تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1835035665
بازار نفت پس از نشست ناموفق دوحه به کدام سو خواهد رفت؟
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: بازار نفت پس از نشست ناموفق دوحه به کدام سو خواهد رفت؟
برخی از تحلیلگران معتقدند پس از شکست نشست دوحه، این احتمال به صورت جدی وجود دارد که کشورها وارد جنگ بر سر سهم بازار شوند. در نتیجه چنین عملکردی، ممکن است کشورها مجبور شوند برای فروش نفت خود تخفیفهایی ارائه کنند.
کد خبر: ۵۸۵۱۶۴
تاریخ انتشار: ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۰۹:۴۳ - 01 May 2016
برخی از تحلیلگران معتقدند پس از شکست نشست دوحه، این احتمال به صورت جدی وجود دارد که کشورها وارد جنگ بر سر سهم بازار شوند. در نتیجه چنین عملکردی، ممکن است کشورها مجبور شوند برای فروش نفت خود تخفیفهایی ارائه کنند.
به گزارش اقتصادنیوز، ماجرای مازاد عرضه نفت در بازار، باوجود کاهش تولید و صادرات نفت ایران در اثر تحریمها، تکراریتر از آن است که نیاز به بررسی مفصل داشته باشد و مروری کوتاه بر آن کافی به نظر میرسد. پیش از خروج ایران از بازار نفت، در شرایط قیمتهای بالای نفت، تولید آمریکا از منابع غیرمتعارف شیل افزایش یافت که در نتیجه این روند، میانگین سالانه تولید نفت آمریکا از 5.6 میلیون بشکه در روز در سال 2011، به 9.4 میلیون بشکه در روز در سال 2015 رسید. همزمان با خروج تدریجی ایران از بازار نفت، دیگر تولیدکنندگان اوپک به ویژه عراق و عربستان سعودی، تولید خود را افزایش دادند: عراق از 2.6 میلیون بشکه در روز در سال 2011 به 3.9 میلیون بشکه در روز در سال 2015 و عربستان سعودی از 9.3 به 10.1 میلیون بشکه در روز طی همان مدت زمان. این رشد تولید، با افزایش متناسبی در میزان تقاضای جهانی همراه نبود و در نتیجه بازار نفت با مازاد پایدار عرضه نفت مواجه شد. در این زمان، خروج ایران از بازار نفت، مساله مهمی به شمار نمیرفت و عملاً تاثیر واقعی چندانی نداشت. میانگین سالانه قیمت سبد نفتی اوپک که در سال 2011 بیش از 107 دلار بود، در سال 2015 به 4935 دلار رسید و این سقوط قیمتها در حالی رخ داد که نیمی از نفت صادراتی ایران در نتیجه تحریمها از بازار خارج شده بود.
با افت قیمت نفت، برخی کشورها، که ونزوئلا در صدر آنها قرار داشت، به دنبال اقدامی عملی برای کاهش سقف تولید سازمان کشورهای تولیدکننده نفت برآمدند و بعضاً همزمان روشهایی را برای کنترل اثرات کاهش قیمت نفت بر اقتصاد خود دنبال کردند. با تداوم افت قیمت نفت، تعداد کشورهای منتقد حفظ سقف تولید عضو اوپک رو به فزونی نهاد؛ چنان که نشستهای این سازمان به محلی برای جدال بر سر کاهش سقف تولید نفت تبدیل شد. در یک سو اکثریتی با محوریت ونزوئلا و ایران قرار داشتند که کاهش سقف تولید یا رعایت دقیق سقف مصوب قبلی را برای کنترل افت قیمتها پیگیری میکردند و در سوی دیگر اتحادی کمتعداد با محوریت عربستان سعودی که اعلام میکردند وضعیت موجود دیری نخواهد پایید، نفت شیل از بازار خارج خواهد شد و عربستان و دیگر اعضای اوپک با تحمل این دشواری میتوانند سهم خود را در بازار حفظ کنند. از آنجا که تصمیمگیری در اوپک بر مبنای اجماع اعضا صورت میگیرد، عدم همراهی حتی یک عضو نیز میتواند مانع دستیابی به نتیجه شود و در نتیجه نشستهای اوپک یکی پس از دیگری بدون حاصل پایان یافت. جدال کشورهای عضو اوپک بر سر انتخاب استراتژی تولید این سازمان، البته سابقهای چنددهساله دارد. در یک تقسیمبندی کلی، عدهای از کشورهای اوپک طرفدار حداکثر کردن درآمد طی کوتاهمدت هستند و عدهای دیگر اولویت را به حفظ سهم بازار در بلندمدت میدهند.
