واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
توپ ریزگردها در زمین ظریف
هیچ کس روزهای پر تنش و پر هیاهوی مذاکرات هستهای را که سر انجام به توافق برجام منجر شد از یاد نبرده است. ژستها و حرفهای وزیر امورخارجه کشورمان از به یاد ماندنیترین ژستها و حرف های سیاسیون در سالهای اخیر بوده است. حالا و در شرایطی که چند ماه از لغو تحریمها میگذرد انگار قرار است ماموریت مهم دیگری به محمد جواد ظریف سپرده شود: پیگیری موضوع ریزگردها.
روزنامه آرمان- زهرا سلیمانی: هیچ کس روزهای پر تنش و پر هیاهوی مذاکرات هستهای را که سر انجام به توافق برجام منجر شد از یاد نبرده است. ژستها و حرفهای وزیر امورخارجه کشورمان از به یاد ماندنیترین ژستها و حرف های سیاسیون در سالهای اخیر بوده است. حالا و در شرایطی که چند ماه از لغو تحریمها میگذرد انگار قرار است ماموریت مهم دیگری به محمد جواد ظریف سپرده شود: پیگیری موضوع ریزگردها.
روزهای اخیر استانهای غربی کشور در هاله ای از گرد و غبار فرورفته بودند؛ گرد و غباری که منشأ آن کشورهای همسایه هستند. تصاویر دریافتی ماهواره توده گرد و خاك روي شمال کشور عراق را نشان میدهد. این بار دیگر منبع آلودگی هوای کشورمان بنزین آلوده، پدیده وارونگی هوا و... نیست، بلکه باید کشورهای همسایه غربی از جمله سوریه و عراق برای حل و فصل این مشکل وارد عمل شوند. در روزهای اخیر استانهای ایلام، کردستان، خوزستان، کرمانشاه، همدان، لرستان و حتی قم و تهران درگیر ریزگردها بودند و تنها احتمال میرود روز دوشنبهاندکی از میزان ریزگردها کاسته شود.
روز گذشته رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه منشا حداقل ۸۰ درصد ریزگردها در خارج از کشور است، از تاکید رئیس جمهور بر حل این موضوع و پیگیری آن از سوی وزارت امور خارجه خبر داد.اسماعیل نجار با اشاره به جلسهای که روز یکشنبه که با حضور تعدادی از وزرا، استانداران و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور و به ریاست وزیر کشور برگزار شد، اظهار کرد: در این جلسه دو موضوع حریق در جنگلها و ریزگردها مورد بررسی قرار گرفت.
منشأ ۸۰ درصد ریزگردها خارجی است
درباره علت افزایش ریزگرد اخیر همچنان نظر یکسان یا فراگیری وجود ندارد. برخی آن را همچنان شدت یافته پدیده «شمال یا شمل» و برخی دیگر آن را با فرایند بیابانزایی در عراق مرتبط میدانند.رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با اشاره به اقدامات انجام شده برای مهار ریزگردها اظهار کرد: یکی از مواردی که در جلسه روز گذشته مورد تاکید قرار گرفت، ورود سازمانهای بینالمللی برای مهار ریزگردها در کشورهای خارجی است.
متاسفانه سه کشور عراق، سوریه و عربستان منشأ ریزگردهایی هستند که وارد کشور ما میشوند که هرکدام از این کشورها مشکلات خاص خود را دارند و کشور عربستان نیز اهتمام جدی در مقابله با ریزگردها ندارد. به گفته او کانون ریزگردهایی که از کشور عراق به سمت ایران میآیند عمدتا جزو مناطقی است که تحت اشغال داعش است.
از این رو طبیعی است که این کشور موضوع امنیت را اولویت اول خود قرار داده و چندان فرصتی برای رسیدگی به مهار ریزگردها نداشته باشد. به همین دلیل تصمیم بر این شد که با پیگیریهای وزارت امور خارجه و همراهی سازمانهای بینالمللی برای مهار ریزگردها تلاش شود.او با بیان اینکه منشأ ۸۰ درصد ریزگردهای داخل کشور خارجی است، ادامه داد: بنده، ریاست سازمان محیط زیست و وزارت امور خارجه درمجامع بینالمللی پیگیر موضوع ریزگردها و راهکارهای مقابله با آن بوده و خوشبختانه نتایج قابل قبولی نیز به دست آمده اما اینها کافی نیست.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با اشاره به ریزگردهایی که ممکن است منشأشان داخل کشور باشد گفت: در این زمینه اقدامات مختلفی انجام شده و در دست انجام است. تصمیم بر این شد تا از سازمانهای مردم نهاد محیط زیست و فعال در حوزه مقابله با ریزگردها حمایت شده و در داخل کشور نیز از طریق درختکاری و ترمیم پوشش گیاهی نسبت به مهار ریزگردها اقدام شود.
البته اقدامات دیگری نیز در دستور کار قرار گرفته است. نجار با تاکید بر اینکه دولت و شخص رئیس جمهور اهتمام ویژهای برای حل موضوع ریزگردها دارند، گفت: رئیس جمهور پیگیر این موضوع است و همواره بر حل این مشکل تاکید کرده است اما باید توجه داشته باشیم که کانون ریزگردها خارجی است و خود کشورها باید وارد عمل شده یا سازمانهای بینالمللی در این زمینه اقدام کنند.
تصویب اعتبارات ویژه برای مقابله با ریزگردها
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از تصویب اعتبارات ویژه برای مقابله با ریزگردها از سوی دولت خبر داد و گفت: سال گذشته بخشی از این اعتبارات محقق شده و امسال نیز اعتبارات ویژهای برای مقابله با ریزگردها تصویب شده است که در گزارش برخی از سازمانها در جلسه روز گذشته مشخص شد که برخی از آنها حتی بیشتر از آنچه برایشان مصوب شده بود در این زمینه هزینه کردهاند. به گزارش ایسنا، نجار مقابله با ریزگردها با توجه به منشأ خارجی آن را کاری بسیار گسترده دانست و گفت: امیدواریم با برنامهریزی انجام شده از طریق دیپلماسی خارجی و کمک دستگاههای مربوطه بتوانیم این موضوع را حل کنیم اما واقعا نمیتوان زمان خاصی برای آن اعلام کرد.
گرد و خاک ادامهدار در خوزستان، ایلام و بوشهر
بر اساس گزارشهای منتشر شده از سوی سازمان هواشناسی طی سه روز آینده براي نیمه شرقی کشور وزش باد شدید و پدیده گرد و خاك بویژه براي منطقه زابل پیشبینی میشود. در همین مدت وزش باد شدید موقت و گرد و خاك در استانهاي قم، البرز، قزوین، مرکزي، اصفهان، تهران و سمنان به ویژه در بعدازظهر پیشبینی میشود.
احد وظیفه مدیر کل پیشبینی و هشدارسریع سازمان هواشناسی در این باره میگوید: بر اساس تحلیل آخرین دادهها و نقشههاي پیشیابی هواشناسی، در سه روز آینده در شمال غرب کشور و ارتفاعات البرز مرکزي رگبار و رعد و برق، گاهی با وزش باد شدید موقتی رخ خواهد داد، همچنین طی همین مدت بارش پراکنده براي سواحل دریاي خزر پیشبینی میشود.
تا ۵۰ سال امید نداشته باشید
هر چند با افزایش آلودگی هوا بر اثر هجوم ریزگردها تصمیمات تازه ای در این باره گرفته شده است، اما مسئولان میگویند حل ریزگردها در مدت کوتاه امکان پذیر نیست. روز گذشته مدیر ملی مقابله با پدیده گرد و غبار سازمان محیط زیست گفت: با توجه به اینکه منشأ گرد و غبار روزهای اخیر در کشور، خارج از مرزها قرار دارد و با توجه به شرایط امنیتی کشورهای منطقه، مردم امیدی به حل مشکل ریزگردها تا ۵۰ سال آینده نداشته باشند.
ضیاءالدین شعاعی ادامه داد: در روزهای ۱۷ و ۱۸ خردادماه موجی از گرد و غبار وارد کشور شد که آثار آن به تهران نیز رسید. در روز ۱۹ خرداد نیز گرد و غبار وجود داشت که زیاد در بین مردم احساس نشد و هماکنون در روزهای ۲۸ و ۲۹ باز هم موج جدیدی از گرد و غبار وارد کشور شده است به گونهای که میتوان گفت جمعه گذشته مردم روز نسبتا بدی را پشت سر گذاشتند، به گونهای که در برخی از استانها میزان غلظت آلایندهها به ۲۶۰۰ و حتی ۳۰۰۰ هم رسید که حدود ۲۰ برابر حد مجاز است.
او عنوان کرد: متاسفانه در خصوص موج گرد و غباری که از خارج از کشور، هوای برخی از استانها را تحت تاثیر قرار میدهد باید گفت که امید زیادی با همکاری با کشورهای منطقه نداریم، کشورهایی که میتوانیم به نوعی با آنها مذاکره کنیم، اولویتهای دیگری مانند امنیت و درگیریهای داخلی دارند و متاسفانه دغدغه همکاری ندارند و کشور ما با چالش عدم همکاری کشورهای منطقه مواجه است.
شعاعی تصریح کرد: زمانی که در سال ۹۲ و ۹۳ هیچ پاسخ مثبتی از کشورهای منطقه دریافت نکردیم و حتی دعوتها و مکاتبات ما را نیز بدون جواب گذاشتند، رویه خود را تغییر دادیم و به سراغ ساختارهای سازمان ملل رفتیم که توانستیم دو موفقیت خوب داشته باشیم.
تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۸:۳۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]