واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: موصل چه زمان از دست داعش آزاد خواهد شد؟
با وجود وعده های مکرر مقامات عراقی برای بازپس گیری شهر موصل، این کار به نظر می رسد دشوار و پیچیده و در عین حال طولانی است. داعش تقریبا دو سال پیش شهر موصل را به عنوان پایتخت خود در عراق تصرف کرد و این شهر پایگاهی شد که داعش از آنجا به مناطق دیگر عراق هجوم می برد.
کد خبر: ۵۸۲۲۴۷
تاریخ انتشار: ۳۱ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۴:۴۵ - 19 April 2016
با وجود وعده های مکرر مقامات عراقی برای بازپس گیری شهر موصل، این کار به نظر می رسد دشوار و پیچیده و در عین حال طولانی است. داعش تقریبا دو سال پیش شهر موصل را به عنوان پایتخت خود در عراق تصرف کرد و این شهر پایگاهی شد که داعش از آنجا به مناطق دیگر عراق هجوم می برد.
به گزارش «تابناک»، بعد از سقوط موصل در سال 2014، دولت عراق بارها اعلام کرد که در حال طرح ریزی عملیات برای بازپسگیری این شهر به عنوان شهر دوم عراق است اما تاکنون هیچ عملیات منسجمی برای عقب راندن داعش از این شهر صورت نگرفته است.
برای آزادسازی موصل، آن چیزی که در حال حاضر قابل توجه است، تحرکات آمریکایی ها است. آمریکایی ها که خود برای تضعیف و زیر سوال بردن دولت نوری المالکی به صورت مستقیم و غیرمستقیم در سقوط موصل نقش داشتند، اکنون خود را تنها نیرویی می دانند که قادر است عملیات آزادسازی موصل را هدایت کند. سفر اخیر وزیر دفاع ایالات متحده هم در راستای کمک برای آزادسازی موصل اعلام شده است و آمریکایی ها اعلام کردند 200 نیروی نظامی و 8 آپاچی را برای کمک به آزادسازی موصل به کار خواهند گرفت.
نبرد برای بازپسگیری موصل تا کنون به دلایل سیاسی و لجستیکی عقیم مانده است. قطعا این نبرد، نبردی سخت و طولانی خواهد بود و هیچ کس انتظار ندارد در رقابت با داعش به سادگی این شهر تصرف شود. ارتش عراق به دلیل منابع محدود تضعیف شده و نیروهای متعددی شامل نیروهای شیعه، سنی و کرد در عراق در حال نبرد هستند در حالی که تضادهای زیادی با یکدیگر دارند و تاکنون نتوانسته اند نیروی واحدی برای مبارزه با داعش در موصل به وجود آورند.
آماده سازی ها به صورت مشخصی برای نبرد در موصل هرچند به صورت حداقلی در حال انجام شدن است. هزاران نفر از نیروهای عراقی از اواسط فوریه در حال حرکت به سمت نینوا هستند و بسیاری نیز در حال پیوستن به آن ها هستند. برخی از این نیروها به اردوگاه مخمور در 50 کیلومتری جنوب شرقی موصل وارد شدند که به مقر فرماندهی عملیات نظامی نینوا تبدیل شده است.
نیروهای امنیتی عراق چندی پیش یک تهاجمی علیه داعش در صحرای الجزیره در غرب استان صلاح الدین ترتیب دادند و مسیرهای تدارکاتی و ارتباطی داعش بین استان انبار و موصل را قطع کردند. یک افسر نظامی عراقی گفت: « این اولین قدم برای آزادسازی موصل بوده است».
بسیاری از تحلیل گران و مقامات نظامی معتقدند نبرد برای بازپسگیری موصل بسیار سخت و پیچیده خواهد بود و پس گرفتن این شهر از داعش زمانی میسر است که شهرهای اطراف آن پاکسازی شوند. راشد جلالی فرمانده نیروهای کرد عراقی مستقر در مخمور در همین زمینه گفته است: «پیش از آزاد سازی موصل، پاکسازی مناطق اطراف این شهر ضروری است».
با این حال داعش برای اختلال در تحرکات نیروهای عراقی شروع به عملیات های انتحاری و بمب گذاری در مناطق مختلف عراق کرده است. بمب گذاری در شهر حله و بمب گذاری در یک بازار در شهر صدر بغداد که منجر به کشته شدن 70 نفر شد، نمونه هایی از این اقدامات داعش است.
