تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 16 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع): کسی که در پی برآوردن نیاز برادر مسلمان خود باشد، تا زمانی که در این راه است خ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1850690688




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نقش سياست‌هاي علمي در اقتصاد مقاومتي


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: نقش سياست‌هاي علمي در اقتصاد مقاومتي
به شكل سنتي و تاريخي ابزارهاي مختلفي در عرصه سياست خارجي وجود دارد، ابزارهايي كه در تحولات و گذر تاريخ به وجود آمدند و بر روابط بين دولت‌ها، ملت‌ها و كنشگران حوزه بين‌الملل مؤثر بوده‌اند
نویسنده : مسعود براتي* 


به شكل سنتي و تاريخي ابزارهاي مختلفي در عرصه سياست خارجي وجود دارد، ابزارهايي كه در تحولات و گذر تاريخ به وجود آمدند و بر روابط بين دولت‌ها، ملت‌ها و كنشگران حوزه بين‌الملل مؤثر بوده‌اند. از حدود يك قرن پيش عرصه علم و فناوري هم جايگاهي مهم در سياست بين‌الملل به خود اختصاص داده است. ادبيات مربوط به ديپلماسي علم و فناوري در فضاي روابط بين‌الملل به‌ويژه طي 15 سال اخير مطرح و با گذر زمان بيشتر موردتوجه قرارگرفته است.
اما آنچه از ديپلماسي علم برداشت مي‌شود اين است كه علم و فناوري به‌عنوان يك ابزار مؤثر در عرصه بين‌الملل و روابط بين دولت‌ها و ملت‌ها شناخته مي‌شود، چراكه خود علم يك عنصر اثرگذار در تحولات جهان است و هم عامل قدرت‌زا و كارآمدي محسوب مي‌شود. از طرفي در حوزه اقتصاد توليد ثروت مي‌كند و در عرصه‌هاي مختلف به سبب اثرات مهم خود به يك پديده مهم در روابط بين ملت‌ها تبديل‌شده است.
تمام دولت‌ها و جوامع به دنبال افزايش قدرت و توانمندي‌هاي خود هستند و علم و فناوري نقش مهمي در اين عرصه دارد لذا به‌ طور جدي به دنبال استفاده حداكثري از اين عرصه هستند. حال برخي از كشورها كه توسعه‌يافتگي پايين‌تري دارند به دنبال استفاده از محصولات به ‌دست ‌آمده از عرصه علم و فناوري بوده و آن دسته از كشورهاي توسعه‌يافته نيز كه فهم عميق‌تري در اين حوزه دارند به دنبال خود دانش و فناوري هستند.  اينجاست كه به سبب اهميت اين حوزه مسئله جاسوسي و سرقت‌هاي فناوري يا همكاري‌هاي علمي و فناوري مطرح مي‌شود؛ امري كه از آن به ديپلماسي علمي تعبير مي‌شود. به‌عبارتي ‌ديگر ديپلماسي علمي به استفاده از ابزار علم و فناوري براي مديريت روابط بين ملت‌ها و دولت‌ها يا استفاده از علم و فناوري موجود در سطح جهان براي تقويت قدرت و توانمندي كشورها گفته مي‌شود.
نگاه جهان غرب و كشورهاي توسعه‌يافته كه در ادبيات آنها مشاهده مي‌شود، به مقوله ديپلماسي علمي يك نگاه پاستوريزه و بدون دردسر است و آن را به‌عنوان راهي براي حل چالش‌هاي جهاني مطرح مي‌كنند؛ لذا با طرح بحران آب و مشكلات زيست‌ محيطي به‌عنوان چالش‌هايي جهاني ديپلماسي علمي را راهي براي همراه كردن كشورها براي حل اين مشكلات مي‌دانند.
اما درصحنه رفتارهاي واقعي كشورهاي توسعه‌يافته خصوصاً غربي و به‌طور خاص امريكا، مشاهده مي‌شود كه از ديپلماسي علمي و فناوري در راستاي اهداف متفاوت ديگري نيز استفاده مي‌شود.  آنچه مسلم است، ديپلماسي علمي كاركردهاي مختلفي دارد. حوزه علم و فناوري يك حوزه كاملاً مستعد است و از طرفي حساسيت‌زا نيست لذا روابط در اين حوزه خيلي راحت شكل مي‌گيرد، دولت‌ها استقبال مي‌كنند و روابط ايجادشده هم پايدار است؛ چراكه روابط در همكاري‌هاي مشترك علمي و ميان نخبگان علمي كه خود افراد مؤثري در جامعه هستند، شكل مي‌گيرد.  براي همين است كه امريكا سرمايه‌گذاري مهمي در اين حوزه كرده است تا روابط خود با كشورهايي كه با آنها روابط سياسي مناسبي ندارد را بهبود بخشد. كشورهايي همچون كوبا، كره شمالي و به‌طور خاص ايران.
اما به‌طور طبيعي هر كشوري كه ظرفيت‌هاي علمي و فناوري داشته باشد يعني توانمندي‌هاي لازم در اين عرصه و قابليت استفاده از ديپلماسي علمي را هم دارد. اصل مؤلفه قدرت در اين حوزه توانمندي‌هاي علمي و فناوري است و زماني كه يك كشور از چنين ظرفيتي برخوردار باشد مي‌توان از ديپلماسي علمي براي آن سخن گفت.
