واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
عبور صادرات روزانه نفت از مرز دو ميليون بشكه
روز نو : محسن قمصري مدير امور بينالملل شركت ملي نفت روز چهارشنبه در گفتوگو با روزنامه ايران گفت: «صادرات نفت خام ايران از مرز 2 ميليون بشكه در روز عبور كرد.»
به گزارش روز نو، وي افزود: به لطف حق، ايران توانست از زمان اجراي برجام (از دي ماه 1394) حدود 900 هزار بشكه از سهم صادرات خود در بازار نفت خام را احيا كند و براي افزايش اين سهم همچنان تلاش خواهد كرد تا برنامههاي افزايش توليد و صادرات خود را به طور كامل محقق كند.
بر مبناي اين اظهارات، كشورمان توانسته است در كمتر از 4 ماه از اجراي برجام و لغو تحريمها توليد خود را به بيش از 3 ميليون و 800 هزار بشكه در روز برساند كه حدود يك ميليون و 800 هزار بشكه آن را پالايشگاههاي داخلي مصرف ميكنند.
بر اين اساس ايران در افزايش فروش نفت خام از برنامههاي تدوين شده خود نيز جلو تر است. چراكه وزارت نفت از يك سال قبل محاسبه و برنامهريزي كرده بود كه با لغو تحريمها صادرات نفت خام كشور را در مدت زمان اندكي ٥٠٠ هزار بشكه در روز افزايش دهد و در فاصله كمتر از ٦ ماه ٥٠٠ هزار بشكه ديگر نيز به توليد و صادرات آن بيفزايد تا ميزان عرضه نفت ايران به بازار جهاني به مقدار پيش از تحريمها نزديك تر شود اما اكنون ظرف كمتر از 4 ماه توانسته است اين برنامه افزايش توليد خود را محقق كند.
ناگفته نماند كه صادرات نفت خام و ميعانات گازي ايران از حدود ٦/٢ ميليون بشكه در روز در سال ٢٠١١ تقريباً به ١/١ ميليون بشكه در سال ٢٠١٥ رسيد. اين كاهش نتيجه تحريمهاي ايالات متحده و اتحاديه اروپا بود كه از همان ابتدا صادرات نفت كشور را به عنوان يكي از مهمترين منابع درآمدي هدف گرفت.
احياي بازار، كاري دشوار اما ممكن
عراق بعداز دوران جنگ با سرمايه گذاري هايي كه در صنعت نفت خود انجام داد و همچنان نيز ادامه دارد توليد نفت خود را افزايش داد و اين نفت بهدليل مشابهت زيادي كه با انواع نفت ايران داشت در دوران تحريم توانست بخشي از بازار ايران را تصاحب كند. لذا ارزيابي وزارت نفت اين بود كه در پسا تحريم بازگشت به بازار كار سختتر از افزايش توليد خواهد بود. چراكه توليد در اختيار خودمان است اما بازار در اختيار ديگران. اما عملكرد تيم بازاريابي وزارت نفت در اين بخش بسيار بهتر از پيشبينيها بود و بخش اعظمي از بازارهاي از دست رفته كشور احيا شد.
در اين خصوص قمصري اظهار كرد: احياي بازار از دست رفته در شرايطي انجام شد كه ايران هيچ تخفيفي به مشتريان خود نداده و قيمتها در قرارداد فروش نفت مطابق با قيمت بازار تعيين شده است.
شرايط فروش نفت با پيش از تحريمها فرق دارد
پيش از تحريم تقريباً تمام نفت ايران از سال ٢٠١٢ به بازارهاي آسيايي نظير ژاپن، كره، چين، هند و البته تركيه فرستاده ميشد و بازارهاي نفت ايران در دو بخش تعريف ميشدند. يك بخش مشترياني سنتي بودند كه به قصد تنوع بخشي به سبد انرژي خود از ايران نفت ميخريدند و بخش ديگر اساساً پالايشگاههايشان براساس مشخصات نفت توليدي كشور تعريف و ساخته شده بود كه به ناچار بعد از تحريم ايران مجبور شدند با سرمايهگذاري مجدد مشخصات پالايشگاههايشان را تغيير دهند و نفت مصرفي خود را از كشورهاي ديگر تأمين كنند.
در آن زمان اغلب قراردادهاي نفتي يك ساله يا دوساله بودند و مشتريان هر بشكه نفت را با قيمت ثابتي از ايران خريداري ميكردند و كمتر اتفاق ميافتاد كه خريداري نفت را روزانه از ايران بخرد. اما اكنون كه ايران در حال احياي سهم خود در بازار اروپاست شرايط قراردادها متفاوت از گذشته است. به طوري كه اغلب قراردادهاي فروش نفت روزانه است كه به آن «بازار نقدي» يا spot market گفته ميشود. به اين ترتيب كه خريدار هر روز حجمي از نفت را با قيمت روز بازار از ايران تحويل ميگيرد.
يكي از مقامات مسئول كه تمايلي به انتشار نام خود نداشت، اين بازار را يك تهديد و در عين حال يك امتياز براي ايران خواند و به «ايران» گفت: در حال حاضر اغلب مشتريان اروپايي به اين شيوه از ما نفت خام ميخرند كه از يك سو براي صنعت نفت ما تهديد محسوب ميشود چراكه ممكن است پيشرفت اجرايي شدن برجام در ماههاي آينده مناسب نباشد و تحريمهاي بانكي و بيمهاي به طور كامل رفع نشود؛ كه در اين حالت امكان دارد مشتريان اروپايي از خريد نفت خام ايران سر باز زنند. اما امتياز اين است كه اگر قيمت نفت خام بالا رود ما نفت را به قيمت روز خواهيم فروخت.
سهم ايران به نسبت توليد اوپك تعيين ميشود
زماني كه در نظام سهميهبندي اوپك براي ايران سهمي 2/4 ميليون بشكهاي تعريف شد مجموع توليد اعضاي اين سازمان رقمي در حدود 28 ميليون بشكه در روز بود اما اكنون كه ايران در حال احياي سهم خود در اوپك است توليد اين سازمان به بيش از 32 ميليون بشكه در روز رسيده است. اين مقام آگاه با اشاره به اين موضوع تصريح كرد: وقتي از احياي سهم ايران در اوپك صحبت ميشود مقصود سهم 14 درصدي ايران از توليد اين سازمان است و اگر فعلاً ايران رسيدن به توليد 2/4 ميليون بشكه در روز را هدف قرار داده، اين به مفهوم عدم درك صحيح مقامات ايراني از حقايق بازار نفت نيست بلكه فقط رسيدن به توليد 2/4 ميليون بشكه در روز به عنوان اولويت اول ما تعريف شده است و در آينده اين سهم را افزايش خواهيم داد.
روزنامه ايران
تاریخ انتشار: ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۴:۴۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]