تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 8 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هنگامى كه مؤمن بر صراط مى‏گذرد، و مى‏گويد: بسم اللّه‏ الرحمن الرحيم. ناگاه زبان...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834893813




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

پرونده سکونت‌گاه‌های غیر مجاز همچنان باز است/حاشیه‌هایی که حاشیه‌نشینی می‌سازد


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: پرونده سکونت‌گاه‌های غیر مجاز همچنان باز است/حاشیه‌هایی که حاشیه‌نشینی می‌سازد
بحران و معضل حاشیه نشینی از نمونه ناهنجاری هایی به شمار می رود که در ارزیابی های لحاظ شده،به عنوان یکی از جدی ترین معضلات و نارسایی اجتماعی کشور مطرح است.

پرونده سکونت‌گاه‌های غیر مجاز همچنان باز است/حاشیه‌هایی که حاشیه‌نشینی می‌سازد
به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،طبق آخرین سرشماری های انجام شده جمعیت کشور،بیش از 79 میلیون نفر تخمین زده می شود،اینکه از میزان مورد اشاره چه تعداد مرفه هستند چه تعداد طبقه متوسط و چه تعدادی در طیف نیازمندان قرار دارند مشخص و محرز نیست.

آنچه که مبرهن است معطوف به این موضوع می شود که اساسا افراد و گروه های آسیب پذیر و کم درآمد،ساکن سکونت گاه های غیر رسمی و یا حاشیه های شهر می شوند،مناطقی که از آن تحت عنوان حاشیه نشینی یاد می شود و بر اساس مطالعات کارشناسی جامعه شناختی و اجتماعی، از عوامل مخاطره آفرین به شمار می رود که می تواند منحصرا به عاملی مولد برای ظهور و بروز دیگر آسیب های اجتماعی مبدل شود.

* 18 میلیون نفر حاشیه نشین

در طول سنوات گذشته،اعداد و ارقام متعددی در خصوص میزان کثرت حاشیه نشین ها مطرح شده،برخی آن را ده میلیون نفر،برخی دیگر11 تا 14 میلیون نفر و اخیرا به عدد 18 میلیون نفری اشاره شده است.

این عدد و رقم از زمانی بر سر زبان ها افتاد که وزیر راه و شهرسازی از حاشیه نشینی تعریفی متفاوت ارائه کرد،به اعتقاد آخوندی،هر نوع دوری از جامعه حتی در مناطق مرکزی شهر،حاشیه نشینی محسوب می شود و با چنین مختصاتی می توان به این جمع بندی رسید که از 55 میلیون نفر جمعیت شهرنشین کشور،بالغ بر 18 میلیون نفر در مناطق و سکونت گاه های غیر رسمی سکونت دارند.

کمبود امکانات،ضعف های زیرساختی،فقر امکانات بهداشتی،درمانی،فرهنگی وآموزشی تنها بخشی از ابعاد کاستی های سکونت در مناطق حاشیه ای است.

کاهش سن امید به زندگی،تقابل فرهنگی،ناهمخوانی وناهمسویی فرهنگ ها،عدم رعایت حقوق یکدیگر از نمونه نارسایی ها و چالش های سکونت در چنین مناطقی محسوب می شود.

*حاشیه نشینی جزء 5 آسیب اجتماعی اصلی کشور

چندی پیش اخباری در رسانه ها منتشر شد که مسئولان ذیربط،گزارشی از آسیب های اجتماعی را در محضر رهبر معظم انقلاب قرائت کردند،گزارشی که بعد از مطرح شدن آن،از حاشیه نشینی به عنوان یکی از 5 مشکل و آسیب های اصلی اجتماعی کشور نامبرده شد.

