واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: گزارش آسیبهای اجتماعی منهای اقدام و عمل
قائممقام وزير كشور ديروز گزارشي از آسيبهاي اجتماعي بدون اشاره به اقدامات به عمل آمده براي رفع اين آسيبها ارايه كرد...
نویسنده : نفيسه ابراهيمزاده انتظام
تأكيدات اخير مقام معظم رهبري مبني بر ضرورت پرداختن به مسائل اجتماعي و حل آسيبها و معضلات اين حوزه، به تهيه گزارش آمار محوری از سوي وزارت كشور انجاميده كه به گفته قائم مقام وزير طي چند هفته آتي به رهبر انقلاب ارائه ميشود. به گفته اين مقام مسئول، اين گزارش گسترهاي از بيكاري 70 درصدي مردم 1200شهر تا سرايت اعتياد به سنين پايين را شامل ميشود. این در حالی است که اقدامات انجام شده در حوزه آسیب های اجتماعی ظرف یک سال گذشته بیشتر بر محور برخوردهای سلبی و قضایی و انتظامی صورت گرفته که در حوزه پيشگيري و درمان آسيبهاي اجتماعي با مطلوب نظام فاصله دار ارزيابي ميشود. گزارش وزارت کشور نیز صرفا بیان حرفهای همیشگی و بدون راهکارهای اقدام و عمل بود.
آسيبهاي اجتماعي در پيام نوروزي امسال رهبري بيان شد و از آنجا كه اولويتهاي نظام و دغدغههاي ايشان معمولا در قالب عناوين سالها و پيامهاي نوروزي بيان ميشود، ميتوان نتيجه گرفت اين مسئله تا چد حد براي مقام معظم رهبري اهميت دارد. با كمي دقت ميتوان مشاهده كرد كه از بعد از طرح مسئله كاهش نرخ رشد جمعيت از سوي رهبرانقلاب آسيبهاي اجتماعي و پيشگيري از ان وارد مطالبات ايشان شده و كمتر از ادبياتشان حذف شده است. از سوي ديگر مقام معظم رهبري در حالي در نخستين صحبتشان با مردم در سال جديد آسيبهاي اجتماعي را به عنوان يك دغدغه ملي مطرح ميكنند كه شعار امسال را «اقتصاد مقاومتي؛ اقدام و عمل» قرار دادهاند. در عين حال در سياستهاي ابلاغي اقتصاد مقاومتي هم به مسائل مرتبط به آسيبهاي اجتماعي اشاره شده است. چيدن مجموعه اين كليدواژهها در كنار هم بيش از هر زمان ديگري توجهات را به عملكرد دستگاهها در حوزه پيشگيري و رفع آسيبهاي اجتماعي جلب ميكند و برنامههاي منجر به اقدام و عمل در اين رابطه را ميطلبد.
آسيبهاي اجتماعي اندر خم كوچه ارائه گزارش
در اين ميان و بعد از گذشت نزديك به يك سال از تأكيدات مستمر و صراحت رهبر انقلاب مبني بر كنترل آسيبهاي اجتماعي، مرتضي ميرباقري قائم مقام وزير كشور در امور اجتماعي در جلسه ستاد صيانت از حريم امنيت عمومي و حقوق شهروندي كه ديروز در وزارت كشور برگزار شد، با اشاره به ديدار مسئولان نظام با مقام معظم رهبري در زمينه آسيبهاي اجتماعي گفت: در اين نشست، موضوعات اولويتداري مانند اعتياد، حاشيهنشيني، طلاق، مفاسد اخلاقي و اجتماعي مطرح شد. وي بر اين اساس از گزارشي از آسيبهاي اجتماعي ياد كردكه قرار است در هفتههاي آتي به رهبر انقلاب ارائه شود. اين در حالي است كه گزارشي با اين مضمون را مقام معظم رهبري پایيز سال گذشته از سوي برخي از نمايندگان مجلس دريافت كرده بودند.
فهم و عزم مشترك از آسيبهاي اجتماعي كجاست؟
بنابراين مجموعه حاكميت و مردم انتظار انتشار گزارشهاي رنگارنگ در اين خصوص را ندارند و مشاهده يك اقدام كنشي (نه دفعي و واكنشي) را خواستارند. علاوه بر اين رسيدن به يك زبان و فهم مشترك در خصوص مسائل اجتماعي و توانايي شناخت و طرح مسئله و تقسيم كار اصليترين حلقه اتصال تحقق ايده آلهاي اجتماعي نظام جمهوري اسلامي است.
ميرباقري سپس از نرخ بيكاري 40 تا 70 درصدي در كشور خبر داد. طبق گزارش اين مقام مسئول در وزارت كشور نسبت ازدواج به طلاق در برخي از نقاط كشور تا 100 به 56 و حتي بيشتر هم رسيده است. ميرباقري در اظهارات روز گذشته خود از سرايت اعتياد به سنين پايين هم ياد كرد. اين در حالي است كه آمار منتشره از سوي ستاد مبارزه با مواد مخدر همواره نسبت به اين موضوع هشدار داده بود و نهادهاي تربيتي و آموزشي مانند وزارت آموزش و پرورش يا آن را انكار كرده يا با تغيير ماهيت آماري با آن بازي كردهاند تا به جاي اقدام و عمل مؤثر در اين رابطه عملكرد خود را از آمارهاي منفي پاكسازي كنند. سكونت 50 درصد حاشيهنشينها در بافتهاي فرسوده سرفصل ديگري از گزارش قائم مقام وزير كشور بود.
آسيبها در حاشيهها زياد است
ميرباقري با اشاره به موضوع حاشيهنشيني اظهار كرد: در كشور ما در حوزه حاشيهنشيني و بافتهاي فرسوده گرفتاريهاي زيادي داريم. افراد به علت استقرار غيرقانوني، ساخت و سازها و دريافت خدمات به صورت غيرقانوني در مناطق حاشيهاي اگر مورد تعدي قرار گيرند، نميتوانند از مسيرهاي قانوني درباره احقاق حق خود بهره برند، در نتيجه آسيبها در حاشيهها بسيار زياد است.
وي افزود: 10 ميليون نفر حاشيهنشين در كشور داريم و 5 ميليون نفر در بافتهاي فرسوده زندگي ميكنند. براي كاهش حاشيهنشيني برنامههايي داريم. البته قرار بود براساس برنامه چهارم و پنجم توسعه سالانه 10 درصد حاشيهنشيني مديريت شود، اين در حالي است كه طي اين دو برنامه حداكثر 13 درصد كار پراكنده انجام شد، اما حاشيهنشيني صددرصد افزايش يافته است. اين نشاندهنده آن است كه بازرسي و پيگيري دقيق انجام نشده است. در اين شرايط نهادهاي مرتبط با حوزه رهبري كه امكانات خوبي دارند، ميتوانند وارد صحنه شوند تا بتوانيم حاشيهنشيني را بهتر مديريت كنيم.
اين بخش گزارش ميرباقري نيز پيشتر از سوي مراكز مختلف بيان شده و نسبت به افزايش مهاجرت از روستاها و شهرهاي كوچك به شهرهاي بزرگ و گسترش حاشيه نشيني هشدار داده شده بود. مسئلهاي كه مسئولان با بيتوجهي از كنار آن گذشتهاند يا خارج از اولويتهايشان بوده است.
در شرايط كنوني اگرچه هر اقدامي در اين رابطه مفيد خواهد بود اما برنامههاي پراكنده جزيرهاي و سليقهاي نميتواند پاسخگوي انتظارات افكار عمومي از مسئولان قوا در رابطه با مهار آسيبهاي اجتماعي باشد و آسيبهاي نوپديد با سرعت فزايندهاي گريبانگير مديريت اجتماعي ما ميشوند.
آن هم در حالي كه مسائل در هم تنيده اقتصادي و اجتماعي فصل مشترك مردم و حاكميت است و تأمين امنيت در اين دو حوزه نقشه دشمنان براي ايجاد و يافتن شكاف ميان مردم و حاكميت و راههاي نفوذ را نقش بر آب ميكند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۴ فروردين ۱۳۹۵ - ۲۰:۴۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]