بنابراين با توجه به اينكه ايران توانمندي‌هاي خوبي در اين عرصه دارد و همچنين افق‌هاي بلندي را در اين حوزه براي خود تعريف كرده است، مي‌تواند از اين ديپلماسي بهره بگيرد. وقتي به نقشه جامع علمي كشور و سند چشم‌انداز رجوع مي‌شود يا به سياست‌هاي كلي علم و فناوري و اقتصاد مقاومتي نگاه مي‌كنيم، متوجه خواهيم شد كه به توسعه علم و فناوري يا اقتصاد دانش‌بنيان كه مبتني بر علم و فناوري است توجه زيادي شده است.  وقتي كشوري هم ‌ظرفيت دارد و هم‌ افق‌هاي بلندي را در علم و فناوري براي خود تعريف كرده ناگزير است به عرصه ديپلماسي علمي هم توجه كند.  اما فعال‌سازي اين ديپلماسي دو وجه همراه باهم دارد؛ يك وجه آن استفاده از توانمندي‌هاي داخل براي پيشبرد سياست خارجي است و وجه دوم آن است كه از ظرفيت روابط و سياست خارجي براي ارتقا و تقويت توانمندي‌هاي علمي در داخل كشور استفاده شود.
بنابراين ما هم توانمندي داريم كه بخواهيم براي پيشبرد سياست خارجي استفاده كنيم و هم اينكه نيازهاي بسياري در حوزه علم و فناوري براي خود تعريف كرده‌ايم كه براي برطرف كردن آنها بايد با جوامع و دولت‌هاي ديگر ارتباط گرفته و همكاري علمي داشته باشيم چراكه در اين حوزه همكاري و ارتباط بين بخش‌هاي مختلف يك امر مسلم و پذيرفته‌شده است.
مي‌دانيم كه هيچ كشور و جامعه‌اي در حوزه علم و فناوري خود را محدود به آنچه در درون خود دارد، نمي‌كند و اصطلاحي است كه مي‌گويد نوآوري براي همه است و همه بخشي از نوآوري هستند پس اينكه از نوآوري‌ها و دستاوردهاي ديگران استفاده كنيم امري بديهي است. لذا ديپلماسي علمي چه در آن بخشي كه براي پيشبرد سياست خارجي است و چه در آن بخشي كه روابط سياسي بسترساز ارتقاي توانمندي‌هاي علمي داخلي مي‌شوند، توجيه‌پذير است. در هر دو وجه هم جمهوري اسلامي ظرفيت‌هاي لازم را دارد پس بايد به آن توجه شود و ديپلماسي علمي در هر دو حوزه در ايران فعال شود.
اما يك بخش مهم ديگر در اين حوزه بحث اقتصاد دانش‌بنيان است كه مقام معظم رهبري هم تأكيدات فراواني نسبت به آن داشته‌اند. دانش‌بنيان كردن اقتصاد يعني تسري دادن دانش و فناوري به حوزه اقتصاد كه سبب توليد ارزش‌افزوده بيشتري نسبت به گذشته شود. در اين عرصه ما خود يكسري تجربيات داريم اما كشورهاي ديگر دنيا هم تجربيات زياد و شايد بتوان گفت بسيار بيشتر از ما در اين زمينه ‌دارند و از ما بسيار جلوتر هستند.
يك كاركرد ديپلماسي علم و فناوري در اين حوزه مي‌تواند بحث استفاده از اين تجربيات باشد لذا مي‌تواند كمك كند كه اين تجربيات و دستاوردها به داخل منتقل شود و در آخر اين پيشرفت‌ها بومي ‌شده و مورد استفاده قرار گيرد.
اما يك نكته مهم در فعال كردن ديپلماسي علمي در اينجا اين است كه صرف استفاده از شركت‌هاي دانش‌بنيان خارجي راهگشا نيست بلكه بايد از توانمندي‌هاي خارجي در چارچوب يك برنامه و طراحي مشخص و هوشمندانه استفاده كنيم. يعني اين تلقي نشود كه ديپلماسي علم و فناوري صرفاً بستن يك قرارداد خارجي است بلكه مسائل فراواني در اين ميان وجود دارد كه بايد به آن توجه شود.
براي مثال طرف همكاري چه شركت يا كشوري انتخاب شود يا نحوه تعامل و همكاري هم بايد مشخص شود چراكه انتقال فناوري به‌طور طبيعي رخ نمي‌دهد بلكه امري است كه نيازمند جنگيدن و مبارزه كردن است. يعني هيچ شركتي در گام نخست علاقه‌مند به انتقال آن نيست اما اگر ببيند ما شروط محكمي داشته و راغب دريافت فناوري هستيم به خاطر جذابيت بازار و كسب منافع حاضر به انتقال آن خواهد شد. اين امر بايد با يك رويكرد هوشمندانه و مسلط بر سطوح فناوري همراه باشد و تنها به انعقاد يك قرارداد بسنده نشود.
ديپلماسي علمي و فناوري از يك جنبه ديگر هم مي‌تواند به بحث اقتصاد مقاومتي كمك كند و آن بحث توسعه صادرات محصولات دانش‌بنيان است. محصولات دانش‌بنيان در داخل كشور يك حدي از بازار را مي‌تواند بگيرد لذا بازار سريع اشباع مي‌شود و به‌شدت نيازمند اين است كه در بازارهاي صادراتي بين‌المللي ورود كند. لذا اين ديپلماسي مي‌تواند در اينجا هم كارگشا باشد و با جذب بازارهاي صادراتي نقش مهمي در اقتصاد مقاومتي ايفا كند.

 *مدير گروه مطالعات ديپلماسي علمي ايران

منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۳۰ فروردين ۱۳۹۵ - ۲۰:۰۸





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن