واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: وزارت بهداشت: حقوق بالای 100 میلیون از شیر مادر حلالتراست!
زنجیره حقوقهای نجومی به حقوق پزشکان هم رسید. اما به رغم دستور رئیسجمهور و عذرخواهی سخنگوی دولت، سخنگوی وزارت بهداشت این حقوقها را قانونی و از شیرمادر حلالتر میداند.
نویسنده : زهرا چيذري
انتشار فيشهاي نجومي حقوق و كارانه پزشكان در برخي خبرگزاريها منجر به واكنش و برگزاري نشست خبري فوري سخنگوي وزارت بهداشت شد بهگونهاي كه ايرج حريرچي كه تا قبل از اين مدعي بود ميانگين درآمد يك متخصص در بخش دولتي 13 ميليون و 900 هزار تومان است كمي از موضعش كوتاه آمد و سقف دريافتي 80 ميليون توماني در دانشگاههاي علوم پزشكي و برخي موارد بالاتر از آن را به عنوان استثنا پذيرفت. او میگوید: اگر فردي در يك منطقه محروم مجبور است به تنهايي 15 زايمان طبيعي و سزارين در شبانهروز انجام بدهد و دريافتي بالاي 100 ميليون تومان داشته باشد از شير مادر هم حلالتر است.
به نظر میرسد آقای سخنگو یا غلو کرده تا یک مورد استثنا را به پیش بکشد و بقیه را توجیه کند و یا اینکه آن پزشکی که در روز 15 سزارین انجام میداده این کار را با کمک دیگران یا حتی دستیارانش انجام میداده و پول همه را یکجا خودش میگرفته. آيا سخنگوي خوشفكر(!) وزارت بهداشت قبول ميكندكه پرستار چنين پزشكي كه 100 ميليون ميگيرد، حداقل 10 ميليون بگيرد؟! آيا اگر اين محاسبه درست است، شغلهاي بسيار استراتژيك در كشور كه سرنوشت صنايع مهم يا مسائل پيچيده را حل ميكنند، بايد چندصد ميليارد حقوق بگيرند: به هر حال باید پرسید این منطقه دقیقاَ کجای وطن ماست که با این رشد نازل زاد و ولد، یک پزشک15 بار در روز عمل سزارین میکند؟!
درآمدهاي نجومي اما از شير مادر حلالتر
با وجود انتشار اسناد فيشهاي چند صد ميليوني برخي پزشكان اما دوباره رسانهها متهم شدند و سخنگوي وزارت بهداشت پرداختهاي چند صد ميليوني به پزشكان را دروغ خواند. با وجود اين اما توضيحات حريرچي نشان از اين داشت كه چنين پرداختهايي چندان هم دروغ نيست. به گفته قائم مقام وزارت بهداشت تمام پرداختيها در اين وزارتخانه قانوني است، حقوق و مزاياي كاركنان وزارت بهداشت مانند همه كاركنان دولت پرداخت ميشود و پرداخت كارانه پزشكان نيز بر اساس قانون بيمه همگاني (بر اساس نظام في فور سرويس) از سال 74 يعني 21 سال پيش در كشور اجرا ميشود. حريرچي افزود: بر اساس اين قانون بخشي از درآمد اختصاصي بيمارستانها برمبناي تعرفه دولتي كه با تعرفه واقعي و قيمت تمام شده فاصله دارد به پزشكان پرداخت ميشود. به گفته آقاي سخنگو اما ممكن است موارد استثنايي بالاي 100 ميليون توماني نيز در كارانهها وجود داشته باشد. اينها پزشكان متخصص يا فوقتخصص بسيار معدودي هستند كه در مناطق محروم، دور از پايتخت و در نقاط مرزي در شهرهايي كه هيچ پزشك متخصص ديگري در رشته آنها وجود ندارد، 24 ساعته به مردم خدمترساني ميكنند. قائم مقام وزير بهداشت افزود: اين پزشكان افرادي هستند كه 1/7 برابر ساعت كاري تمام وقت(44 ساعت در هفته) يعني به طور ميانگين 75 ساعت در هفته كار ميكنند و در واقع به جاي دو يا سه پزشك متخصص خدمت ارائه ميكنند و از نظر وزارت بهداشت اگر هم بالاي 100 ميليون تومان كارانه بگيرند، كاملاً قانوني و از شير مادر حلالتر است. حريرچي درباره فيش پرداختي كارانه بالاي 200 ميليون توماني كه در يكي از خبرگزاريها منتشر شده بود نيز گفت: اين پرداختي مربوط به كارانه 6 ماه يك پزشك متخصص است و البته اين پزشك تنها متخصص زنان و زايماني است كه در يك شهر مرزي در شرق كشور 24 ساعته براي نجات مادران و نوزادان زحمت كشيده است و هيچ متخصص زنان ديگري در آن شهر نيست.
حريرچي در ادامه با اشاره به برخي اخبار مبني بر پرداخت فيش ۷۰۰ ميليوني براي يك پزشك، گفت: اين درآمد براساس جزء فني و حرفهاي از محل پرتو درماني و از درآمد بيمارستان است؛ ما يك جزء فني داريم و يك جزء حرفهاي كه از بيمار و بيمهها بابت اين جزء فني و حرفهاي اين پول را دريافت ميكنند. درباره اين پزشك بايد بگويم كه اين فرد از محل پرتودرماني ۷۰۰ ميليون درآمد براي بيمارستان ايجاد كرده است.
نظام پرداخت ناكارآمد
اظهارات قائم مقام وزير بهداشت در توجيه دريافتيهاي نجومي برخي پزشكان و اينكه آنان 2/5 برابر يك فرد عادي كار ميكنند؛ در حالي است كه كاري مانند درمان و جراحي نيازمند تمركز بالايي است و پزشكي كه در روز 15 بار به اتاق عمل ميرود به هيچ عنوان كارايي ندارد و به مراتب احتمال قصورات پزشكي در چنين شرايطي افزايش مييابد. از سوي ديگر عزت الله گل عليزاده، معاون پشتيباني سازمان نظام پزشكي در گفتوگو با «جوان» نظام پرداخت في فور سرويس و پرداختي به ازاي ارائه خدمات را نظامي ناعادلانه ميخواند و ميافزايد: «تمام كشورها به سمت اصلاح نظام پرداخت پيش ميروند و بهترين نظام پرداخت، نظام پرداخت بر اساس سرانه است. يعني هر قدر سلامت گروه تحت نظر پزشك بيشتر باشد، درآمد آن پزشك بيشتر ميشود. چنين پزشكي سعي ميكند عوامل بيماريزا را در مراحل اول شناسايي و غربالگري كند. اينها هم به نفع نظام است و هم به نفع بيمار. اين در حالي است كه به باور حريرچي هيچ نظام پرداختي در سيستم سلامت در دنيا نيست كه كامل و بينقص باشد، اين سيستم مزايا و معايبي دارد و در كشوري مثل ايران كه با كمبود پزشك متخصص روبهرو هستيم و زيرساختهاي بهداشتي درماني مانند تخت بيمارستان كمبود دارد و اختلاف پرداخت بخش دولتي و خصوصي زياد است، قابل قبول است. اگرچه وزير بهداشت دستور اصلاح اين سيستم را داده و اقدامات آزمايشي شروع شده است.»
بازار 7 تا 10 ميلياردي زير ميزي
سخنگوي وزارت بهداشت در كنايهاي با اشاره به حقوقهاي چند صد ميليوني مديران بيمهاي كشور گفت: «در گذشته بحث دريافتهاي چند صد ميليوني براي مهندسان و بيمهها و بانكها مطرح بود و اكنون اين موضوع را به سمت پزشكان چرخاندند آن هم در سازماني كه حق درمان را نميدادند و حق درمان تحت پوشششان براي مسائل سياسي خرج ميشد و با تقاضاي ما و درايت مديران اين حق درمان بازگشت.
حريرچي با گلايه از برخي چهرههاي سياسي كه دريافتيهاي نجومي پزشكان را تأييد كرده بودند به بازار 7 تا 10 ميلياردي درآمد پزشكان از زير ميزي اشاره كرد؛ بازاري كه به گفته وي با اجراي طرح تحول سلامت جمع شده است.
چالش انتشار فيش حقوقي
ماجراي حقوقهاي نجومي اما انگار همچنان ادامه دارد؛ موضوعي كه موجب شده تا بسياري از چهرهها و مسئولان نتوانند به چالش انتشار حقوق بپيوندند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۸ خرداد ۱۳۹۵ - ۲۰:۰۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]