واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: تلاش ناکام برای خانهسازی در «بهشت مادران»
روزنامه شرق نوشت:
شاید برای بیشتر تهرانیها و مخصوصا خانمها که «بهشت مادران» را میشناسند، شنیدنی و عجیب باشد که شهرداری تهران مجوز تعاونی مسکن کارکنان خودش را وسط زمین این بوستان داده است. البته چندان هم موفق نبوده و با مخالفت و اعتراض اهالی کار به شورای شهر و ارگانهای نظارتی کشیده شده و فعلا ناکام مانده است.
«بهشت مادران» جزو اولین مانورهای تبلیغاتی و شهری محمدباقر قالیباف در پایتخت نبود اما وقتی دست روی یکی از مهمترین نیازهای «محرومترین قشر جامعه به لحاظ برخورداری از امکانات شهری» گذاشته شود، حساسیتها و توجهها هم بالا میرود و قالیباف همین کار را کرد.
شهردار تهران یکی از فضاهای سبز قدیمی شهر تهران را که در تملک شهرداری هم بود، تغییر کاربری داد و با گذاشتن امکاناتی رضایتبخش (که در هیچ جای دیگر تهران نبود) نظر خانمهای شهر را به خود و کارکردش جلب کرد.
شهردار تهران در مقابل هجمههای بعد از این کار هم ایستاد و وجود چنین فضایی با محدودیت و دیوار و حصار و دور از دسترس مردان را برای زنان تهران الزام کرد. بوستان «بهشت مادران» در منطقه سه تهران بود و قاعدتا همه زنان تهرانی نمیتوانستند از آن بهرهمند شوند. هرچند که در ابتدای افتتاح بسیاری از مؤسسات و مدارس و جمعهای زنانه رسمی و محلی و خانوادگی حداقل یکبار خودشان را به این پارک رساندند، شهردار تهران دنبال جلب نظر همه زنان تهران بود و اینگونه بود که بهشت مادران در نقاط دیگر شهر با عنوانهایی دیگر شعبه زد.
بوستانهای اختصاصی زنان در این سالها یکی از موفقترین و لازمترین اقدامات برای شهر تهران و شهروندانش بوده است اما چرا تصمیم میگیرند در اقدامی غیرقانونی دوهزارو ١٠٠ متر از این محدوده را برای تعاونی مسکن شهرداری همان منطقه کنار بگذارند؟ عملکرد شهرداری در مورد باغات و تغییر کاربری و... اتفاق جدیدی برای کالبد خسته و زخمی تهران از چند دهه قبل تا امروز نیست اما اینکه مجموعهای تصمیم بگیرد بخشی از نتیجه زحمات خود را از ریشه بکند و تبدیل به سنگ و سیمان کند تا بشود مصداق «نازکآرای تن ساق گلی، که به جانش کشتم و به جان دادمش آب، ای دریغا به برم میشکند...».
براساس اطلاعات موجود، شرکت نوسازی اراضی عباسآباد و شهرداری منطقه سه شهرداری تهران، درباره بیش از دوهزار متر از فضای بهشت مادران برای شرکت تعاونی مسکن کارکنان به تفاهم رسیدهاند و قرار است این بخش از بهشت مادران در سه بخش جداگانه تبدیل به ملک مسکونی شود.
این زمینها که در بخش درختکاریشده ضلع جنوب شرقی بوستان بهشت مادران و در محدوده خیابان «جلفا» است، جزء بخش عمومی پارک محسوب میشود و عمر درختان آن از عمر ایجاد پارک بسیار بیشتر است.
واقعیت این است بهشت مادران گوشهای از پهنه بزرگ «شهستان پهلوی» دیروز و «اراضی عباسآباد» امروز بوده است و باغات و درختان متنوع آن از سالهای قبل از انقلاب در آنجا کاشته شده و در دهه ٦٠ و ٧٠ در انحصار مجموعه عباسآباد درآمده است.
با این حساب، عجیب نیست که چنین زمینهایی با این سابقه چفت و محکم بهعنوان پهنه G از سوی مسئولان خود شهرداری مورد هجوم قرار بگیرد؟ در این مورد همانند بسیاری از موارد دیگر صدای اعتراض مردم، مسئولان را به خودشان آورد. شهروندانی که در نزدیکی این بوستان بزرگ و مفید در مرکز شهر زندگی میکنند، بی خبر از توافقات درون شهرداری با هم، شاهد تحرکات در داخل پارک میشوند و پیگیریها آنها را به این میرساند که قرار است تقریبا نیمی از پارک برای تعاونی مسکن تخریب شود.
پیگیریها همراه با اعلام اعتراض به شورا و شهرداری و مراجع دیگری مرتبط و نظارتی میرسد. حالا محمد حقانی، رئیس کمیته محیطزیست شورای شهر تهران که پیشتر در صحن علنی شورا در مورد این موضوع هشدار داده بود، به «شرق» گفت که بعد از این هشدار به شهرداری و اعتراض کتبی شورا و رئیس شورا، شهرداری ملزم به تعیین یک زمین معوض برای این تعاونی مسکن شده است و آن گوشه از بهشت مادران، «بهشت مادران» میماند.
وی با طرح این سؤال که چطور مسئولان شهرداری بهعنوان محافظان قانون، خودشان چنین مجوزهایی را برای خودشان صادر کردهاند!؟ تصریح کرد: این موضوع را از هر دو طرف شهرداری منطقه ٣ و شرکت نوسازی اراضی عباسآباد پیگیری کردهایم و همچنان در حال پیگیری است و خوشبختانه بعد از طرح موضوع در صحن علنی شورا و همراهی رئیس شورا در این مورد، موضوع در سطحی بالا در حال پیگیری است و قرار شده است زمین معوضی را برای این تعاونی اختصاص دهند.
حقانی در پاسخ به این سؤال که چگونه وقتی مجموعهای با این شفافیت و وضوح در پهنه G قرار دارد، باز هم این مجوزها داده میشود، تصریح کرد: برای مجموعه شهرداری این تخلفات چندان دور از ذهن نیست و در این سالها نمونه این تخلفات زیاد بوده است.
وی به تأکید مقام معظم رهبری در مورد حفظ باغات شهر تهران و بهخصوص دستور جداگانه و اکید ایشان در مورد کاربری فضای سبز و فرهنگی اراضی عباسآباد، اشاره و تصریح کرد: واقعا برای ما عجیب است که چطور جرئت کردهاند در وسط شهر و در وسط چنین پهنه بزرگی از فضای سبز و با این حساسیت، این مجوز را برای تعاونی مسکن بدهند؟
این عضو شورای شهر تهران یادآور شد که این موضوع همچنان در حال پیگیری است و قطعا اجازه ساخت به این تعاونی در زمینهای بوستان بهشت مادران داده نخواهد شد.
پیشتر (بیستم اردیبهشت امسال) اعضای شورا، اعتراض خود را نسبت به این موضوع اعلام کرده و خواستار توقف این روند شده بودند. محسن سرخو تصریح کرد شهرداری از لحاظ قانونی و هیچ مسیر دیگری حق ندارد، بوستان یا قسمتی از آن را برای ساختوساز واگذار کند و این موضوع از طریق کمیسیون محیطزیست پیگیری خواهد شد.
غلامرضا انصاری به عاقلانهنبودن این اقدام، به جز قانونینبودن آن، اشاره کرد و گفت: احیا و احداث پارک، باغ و فضای سبز دشوار است و سالها زمان میبرد تا درختانی مانند خیابان ولیعصر و نقاط شمالی و شمال غربی شهر داشته باشیم و معلوم نیست چرا چنین برنامهای برای آنها ریخته میشود!؟
در نهایت اعضای شورا با اعلام کتبی این موضوع به شهردار، خواستار پاسخ کتبی شدهاند که گویا طبق سرنوشت بسیاری از نامهها، این نامه هم هنوز پاسخ داده نشده یا حداقل رسانهای نشده است.
در این میان فارغ از اصل اتفاق اشتباهی که رخ داده، باید پرسید آیا اصولا شهرداری عادت کرده ساختههای خود را خراب کند یا دلش به حال زحمات دیگران و خودش نمیسوزد!؟ آیا بعد از این باید نگران و منتظر باشیم مثلا باغ گیاهشناسی، بوستان یاس، باغ ایرانی و... که روزگاری قبل از امروز شهرداری، برای خودشان حیات داشتهاند، طعمه زیادهخواهی قرار گیرند و کارکنان شهرداری دلشان بخواهد خیلی نزدیک به فضای سبز خانه داشته باشند و پنجره خانهشان رو به یک پارک ملی باز شود!؟ از سوی دیگر باید پرسید بالاتر از دستور و تأکید مقام معظم رهبری، مبنی بر حفظ فضای سبز و کاربری طرحهای فرهنگی در سطح ملی و جلوگیری از انحراف بیشتر از طرح جامع اراضی عباسآباد و البته نص صریح قانون، مگر دستور و ملاک عملی وجود دارد که مسئولان اجرائی در شرکت نوسازی اراضی عباسآباد و شهرداری منطقه ٣، این موارد را زمین گذاشته و به قواعد دیگری عمل کرده و مجوز دادهاند؟
لازم به یادآوری است که شرکت نوسازی اراضی عباسآباد، یکی از چندین شرکت زیرمجموعه شهرداری تهران است که حسابرسی آن در مجموعه حسابرسیهای سال ٩٠ تا ٩٢ (موارد تاکنون بررسی شده) دارای تخلفات گسترده بوده است.
یکی از مهمترین تخلفات اعلام شده، فروش بیش از ٧٥٠هزار مترمربع املاک و زمینهای این مجموعه بوده است که «شرق» پیشتر مستند به اسناد حسابرسی و اظهارات اعضای شورای شهر تهران، گزارشهای متعددی را در مورد آن منتشر کرده است.
تاریخ انتشار: ۰۹:۳۷ - ۱۷ خرداد ۱۳۹۵ - 06 June 2016
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]