تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 17 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هرگاه از رسول اكرم صلى‏الله‏عليه‏و‏آله چيزى تقاضا مى‏شد، اگر ايشان آن را مى‏خواستن...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826868575




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

تربیت صحیح کودک، رفتار اشتباه والدین


واضح آرشیو وب فارسی:نیک صالحی: کامل و بی‌نقص بودن فرزندمان برای ما، یک آرزو که نه، یک باید بی‌چون و چراست.

 کامل و بی‌نقص بودن فرزندمان برای ما، یک آرزو که نه، یک باید بی‌چون و چراست. زیبایی‌های ظاهر و باطنش در چشم ما اغراق‌آمیز جلوه می‌کند و زشتی‌هایش نادیدنی است. نه اینکه اجازه نداشته باشد اشتباهی کند، بلکه اصلاً مگر اشتباهی هم می‌کند؟! نگاه ایده‌آلیستی و مطلق‌گرای ما نسبت به کودکمان وقتی همه‌چیزخواه و به دنبال شماره یک بودن می‌شود، نتیجه آن است که اتاقش پر می‌شود از به‌روزترین لباس‌ها و اسباب‌بازی‌هایی که مصرف‌گرایی و تجمل‌گرایی را ارزش‌های نهادینة او خواهد ساخت؛ پس تکلیف رشد اخلاقی و هنجارپذیری‌اش چه خواهد شد؟
برایش عروسک «باربی» می‌خری و وقتی به تقلید از عروسکش لباس می‌پوشد، او را سرزنش می‌کنی؛ چراکه این پوشش با فرهنگ خانواده و جامعة تو جور درنمی‌آید. این رفتارهای دوگانة والدین با کودک چه خواهد کرد؟ این موضوعی است که دربارة آن با حجت‌الاسلام دکتر محمدرضا سالاری‌فر گفت‌وگو کرده‌ایم. حجت‌الاسلام سالاری‌فر روانشناس، مدرس و عضو هیأت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه است که مقالات و سخنرانی‌های زیادی در حوزه مسائل خانوادگی با دو رویکرد دینی و روانشناختی داشته است.* چه عواملی به رشد اخلاقی کودک و ارتقای قدرت تشخیصِ خوب و بدِ او کمک می‌کند؟
- بحثی که در روان‌شناسی با عنوان «فرا مَن کودک» یا «منِ اخلاقی او» طرح می‌شود و می‌توان در متون اسلامی نیز شواهدی برای آن یافت، به این مسأله می‌پردازد که رشد اخلاقی کودک، متأثر از دو عامل است؛ ۱. شخصیت والدین (که بچه از شخصیت والدین برای خود همانندسازی می‌کند) و ۲. رفتار آنان.* شخصیت، رفتار و گفتار والدین، هرکدام به چه میزان در این امر مؤثرند؟
هر سه مؤثرند؛‌ ولی نکتة جالب آن است که تأثیرپذیری بیشتر از شخصیت و منش والدین است تا رفتارشان؛ مثلاً احتمال اینکه بچه با پدری که بخشش در شخصیت اوست، همانندسازی کند، نسبت به پدری که در مقطعی خاص، بخشش و گذشتی از خود نشان می‌دهد، بیشتر است. نقش گفتار نیز در اینجا بی‌اهمیت نیست؛ ولی از دو عامل قبلی کم‌اهمیت‌تر است.هرکدام از معیارها و ارزش‌های اخلاقی و فرهنگی‌ِ اکتسابی از والدین در یک سطحی از شخصیت کودک قرار می‌گیرند و بر همین اساس ارزش‌هایی که از شخصیت پدر و مادر گرفته شده، عمیق‌تر و ماندگارتر از رفتار و گفتار است. در آموزه‌های دینی نیز داریم که رفتار و سیرة اخلاقی افراد،‌ بیشتر در تربیت اطرافیانشان مؤثر است تا گفتار آنها.* الگوبرداری کودک از شیوة زندگی والدین چقدر در شکل‌گیری ارزش‌های اخلاقی او مؤثر است؟
- در «یادگیری» بحثی به نام «یادگیری الگو» یا «یادگیری مشاهده‌ای» وجود دارد. معنای آن این است که فرد با نگاه‌کردن می‌آموزد؛ نه با گفتار. آنچه بچه در تلویزیون یا در رفتار پدر و مادر می‌بیند، ما به‌اصطلاح می‌گوییم به بخش «ناهشیار» یا «ناآگاه» او وارد می‌شود. حتی اگر در ظاهر آن را نشان ندهد، این‌گونه آموزه‌ها ریشه‌ای‌ترند و تأثیر بیشتر و عمیق‌تری از یادگیری گفتاری دارند. پدر و مادری که خود درگیر مصرف‌گرایی و تجمل‌گرایی باشند یا پایبندی چندانی به اصول اخلاقی و دینی نداشته باشند، آیا می‌توانند با تکیه بر نصیحت، سرزنش و تنبیه، خلافِ این ویژگی‌ها را از فرزند خود انتظار داشته باشند؟- این خیلی مشکل است. واقعیت این است که «رطب‌خورده منع رطب چون کند»؟ آموزش گفتاری تأثیر بسیار کمی دارد و پدر و مادر اول باید شیوه‌های زندگی خود را اصلاح کنند؛ سپس به شیوه‌های دیگر نظیر تنبیه و تشویق -که البته تشویق مؤثرتر است و تنبیه نقش بازدارنده دارد- روی آورند.اگر هم می‌خواهیم از روش نصیحت استفاده کنیم، بهتر است به جای تأکید بر خوبی یا بدی یک رفتار، از روش «سقراطی» و روش کاوش و برانگیختن جواب از خود فرد استفاده کنیم و به صورت سؤالی از خود بچه بخواهیم دربارة رفتار خود قضاوت کند؛ مثلاً بگوییم آیا به نظر تو این رفتار مناسب بود؟ این شیوه‌های خلاق که روانشناسان روی آنها بسیار کار کرده‌اند، مؤثرتر است؛ چراکه از آنچه کودک در وجدان خود می‌داند، اعتراف گرفته می‌شود.* نتیجة چنین رفتارهای دوگانه‌ای برای کودک چه خواهد بود؟
- یکی از عواقب آن «بی‌ثباتی» است. در اثر این رفتارهای پارادوکسیکال، فرد متحیر می‌شود که بالاخره چه چیزی درست است. دوم اینکه بچه احساس ناامنی می‌کند؛ چراکه اعتماد خود را به والدین به عنوان تکیه‌گاه خود از دست می‌دهد. اضطراب، نگرانی، بی‌ثباتی در رفتار، احساس ناامنی از نظر روانی و... از آسیب‌هایی است که در درازمدت گریبان‌گیر بچه می‌شود.دانامطالب مرتبط : 10 اشتباه بزرگی که والدین مرتکب آن می شوندشیوه های مناسب تربیتی برای خانواده های تک فرزندآموزش تربیت درست و صحیح فرزندانبه جای تنبیه چه رفتاری باید در مقابل اشتباهات کودک داشت؟«دیگه مامانت نیستم»؛ بدترین تنبیه کودک!
مطالب پیشنهادی


گزارش تصویری اعمال زیبایی برای جوانسازی و زیبایی صورت


دیگه وقتشه جلوی ریزش موهات رو بگیری!!!


راز داشتن ابروهای زیبا + تصاویر


اندامی زیبا و لاغر داشته باشید





یکشنبه 26 اردیبهشت 1395





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: نیک صالحی]
[مشاهده در: www.niksalehi.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 126]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سبک زندگی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن