واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
عراقچي: با سعودی ها ملاقات نداشته ايم
معاون امور حقوقي و بينالملل وزارت امور خارجه با بيان اينكه هيچ ملاقتي در هيچ سطحي بين هيات ايراني و سعودي در استانبول انجام نشده است، گفت: قراري هم بر اين كار نبود.
خبرگزاری ايرنا: معاون امور حقوقي و بينالملل وزارت امور خارجه با بيان اينكه هيچ ملاقتي در هيچ سطحي بين هيات ايراني و سعودي در استانبول انجام نشده است، گفت: قراري هم بر اين كار نبود.
"سيدعباس عراقچي" كه از روز يكشنبه به منظور شركت در گفت وگوهاي كارشناسي نشست سازمان همكاري اسلامي در استانبول به سر ميبرد، در گفتوگوي تلفني با خبر ساعت 21 به تشريح نشست جاري در استانبول پرداخت و گفت: امروز رييس جمهوري اسلامي ايران سخنراني بسيار مهمي در اجلاس سران سازمان همكاري اسلامي صورت دادند. با توجه به جو و فضايي كه در اجلاس وجود داشت و انعكاس جو و فضاي كلي جهان اسلام، دكتر روحاني سعي كردند يك تحليل جامعي از شرايطي كه جهان اسلام در آن قرار دارد، ارائه و راهحلهايي كه براي برون رفت از اين اوضاع وجود دارد را ارائه دهند.
وي افزود: رييس جمهوري ابتدا يك اشاره تاريخي داشتند به اينكه مسلماناني كه يك روز بزرگترين تمدن بشري را رقم زده بودند و در اوج علوم، فنون و هنر و همه مسائلي بودند كه غرب بسياري از پيشرفتهاي امروز خود را وامدار آنهاست، چه شده كه الان در اين وضعيت سكون و رخوت قرار گرفتهاند؟ مسلماناني كه يك روز همه انواع نحلههاي فكري و اقوام مختلف همه با آرامش در كنار يكديگر همزيستي داشتند، چگونه شده كه الان فرقهگرايي، جنگ فرقهاي و كشته شدن مسلمان به دست مسلمان اين طور رايج و زياد شده است؟
معاون وزير امور خارجه ادامه داد: رييس جمهوري همچنين عنوان كرد كه چگونه بايد در شرايط فعلي با اين مشكلات مقابله كرد و راهحلهايي را ارائه داد به خصوص ايشان به دخالتهاي خارجي، نقش رژيم صهيونيستي و ضعفهاي داخلي در جهان اسلام به صورت برجسته اشاره كرد و جزيياتي را ارائه داد و گفتند كه اولويتهاي ما در جهان اسلام بايد اول اين باشد كه هيچ گاه گفتوگو و حل و فصل مسالمتآميز نبايد با اختلافات بين برادران مسلمان و كشورهاي اسلامي جايگزين شود. بايد به اصل گفتوگو، رفتار مسالمتآميز و تلاش براي حل مسالمتآميز اختلافاتمان همت بگذاريم و در واقع وحدت جهان اسلام به هيچ وجه نبايد خدشه دار شود.
عراقچي گفت: رييس جمهوري همچنين به امنيت پايدار اشاره كرد و گفت كه بايد همه تلاشها ما در جهت امنيت جهان اسلام باشد و علاوه بر آن مقابله با رژيم صهيونيستي به عنوان بزرگترين تهديد جهان اسلام و اين كه هيچ گاه نبايد ما اين تهديد را فراموش كنيم، تأكيد كرد. رييس جمهوري همچنين اشاراتي داشت به اين كه اگر ميلياردها دلاري كه صرف مسائل نظامي در برخي از كشورهاي اسلامي شده صرف آموزش و پيشرفت جوامع اسلامي ميشد، الان وضعيت به گونهاي ديگر بود. به جاي اينكه كشورهايي كه ميلياردها دلار خرج گروههاي تروريستي و تكفيري كردهاند اگر در مسائل سازندگي جهان اسلام هزينه ميكردند، الان چگونه ميشد؟
وي افزود: رييس جمهوري همچنين اشاراتي به نقشي كه ما در مقابله با فرقهگرايي، تروريسم و نقش ايران در سوريه و عراق، نقش حزب الله در سوريه و در مقابله با رژيم صهيونيستي داشت و توضيحاتي در اين جهت ارائه دادند كه مفصل است.
* ضعف ساختاري و تشكيلاتي سازمان همكاري اسلامي
عراقچي در خصوص فضاي نشست استانبول گفت: واقعا فضاي عمومي سازمان همكاري اسلامي در شرايط فعلي نشانگر همكاري بين كشورهاي اسلامي و وحدت بين جهان اسلام نيست.
وي افزود: متاسفانه اين سازمان چه الان و چه در گذشته همواره از اين ضعف ساختاري و تشكيلاتي رنج برده و هيچگاه نتوانسته نسبت كشورهاي عضو خود را به يك وحدت ساختاري برساند و هيچگانه نتوانسته نسبت به مسائل داخلي جهان اسلام موضعي بيطرفانه بگيرد و در جهت حل و فصل واقعي آنها تلاش كند. نمونه آن را در زمان جنگ ايران و عراق شاهد بوديم كه به تلاش معدودي از كشورهاي عضو سازمان همواره موضع يكجانبهاي را در حمايت از عراق داشت.
معاون وزير امور خارجه اضافه كرد: در جنگ عراق و كويت برعكس آن شد. در شرايط فعلي هم تقريبا به همان شكل است. به حافظه ام كه رجوع ميكند دو سه مورد بيشتر نيست كه اين سازمان آن هم در مقابله با خطرات و تهديدات خارجي توانسته موضع متحدي را اتخاذ كند و آن هم عمدتا به تلاش جمهوري اسلامي بوده كه نمونه آن موضوع بوسني،بحث سلمان رشدي است كه سازمان مواضع خوبي را داشت.
عراقچي ادامه داد: ولي واقعا زماني به مسائل داخلي جهان اسلام ميرسد، به خاطر تسلط چند كشوري كه با استفاده از منابع مادي و تهديدات و تطميعهايي كه انجام ميدهند، سعي ميكنند منافع خودشان را به اسم سازمان و در قالب سازمان به پيش ببرند و اين متاسفانه جو فعلي سازمان همكاري اسلامي هم هست.
معاون ظريف همچنين گفت: اين اجلاس در حقيقت سند اصلي كه توليد ميكند، يك بيانيه پاياني است كه بيش از 200 بند دارد به اضافه يك بيانيه خاص براي فلسطين. اين بيانيه 200 بندي اين گونه نيست كه در ظرف يكي دو روز اخير تهيه شده باشد. حدود دو ماه پيش در جده كه اجلاس كارشناسي برگزار شد، متن اوليه سند را آماده كردند كه در آن اجلاس دولت عربستان به هيأت جمهوري اسلامي ايران رواديد نداد و ما موفق به شركت در آنجا نشديم.
* اسنادي كه در غياب ايران تهيه شد
وي افزود: يك سري اسناد را آنجا در غياب كارشناسي ما تهيه كردند و در جلسه كارشناسي استانبول آوردند. اين بيانيه 200 بندي البته عمدتا به مسائل عمومي جهان اسلام ميپردازد و البته موضوع فلسطين در آن است. شايد چند بند درباره فلسطين و تشكيل دولت فلسطين، ضرورت بازگشت آوارگان فلسطيني و تأكيداتي كه دارد، به مسائل جهان اسلام و موضوع لبنان، سوريه،يمن و حتي درگيري اخير بين آذربايجان و ارمنستان ميپردازد و آذربايجان به دليل اينكه كشور اسلامي است طبعا حمايت ويژهتري از آن صورت گرفته، بحث اقليتهاي مسلمان در سراسر نقاط دنيا در آن مورد توجه قرار گرفته و بعد بحثهاي اقتصادي و فرهنگي در آن آمده است.
عراقچي اضافه كرد: به تلاشي كه دولت عربستان صورت داد چهار بند ضد ايراني نيز در بيانيه وارد شده كه اين چهار بند در حقيقت در همان اجلاس جده تهيه شد و در غياب ما وارد بيانيه شد.
وي ادامه داد: ريشه اين چهار بند هم به اجلاس اضطراري وزراي خارجه برميگردد كه بعد از حادثه حمله به سفارت عربستان در تهران و متاسفانه فضاي مسمومي كه در اثر آن حمله ايجاد شد، دولت عربستان موفق شد كه اولا سرپوشي بگذارد بر جنايتي كه در اعدام روحاني برجسته شيعه شيخ نمر انجام داده بود و بعد فضا را عليه جمهوري اسلامي تشديد كند.جلسه فوق العاده وزراي خارجه كشورهاي اسلامي را تشكيل و در آنجا به رغم مخالفت تعدادي از كشورهاي بزرگ اسلامي، با تهديدات و تطميعهايي كه صورت دادند چند بندي را در آن فضاي مسموم عليه ايران تصويب كردند.
عراقچي خاطر نشان كرد: در جلسه حاضر ديگر وارد محتوا نشدند به لحاظ رويهاي بحث كردند و تصميماتي كه در آن جلسه گرفته شد، ديگر لزومي ندارد بحث شود و همانها را در جلسه جده در غياب ما تصويب كرده بودند و در اين جلسه مجددا ارائه دادند.
وي ادامه داد: به هر شكل ممكن اجازه اين كه اين بحث دوباره در اين جلسه باز شود را ندادند. پارگراف ديگري را عليه حزبالله تنظيم كردند. ما و تعدادي از كشورهاي اسلامي هم مخالف پاراگراف بند مربوط به حزبالله بوديم و هم مخالف بندهاي عليه ايران بوديم و خيلي هم جدي در اين خصوص صحبت كرديم، ولي عليرغم اينكه تصميمات سازمان هميشه با اجماع همراه بوده و اينجا به طور روشن اجماع وجود نداشت، ولي به طور روشن رياست جلسه و كشورهايي كه به دنبال اين قضيه بودند اين را به هر نحو مصوب تلقي كردند.
عراقچي اضافه كرد: سازمان همكاري اسلامي هميشه از اين ضعف دروني رنج برده و تحت تاثير چند كشور خاصي كه با ابزارهاي مادي خودشان اجلاس را به سمت اهداف خودشان هدايت ميكردند، مواجه بوده و اين واقعيتي است كه وجود دارد. بهرحال اجماع در خصوص بندهاي مربوط به ايران و حزبالله وجود نداشت.
*سازمان همكاري اسلامي از مواضعي كه عليه ايران و حزبالله گرفته پشيمان ميشود
معاون وزير امور خارجه گفت: ايران برخورد شديدي انجام داد. حتما صحبتهاي آقاي ظريف را شنيدهايد. مسلما سازمان از اين مواضعي كه عليه ايران و حزبالله گرفته در آينده پشيمان خواهد شد.
وي گفت: سخنراني رييس جمهوري نيز امروز در ادامه همين صحبتها بود ولي به هر حال مجموعه بندها فردا به تصويب نهايي خواهد رسيد.
* هيچ ملاقاتي بين ما و هيأت سعودي در هيچ سطحي صورت نگرفته
عراقچي درباره اخبار مطرح شده در خصوص ديدار حسن روحاني با ملك سلمان پادشاه سعودي گفت: هيچ ملاقاتي بين ما و هيأت سعودي در هيچ سطحي صورت نگرفته نه در سطح كارشناسي، نه در سطح وزرا و نه در سطح رئيس جمهوري و قراري براي اين كار نداشتيم و تمام ملاقاتهاي رئيس جمهور اخبارش مطرح شده و هيچ ملاقاتي غير از اينها وجود نداشته است.
وي گفت: اخبار سيانان و خبرسازي آن جاي تعجب دارد. مشكل ما و عربستان ملاقات كردن و نكردن نيست، بحث سياستهاي غلطي است كه بايد دولت سعودي آنها را اصلاح كند تا زمينه ارتباط دو كشور ايجاد شود.
تاریخ انتشار: ۲۷ فروردين ۱۳۹۵ - ۰۰:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]