واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ممنوعالتصويرها به كجا ميروند؟!
يكي از موضوعاتي كه چند سالي است در رسانههاي كشور مطرح شده موضوع ممنوعالتصويريهاست. البته دلايل خاصي دارد خصوصاً به خاطر عبور از خط قرمزها، عرف جامعه و هنجارشكنيهاي عجيب و غريب و مباحثي كه در رسانه ملي کمتر است. ...
نویسنده : معصومه طاهري
يكي از موضوعاتي كه چند سالي است در رسانههاي كشور مطرح شده موضوع ممنوعالتصويريهاست. البته دلايل خاصي دارد خصوصاً به خاطر عبور از خط قرمزها، عرف جامعه و هنجارشكنيهاي عجيب و غريب و مباحثي كه در رسانه ملي کمتر است. شايد اولين ممنوعالتصوير كمند اميرسليماني بازيگر سريال «پدرسالار» بود كه بعد از انتشار فيلمي از او ممنوعالتصوير شد و آن زمان شايعات زيادي به دنبالش منتشر شد. چند سال پس از آن مجري تلويزيون شهرياري بود كه به خاطر انتشار فيلم عروسي برادرش و اتفاقات آن ممنوعالتصوير شد که آن هم شايعاتي را در پي داشت. كمكم با همين دست موضوعات ممنوعالتصويري به يك بحث جديد در رسانه ملي تبديل شد. در اين ميان چهرههاي مشهوري به دلايل مختلف ممنوعالتصوير شدند كه البته در نوروز امسال بسياري از آنها به تلويزيون برگشتند تا موضوع داغ ممنوعالتصويريها باز سر زبانها بيفتد. عدهاي نيز كه در فضاي رسانه ملي كمتر ديده ميشوند و كار كمتري به آنها پيشنهاد ميشده براي ديده شدن در رسانهها و استفاده از موقعيتي كه تلويزيون تحت فشار به اسم ممنوعالتصويرها متحمل ميشد سعي كردند خود را در چنين ليستي قرار دهند. حداقل اين كار باعث شد براي چند روزي در خبرهاي فضاي مجازي ديده شوند.
اما پس از حضور بيشتر ممنوعالتصويريهاي شناخته شده مانند مهران مديري، رضا رشيدپور، فرزاد حسني و... گمان ميرفت بحث ممنوعالتصويرها تمام شده است تا آنكه برنامه «دورهمي» پس از مدتي با تغيير كارگردان و برخي عوامل روبهرو شد. پيمان قاسمخاني نويسنده «دورهمي» گفته بود چند بار ميخواستم در صحنه حضور پيدا كنم اما به من گفتند تو ممنوعالتصويري! براي همين «دورهمي» را رها كردم. قاسمخاني اما با اين حرف به سرتيتر خبرها تبديل شد و حتي درباره ممنوعالتصويرياش يادداشتها نوشته شد. پس از ظهور تكنولوژيهاي جديد ممنوعالتصويريهاي رسانه ملي كه خود از اهالي رسانه بودند وارد عرصه تازهاي شدند. مهران مديري شبكه فيلمهاي ويدئويي خانگي را انتخاب كرد و به ساخت سريالهاي هفتگي دنبالهداري مشغول شد. او به واسطه توانايي و خلاقيتي كه دارد به آنچنان موفقيتي رسيد كه توانست چندين اثر با اين شيوه را روانه بازار كند. رشيدپور هم پس از ممنوعالتصويرياش وارد عرصههاي مختلفي شد و توانست گليم خود را از آب بيرون بكشد. او حتي وارد عرصه سياست و انتخابات و تبليغاتش هم شد تا بهتر ديده شود و پس از آن در برنامه اينترنتي «ديد در شب» همانند برنامه «شبهاي شيشهاي» شبكه تهران به روي اينترنت و فضاي مجازي رفت كه با استقبال خوبي هم مواجه شد اما دست آخر بعد از همه تاخت و تازي كه عليه رسانه ملي كرده بود به خاطر فراگيري و جايگاه تلويزيون با تمايل زياد فضاي مجازي را رها كرد و به تلويزيون بازگشت در برنامه «صفر صفر» نوروز و بعد هم در برنامه صبحگاهي«حالا خورشيد» ورود پيدا كرد. رشيدپور ظاهراً تلاش ميكند تا بماند و به فضاي مجازي بازنگردد و اما قاسمخاني پس از ماجراي «دورهمي» جاي خالي رشيدپور را در فضاي مجازي با توليد برنامه چهارگوش پر كرد، چراكه برنامههاي فضاي مجازي آن هم با چهرههاي شناخته شده به مراتب مخاطب بيشتري پيدا ميكند. قاسمخاني نيز مشخصههاي يك چهره شناخته شده را براي ديده شدن داشت به خصوص اينكه او هميشه حاشيه داشته است.
ميتوان گفت «چهارگوش» در آپارات برنامهاي به سبك و سياق ماهوارهاي ساخته شده به همان روشي كه قاسمخاني هميشه از آن تعريف ميكرد. او در «دورهمي» به خاطر كپيبرداريهايش مورد نقد بود اما «دورهمي» با توجه به نظارت صداوسيما و مسئولان مربوطه و خطوط قرمزهاي رسانه ملي كنترل شده بود و خواه ناخواه بومي و سازگار با ارزشهاي ايراني توليد شده، درحالي كه در فضاي مجازي آن قيد و بندها بسيار كمتر است، ناظر خاصي ندارد و همانند سينما رسانهاي خاص با مخاطبان خاص و محدود است. به نظر ميرسد با ورود پيمان قاسمخاني به اين عرصه فضاي مجازي با تحولات خاصي از نظر محتوايي و حضور چهرههاي ديگر هنري روبهرو ميشود اما آيا اين فضا با توجه به نبود چارچوبهاي خاص همچون رسانه ملي ميتواند پاك باشد!؟ آيا اينكه تنها با فضايي روبهرو هستيم كه تفاوتش با ماهواره حجاب نيم بند خانمها و عدم ارتباط فيزيكي مرد و زن آن است كافي است؟!
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۲ تير ۱۳۹۵ - ۲۰:۴۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]