به گزارش اقتصادنیوز، این جدال داخلی در حالی به اوج خود رسیده بود که به دلیل کاهش قیمت نفت و غیراقتصادی شدن حفاری در منابع غیرمتعارف نفت شیل، تعداد دستگاههای حفاری فعال در آمریکا به سرعت کاهش مییافت.
این کاهش تعداد دستگاههای حفاری، البته به همان سرعت در افت تولید نفت این کشور بازتاب نیافت؛ چراکه به هر روی، تولید از چاههایی که قبلاً حفاری شده بود، ادامه داشت. رکورد آمریکا در تولید روزانه 9.4 میلیون بشکه نفت در سال 2015، طی بیش از چهار دهه قبل از آن بیسابقه بود و تولید نفت این کشور در برخی روزهای سال گذشته میلادی، از 9.6 میلیون بشکه فراتر رفت. البته این روند رو به رشد، از مدتی قبل متوقف شده و پس از ثبت رکورد هفتگی 9.61 میلیون بشکه در روز در هفته منتهی به پنجم ژوئن سال 2015، همواره در حال کاهش بوده است. تولید روزانه نفت این کشور در هفته نخست آوریل 2016، به زیر 9 میلیون بشکه سقوط کرد و پیشبینی میشود این افت تولید در آینده با سرعتی بیش از گذشته ادامه یابد.
درست در زمانی که تعداد دکلهای نفتی و قیمت نفت در حال کاهش بودند، دستیابی به توافق بر سر برجام نیز در دستور کار طرفین قرار داشت. مقامهای رسمی ایران، پیش از اجرای برجام در 27 دیماه، اعلام کرده بودند که بلافاصله پس از لغو تحریمها تولید نفت کشور 500 هزار بشکه در روز و ظرف شش ماه، یک میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت.
آمارهای اوپک به نقل از منابع ثانویه نشان میدهد در ژانویه (ماهی که در نیمه آن برجام وارد مرحله اجرا شد) تولید نفت ایران دو میلیون و 944 هزار بشکه در روز بوده است. این رقم در ماه مارس به سه میلیون و 291 هزار بشکه در روز رسید که رشدی معادل 347 هزار بشکه طی دو ماه را نشان میدهد. پیشبینی میشود با فرض نبود مشکلات بالادستی در بخش تولید، به لحاظ صادرات امکان بازگشت سریع ایران به بازار ولو با استفاده از برخی مشوقها، فراهم شود و در نتیجه تولید نفت ایران به سرعت به حدود چهار میلیون بشکه در روز برسد. البته فرض یادشده و نیز امکان افزایش صادرات نفت با توجه به شرایط اشباع بازار، مورد توافق همه کارشناسان قرار ندارد.
با مطرح شدن بازگشت ایران به بازار نفت، مساله فریز نفتی از سوی کشورهای بزرگ تولیدکننده نفت و از جمله عربستان مطرح شد؛ کشوری که پیشتر از اولویت حفظ بازار و لزوم انتظار برای بازگشت بازار به شرایط متعادل میگفت. بسیاری معتقدند این همزمانی نسبی، اتفاقی نبوده است و عملاً یکی از اهداف اصلی فریز، ایجاد مانعی برای بازگشت ایران به بازار نفت است. با این مقدمه بود که ایران بدون اعلام رسمی مبنی بر مخالفت با فریز نفتی، از حضور در سطح وزیر در نشست خودداری کرد و مقامهای رسمی کشورمان اعلام کردند حسین کاظمپوراردبیلی، نماینده ایران در اوپک، به نشست خواهد رفت. اما در عمل، حتی این اتفاق هم نیفتاد. عربستان که پیشتر از توافق حتی بدون حضور ایران میگفت، حضور ایران را لازم دانست و در نهایت نشست بدون نتیجه پایان یافت.
پس از دوحه
به گزارش اقتصادنیوز، اگر جدال بر سر سهم بازار بین کشورهای عضو اوپک به وجود نیاید، پیشبینی میشود روند صعودی قیمت نفت افزایش یابد. در زمان نگارش این مطلب، قیمت نفت برنت و وست تگزاس اینترمدییت در کانال 40دلاری قرار دارد. سبد نفتی اوپک نیز با چند ماه رشد مداوم، برای یک روز به محدوده 40 دلار وارد شد و مجدداً به کانال 30 دلار بازگشت. طی بازه زمانی 21 ژانویه تا 21 آوریل، قیمت سبد نفتی اوپک 75 درصد رشد کرد. این رشد با وجود عدم دستیابی به توافق در نشست دوحه و رشد صادرات نفت ایران بوده است.
آخرین گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا، که پیش از نشست دوحه منتشر شده است، پیشبینی میکند قیمت نفت وست تگزاس اینترمدییت در سال 2016 میانگین 34.6 دلار را در هر بشکه ثبت کند. این رقم برای نفت برنت در همان زمان، 34.73 دلار پیشبینی شده است. گزارش یادشده در هفته دوم آوریل منتشر شده و انتظار میرود نسخه بعدی گزارش در ماهمی، پیشبینی قیمت بیشتری را برای نفت اعلام کند. بر اساس گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا، مازاد عرضه 1.72 میلیون بشکهای سوختهای مایع جهان در فصل اول سال جاری میلادی، پس از رشدی اندک در فصل دوم سال، به سرعت رو به کاهش خواهد گذاشت و در فصل سوم سال به حدود یک میلیون بشکه در روز خواهد رسید. این رقم در فصل نخست 2017 حدود 730 هزار بشکه در روز خواهد بود که البته تاثیر واقعی آن بر قیمتها، بسیار زودتر از آن زمان نمایان خواهد شد و شاید حتی بتوان بخشی از رشد فعلی قیمت نفت را به آن نسبت داد.
آژانس بینالمللی انرژی نیز اخیراً از حرکت بازار نفت به سمت تعادل در نیمه دوم سال جاری میلادی و کاهش مازاد عرضه گفته است. بر اساس گزارش ماهانه اخیر این آژانس، تولید نفت غیراوپک در سال 2016 به 57 میلیون بشکه خواهد رسید؛ یعنی 710 هزار بشکه کمتر از میانگین سال 2015. این سازمان پیشتر نیز چندین بار از ثبات رشد تقاضا و کاهش عرضه غیراوپک گفته و در گزارش اخیر نیز اعلام کرده پیشبینی مذکور در حال تحقق است.
بر این اساس، بازار در نیمه دوم سال 2016 به سمت تعادل خواهد رفت. آژانس بینالمللی انرژی همچنین اعلام کرده که هند ممکن است جای چین را به عنوان موتور محرک رشد جهانی بگیرد و در نتیجه تقاضای نفت این کشور افزایش یابد.
این مساله همزمان با تغییرات صورتگرفته و اجازه پالایشگران این کشور به واردات مستقیم نفت، موجب رشد بیشتر تقاضای نفت این کشور خواهد شد. باوجود اهمیت تحولات بخش تقاضا، آژانس اعلام کرده است که تمرکز اصلی بر بخش عرضه خواهد بود؛ جایی که بر اساس تخمینها، تولید نفت غیراوپک در مارس امسال نسبت به ماه مشابه سال قبل، کاهش 690 هزاربشکهای را نشان میدهد. در میان کشورهای غیراوپک، تعداد کمی توانستهاند تولید خود را افزایش دهند که روسیه از جمله آنهاست. اما در میان کشورهای اوپک، رشد تولید نفت ایران فراتر از انتظار آژانس بوده و بر اساس اعلام این سازمان، ایران در ماه مارس 400 هزار بشکه بیش از ابتدای سال نفت تولید کرده است. آژانس اعلام کرده پس از مازاد 1.5 میلیونی عرضه در بازار نفت طی نیمه نخست سال 2016، به سرعت این رقم کاهش خواهد یافت و در نیمه دوم سال به 200 هزار بشکه افت خواهد کرد.
همه اینها یک معنای روشن دارند: تداوم رشد قیمتها. البته این پیشبینیها پیش از تحقق اثر خود را بر کاهش قیمت نشان میدهند و در نتیجه نمیتوان گفت رشد قیمت نفت در نیمه دوم سال الزاماً با شتاب بیشتری صورت خواهد گرفت؛ چنان که در مورد بازگشت ایران به بازار نفت نیز پیش از وقوع این امر، اثر آن در قیمتها منعکس شد.
نشست دوحه و گفتوگوهای فریز نفتی پیش از آن اگرچه با شکست مواجه شد، این پیام ضمنی را به بازار مخابره کرد که کشورها و از جمله عربستان، اکنون بیشتر به افزایش قیمتها میاندیشند تا حفظ سهم بازار.
صرف انجام چندین دور مذاکره میان کشورهای بزرگ تولیدکننده نفت، اعم از اعضای اوپک و کشورهای خارج از این سازمان، امری کمسابقه بوده است؛ آن هم پس از دورانی که حتی اعضای اوپک نیز از دستیابی به یک توافق ناتوان بودهاند. البته ماجرا صرفاً به مذاکره محدود نبوده و آمارهای اوپک به نقل از منابع ثانویه نشان میدهد که باوجود رشد تولید نفت ایران، کل تولید اوپک از فوریه تا مارس کاهش یافته و از 32.44 میلیون بشکه در روز به 32.25 میلیون بشکه در روز رسیده است. طی دوران یادشده، تولید عربستان تقریباً ثابت باقیمانده، تولید عراق 200 هزار بشکه کاهش پیدا کرده و تولید امارات متحده عربی کمی بیش از این میزان کاهش یافته است.
بر این اساس، شاید اعلام محمد بن سلمان، نایب ولیعهد عربستان، مبنی بر اینکه اگر دیگر کشورها اقدام به فریز نکنند، عربستان نیز تولید خود را ثابت نگه نخواهد داشت و تا یک میلیون بشکه در روز به آن خواهد افزود، بیشتر به تلاش برای فشار بر دیگر کشورها و به ویژه ایران برای تثبیت تولید شباهت دارد. شاید همین پیام ضمنی تولیدکنندگان به بازار را بتوان علت اصلی رشد قیمتها طی چند ماه اخیر دانست؛ رشدی که اگر با عملی مطابق آن پیام ضمنی همراه شود، احتمالاً ادامه خواهد داشت و میانگین 40 تا 60 دلار را برای نفت در نیمه دوم سال 2016 رقم خواهد زد؛ البته با تاکید بر اینکه لازمه چنین رشدی، پرهیز کشورها از «جنگ بر سر سهم بازار» است.
به گزارش اقتصادنیوز، برخی از تحلیلگران معتقدند پس از شکست نشست دوحه، این احتمال به صورت جدی وجود دارد که کشورها وارد جنگ بر سر سهم بازار شوند. در نتیجه چنین عملکردی، ممکن است کشورها مجبور شوند برای فروش نفت خود تخفیفهایی ارائه کنند. به طور خاص سه کشور ایران، عربستان و عراق بازیگران احتمالی نبرد بر سر سهم بازار خواهند بود و اگر چنین جنگی درگیرد، احتمالاً عربستان سعودی شروعکننده آن خواهد بود و تمامی کشورهای بزرگ صادرکننده نفت، متضرر. چنین اقدامی عربستان را در مقابل تعداد زیادی از کشورها قرار میدهد و بار دیگر سویه انتقادها را به این کشور بازمیگرداند که از قضا طی دوران سقوط نفت نیز در مقابل اکثریت اعضای اوپک ایستاده بود. از اینرو میتوان انتظار داشت که این بار عربستان بازگشت ایران را به بازار نفت بپذیرد و دست به چنین اقداماتی نزند. با این تحلیل میتوان با اطمینان بیشتری به انتظار رشد قیمتهای نفت ایستاد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]
صفحات پیشنهادی
سکون بازارهای نفت در آستانه نشست دوحه
سکون بازارهای نفت در آستانه نشست دوحهتاریخ انتشار جمعه ۲۷ فروردين ۱۳۹۵ ساعت ۲۰ ۲۳ بهای نفت در بازار جهانی در معاملات اندک روز جمعه و در شرایطی که معامله گران در آستانه نشست تولیدکنندگان بزرگ در دوحه تمایلی به خرید قراردادهای جدید نداشتند ثابت ماند به گزارش ایسنا تولیدکنندگانبدون توافق دوحه تا اواسط ۲۰۱۷ بازار نفت متعادل خواهد شد
بدون توافق دوحه تا اواسط ۲۰۱۷ بازار نفت متعادل خواهد شد وزیر انرژی روسیه اعلام کرد بدون توافق قطر برای محدود کردن عرضه نفت در بازار جهانی بازار نفت بینالمللی تا اواسط سال ۲۰۱۷ به تعادل خواهد رسید کد خبر ۵۸۲۰۰۵ تاریخ انتشار ۳۰ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۸ ۳۷ - 18 April 2016 وزیر انرژیزنگنه در نشست دوحه شرکت نخواهد کرد/تلاش برای احیای سهم از دست رفته در بازار های جهانی
زنگنه در نشست دوحه شرکت نخواهد کرد تلاش برای احیای سهم از دست رفته در بازار های جهانی وزیر نفت به منظور درک کشورهای عضو و غیرعضو اوپک از شرایط ویژه کشور برای یازگشت به بازار جهانی نفت در نشست روز یکشنبه دوحه شرکت نخواهد کرد کد خبر ۵۸۱۱۴۶ تاریخ انتشار ۲۷ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۹ ۵۶ -همزمان با كاهش قيمت و افزايش عرضه؛ تشديد جنگ سهم خواهي در بازار جهاني نفت پس ازشكست نشست دوحه
همزمان با كاهش قيمت و افزايش عرضه تشديد جنگ سهم خواهي در بازار جهاني نفت پس ازشكست نشست دوحه شكست نشست دوحه در تثبيت توليد نفت كه با كارشكني عربستان رخ داد دور جديدي از رقابت ميان توليدكنندگان بر سر افزايش توليد را ايجاد و جنگ سهم خواهي را در بازار جهاني نفت تشديد خواهد كرد آفنشست دوحه؛ تلاش برهم زنندگان بازار نفت برای بازگرداندن ثبات
نشست دوحه تلاش برهم زنندگان بازار نفت برای بازگرداندن ثبات تولیدكنندگان نفت عضو و غیرعضو اوپك سازمان كشورهای صادركننده نفت امروز یكشنبه درشهر دوحه قطر گردهم آمده اند تا تلاش كنند طرح فریز نفتی حفظ سقف تولید نفت در سطح ژانویه 2016 را برای كاهش عرضه نفت و بهبود قیمت ها تصویبنشست دوحه را فراموش کنید، تقاضا قیمتها را بالا خواهد برد
دوشنبه ۳۰ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۳ ۱۵ در شرایطی که گفتوگوها میان تولیدکنندگان بزرگ نفت در دوحه برای کنترل سطح تولید بی نتیجه مانده است شرکت مشاور سرمایه گذاری سانفورد سی برنشتین امیدهایی را در زمینه قیمت نفت مشاهده پیش بینی کرده و میگوید رشد تقاضا ممکن است چرخه دیگری را ایجاد کند ککاهش بهای نفت در آستانه نشست فریز نفتی در دوحه
شنبه ۲۸ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۲ ۵۸ بهای نفت در آستانه نشت تولیدکنندگان نفت در دوحه و در شرایطی که گمان میرود این نشست تاثیر اندکی روی تولید داشته باشد برای دومین روز متوالی کاهش یافت به گزارش ایسنا به نقل از بلومبرگ قیمت نفت آمریکا در آستانه این نشست 0 6 درصد کاهش یافت نمایندگان اوضرر 315 میلیارد دلاری حاضران نشست دوحه از کاهش قیمت نفت
شنبه ۲۸ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۲ ۵۸ ذخایر ارزی 18 کشوری که قرار است فردا یکشنبه در نشست دوحه حاضر شوند از زمان آغاز سقوط قیمت نفت در نوامبر 2014 به میزان 315 میلیارد دلار یا حدود یک پنجم کاهش یافته است به گزارش ایسنا به نقل از بلومبرگ نمایندگان اوپک و دیگر کشورهای تولید کننده نفت رکاهش بهای نفت در بحبوحه شکست نشست دوحه و اعتصاب نفتی در کویت
سهشنبه ۳۱ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۲ ۵۶ بهای نفت در معاملات امروز سهشنبه بازارهای جهانی کاهش یافت به گزارش ایسنا به نقل از رویترز به دلیل اشباع جهانی بازار نفت و شکست مذاکرات تولیدکنندگان نفت در دوحه برای کنترل مازاد عرضه رو به افزایش بهای نفت در بازارهای جهانی در معاملات امروز سهزنگنه در نشست نفتیها در دوحه شرکت نمیکند
زنگنه در نشست نفتیها در دوحه شرکت نمیکند کشورهای نفتی روز یکشنبه ۲۹ فروردینماه نشست مهمی را در دوحه قطر برگزار خواهند کرد تا در مورد طرح فریز نفتی به مذاکره بپردازند به گزارش فرهنگ نیوز با وجود گمانهزنيهاي قبلي در مورد حضور بيژن زنگنه در اين نشست وزارت نفت اعلام-
اقتصادی
پربازدیدترینها