محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1845473376
راز تغییر رابطه تورم و نقدینگی
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
راز تغییر رابطه تورم و نقدینگی
استمرار کاهش تورم با وجود نرخهای بالای 20 درصدی رشد نقدینگی، این پرسش را مطرح میکند که اثر نقدینگی بر تورم کمرنگ شده است؟ نتایج یک پژوهش جدید پاسخ این پرسش را داده است.
روزنامه دنیای اقتصاد: استمرار کاهش تورم با وجود نرخهای بالای 20 درصدی رشد نقدینگی، این پرسش را مطرح میکند که اثر نقدینگی بر تورم کمرنگ شده است؟ نتایج یک پژوهش جدید پاسخ این پرسش را داده است.
بر این اساس، سه حالت برای تورم و رشد شاخصهای پولی برقرار است؛ نخست، رشد نقدینگی از طریق «ضریب فزاینده» در مقایسه با پایه پولی اثرات تورمی کمتری دارد؛ دوم، بیشتر شدن «نسبت داراییهای خارجی به داراییهای داخلی در پایه پولی» به کاهش سطح عمومی قیمتها منجر میشود و سوم، همزمانی رشد نقدینگی از طریق ضریب فزاینده با «افزایش سهم شبهپول در اجزای نقدینگی» به کاهش اثرات تورمی انبساط پولی منجر میشود.
در سه سال گذشته، ترکیب اجزای نقدینگی به سمت افزایش سهم شبهپول حرکت کرد. در ابتدا ضریب فزاینده به عامل اصلی رشد نقدینگی تبدیل شد و از سال گذشته نیز ترکیب پایه پولی به سمت داراییهای خارجی تغییر کرد. بهعبارت دیگر، وقوع هر سه این عوامل – بهخصوص رسیدن سهم شبهپول در نقدینگی به بیشترین سطوح تاریخی- موجب شد بهرغم رشد بالای نقدینگی، اثرات تورمی آن حداقل در کوتاهمدت و تاکنون محدود باشد. هرچند بهنظر میرسد با توجه به تغییر مختصات اقتصاد در سال جاری، تداوم نرخهای اخیر رشد نقدینگی به تخریب دستاورد کاهش تورم منجر شود.
مطالعات صورت گرفته حاکی از این است که سناریوهای مختلف رشد نقدینگی، پیامدهای تورمی و تولیدی متفاوتی به جا میگذارند و بسته به اینکه رشد نقدینگی تحت تاثیر چه عاملی باشد، اثرات آن بر تورم و رشد اقتصادی نیز متفاوت است. پژوهشی که سال گذشته از سوی جلالی نائینی و همکاران انجام شده، نشان میدهد رشد نقدینگی از طریق «ضریب فزاینده» اثرات تورمی کمتری در مقایسه با رشد نقدینگی از طریق «پایه پولی» دارد. همچنین در صورتی که رشد ضریب فزاینده همزمان با افزایش «سهم شبهپول» در بین اجزای نقدینگی باشد، اثرات تورمی آن کاهش بیشتری مییابد. علاوه بر این، یافتههای این تحقیق بیانگر این است که تغییر ترکیب پایه پولی به شکل افزایش سهم «داراییهای خارجی» و کاهش سهم «داراییهای داخلی» نیز، به کاهش تبعات تورمی افزایش نقدینگی میانجامد. نکته جالب این است که هر سه این عوامل، طی سه سال گذشته در ترکیب رشد نقدینگی ظاهر شدهاند و بررسی آنها، توضیح میدهد چرا با وجود افزایش رشد نقدینگی، نرخ تورم تا حد زیادی کنترل شد.
چرا ارتباط نقدینگی و تورم تغییر کرد؟
در ماههای گذشته اقتصاد ایران شاهد یک پدیده پولی نسبتا نامتعارف بوده که در قالب افزایش نرخ رشد نقدینگی و تداوم کاهش نرخ تورم درآمده و به شکاف قابل توجهی بین نرخ «رشد نقدینگی» و نرخ «تورم» منجر شده است. این وضعیت به حدی ادامه یافته که آخرین آمارها از رسیدن نرخ رشد سالانه نقدینگی به نزدیکی محدوده 30 درصد در بهمنماه 1394 خبر داده بود و در مقابل، اقتصاد شاهد تداوم روند نزولی نرخ تورم و احتمال رسیدن این شاخص به زیر سطح 10 درصد در خردادماه سال جاری بوده است. امری که اخیرا مسعود نیلی، مشاور ارشد اقتصادی رئیسجمهور نیز به آن اشاره کرده و با بیان تغییر ارتباط بین رشد نقدینگی و تورم، از منظر متغیرهای حقیقی اقتصاد کلان، چرایی بروز آن را بررسی کرده است.
اظهارات وی بهصورت خلاصه حاکی از این بوده است که «تنگنای مالی جاری در اقتصاد ایران به افزایش نرخ سود منجر شده و این امر، خود به کاهش مصرف و سرمایهگذاری بهعنوان دو جزء تقاضای کل اقتصاد منجر شده است. از سوی دیگر، کاهش درآمدهای نفتی هم باعث کاهش مخارج دولتی بهعنوان مولفه سوم تقاضا شده است. این سه عامل، موجب شده با وجود افزایش نقدینگی، تقاضا در اقتصاد پایین بیاید و در نتیجه، اثرات تورمی انبساط پولی مشاهده نشود.»
با وجود اینکه اظهارات مشاور اقتصادی رئیسجمهور با واکنشهایی از سوی چهرههای غیرکارشناسی و بعضا رسانهای از سوی پایگاههای منتقد دولت روبهرو شد، ولی تحقیقات اقتصادی پژوهشگران مستقل که پیش از این انجام شده نیز حکایت از آن دارد که بسته به عواملی که باعث انبساط نقدینگی میشود، این انبساط اثرات متفاوتی بر تورم و رشد اقتصادی در کوتاهمدت و بلندمدت خواهد داشت.
یکی از این مطالعات، پژوهشی است که از سوی «احمدرضا جلالی نائینی و همکاران» در سال گذشته انجام شد و به بررسی پیامدهای متفاوت رشد نقدینگی تحت تاثیر عوامل مختلف پرداخت و برای بررسی این موضوع، از یک «الگوی اقتصادسنجی تصحیح خطای برداری با متغیرهای برونزای مانا» استفاده کرد. جلالی نائینی در حال حاضر مسوولیت مدیریت «گروه پول و ارز» در «پژوهشکده پولی و بانکی» و مدیریت گروه «برنامهریزی سیستمها و علوم اقتصادی» در «موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامهریزی» (موسسه نیاوران) را بر عهده دارد.
آثار تورمی انبساط پولی همیشه یکسان نیست
پیش از ملاحظه نتایج تحقیق، بد نیست مروری به روند شاخصهای پولی و قیمتی اقتصاد کشور در سالهای گذشته صورت بگیرد. این آمارها حاکی از این است که با وجود مسیر نزولی رشد نقدینگی از سال 1392، این شاخص در نیمه دوم سال گذشته وارد مسیر افزایشی شد و گفته میشود سیاستهای ضدرکودی عامل مهمی در بسط نقدینگی بوده است. از سوی دیگر، اجزای درونی نقدینگی در سالهای اخیر تغییرات متفاوتی را تجربه کردهاند و به خصوص «رشد حجم پول» از پایان سال 1391 تا کنون مسیر نزولی قابل توجهی را طی کرده است که موجب شده «سهم پول از نقدینگی» بر اساس آخرین آمارها، به کمترین حجم تاریخی خود در اقتصاد ایران برسد. از سال 1392 تا کنون سهم «پول» از نقدینگی همواره در حال کاهش بوده و بهطور مستمر بر سهم «شبهپول» در نقدینگی افزوده شده است.
همزمان با این روند سه ساله، متغیرهای «سرعت گردش نقدینگی» و «سرعت گردش پول» نیز مسیرهای متفاوتی را پشت سر گذاشتهاند. به گونهای که از سال 1392 تا کنون، سرعت گردش نقدینگی رو به کاهش گذاشته و در مقابل، سرعت گردش پول مسیری افزایشی در پیش گرفته است. با توجه به اینکه مطالعات اقتصادی هم حاکی از این است که رشد نقدینگی و شاخصهای پولی تحت تاثیر عوامل مختلف، اثرات تورمی و تولیدی متفاوتی دارند. بر اساس یافتههای پژوهش جلالی نائینی و همکاران (1395)، اثر تکانه تغییر نقدینگی بر تولید و قیمتها بهصورت کلی قابل ارزیابی نیست و این موضوع بسیار مهم است که منشا تغییر نقدینگی از کدام یک از متغیرهای پولی شامل پایه پولی، ضرایب فزاینده پولی، نسبت شبهپول به پول و نسبت داراییهای خارجی به داخلی بانک مرکزی باشد. به عبارت دیگر، این یافتهها میگوید که رشد نقدینگی تحت تاثیر عوامل مختلف، اثرات یکسانی بر «رشد اقتصادی» و «تورم» ندارد و بسته به نوع هر یک از عوامل، این اثرات هم متفاوت خواهد بود.
تورم و رشد در سناریوهای مختلف
این مطالعه در ادامه اثر هر یک از عوامل انبساط پولی بر تورم و رشد اقتصادی را بررسی و تشریح کرده است.
* افزایش پایه پولی: بر اساس این یافتهها، افزایش پایه پولی در کوتاهمدت و بلندمدت به افزایش تورم میانجامد و اثرات بلندمدت آن قویتر است. همچنین، در کوتاهمدت به افزایش موقت و محدود تولید منجر میشود که در ادامه به تدریج این اثرات معکوس شده و به کاهش تولید (رشد اقتصادی منفی) در بلندمدت میانجامد.
* ترکیب پایه پولی: با این حال، حتی با ثبات میزان کلی پایه پولی هم، تغییر در ترکیب آن اثرات تورمی و سیکلی متفاوتی دارد. بر اساس این یافتهها، افزایش «نسبت داراییهای خارجی به داخلی بانک مرکزی» (یعنی تغییر ترکیب پایه پولی به نفع داراییهای خارجی(در کوتاهمدت و بلندمدت به «کاهش تورم» و «افزایش رشد اقتصادی» منجر میشود.
* ضریب فزاینده: علاوه بر این، تغییر در میزان ضریب فزاینده پولی نیز اثرات متفاوتی بر تورم و رشد اقتصادی در کوتاهمدت و بلندمدت به جا میگذارد. بر اساس این یافتهها، افزایش ضریب فزاینده در کوتاهمدت به «افزایش سریع و قوی» قیمتها میانجامد اما در بلندمدت، افزایش محدودتری در قیمتها را در پی دارد. این تکانه یعنی افزایش ضریب فزاینده، در کوتاهمدت یک «چرخه ضعیف رکود و رونق» ایجاد میکند که افزایش سطح تولید در بلندمدت را در پی دارد.
* ترکیب نقدینگی: مشابه پایه پولی، ترکیب اجزای نقدینگی (بر حسب پول و شبه پول) نیز اثرات تورمی و رکودی یا رونقی متفاوتی دارد. طبق این یافتهها، افزایش «نسبت شبه پول به پول» در کوتاهمدت و بلندمدت اثرات ضدتورمی به دنبال دارد. همچنین، این عامل یعنی تغییر ترکیب نقدینگی به نفع شبه پول که اقتصاد از سال 1392 نیز شاهد آن بوده است، در کوتاهمدت و بلندمدت باعث افزایش رشد اقتصادی میشود.
پیامدهای مختلف افزایش نقدینگی
این مطالعه سپس اثرات افزایش نقدینگی بر تورم و رشد اقتصادی را در سناریوهای مختلف بررسی کرده است. بر اساس این بررسیها، افزایش نقدینگی از کانال پایه پولی، اثرات تورمی قویتری در مقایسه با افزایش نقدینگی از کانال ضریب فزاینده دارد، در حالی که اثرات تولیدی آن ضعیفتر است. به عبارت دیگر، افزایش نقدینگی از مسیر ضریب فزاینده هم آثار تورمی خفیفتری دارد و هم روی رشد اقتصادی اثر بهتری به جای میگذارد.
همچنین بر اساس این یافتهها، اگر قرار باشد نقدینگی از طریق بسط «پایه پولی» افزایش یابد، باید توجه شود که افزایش پایه پولی زمانی که از کانال «داراییهای خارجی» باشد، آثار تورمی و تولیدی بهتری در مقایسه با افزایش پایه پولی از کانال «داراییهای داخلی» به جا میگذارد. بهطوری که اثرات تورمی آن کمتر است و اثر انبساطی آن بر تولید نیز قویتر است. این در حالی است که افزایش نقدینگی تحت تاثیر رشد داراییهای داخلی در پایه پولی، فقط در کوتاهمدت به رونق خفیفی منجر میشود و در بلندمدت رشد اقتصادی را کاهش میدهد. در نهایت، اثرات تورمی و تولیدی ناشی از افزایش نقدینگی از طریق ضریب فزاینده، تا حد زیادی به این بستگی دارد که طی آن سهم «پول» افزایش یافته است یا سهم «شبه پول». چرا که رشد ضریب فزاینده وقتی به افزایش شبه پول منجر شود، فشار تورمی کمتری در پی دارد و اثر انبساطی آن بر تولید هم قویتر است.
نکته جالب این است که هر سه این عوامل، طی سه سال گذشته در ترکیب رشد نقدینگی ظاهر شدهاند و بررسی آنها، نشان میدهد چرا با وجود افزایش رشد نقدینگی، تورم به شکلی متناسب بیشتر نشد. چرا که نگاهی به مسیر افزایش نقدینگی از سال 1392 حاکی از این است که از ابتدای دولت یازدهم تا نیمه سال گذشته، عامل رشد نقدینگی از پایه پولی به ضریب فزاینده تغییر یافته و همزمان، سهم شبهپول از نقدینگی نیز بالا رفته است. از سوی دیگر، طی این مدت ترکیب پایه پولی نیز به طرف افزایش سهم داراییهای خارجی تغییر یافته است.
تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۷:۱۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]
صفحات پیشنهادی
راز فیلم های مستهجن از رابطه های 32 دختر یک محله در انباری خانه
راز فیلم های مستهجن از رابطه های 32 دختر یک محله در انباری خانه روز نو مردی شیطان صفت دختر نوجوان محله ای که در آن سکونت داشت را فریب داده و به آنان تجاوز کرده بود همه قربانیان رایان وقتی به سنی می رسیدند که می دانستند چه بر سرشان آمده است نه تنها از ترس فیلم ها نمی توانستند شکزمان برگزاری چهارمین دوره مسابقات کورس بهاره رازوجرگلان تغییر کرد
زمان برگزاری چهارمین دوره مسابقات کورس بهاره رازوجرگلان تغییر کرد راز- ایرنا - رئیس هیات سوارکاری راز و جرگلان گفت زمان برگزاری چهارمین دوره مسابقات اسبدوانی کورس بهاره که قرار بود فردا پنجشنبه در پیست سوارکاری باغلق از بخش مرکزی این شهرستان برگزار شود به هفته آینده موکل شد علیساعت اجرای نمایش «راه مهر راز سپهر» تغییر کرد
همزمان با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان ساعت اجرای نمایش راه مهر راز سپهر تغییر کرد شناسهٔ خبر 3680152 - سهشنبه ۱۸ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۵ ۴۵ هنر > تئاتر ساعت اجرای نمایش راه مهر راز سپهر به نویسندگی و کارگردانی شکر خدا گودرزی همزمان با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان تغییر کرد به گزارشسیاست اشتباه انباشت نقدینگی در بانک ها از ترس تورم - پایگاه تحلیلی خبری البرزبان
استاد اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی با انتقاد از سیاست های کنترل تورم دولت گفت برای مهار تورم مجوز جمع شدن نقدینگی دربانکها داده شد و بانک ها این نقدینگی را به جای تولید به سمت تجارت هدایت کردند به گزارش پایگاه تحلیلی خبری البرزبان اطلاعات منتشر شده در ماههای پایانی سال گذشته از انقدینگی لگام گسیخته در کشور باعث افزایش تورم و رکود در اقتصاد است
چهارشنبه ۱۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۷ ۵۶ رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با تأکید بر این نکته که امام شخصیتی بینظیر در تاریخ معاصر ایران بود گفت رحلت امامی که همه چیز جامعه و انقلاب اسلامی بود و هر چه داریم از ایشان داریم برای همهی دلسوزان رنجآور است و باید با افکار امام مردم را متحدضرورت معرفی عوامل تغییر کاربری شالیرازها
یکشنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۷ ۲۹ معاون سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت باید عوامل مخرب تغییر کاربری زمینهای شالیزار به باغ مرکبات به کشاورزان معرفی شوند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه مازندران محمد حسین فلاح در جلسه شورای ترویج منطقه یک کشور که صبح امروز در اداتورم، رکود و بیکاری ارث دولت سابق/ نقدینگی مانند بهمن، تولید کشور را خفه کرده است
تورم رکود و بیکاری ارث دولت سابق نقدینگی مانند بهمن تولید کشور را خفه کرده است رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت تیم اقتصادی دولت باید مثلث شوم تورم رکود و بیکاری را به عنوان خطرناکترین ارث دولت سابق حل کند به گزارش حوزه احزاب و تشکلهای گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان آیترازهای ارج/ چه کسانی در ورشکستگی ارج مقصر بودند؟
رازهای ارج چه کسانی در ورشکستگی ارج مقصر بودند اقتصاد > اقتصاد کلان - بنیانگذار یکی از برندهای ملی معتقد است ارج سمبلی از تمام کارخانهها و برندهایی است که با سوءمدیریت دولتی از بینرفتهاند ظهیری میگوید یکی پس از دیگری کارخانه ها را ویران کردند حالا اگر میتخطر افزایشی شدن نرخ تورم
خطر افزایشی شدن نرخ تورمتاریخ انتشار پنجشنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۴ ۴۰ در دوره سهساله دولت یازدهم نرخ رشد نقدینگی سالانه بیش از ٢٥ درصد بوده است در نتیجه کل نقدینگی در پایان اسفند ٩٤ به رقم نجومی هزارو١٧ هزار میلیارد تومان رسیده است این رقم نزدیک به رقم تولید ناختورم 3.5 درصدی قیمت تولیدکننده زراعت، باغداری و دامداری
دوشنبه ۱۷ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۶ ۳۳ شاخص قیمت تولیدکننده زراعت باغداری و دامداری براساس سال پایه 1390 در فصل پاییز سال 1394 برابر با 214 08 بوده است که حاکی از کاهش 10 60 درصدی تورم آن نسبت به فصل قبل افزایش 0 3 درصدی تورم نقطه به نقطه آن و افزایش 3 54 درصدی تورم آن است به گزارش خب-
اقتصادی
پربازدیدترینها