واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: زنان گیلان پیشتاز صنعت و تجارت و فرهنگ//اسم نویسنده می خواهد/اول مطلب اسم اضافه شود استانها > گیلان - تاریخ شهادت می دهد که زنان گیلانی پا به پای مردان در عرصه های مختلف اقتصادی ، سیاسی و اجتماعی خصوصا در کشاورزی فعالیت داشتند و این در فرهنگ گیلان تاثیرگذار بوده است .
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به گفته اکثرکارشناسان علوم فرهنگ و انسانشناسی فرهنگ جنسیتی در گیلان نه تنها در ایران بلکه در خاورمیانه و جهان کم نظیر و شاید هم بی نظیر است . فعالیت زنان گیلانی در عرصه های مختلف و کمک کردن به اقتصاد خانواده انعطاف پذیری ایشان در پذیرش مسئولیتهای سخت زندگی فاصله بین فضاهای مردانه و زنانه را درگیلان کمرنگ کرده واین موجب نگاه متفاوت گیلانیان است به فضاهای خانگی و رفتار و برخورد بازنان .
خوب طبیعی است وقتی زنان در اقتصاد خانواده تاثیرگذارهستند در شرایط اجتماعی هم تاثیرگذارخواهند بود ، مثلا در خانه های گیلانی برخلاف سایر مناطق ایران اندرونی نداریم . این یعنی فاصله ای بین زن و مرد نبوده است . تنها فاصله زن ومرد این بوده که مرد بالای اتاق می نشسته است و زن در پایین اتاق ، آن هم به علت اینکه بساط پخت نان و آشپزی در پایین خانه نزدیک به در بوده است .
زنان گیلانی از اولین زنانی هستند که در صنعت فعال بودند و همچنین در تجارت پوشاک و پارچه زنان گیلانی تاثیر به سزایی داشتند .
زنان گیلانی فرزندانی را تربیت کردند که حکومت آل بویه را بوجود آوردند . آیا می دانید که حکومت صفوی استمرارحکومت خود را مدیون تربیت زنان گیلانی است .
همچنین در دوران انقلاب و دفاع مقدس زنان گیلانی در هدایت جوانان و همچنین تربیت عالمان دینی نقش به سزایی داشتند.
در این بخش از این گزارش دو مطلب از دو جهانگرد دربارهء زنان گیلانی را منتشر می کنیم ،
مادام کارلاسرنا جهانگرد ایتالیایی در سال 1877(1256 ش) در سی امین سال سلطنت ناصر الدین شاه به ایران سفر کرد. این خانم جهانگرد درباره زنان گیلان این گونه می نویسند:
"دراین منطقه( رودبار)زنان صورت خود را می پوشاندند. خال کوبی آبی رنگ روی بازوان و پاها، میان زنان طبقه ی متوسط بسیار رایج بود. لباس های زری دوزی شده و نقره دوزی شده آنان و سر وسینه پر جواهرشان، نشان می داد که اهالی شهر از تنعم و زفاه کامل برخوردارند.."
((سفرنامه مادام کارلا سرنا(آدم ها و آیین ها در ایران)، ترجمه ی علی اصغر سعیدی، تهران:انتشارات زوار، 1362 ))
هانری بایندر جهانگرد و باستان شناس فرانسوی در اوخر قرن 19 به ایران سفر نمود و درراه بازگشت از رشت و انزلی نیز عبور کرد. وی در سفرنامه خود درباره زنان گیلان اینگونه می نویسد:
"اهالی، زن و مرد، تقریبا پابرهنه یا صندل راه می روند. پاهای آنان تا زانو عریان است. لباس آن ها پارچه ی پنبه ای آبی رنگ است. زنان اوقات خود را در شالیزارها گذرانده، موسم کشت و کار دانه ها را لگد مال می کنند و موقع رویش گیاه ازآن ها مواظبت می نمایند. تمام کارهای پر زحمت را زنان انجام می دهند. مردان در خانه می مانند و به کار خانه داری مشغولند. (مردان) هر چند کمتر از زنان در معرض بخارهای مرداب قرار دارن، اغلب گرفتار بیماری لاغر و نزار هستند، در حالی که زنان، ظاهرا نیرومند و سالم به نظر می رسند.
((نیکویه، محمود، گیلان در سفرنامه های سیاحان خارجی، رشت، فرهنگ ایلیا.1386 ))
کلید واژه ها: استان گیلان -
پنجشنبه 20 خرداد 1395 - 19:10:55
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]