واضح آرشیو وب فارسی:نیک صالحی: هیدروسل به جمع شدن آب در اطراف بیضهها میگویند که در نوزادان پسر شایع است
هیدروسل بیماری نسبتا شایعی در نوزادان پسر است که از همان ابتدای تولد بروز میکند. اما بسیاری از پدر و مادرها از این بیماری اطلاع ندارند.هیدروسل چیست؟
هیدروسل بیماری نسبتا شایعی در نوزادان پسر است که از همان ابتدای تولد بروز میکند. اما بسیاری از پدر و مادرها از این بیماری اطلاع ندارند و تنها متخصص اطفال میتواند آن را در کودک تشخیص دهد.
هیدروسل چیست؟
« هیدروسل به جمع شدن آب در اطراف بیضهها میگویند که در 10 تا 15 درصد نوزادان پسر شایع است. معمولا پزشکان و متخصصان با معاینه نوزادان میتوانند این بیماری را در آنها تشخیص دهند. به این صورت که با یک چراغقوه بیضهها را معاینه و بررسی میکنند که به این روش ترانس ایلومینیشن میگویند.»علت هیدروسل
عامل به وجود آمدن هیدروسل مادرزادی است و چون در دوره جنینی در سراسر بدن مایعات مختلف وجود دارند قسمتی از آن در بیضهها جمع میشود که بعد از مدتی جذب بدن میشود. البته هیدورسل بیشتر در نوزادانی دیده میشود که به موقع به دنیا نمیآیند و یا 7 ماهه به دنیا میآیند در صورتی در نوزادانی که پس از 9 ماه و به موقع به دنیا میآیند این بیماری بسیار کم دیده میشود.»
علام باليني هيدروسل
* تورم بدون درد بيضه که نرم بوده و کم کم زياد مي شود.
*)کودک نبايد درد داشته باشد، وجود درد نشان از يک بيماري زمينه اي ديگر مثل عفونت و يا سرطان بيضه است.
* بيضه را معمولا مي توان در کودکان لمس کرد، ولي اگر ميزان مايع اطراف بيضه زياد باشد، بيضه غير قابل لمس خواهد بود.
* اگر در يک اطاق تاريک نور چراغ قوه را در کيسه بيضه بتابانيم، در صورت وجود هيدروسل از کيسه بيضه عبور مي کند.هیدروسل ممکن است با فتقهای ناحیه آلت تناسلی اشتباه گرفته شود
* در کودکان بايد هيدروسل را از ساير بيماريهاي خطرناک بيضه افتراق داد، مهمترين آنها پيچش بيضه و فتق بدام افتاده است. پيچش بيضه اگر تا شش ساعت درمان نشود، سبب از بين رفتن بيضه شده و فتق بدام افتاده اگر بدرستي تشخيص داده نشده و اورژانس عمل جراحي نشود سبب سياه شدن روده ها مي شود.
هیدروسل ممکن است با فتقهای ناحیه آلت تناسلی اشتباه گرفته شود. برای تشخیص دقیقتر باید سونوگرافی ناحیه بیضهها انجام شود. اگر مایع دور بیضه زیاد نباشد، جای نگرانی نیست چون این آب بعد از یکسالگی کودک جذب بدن میشود. اما اگر بعد از یکسالگی جذب بدن نشد، باید با جراحی آن را از بیضهها خارج کنند. هیدروسل تأثیری بر باروری و زایایی کودک ندارد و والدین نباید از این جهت نگران شود. تنها بیماریهایی مانند بیضه نزول نکرده یا بالا ماندن بیضه (UTC) باروری کودک را تحت تأثیر قرار میدهند و اگر به آن اهمیت داده نشود باعث عقیم شدن و نازایی کودک در آینده میگردد.»
بیضهها در دوران جنینی داخل شکم جنین تکامل مییابند و با افزایش سن، از مسیر مشخص پایین میآیند و داخل کیسه بیضه قرار میگیرند و در این محل دمای مناسب برای رشد و تولید اسپرمها فراهم میشود. بنابراین اگر در دوران کودکی بیضهها در جای خود قرار نگیرند، کودک دچار بیماری بیضه نزول نکرده یا بالا ماندن بیضهمیشود.
درمان هيدروسل در کودکان
بسياري از موارد هيدروسل در کودکان بخودي خود با گذشت زمان برطرف مي شوند و نيازي به جراحي ندارند.
اگر مطمئن شديم که بيماري زمينه اي خاصي وجود ندارد و هيدروسل نيز از نوع ارتباطي نيست و رزو بروز بر اندازه آن افزوده مي شود، بايد کودک جراحي شود.
بعضي ها آب کيسه بيضه را با سرنگ مي کشند، آن به هيچ وجه توصيه نمي شود چون اولا بدون تاثير است و ظرف چند روز دوباره مايع دور بيضه جمع مي شود و ثانيا اگر علت سرطان بيضه بوده باشد، درمان را به مخاطره مي اندازد.
بهترين درمان هيدروسل جراحي است که در آن پرده ايکه سبب ترشح مايع مي شود با جراحي برداشته مي شود.
اگر کودکي مبتلا به هيدروسل است و لازم است جراحي شود، بايد در اولين فرصت اينکار صورت گيرد، چون با گذشت زمان مايع اطراف بيضه زيادتر شده و کيسه بيضه بزرگتر مي شود و وقتي اندازه کيسه بيضه خيلي بزرگ شد، بعد از عمل جراحي خود را بخوبي نمي تواند جمع کند و براي هميشه از کيسه طبيعي طرف مقابل بزرگتر باقي مي ماند.صفری نزادمطالب مرتبط :تاثیر پستانک بر نوزادان پسربیماری مادرزادی مهم در نوزادان پسرنکات مهم درباره ختنه نوزادان پسر
شنبه 4 اردیبهشت 1395
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نیک صالحی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]