واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ممنوعیت ساخت و سازهای سازمانی بدون ضابطه روی گسلهای پایتخت
تهران10 میلیون نفری روي گسلها قراردارد و هرگونه ساخت و ساز بدون رعايت مسائل ايمني و فني خطر افزايش تلفات جاني و مالي را افزايش ميدهد.
نویسنده : بیژن یانچشمه
تهران10 میلیون نفری روي گسلها قراردارد و هرگونه ساخت و ساز بدون رعايت مسائل ايمني و فني خطر افزايش تلفات جاني و مالي را افزايش ميدهد. بر اين اساس پس از 10 سال نقشههاي پهنههاي گسلي در محدوده شهر تهران آماده شد تا ديگر ساخت و ساز و بلند مرتبهسازي بدون ضابطه روي گسلها و حاشيه آن ساخته نشود.
شهر تهران همواره از آسيبهاي فراواني همچون حوادث غير مترقبه و فرونشست زمين، بافت فرسوده و ساخت و سازهاي بيرويه روي گسلهاي شهري رنج ميبرد. بر اين اساس رئيس مركز تحقيقات مسكن با اشاره به اين نكته كه تجربه نشان داده است كه مكانهاي نزديك به گسل در شهرهاي بزرگ بيشترين خطرپذيري را دارند، بر اهميت توجه به ضوابط ساخت و ساز در اين محدودهها بر اساس آييننامه استاندارد 2800 تأكيد كرد و گفت: موضوع تهيه نقشههاي پهنههاي گسلي شهر تهران از 10 سال پيش مورد توجه بوده است. در اين زمينه مطالعات سازمان زمين شناسي و شهرداري انجام شده بود اما هماهنگي براي گرفتن نتيجه حاصل نشده بود كه سرانجام از سال گذشته با هماهنگيهاي لازم اقدامات براي پهنهبندي محدوده زلزله و ضوابط اوليه صورت گرفت كه گامي براي استمرار تدقيق مطالعات گسلها و ارائه اين الگو به ساير كلانشهرها است. وي گفت: در اين ابلاغيه گسلهاي مهم تهران تعريف شده و در نقشهها به خوبي واضح است. بنابراين اين نقشهها كه با هماهنگي ارگانهاي مرتبط تهيه شده و مورد توجه جدي قرار گرفته است و موجب شده تا كميتههاي كارشناسي، پروتكل مشخصي را براي پهنهبندي اين محدودهها و ضوابط فني در اين محدودهها براي ساخت و سازها روشن ميكنند.
ممنوعيت بلند مرتبهسازي روي گسلها
با ابلاغ اين نقشهها ساختمانهايي كه روي حريم گسلها وجود دارد و قرار است به صورت برجهاي بلندمرتبه و حتي بيمارستان و ساختمانهاي حساس ساخته شود ممنوع خواهد بود در اين خصوص رئيس بخش زلزله مركز تحقيقات راه، مسكن و شهرسازي نيز گفت: اين ابلاغيه كاري بسيار مهم براي تمام مهندسان و ارگانهاي تصميمگير در ساخت و سازهاي شهري است كه به دبيرخانه شوراي عالي معماري و شهرسازي ارائه شده است. بيتاللهي افزود: اين اقدام جديد كه هفته گذشته ابلاغ شده است با همت سازمان پيشگيري و مديريت بحران شهر تهران، مركز تحقيقات راه، مسكن و شهرسازي و كارگروه زلزله مورد توجه قرار گرفت و نتيجه آن اين شد كه در ساخت و سازهاي صورت گرفته دقت بيشتري صورت گيرد. وي با اشاره به اهميت تهيه اين نقشهها در ساخت و ساز ايمن در شهر تهران و ديگر كلان شهرهاي كشور، گفت: اقدامي كه 12 سال بلاتكليف مانده بود خوشبختانه هفته گذشته با تهيه نقشههاي پهنههاي گسلي به نتيجه رسيد؛ بنابراين بايد اذعان كرد با اين ابلاغيه اتفاقي كه هفته گذشته در شهران رخ داد ديگر رخ ندهد. وي افزود: با مشخص شدن نقشهها، كار تقاطع شريانهاي حياتي با گسلها مشخص خواهد شد تا در اين مناطق حساسيتهاي بيشتري و دقتبيشتري صورت گيرد. با ابلاغ اين نقشهها، ساختمانهايي كه روي حريم گسلها وجود دارد و قرار است به صورت برجهاي بلندمرتبه و حتي بيمارستان و حتي ساختمانهاي حساس ساخته شود ممنوع خواهد بود. رئيس بخش زلزله مركز تحقيقات راه، مسكن و شهرسازي افزود: اگر بيمارستاني در حريم گسلها وجود داشته باشد؛ اولين اقدام مقاومسازي اين مراكز خواهد بود و بلند مرتبهسازي در حريمگسلها با محدوديت مواجه خواهد شد و ديگر در روي اين گسلها ساختمانهاي بلند، حساس و بيمارستان احداث نخواهد شد.
تهیه پیشنویس مقاومسازی
شهر تهران نيازمند تهيه نقشههاي ژئوتكنيكي پهنهها، زمين لغزش و محدودههاي خاك دستي است تا با در نظر گرفتن ضوابط و مقررات يك شهر امن داشته باشيم. در اين زمينه رئيس سازمان پيشگيري و مديريت بحران شهر تهران، تهيه نقشههاي پهنههاي گسلي در محدوده شهر تهران را اتفاق بزرگي براي خانواده مديريت بحران دانست و گفت: 47 كيلومتر مربع مساحت پهنههاي گسل در داخل شهر شناسایی شده است. احمد صادقي افزود: با پيگيري و هماهنگي شوراي اسلامي شهر تهران، شهرداري، وزارت راه، مسكن و شهرسازي، نقشههاي گسلي در كميته فني استاندارد 2800 تصويب شد. با تأييد نقشهها و اجرايي شدن آن، تكليف ساختمانسازي مشخص ميشود و در اين راستا بايد پيشنويس مقاومسازي غيرسازهاي نيز تهيه شود. صادقي گفت: تدقيق نقشه پهنههاي گسلي شهر تهران از حقوق شهروندي است تا بدين ترتيب مردم بدانند كجا زندگي ميكنند و بر چه خاكي سرمايهگذاري ميكنند و چه تدابيري بايد براي مقاومسازي ساختمانها و محل سكونت آنها صورت گيرد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۵ تير ۱۳۹۵ - ۱۹:۵۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 140]