واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: تضعيف عراق با تداوم بحران سياسي
حميدرضا عسگري در سرمقاله امروز روزنامه آفرینش نوشت: انفجار چند بمب در سحرگاه روزگذشته در بغداد بيش از300 كشته و زخمي بر جاي گذاشت. اين انفجارها، خونين ترين انفجار چند سال اخير به شمار ميرفت كه در پي آن ده هاي ساختمان و اتومبيل آتش گرفتند و جنازههاي بسياري تالحظه نگارش اين متن همچنان در زير آوارها دفن شدهاند.
گروه تروريستي داعش مسئوليت اين جنايت غيرانساني را برعهده گرفته است. اما اينكه چگونه ماموران و سيستم اطلاعات عراق نتوانسته با تدابير شديد امنيتي مانع از اين اتفاقات گردد تعجب برانگيز است. درحال حاضر روند ايست و بازرسيها در عراق به ويژه در بغداد به گونهاي است كه حتي مشكلات رفت و آمد براي شهروندان به وجود آمده است.
اين اتفاق درحالي رخ داده است كه داعش در فلوجه شكست سنگيني از نيروهاي مردمي وارتش عراق خورد و نيازمند اقدامات اينچنين براي رهايي از فشار و تقويت روحيه اعضاي خود ميباشد. داعش سعي ميكند بر شكستهايش سرپوش گذاشته و با اين انفجارها در رسانهها جنجال به پا كنند كه يعني همچنان به پيروزي دست مييابد. اما مسئله مهمتر اين است كه چنين اقداماتي كه درسطح وسيع و در قلب بغداد رخ ميدهد بيانگر ضعفهاي دروني در دولت عراق ميباشد.
اگر العبادي در عرصه مبارزه با تروريسم توانسته است موفقيت هاي چشمگيري به دست آورد، اما واقعيت آن است كه وظيفه اصلي وي كه همان تشكيل دولت و كابينه ميباشد، مغفول مانده و هم اكنون درگيريهاي سياسي فراوان در پارلمان براي رأي اعتماد به دولت وجود دارد.
بحران سياسي بر جنگ با داعش تاثير منفي گذاشته است. عدم تشکيل جلسه مجلس موجب ضعف كابينه دولت گرديده و دولت نميتواند اصلاحات خود را به اجرا بگذارد.اين مسئله مي تواند به تقويت سازمانهاي امنيتي براي عمل کردن به وظايفشان در زمينه تامين امنيت و پيروزي در جنگ با تروريست کمک کند. اما اختلافات سياسي بر عملکرد سازمانهاي امنيتي عراق تاثير منفي گذاشته است.
جداي از مسائل امنيتي ادامه اين بحران سياسي به طور كلي شاكله و انسجام دروني عراق را تضعيف خواهد كرد. اين دقيقاً همان چيزي است كه دولتهاي عربي و رسانههاي تحت امرشان مدام بر آن مانور مي دهند. تضعيف عراق زمينه را براي كساني كه به دنبال تجزيه آن هستند آماده ميسازد.
عربستان و ديگر متحدان عربش سعي در تقويت اختلاف ميان شيعه و سني هستند . در قضيه آزادسازي فلوجه دولت عراق با ملاحظه بسياري وارد اين شهر سني نشين شد تا ناخواسته برخوردي با اهالي اين شهر صورت نگيرد و رسانههاي خارجي بي جهت هزينههاي آزادسازي فلوجه را بالا نبرند.
اما سهم طلبي و داعيه داشتن در ميان گروههاي سياسي عراق اجازه حل بحران را نميدهند. حتي جريانهاي شيعه بر عليه دولت فعلي اعلام موضع ميكنند و پارلمان را اكثريت خارج ميسازند. نميتوان انتظار داشت با چنين رويكردي روند مقابله با تروريست با قدرت طي شود. چرا كه سيستم سياسي عراق از داخل دچار اختلاف و تفرقه ميباشد.
تنها راه نجات از اين بحران ترميم كابينه بدون توجه به سهم خواهيهاي سنتي است. رايزني براي تشكيل دولت وحدت ملي و به پشتوانه آن اصلاح ساختار اداري و نظامي دولت عراق، مي تواند اين كشور را از نا امنيهاي اين چنيني نجات بخشد.
مسلماً اين دست اقدامات براي نشان دادن ضعف دولت دركنترل اوضاع و نا اميدي مردم عراق ميباشد. اما بايد توجه داشت كه انجام عملياتهاي كور تروريستي به اين سبك نشان از فشار بر تروريستها ميباشد. اگر در اين مرحله از نبرد دولت عراق بتواند انسجام سياسي در داخل را به نحو مناسب مديريت كند، قطعاً روند مبارزه با تروريسم بسيار سريعتر انجام خواهد شد و نبرد بزرگ براي آزاد سازي موصل با قدرت آغاز خواهد شد.
تاریخ انتشار: ۰۷:۲۸ - ۱۴ تير ۱۳۹۵ - 04 July 2016
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]