پاتریک مارتین، تحلیلگر موسسه مطالعات جنگ در واشنگتن به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: «این حملات برای کند کردن فرایند آماده سازی برای آزادسازی موصل انجام می گیرد و به نظر می رسد ارتش عراق باید محاسبات خود برای بازپسگیری موصل را تغییر دهد».
یکی دیگر از مسائل مورد بحث، چگونگی گنجاندن نیروهای شیعه مورد حمایت ایران و از جمله واحدهای بسیج مردمی است. بسیاری از سیاستمداران سنی به آمریکایی ها فشار می آورند که از نیروهای شیعه برای تهاجم به موصل استفاده نشود. آن ها این ترس را دارند که نیروهای شیعه با تصرف موصل جای پایی در موصل برای خود بدست آورند. این یکی از موانعی بوده که تاکنون آماده سازی ها برای حمله به موصل را با مشکل مواجه کرده است.
چندی پیش، حیدرالعبادی نخست وزیر عراق در همین زمینه گفته بود: «هیچ کسی نباید به خود جرات بدهد از من بخواهد که واحدهای بسیج مردمی را از دخالت در عملیات بازپس گیری موصل منع کنم؛ نه آمریکا و نه انگلیس».
با این حال، چندی پیش شورای نینوا با یک رویکرد فرقه گرایانه اعلام کرد که به هرگونه دخالت نیروهای بسیج مردمی در موصل مخالفت خواهد کرد. ائتلاف نیروهای عراقی به عنوان یک بلوک سیاسی سنی نیز همین دیدگاه مشابه را دارد.
ابومهدی المهندس فرمانده میدانی بسیج مردمی عراق، در بیانیه ای در یک کنفرانس خبری در روز پنج شنبه گفت: « هیچ کسی حق ندارد ما را از شرکت در آزادسازی شهر موصل منع کند».
فارغ از این مسائل، یک مقام امنیتی آمریکا روز دوشنبه به پایگاه خبری «میدل ایست آی» گفت که عملیات های نظامی علیه داعش در موصل در واقع در حال حاضر شروع شده و دولت عراق نیز طرح خود برای آزادسازی موصل را به فرماندهان آمریکایی واگذار کرده است.
سخنگوی وزارت دفاع آمریکا در همین زمینه گفته است: «مردم احتمالا گیج شده اند که چه زمانی موصل امن خواهد شد و چه زمانی عملیات ها آغاز خواهد شد؟ من می خواهم بگویم این عملیات ها در حال حاضر آغاز شده است».
این نبرد به گفته منابع عراقی از سه نقطه راه اندازی خواهد شد؛ مخمور به شرق موصل، 115 کیلومتری جنوب «شرقات» و 12 کیلومتری شمال غرب «بعشیقه». نیروی هوایی به رهبری آمریکا نیز یک خط آتش سنگین برای قطع خطوط ارتباطی و تدارکاتی بین موصل و مناطق تحت تسلط داعش به سمت غرب سوریه ایجاد خواهد کرد.
منابع عراقی گفته اند که نیروهای کرد، سربازان زبده عراقی و نیروهای شیعه، پیشتازان عملیات خواهند بود و هر کدام ضمن قرار گرفتن در مواضع خود، هماهنگی منظمی با نیروهای ارتش عراق برای بازپسگیری شهر موصل خواهند داشت.
یک افسر ارشد ارتش عراق گفت: «نبرد موصل، تعیین کننده، پیچیده و دشوار است و مطمئنا با نبرد تکریت و الانبار متفاوت خواهد بود».
در نهایت، به نظر می رسد عامل عمده ای که باعث شده بعد از بیش از یک سال هنوز عملیات بزرگی برای آزادسازی موصل صورت نگرفته، نگاه فرقه گرایانه آمریکایی ها و برخی نیروهای سنی است. آن چیزی که هم اکنون مطرح می شود این است که چه نیروها و گروه هایی باید در آزادسازی موصل نقش داشته باشند و آینده قدرت در موصل به دست چه گروه هایی خواهد افتاد.
این ها تردیدهایی است که همچنان باقی مانده است. تردیدهایی که بیش از هر چیز منافع ملت عراق را در برابر تروریسم داعش با مخاطره مواجه می کند. لذا، اگر آمریکایی ها و برخی نیروهای فرقه گرا در عراق به فکر ثبات و امنیت در این کشور هستند، باید نگاه فرقه گرایانه خود را تقلیل دهند و نقش تمامی نیروهای داوطلب برای آزادسازی موصل را بپذیرند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]