* نظام بودجه ریزی و برنامه ریزی غلط،عامل اصلی حاشیه نشینی

وزیر کشور معتقد است ریشه اصلی این ناهنجاری را باید در نظام بودجه ریزی و برنامه ریزی غلط جستجو کرد،به واقع توزیع نامتوازن امکانات،شرایطی را فراهم ساخته که امکانات در برخی از کلانشهرها متمرکز شود و از سوی دیگر در مناطق حاشیه ای شهرها،رشد فزاینده سکونت گاه،فضا و شرایطی را ایجاد کرده که خارج از چارچوب ها و قالب های استاندارد بخش های قابل توجه از مردم در حاشیه های شهرها سکونت می ورزند.

در واقع عدم توانایی برخی از طیف های جمعیتی برای حضور در کلانشهرها و مناطقی که از امکانات کافی برخوردارند آنها را به سمت حاشیه نشینی سوق داده است.

با نیم نگاهی به ویژگی های و مشخصات جمعیتی مناطق حاشیه نشین به روشنی در می یابیم که خاستگاه اصلی و عمده ساکنان مناطق حاشیه نشین ،روستاها و برخی از شهرهای دور افتاده از مرکزیت شهرها و استان ها هستند که به مناطق حاشیه نشین مهاجرت کرده اند.

*مردم حاشیه نشین،قربانی دشواری زندگی

حبیب جباری،جامعه شناس وآسیب شناس اجتماعی و استاد دانشگاه در گفتگویی با رسانه ها،مردم مناطق حاشیه ای را نه مزاحم شهرها می پندارد و نه به آنها به دیده آسیب می نگرد,بلکه آنها را قربانی شرایط دشوار زندگی قلمداد می کند که فقر،بیکاری و پدیده های طبیعی همچون خشکسالی برای آنها ایجاد کرده،وی معتقد است،علاج حاشیه نشینی را باید در معیشت پایدار و رونق اقتصادیِ مناطق مبدا جستجو کرد.

به تعبیر جباری در صورت اعمال مدیریت صحیح و اصولی شهری و نادیده نگرفتن مردم ضعیف و مشکل دار و البته لحاظ شدن سیاستگذاری های اجتماعی صحیح،حاشیه نشینی و تبعات و معضلات آن کمرنگ خواهد شد.

* حاشیه نشینی درد مشترک تمامی کشورهای توسعه یافته

برخی گمان می کنند،ظهور و بروز پدیده حاشیه نشینی تنها در کشورهای در حال توسعه یا جهان سومی قابل لمس و رصد خواهد بود،اما واقعیت امر چیز دیگری است،به واقع تمامی کشورهای توسعه یافته و پیشرفته دنیا،کم و بیش با این معضل و چالش دست به گریبان هستند واین پدیده نتیجه اقتصادی است که در فرآینده زمان،مسبب عوارض و تبعاتی می شود که یکی از مظاهرآن در شیوع سکونت گاه های غیر رسمی  یا حاشیه نشینی نمود پیدا می کند.

* چه باید کرد؟

نگاه واقع بینانه به دنبال حذف حاشیه نشینی نیست،کارشناسان و صاحبنظران مطرح دنیا معتقدند،مقابله با حاشیه نشینی امری ضروری است که نیازمند سعه صدر،برنامه ریزی مدون و اصولی و اجرای گام به گام و هدفمند برنامه ها و تدابیر تنظیم و طراحی شده است.

بدون تردید رفع حاشیه نشینی بسیار دشوار است اما غیر ممکن نخواهد بود،راهکار حصول اهداف مورد نظر در این بخش را باید در اشتغالزایی و توسعه زیرساخت های فرهنگی،اجتماعی و رفاهی در مناطق حاشیه نشین جستجو کرد.

آموزش و توانمند سازی ساکنان مناطق حاشیه نشین،یکی از اصول اساسی رفع این معضل اجتماعی است و در پایان نباید از نظر دور داشت،ارائه تسهیلات ویژه به این قشر،از دیگر راهکار ها و الزاماتی است که می طلبد با نگاهی ویژه آن را لحاظ کرد.




۱۹ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۶:۴۷





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن