واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: چند نکته درباره رفتارهای عجیب عربستان در قبال ایران/ حج، آخرین سنگر ریاض برای سیاسی کاری علیه تهران
عربستان عملا نشان داد که به دنبال تفاهم نیست و تنها به دنبال وقت کشی برای محروم کردن شهروندان ایرانی از انجام مراسم حج امسال است؛ اقدامی که در راستای سیاست های 2 سال اخیر عربستان در قبال ایران و منطقه البته قابل پیش بینی بود.
خدیجه غبیشاوی، حج 95 منتفی شد؛ مقامات ایران از 11 محدودیت منفی عربستان در تفاهم نامه حج خبر داده و تاکید کردند حتی اگر اختلاف نظرها حل شود نیز دیگر زمانی برای بستن قراردادها و انجام تدارکات حج باقی نمانده است.
اکنون که منتفی شدن حج 95 قطعی شده است، عربستان به تبلیغات رسانه ای روی آورده است، عادل الجبیر در کنفرانس خبری مشترک با همتای بریتانیایی خود سعی می کند ریاض را مبرا و همه تقصیرات را متوجه ایران کند و می گوید: امتیاز خواهی مقامات ایرانی در جریان مذاکرات و نیز اصرار آنها به برپایی تظاهرات (برائت از مشرکین) در حج تمتع، دلیل عدم توافق دو کشور بر سر حضور زائران ایرانی در حج تمتع امسال بود.
اما مگر مراسم برائت از مشرکین سال های گذشته از سوی زائران ایرانی در مراسم حج برگزار نمی شد؟ عربستان تاکید می کند که تفاهم نامه حج به امضای همه 72 کشوری که به عربستان زائر اعزام می کنند رسیده است و این تنها ایران است که از امضای آن خودداری کرد. اما اینکه عربستان تفاهم نامه ای متفاوت از سال های گذشته را مقابل هیئت ایرانی قرار می دهد و مقررات سفت و سختی را خواستار می شود جای تعجب دارد.
به نظر می رسد ریاض حوادث سال گذشته در مراسم حج را فراموش کرده است، اگر بی تدبیری و سوء مدیریت مسئولان برگزاری حج در عربستان نبود طبیعتا نباید شاهد حوادث غم انگیزی چون سقوط چرثقیل در حرم ابراهیمی و کشته شدن صدها نفر در مراسم منا می بودیم، برهمین اساس طبیعتا کشورهایی که قرار است امسال زائر اعزام کنند با توجه به حوادث سال گذشته باید تدابیر بیشتر و سنگین تری را برای حفاظت از شهروندان خود در پیش بگیرند، اما شاهد بودیم در مقابل این عربستان است که قوانین خود را سفت و سخت تر کرده.
اوحدی، رئیس سازمان حج و زیارت در جایی از سخنانش گفت که نصب پرچم ایران در مسیرهای رفت و آمد برای راهنمایی بهتر حجاج ایرانی و نصب مچ بند الکترونیکی برای حفاظت از حجاج از دیگر مواردی بود که با مخالفت طرف سعوی مواجه شد؛ این موارد در کنار مخالفت آنها با برگزاری مراسم دعای کمیل از طرف هیئت ایرانی و همچنین برائت از مشرکین ، اقدامی که هرساله برگزار می شود به درستی نشان می دهد که این عربستان است که به دنبال سیاسی کاری حج است.
علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد کشورمان نیز در بخشی از سخنانش در واکنش به لغو حج امسال گفته بود: استنباط من این است که یک تعمدی از طرف دولت عربستان برای اینکه زائران ایرانی به طور رسمی نتوانند امسال حج تمتع را به جای آورند صورت گرفت. لذا لازم بود ما نیز صریحاً اعلام موضع کنیم.
از سوی دیگر عربستان با به تاخیر انداختن مذاکرات حج با هیئت ایرانی و تاخیر در صدور ویزا برای اعضای هیئت عملا نشان داد که به دنبال تفاهم نیست و تنها به دنبال وقت کشی برای محروم کردن شهروندان ایرانی از انجام مراسم حج امسال است؛ اقدامی که در راستای سیاست های 2 سال اخیر عربستان در قبال ایران و منطقه البته قابل پیش بینی بود.
عربستان تنش در روابط سیاسی میان تهران و ریاض را به مراسم حج نیز کشاند تا نشان دهد به دنبال بهره برداری تمام عیار سیاسی از اختلافات با ایران به نفع خود است. ریاض که تلاش کرد در سوریه و یمن و عراق ایران را به انزوا بکشاند اکنون آخرین سنگر خود را حج یافته است.
عربستان خشمگین از حضور آشکار ایران در عراق، گام های موثر در سوریه و خروج از انزوای سیاسی و اقتصادی با امضای توافق هسته ای با قدرت های جهانی، اکنون از هر روزنه ای برای ضربه زدن به ایران دریغ نمی کند، خواه این روزنه مراسم حج باشد. این در حالی است که تهران بارها آدرس دیپلماسی و گفت وگو را به مقامات سعودی نشان داده اند و تاکید کردند که مسائل دو کشور قابل حل است اما از مسیر گفت وگو، اما این ریاض بود که با خروج از دوران محافظه کاری خود و سپردن زمام امور به جوانان بی تجربه و در پیش گرفتن سیاست های خصمانه به سیاست های منفی خود در قبال منطقه ادامه می دهد.
۱۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۷:۵۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]