واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهدچالههای شهری قصه دنبالهدار زنجانیها
آسفالت شهری و وجود چالههای فراوان در خیابانهای استان زنجان، به موضوعی تکراری تبدیل شده که همچنان نیز ادامه دارد.
به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، حکایت وضعیت آسفالت خیابانها و بزرگراههای شهر زنجان در این روزها به مثنوی هفتاد من تبدیل شده است. آنجا که نیاز نبوده، مرتباً آسفالت ریخته میشود و آنجا که تازه آسفالت شده و عمرش به چند ماه هم نمیرسد، به دلیل عدم توجه کنده شده و دوباره آسفالت میشود. بعضی خیابانها و کوچههایی هم که خیلی در معرض دید قرار ندارند، سالهای متمادی رنگ آسفالت را به خود نمیبینند.
سالانه نیز در این راستا مبالغ هنگفتی صرف تعمیر و نگهداری و روسازی خیابانها و راههای استان زنجان میشود.
درصورتی که با اتخاذ تمهیدات مطلوب بتوان، فقط یک سال بروز خرابی در روسازی راهها و خیایانها را به تاخیر انداخت، با منابع حاصل از صرفهجویی، راههای بیشتر و با کیفیت مطلوبتری میتوان ایجاد کرد.
وصلهکاریها، خیابانها و معابر زنجان را پر از چاله و دستانداز کرده و با وجود بودجهای که هر سال در اختیار شهرداری زنجان قرار میگیرد، اما آسفالت برخی خیابانهای زنجان چهره زمین زیر پای شهروندان زنجانی را نیز زشت و ناخوشایند کرده است. *عوامل تخریب آسفالت در زنجان همه میدانیم که استان زنجان یکی از استانهای شمالغرب کشور و دارای اقلیم سرد و خشک آب و هوایی است. نام استان زنجان که به میان میآید، خاطر همگان به سوی آب و هوایی سرد و برفی رفته و سوز و لرز این هوای سرد در خاطر بسیاری از مردم تداعی میشود. بارش متمادی برف و باران حتی در فصل تابستان نیز در استان زنجان وجود دارد و در بعضی مواقع تعجب و حیرت همگان را نیز در این زمینه بر میانگیزد. اما هدف از طرح موضوع بارشهای متمادی برف و باران یادآوری تاثیر آن بر روی آسفالت شهری در خیابانهای سطح شهر زنجان است. پس از بارش برف و آب شدن آن، چالههای آسفالت بیکیفیت شهری دهان باز کرده و افزون بر مشکلات فراوان برای رانندگان، چهره بسیار بدی به شهر زنجان میدهد. اما چه عاملی باعث میشود تا پس از هر بارش برف و آب شدن آن، آسفالت شهری در زنجان این گونه تخریب شود! طبق آمار ارائه شده محققان، عمر مفید آسفالت در ایران دو سال است، در حالی که عمر مفید آسفالت در کشورهای اروپایی و پیشرفته همانند کشور فرانسه چیزی در حدود 13سال است. بیشترین آسیب به آسفالت شهری نیز در فصل زمستان و در زمان بارش برف و پس از آب شدن آن رخ میدهد. مقصر اصلی هم در این میان نه سرمای هوای بعد از بارش برف، بلکه عملیات شنریزی و نمکپاشی روی سطح خیابانها، معابر و بزرگراههای زنجان در راستای زدودن برفها است. این کار توسط پیمانکاران شهرداری با لودرها و گریدرها صورت گرفته و فعالیت این خودروهای سنگین نیز در موارد متعددی روکش آسفالت را تخریب کرده است. از طرف دیگر نیز به اعتقاد کارشناسان روش سنتی، قدیمی و مخرب پاشیدن شن و نمک روی آسفالت برای زدودن برف، حداقل زمانی در حدود پنج دهه است که در شهرهایی مانند تهران و مشهد و تبریز به کار گرفته شده است. در حالی که در کشورهای اروپایی و پیشرفته، چند دهه است که به دلیل تخریب آسفالت، کار پاشیدن نمک بر روی آسفالت یک روش منسوخ شده به حساب میآید. با توجه به پایین بودن عمر آسفالت در کشور و مخصوصاً استان زنجان، باید هزینه بیشتری نیز برای زیرساختها پرداخته شود. در حالی که بر اساس تحقیقات صورت گرفته، این وضع به علت مشکلات موجود در آزمایشگاههای قیر یا شرکتهای تولیدی شن و آسفالتهای پلیمری است. دستانداز و چالههای خیابانی در زنجان این روزها صدای هر رانندهای را در آورده است و تقریبا کمتر رانندهای در استان زنجان پیدا میشود که از این موضوع ابراز گلایه نکند.
