشتند. دولت نیز بدون مماشات و مظلوم نمایی، هم استعفاها را پذیرفت و هم دیگر متخلفان را برکنار کرد. رئیس جمهور و وزیر اقتصاد هر کدام جداگانه از محضر مردم بابت قصور دولت در این امر عذر خواستند و این همه پیش از این هیچ سابقه ای نداشت. می توان گفت پارادایم جدیدی در داخل در حال شکل گیری است. در این پارادایم نیز سیاست به ریل قاعده و قانون باز می گردد. هر چند در ماجرای فیش ها، غرض ورزی و تسویه حساب سیاسی مخالفان دولت، از نظرها پنهان نماند، اما دولت به قواعد پایبند ماند و اجرای قانون را بر دفاع پرشور و انقلابی از کابینه ترجیح داد. در واقع دولت، در خوانش واژه انقلابی نیز، در پارادایم جدید رفتار کرد. یعنی انقلابی بودن را در پایبندی به ثمره انقلاب -یعنی نظام- دید. نظام هم که به تمام قامت در قانون خلاصه می شود. لذا در واقع نه در معنای متعارف، بلکه در معنای جدید، در سقف انقلابی رفتار کرد.
از طرف دیگر به صدر نشستن قاعده به جای معنا، و مصدر شدن قانون به جای اجتهادهای خیابانی، وجهی دیگر از پارادایم جدید بود. اعتنای حداکثری به قواعد، ضامن انضباط در ساحت سیاست و بازی قدرت است. انضباط سیاسی یکی از عوامل قوام شفافیت قدرت است. از این رو این دولت با این نوع سیاست می تواند به ایجاد شفافیت کمک کند.
پارادایم جدید، جهان معنایی جدیدی نیز می آفریند. در این پارادایم، واژگان معنای جدید می یابند. انقلابی بودن در احترام و التزام به قواعد سیاست و قوانین حکومت معنا می یابد. امر به معروف و نهی از منکر، معنایی جز حفظ حرمت قانون نمی یابد. در نظام معنایی جدید، عدالت بدون حفظ حریم شخصی و خصوصی افراد امکان تحقق ندارد. بدون حقوق شهروندی و تساوی در آن برای همه شهروندان، آزادی رخ نمی نماید. بدون گردش آزاد اطلاعات، نمی توان از عدالت سخن گفت و ....!
دولت در پارادایم جدید همه اینها را در آستین دارد. اما تحقق این پارادایم عزم جدی می طلبد. از شواهد پیداست که عزم رئیس جمهور در این مهم جزم است. شاید بتوان گفت ترکیب فعلی دولت بار پارادایم جدید داخلی را نمی تواند بکشد. این راه همراهان جدی تری می طلبد. یک دو عضو از کابینه، پای دولت را لنگ کرده است. لذا باده های ناخورده دولت در سیاست داخلی، جامی جدید می طلبد!
منبع: روزنامه ابتکار
۲۲ تير ۱۳۹۵ - ۰۷:۳۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 11]