واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: كمتر از 10 روز تا آغاز دور دوم سهميهبندي؛نگراني از آشفتگي دوباره بنزين
گروه اقتصاد: ثانيه شمار پايان اولين مرحله سهميهبندي بنزين در كشور جاي خود را به آغاز دور دوم سهميهبندي بنزين در كشور ميدهد. همزمان با روزهاي پاياني اجراي طرح اوليه سهميهبندي بنزين كه برخلاف پيشبينيهاي مسوولان اجرايي طرح نه تنها موفقيتآميز نبود بلكه مشكلات زيادي را نيز هم براي مصرفكنندگان و توزيعكنندگان به وجود آورد چرا كه هنوز تا دور دوم سهميهبندي 5 روز فرصت باقي است اما وزارت نفت با بيان پايان يافتن بودجه واردات بنزين از نياز 9 ميليارد دلاري كشور براي تامين بنزين و گازوئيل در سال جاري خبر داد.
اين در حالي است كه ميزان واردات بنزين در سال گذشته نيز با وجود اعمال سهميهبندي دولت اقدام به واردات حدود 7 ميليارد دلار بنزين كرد در حالي كه پيشبيني آنها براي واردات بنزين 5/2 ميليارد دلار بود. امسال نيز غنيميفرد، مدير امور بينالملل وزارت نفت اواسط خردادماه اعلام كرد كه بودجه واردات بنزين تنها تا تيرماه امسال كافي است و براي تامين بنزين مورد نياز كشور در ماههاي باقيمانده سال نيازمند بودجهاي جديد هستيم.
غنيميفرد درباره بودجه براي واردات بنزين و گازوئيل تصريح كرد: با توجه با افزايش بيسابقه بهاي بنزين و گازوئيل در بازارهاي جهاني پيشبيني ميشود به 9 ميليارد دلار بودجه براي واردات اين دو فرآورده نياز داشته باشيم. معاون امور بينالملل شركت ملي نفت ايران با بيان اينكه بودجه مورد نياز براي واردات بنزين و گازوئيل در سال گذشته 5 ميليارد دلار تخمين زده شده بود، تاكيد كرد: در صورتي كه قيمتها به روند افزايشي ادامه دهد، بودجه مورد نياز براي واردات اين دو فرآورده از 9 ميليارد دلار هم فراتر خواهد رفت. غنيميفرد گفت: با توجه به اينكه در حال حاضر در بيشتر كشورهاي دنيا به خصوص در اروپا، نيمي از خودروهاي شخصي از سوخت گازوئيل استفاده ميكنند، پيشبيني ميشود در آينده بسيار نزديك و با شروع فصل تابستان و آغاز مسافرتها قيمت بنزين و گازوئيل افزايش چشمگيري داشته باشد.
اين در حالي است كه همزمان با آغاز دور اول سهميهبندي بنزين در كشور وزارت نفت موظف شد تا در جهت كاهش مصرف سوخت و در راستاي همكاري با ستاد تبصره 13 اقدام به احداث پالايشگاههاي جديد در سراسر كشور كند و نيز پالايشگاههاي قبلي را نيز در جهت افزايش توليد بنزين در كشور بازسازي كند. اما همزمان با آغاز برنامه توسعه چهارم در كشور و نيز سهميهبندي بنزين در كشور طي سالهاي گذشته با وجود اينكه پالايشگاه بندرعباس به عنوان يكي از پالايشگاههاي اصلي در زمينه توليد بنزين در نظر گرفته شد و قرار شد تا كشور با اجراي طرحهاي توسعهاي پالايشگاهها براي توليد بنزين تا سال 1390 از واردات اين فرآورده به داخل بينياز شود اما با گذشت 3 سال از برنامه چهارم توسعه نه تنها شاهد پيشرفتي در توسعه بخش پالايشگاهي كشور براي توليد بنزين نبودهايم بلكه ميزان واردات بنزين نيز افزوده شده و سهميهبندي تاثيري در كاهش ميزان مصرف نداشته است. بلكه با وقوع هر تصميمگيري جديد در زمينه تغيير روند سهميهبندي شاهد طولانيتر شدن صفهاي پمپ بنزين و نيز افزايش ميزان مصرف در كشور بودهايم. اين در حالي است كه سرپرست وزارت كشور نيز همزمان با روزهاي پاياني دور اول سهميهبندي سرپرست وزارت كشور از عرضه بنزين تا سال 1390 به قيمت جهاني خبر داد. سيدمهدي هاشمي افزود: عرضه بنزين به قيمت جهاني تا سال 90 مصوبه مجلس شوراي اسلامي است و تا اين زمان بايد يارانه اين فرآورده حذف شود. وي درخصوص متعادل شدن مصرف بنزين در كشور گفت: مصرف بنزين در كشور هنوز متعادل نشده و اميد است با اجراي طرحهايي كه مرحله به مرحله پيش ميرود، به تعادل برسد. به گفته وي، تعادل در مصرف بنزين در كشور وقتي انجام ميشود كه حمل و نقل عمومي در حد كافي توسعه يابد و قيمت بنزين نيز جهاني شود. سرپرست وزارت كشور گفت: جهاني شدن قيمت بنزين در ايران يك قانون است و بايد اجرا شود و اميد است با حمايت و پشتيباني مجلس شوراي اسلامي بخش توسعه حمل و نقل عمومي اجرا شود و به مرور نيز يارانه سوخت حذف و صرف كارهاي اساسي شود. اين در حالي است كه شركت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي از كاهش 8/5 درصدي مصرف بنزين در روزهاي پاياني سهميهبندي در دور اول خبر ميدهد و اعلام ميكند ميزان مصرف بنزين استان تهران در هفته گذشته 2/84 ميليون ليتر (متوسط مصرف روزانه 12) و گازوئيل 3/38 ميليون ليتر (متوسط مصرف روزانه 4/5) بوده است. اين در حالي است كه وضعيت پمپبنزينها در سراسر شهر تهران بيانگر افزايش ميزان مصرف است. در عين حال بسياري از جايگاهداران نيز پيش از اين از آماده نبودن شرايط امنيتي كشور براي آغاز دور دوم سهميهبندي خبر داده بودند و نگراني خود را از ايجاد آشفتگي در پمپبنزينها همزمان با دور جديد سهميهبندي اظهار كرده بودند. اما علي كردان افزايش 40توماني قيمت هر ليتر بنزين سوپر را طرحي عدالتمابانه دانست كه بيانگر حمايت دولت از توليد داخلي و مصرفكنندگان بوده است زيرا آمارهاي موجود حاكي از اين است كه خودروهاي 2 هزار سيسي به بالاي داخلي و 1300 سيسي به بالاي خارجي، مصرفكننده عمده بنزين سوپر هستند. قائممقام وزير نفت با بيان اين مطلب اظهار كرد: افرادي كه خودروي گرانقيمت دارند، بهطور طبيعي توانايي دريافت بنزين با قيمت بالا را دارند؛ به اين ترتيب مقداري از يارانههاي كلاني كه دولت بايد پرداخت ميكرد، جبران ميشود. وي افزود: در اين راستا بنزين سوپر، بنزين 365 روزه جامعه ايراني نيست و بنابراين خودروهاي با حجم بالاي موتور لازم است كه بنزين سوپر با نرخ آزاد دريافت كنند.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
دوشنبه 27 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 243]