*حفاریهای ادارات دولتی اما بحث دیگری که در رابطه با چالههای آسفالت شهری زنجان میتوان مطرح کرد، حفاریهای پی در پی ادارات دولتی زنجان است. سوالی که از مسئولان استان زنجان باید پرسید، این است که چه زمانی این حفاریها به اتمام میرسد و اصولا این حفاریهای پی در پی چه لزومی دارد؟ برای موضوع حفاری در خیابانها و پیادهروها در زنجان نمیتوان پایان خوشی در نظر گرفته شود. یک روز لوله آب یک منطقه ترک برداشته، یک روز کابلهای برق منطقهای دیگر مشکل پیدا میکند، روز دیگر اداره گاز با عنوان سرکشی به لولههای منطقهای حفاری ایجاد کرده و یک روز هم شرکت مخابرات برنامهای مانند اجرای کابل برگردان دارد. موضوع این حفاریهای وقت و بی وقت در حال حاضر یکی از مهمترین عوامل تخریب آسفالت و در واقع دشمن آسفالت خیابانهای زنجان شده است. عبور تاسیسات شهری مانند آب، برق، گاز، تلفن و... از زیر خاک موجب شده است تا در زنجان، هیچ آسفالت تازهای بیشتر از چند ماه دوام نداشته باشد. زیرا به هر حال یکی از این شرکتهای خدماتی با دلایل توجیهپذیر از نظر خود میخواهند زمین را حفاری کرده تا به تاسیسات فرسوده زیر خاک در زنجان دست پیدا کند. اما مشکل بزرگتر در این رابطه همانگونه که همه شهروندان در زنجان میدانند، نبود هماهنگی میان این سازمانها با شهرداری زنجان است. این عدم هماهنگی در بین دوایر دولتی و شهرداری زنجان در هنگام حفاری در خیابانها زمان تعمیر مجدد آن را نیز افزایش میدهد. این مسئله زمانی نمود بیشتری پیدا میکند که مشاهده شده است به عنوان مثال هنوز حفاری شرکت آب و فاضلاب زنجان تمام نشده و آسفالت ریخته شده روی سطح خیابان یا پیادهرو خشک نشده که نوبت شرکت گاز است که به دلیل یک مشکل فنی دوباره آسفالت خیابان را کنده تا به لولههای گاز دسترسی پیدا کند. و این گونه است که عمر آسفالت صاف یک خیابان و کوچه در زنجان به یک سال هم نرسیده و این موضوع بازهم در هر سال تکرار میشود.
*گلایه شهروندان از شهرداری شهروندان زنجان به این موضوع که در برخی از خیابانها و کوچههای شهر زنجان که با یک بازدید مختصر مشخص میشود که این معابر سالهاست رنگ آسفالت به خود ندیده است، گلایه دارند. در حالی که شهرداری مناطق بعضی خیابانها را در زنجان در بعضی موارد چند بار در طول سال آسفالتریزی میکند. این گلایه شهروندانی است که از بیتوجهی شهرداری زنجان به وضع آسفالت مسیر کوچه و محله خود گلایه دارند و در این فکر هستند که شهرداری مناطق به خیابانهای زنجان بیشتر از کوچهها و محل زندگی آنها بها میدهد. البته این موضوع در حالی توسط شهروندان زنجانی مطرح میشود که وضعیت آسفالت خیابانها در زنجان نیز تعریف چندانی ندارد. این سوال مطرح است که اصولاً شهرداریهای مناطق در زنجان بر مبنای چه اولویتبندی، خیابانها و کوچههای نیازمند آسفالت و یا ترمیم آن را در محدوده منطقه فعالیت خود را انتخاب میکنند؟ *چند پیشنهاد در راستای بهبود وضعیت و افزایش عمر مفید آسفالتهای طبق نظر کارشناسان این حوزه، طول عمر آسفالت به پارامترهایی همانند شرایط جوی، نظارت و کیفیت مصالح به ویژه قیر، ضوابط و کنترل کیفی و نیز میزان تردد و ترافیک جادهها مرتبط است. استفاده از روشهای مختلف در راستای بهبود عملکرد آسفالت، همواره از دغدغههای مهندسان راه زنجانی بوده است.
اما در این بین و در راهحلی جدید به کارگیری نانو مواد و الیاف راه حل جدیدی است که در سال های اخیر تحقیقات گستردهای را در این زمینه به خود اختصاص داده است.
استفاده از آسفالت جدید SMA و پلیمیری که ماندگاری 10 ساله دارد، نیز از موارد دیگر راههای بهبود و افزایش عمر مفید آسفالت شهری است. افزون بر این موارد مهمترین و البته بهترین راه حل ممکن در زمینه بهبود شرایط آسفالت در زنجان، افزایش همکاریها و هماهنگیها در بین شهرداری زنجان و ادارات دولتی و نیمه دولتی است. این هماهنگی از کندهکاری و حفاری مجدد خیایانها و راهها جلوگیری کرده و حداقل هزینهها را در این راستا کاهش میدهد. امیدواریم روزی موضوع وضعیت آسفالتها در زنجان حل شده و شاهد سطحی صاف و بدون چاله در استان زنجان باشیم. گزارش از امید مالکی انتهای پیام/2308/ک40/
95/01/23 :: 11:35
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]