واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: توهين به بيننده، تلويزيون را دانشگاه نميكند
فقر خلاقيت در برنامهسازي تلويزيوني بار ديگر خود را نشان داد. اين بار پخش ويدئويي از برنامه اكسير واكنشهاي تند مخاطبان تلويزيون را بههمراه داشته است.
نویسنده : محمدصادق عابديني
زماني امام خميني(ره) از تلويزيون با تعبير دانشگاه ياد كردند. اين تعبير معناي گستردهاي دارد، حداقل تعبير آن اين است كه مردم با ديدن برنامههاي تلويزيوني نكات جديدي بياموزند، مثل برنامههاي علمي و پزشكي كه اطلاعات تازهاي در زمينه سلامت ارائه ميكنند. برنامههاي پزشكي به دليل فضاي سنگين علمي اغلب خشك و بدون انعطافند. در عوض شبكه سوم سيما برنامهاي پزشكي را توليد كرده است كه تفاوتهايي با برنامههاي سلف خود دارد. «اكسير» به دليل به كارگيري فرزاد حسني از مجريان ممنوعالتصوير كه به تازگي به تلويزيون بازگشته به سرعت مشهور شد. در حالت عادي حاشيهدار شدن يك برنامه پزشكي شايد از محالات ممكن باشد، اما اتفاقات بعد از انتشار ويدئويي از اين برنامه نشان داد، استعداد حاشيهسازي هميشه در برخي از افراد وجود دارد.
كليپ برخورد ناشايست با يك فرد ساده
در ويدئوي منتشر شده از برنامه اكسير، مجري برنامه از ميان جمعيت شخص داوطلبي را براي مسابقه انتخاب ميكند، پرسشي با نمايش تصوير يك شخص از صفحه نمايش داخل سالن پخش ميشود و مجري از شخص داوطلب ميخواهد نام اين فرد را حدس بزند، فرد مذكور نيز جواب را «مري بارت» اعلام ميكند (درصورتي كه مري بارت نوعي بيماري است)، مجري خطاب به شخص داوطلب ميگويد اگر شغل و هنر مري بارت را بگويد 50 ميليون تومان نقد به وي جايزه ميدهد، وي نيز پاسخ ميدهد رماننويس و در نهايت با باز شدن صندوقچه جايزه مشخص ميشود كه جايزه «زرشك» بوده است! در تمام اين مدت نيز فرزاد حسني الفاظ زشت و توهين آميزي را به كار ميبرد كه اگر چه برخي تماشاچيان به آن ميخندند، اما تأثر مردم از نابود شدن شخصيت يك انسان چه در داخل برنامه و چه بيرون از آن كتمانشدني نيست. اين كليپ بازتابهاي زيادي داشت، رفتار تحقيرآميز مجري برنامه با شخص داوطلب باعث خشم مردم شده و اعتراضهاي زيادي را نسبت به تلويزيون و برنامه «اكسير» به همراه داشته است.
فرد ساده، فيلم بود!
با اوج گرفتن اعتراضها، مصطفي شريفي تهيهكننده برنامه اكسير در توضيحاتي ضمن عذرخواهي اعلام كرد، شخص داوطلب كه جمشيد ناميده ميشود «به عنوان بازيگر و هنرور ما در برنامه حضور دارد، آن دوستاني كه پشت اين ماجرا بودند با احساسات مردم بازي كردهاند»! شريفي تأكيد ميكند: «وقتي ميخواهيم متفاوت عمل كنيم ممكن است اين تفاوت به مزاج مخاطب خوش نيايد!» بعد از اين اظهارات ويدئوي ديگري از برنامه اكسير منتشر شد، اين بار از پشت صحنه برنامه و زمان تمرين فرزاد حسني و فردي كه جمشيد ناميده ميشود. اين ويدئو براي اين منتشر شد كه بر فيلم بودن آن چيزي كه مردم در تلويزيون ديدند، تأكيد شود! در عوض اين روشنگري چه چيزي از اكسير در ذهن بيننده ميماند؟ به فرض قبول اينكه همه چيز فيلم بوده است، توهين به يك فرد در مقابل چشم بينندگان ايده اخلاقي و خلاقانهاي است؟! توهين به بينندگان تلويزيوني و اينكه آنها به جاي تماشاي يك برنامه علمي با شوي از پيش تعيين شدهاي روبهرو هستند نيز ميتواند جزئي از خلاقيت باشد؟! با اين وضعيت ويدئوي ديگري را نيز كه برنامه اكسير درباره نجات يك كودك از مرگ داشت، بايد جزو شيرينكاريهاي گروه برنامهساز گذاشت يا حضور به موقع پزشك در محل و نجات يك كودك از مرگ؟! انتشار صحنه تمرين بازي فرزاد حسني با جمشيد بيشتر از اينكه برنامه اكسير را از اتهام توهين به يك فرد تبرئه كند، به شعور و فهم بينندگان تلويزيون توهين كرده و اعتماد آنها را نسبت به برنامههاي تلويزيوني زير سؤال ميبرد، از اين به بعد چه تضميني وجود دارد كه مردم اتفاقات برنامههاي تلويزيوني را به جاي جالب و هيجانانگيز بودن به پاي سناريوي از پيش نوشته شدهاي نگذارند؟!
كپيكاري از صفر تا 100
برنامه خندوانه نشان داد كه ميتوان از حضور تماشاگران در استوديو به عنوان اهرم جذابيت و ايجاد همافزايي در همراهي با برنامه استفاده كرد. حالا انشاي موفق خندوانه در ديگر برنامهها به شكل مبتذلي در حال تكرار شدن است. برنامههايي مانند اكسير كه لزوماً نيازي به اجراي استوديويي ندارند، نيز سراغ تماشاگر رفته و از آنها در اجراي برنامه استفاده ميكنند.
توليدكنندگان اكسير حتي براي اينكه جذابيت برنامه را بيشتر كنند، از هنرور و بازيگر در برنامه استفاده ميكنند تا به قول تهيهكننده برنامه با احساسات مردم بازي كنند! در حالي كه اين كار جنبه مستندگونه برنامه را زير سؤال ميبرد. نكتهاي كه نبايد آن را فراموش كرد، اين است كه اعتراض به رفتار توهينآميز مجري اكسير و ادعاي نمایشی بودن آن ماجرا، نبايد مانند قصه بازيگران مجموعه «فيتيله» شود؛ مجموعهاي كه به خاطر يك اشتباه تعطيل شد و شديدترين توهينها نسبت به مجريان آن صورت گرفت و در نهايت وقتي تلويزيون حكم به ممنوعالتصويري فيتيلهايها داد، جريان معكوسي به راه افتاد كه اين بار در دفاع از مجريان برنامه فيتيله خواستار بازگشت آنها به اجراي تلويزيوني شدند. برنامه اكسير نيز از اين ماجرا مستثني نيست و نميشود با يك اشتباه پرونده برنامه را براي هميشه بست، بلكه بايد اتاق فكر خود را به افراد هنرمند و باسواد و البته خلاق بسپارند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۲۰:۴۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]