واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
نقطه عطفي در تاريخ ايران
محمود ميرلوحي
روز نو : دوم خرداد نقطه عطفي در تاريخ ايران و ادامه تفكر و جرياني بود كه از مشروطه آغاز شده بود. ريشه اين جريان در ملي شدن صنعت نفت و انقلاب اسلامي بود. دوم خرداد نوعي بازخواني در نگاه به انقلاب اسلامي بود كه از نو انديشهها و نظريههاي انقلابي را به صورت اصلاح از درون در كشور پايهگذاري كرد. دوم خرداد بيان ميكند كه انقلاب اسلامي يك حركت مردمي و مورد نياز ملت بوده است و مردم همواره در پي آزادي، پيشرفت و عدالت به عنوان گم شده خود بودهاند. در طول تاريخ مردم هميشه با استعمار و استبداد جنگيدهاند و درصدد ايجاد جامعهاي آزاد، آباد و آرام بودهاند.
اگرچه مخالفان اصلاحات در ايران همواره بر موضوع دين مبين اسلام و استفاده ابزاري از آن براي منكوب كردن جريان اصلاحات بهره جسته اند اما بر خلاف اين رويه ناجوانمردانه در بين اصلاح طلبان هميشه تاكيد بر اين بوده است كه بين اسلام و آزادي تعارضي نيست و تلاش اصلاحات اين است كه بين تاريخ ملت، نگاه دين مدارانه، آزادي، عدالت و پيشرفت سازگاري ايجاد كند. اين موارد همگي گمشدههاي بشر هستند. جمهوري اسلامي آمد تا بين دموكراسي، عدالت، آزادي و ديانت تلفيق ايجاد كند. اصلاحات وظيفه خود را چنين ميداند و تا حد خوبي هم از عهده اين كار برآمده است.
اصلاحات با خرافات مخالف است. ديني كه امام حسين (ع) رهبر آن است، اميد به آينده، عدالت و عدم پذيرش خرافات را سرلوحه كار خود ميداند. اصلاحات با اينكه رقباي سرسختي در دورههاي مختلف سعي در انكار اين جريان داشتند راه خود را گشود. دو جريان از همان ابتدا رقابت سنگيني با اصلاحات دارند. يك دسته اپوزيسيون بيرون از نظام و دسته ديگر افراطيون داخل نظام هستند. اين دو دسته تلاش كردند كه اصلاحات را تحت فشار قرار دهند اما از اين جهت كه جنبش اصلاحات داراي اصالت بوده؛ تبار، ريشه و گذشته مشخصي دارد و برخوردار از چهرهها و نظريه پردازان معتبر است، تاكنون پايدار مانده است.
اين جريان فراز و فرودها و دوران پيروزي و عسرت به خود ديده است. دولتهاي نهم و دهم دوران غربت اصلاحات بود. با اين حال امروز همچنان اين جنبش داراي جاذبه است.
انتخابات هفتم اسفند بار ديگر نشان داد كه جريان اصلاحات ريشه در بخشهاي مختلف افكارعمومي جامعه دارد. امروز حتي حاشيهنشينها و روستاها نيز اين جنبش را راهگشاي مشكلات خود ميدانند. ما نميگوييم اين جريان در مسير خود اشتباهي مرتكب نشده است.
به هر حال همچون تمامي جنبشها نقاط قوت و ضعفي دارد اما در مجموع ميتوان گفت كه امروز يك جريان معتبر، معتمد و مورد علاقه مردم و به خصوص زنان و جوانان و انديشهورزان جامعه است. زمان و مكان ظرف تحولات در كشور است و جريان اصلاحات شرايط محيطي مختلفي را پشت سر گذاشته است. در دورهاي اصلاحطلبان عجله كردند و آن طور كه بايد با خاتمي همراهي نكردند.
برخي افراد به انتظارات دامن زدند. شايد سال ٨٤ اگر درست عمل كرده بوديم اصلاحات و كشور به آن سرنوشت مبتلا نميشد. البته اصلاحات از ٧٦ تاكنون شرايط متعددي را گذرانده است. ظرف زمان اصلاحات را نيز ميتوان به سه دوره تقسيم كرد. يك دوره از سال ٧٦ تا ٨٤ بود كه دولت اصلاحات و مجلس ششم به عنوان نمادهاي اصلاحطلبي در كشور روي كار آمدند.
از سال ٨٤ تا ٩٢ دوره عسرت اين جريان بود و از سال ٩٢ نيز دوره سومي براي حيات اين جريان آغاز شده است. در دوره دولت اصلاحات و مجلس ششم موفقيتهاي چشمگيري به دست آمد. توجه به حقوق اساسي مردم، مطالبات و نيازهاي جامعه و تاكيد بدون سروصدا بر مسائل اقتصادي از ويژگيهاي بارز آن بود. شايد دوران احمدينژاد بهتر توانست مزيتهاي عملكرد دولت اصلاحات را به رخ بكشاند.
دولت اصلاحات با ١٦٨ ميليارد دلار منابع ناشي از فروش نفت و صادرات، كشور را به بهترين شكل اداره كرد. در حالي كه دولت احمدينژاد با حدود ٩٠٠ميليارد دلار منابع ارزي كه ٧٣٠ ميليارد دلار آن مربوط به فروش نفت بود و ١٧٠ ميليارد دلار ناشي از ميعانات گازي و طرحهاي عسلويه، عملكرد اقتصادي و فرهنگي مطلوبي نداشت. حتي ميتوان گفت كه عملكرد فرهنگي و مذهبي دولت اصلاحات شاخصتر بود. در حالي كه جريان رقيب بيرحمانه آن را مورد انتقاد قرار داد.
عملكرد دولت احمدينژاد به ارزشهاي ديني و اعتقادات مذهبي مردم آسيب رساند. اينجا مشخص ميشود كه كدام جريان بيش از جريان مقابل براي ارزشهاي مذهبي انقلاب بها قائل است. از سال ٩٢ اصلاحات با تدبير، دلسوزي و مسوولانه رفتار كردن توانست قطار از ريل خارج شده كشور را به ريل بازگرداند.
جامعه محدوديتهاي اصلاحطلبان و فشارهاي روي اين جريان را ميداند. امروز ميبينيم رهبر جريان اصلاحات با محدوديتهاي زيادي مواجه است و در انتخابات اخير فشارهاي مختلفي بر روي چهرههاي موثر اصلاحات قرار داشت. به نظر ميآيد كه اصلاحات در دوران غربت با صبوري و رعايت اسلوب به نتيجه خوبي رسيدند و اكنون در دوره سوم تجربه دو دوره گذشته را به كار ميبرند. اين سه دوره مزايا و معايب خود را داشت و ميطلبد كه از جنبههاي مختلف مورد بررسي قرار گيرد. امروز ملت آثار و نتايج اين تدبير و رفتار مسوولانه جريان اصلاحطلبي را ديدند و در انتخابات ٩٤ نيز نظر خود رابار ديگر نسبت به عملكرد جريان اصلاحات اعلام كردند.
تاریخ انتشار: ۰۳ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۱۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]