واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: استقلال قره باغ در مجلس ارمنستان به رای گذاشته می شود بین الملل > آسیای میانه و قفقاز - ایرنا نوشت: دولت ارمنستان طرح استقلال جمهوری ناگورنو قره باغ را برای ارائه به مجلس تصویب کرده است که می تواند به بروز تنش های بیشتر بر سر این منطقه که داخل جمهوری آذربایجان قرار دارد و نظامیان و شبه نظامیان ارمنی بر آن تسلط دارند، بیافزاید.
به گزارش ايرنا، دولت ارمنستان طرح به رسميت شناختن استقلال قره باغ را در آخرين نشست خود تاييد كرد كه پس از ارائه به مجلس به راي گذاشته خواهد شد كه تاييد آن تقريبا قطعي به نظر مي رسد و مي تواند به رويارويي بيشتر باكو و ايروان منجر شود.
خبرگزاري اينتر فكس روسيه امروز (جمعه) اعلام كرد: تاييد برنامه وزارت خارجه ارمنستان از سوي دولت اين كشور پس از رايزني با مقام هاي منطقه قره باغ اتخاذ شده است.
ولاديمير هاكوپيان سخنگوي رييس جمهوري ارمنستان در اين باره گفته است: در صورت تصويب استقلال قره باغ در مجلس، رييس جمهوري ارمنستان آن را اعلام خواهد كرد.
اين اقدام ارمنستان در حالي برنامه ريزي شده است كه اين كشور و جمهوري آذربايجان ماه گذشته چند روز درگيري خونين را بر سر منطقه قره باغ پشت سر گذاشتند و با فشار روسيه مجبور به پذيرش آتش بس شدند.
ناگورنو قره باغ درون جمهوري آذربايجان كه سال 1994 پس از پايان جنگي چند ساله به تصرف نيروهاي ارمني در آمد، همچنان عرصه درگيري هاي نظامي و تنش هاي سياسي بين باكو و ايروان است كه با مساحت 4378 كيلومتر مربع و جمعيتي حدود 250 هزار نفر منطقه داغ بر جاي مانده از تقسيمات شوروي است.
از نظر تاريخي اين منطقه يكي از تقسيمات سياسي ايران از دوره صفويه بوده كه پس از عهدنامه گلستان توسط روسيه تزاري اشغال شد. زمان اتحاد جماهير شوروي بخشهايي از آن به جمهوري سوسياليستي آذربايجان شوروي و بخش زنگهزور به جمهوري سوسياليستي ارمنستان واگذار شد و قسمت كوهستاني كه بيشتر ساكنان آن را ارامنه تشكيل ميدادند با عنوان منطقه خودمختار قرهباغ كوهستاني زير نظر جمهوري سوسياليستي آذربايجان شوروي درآمد.
نگاهي به نقشه جغرافيايي و ارضي دو كشور جمهوري آذربايجان و ارمنستان، پيچيدگي معادله هاي نهفته در بخش بندي آنها و موقعيت قره باغ كوهستاني نشان مي دهد كه اگر دو كشور و جامعه بين المللي بويژه روسيه به عنوان ميراث دار شوروي از بين رفته براي اين مشكل راه چاره اي نيانديشند، منطقه باز هم شاهد تكرار جنگ ها و درگيري هاي خونين خواهد بود.
مناقشه قره باغ كه سال 1988 در رابطه با ادعاي ارضي ارمنستان عليه جمهوري آذربايجان آغاز شد، بگونه اي حساس و داراي پيامدهاي منفي منطقه اي است كه شوراي امنيت سازمان ملل از آوريل 1993 زمان درگيري ها چهار قطعنامه 822 لزوم ترك مخاصمه، 853 تاكيد بر حاكميت و تماميت ارضي جمهوري آذربايجان و ساير كشورهاي منطقه، 879 تقويت دو قطعنامه 822 و 853 و استفاده از واژه اشغال اراضي جمهوري آذربايجان و 884 در نوامبر 1993 با ابراز نگراني از تشديد مخاصمات مسلحانه بين دو كشور تصويب كرده است.
پارلمان اروپا هم پس از اقدام هاي شوراي امنيت سازمان ملل، بر مشاركت فعال اتحاديه اروپا در حل مسالمت آميز اين مناقشه تاكيد كرده و موضع خود را در قبال اشغال خاك يك كشور از سوي كشوري ديگر يادآور كرد.
در متن اين قطعنامه به ويژه تاكيد شده، كه حل مناقشه قره باغ بايد بر اساس چهار قطعنامه شوراي امنيت سازمان ملل صورت گيرد.
از سوي ديگر كشته شدن حدود 35 هزار نفر و آوارگي نزديك به 800 هزار نفر بر سر قره باغ در جنگي كه سال 1994 با آشغال اين منطقه توسط جمهوري ارمنستان و پذيرش آتش بس از سوي جمهوري آذربايجان پايان يافت، نشان مي دهد، كه اين منطقه همچنان آتش زير خاكستر خواهد بود.
آخرين درگيري نظامي باكو و ايروان 14 فروردين 95 آغاز شد كه نيروهاي دو كشور با متهم كردن طرف مقابل به نقض آتش بس، جنگي سه روزه و تقريبا تمام عيار را انجام دادند كه وقايع آن در صدر اخبار جهان قرار گرفت و براساس گزارش هاي انتشار يافته، افزون بر از بين رفتن تسليحات و بالگردها، ده ها كشته نظامي و غيرنظامي از دو طرف برجاي گذاشت.
هر چند روسيه و اتحاديه اروپا همراه كشورهاي ديگر از جمله ايران براي حل اين معادله پيچيده بين جمهوري آذربايجان و ارمنستان مي كوشند، اما گره نهفته شوروي سابق در بخش بندي اراضي جمهوري هاي وقت خود، حتي با گذشت 25 سال از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي التهاب مواضع باكو و ايروان بر سر قره باغ بيشتر شده است و كوچك ترين تحريكي مي تواند دوباره جنگ آفرين باشد. 4949
کلید واژه ها: جمهوری آذربایجان - ارمنستان -
جمعه 17 اردیبهشت 1395 - 11:31:38
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]