واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ژلاتين خوكي ناگهان در سفره ايرانيان
وزارت بهداشت : ما فقط مجوز واردات ژلاتین گاوی با منشأ حلال را دادهایم / «واردات ژلاتين غيرحلال خوكي»؛ منشأ اين خبر شبكههاي اجتماعي تلفن همراه يا شنيدههايي كه از سوي مسافران تاكسي و اتوبوس براي همسفرانشان نقل قول ميشود، نيست...
نویسنده : زهرا چيذري
«واردات ژلاتين غيرحلال خوكي»؛ منشأ اين خبر شبكههاي اجتماعي تلفن همراه يا شنيدههايي كه از سوي مسافران تاكسي و اتوبوس براي همسفرانشان نقل قول ميشود، نيست بلكه حجتالاسلام حمزه كلانتري، مسئول حوزه نماينده ولي فقيه در سازمان دامپزشكي در گفتوگو با يكي از خبرگزاريهاي رسمي كشور اين موضوع را رسانهاي كرده است. به گفته وي، وزارت بهداشت ادعا ميكند كه از شوراي استفتائات دفتر مقام معظم رهبري و مؤسسه موضوعشناسي احكام فقهي در مورد حليت مواد غذايي استعلام ميگيرد كه اين نهادها هم اين مسئله را تكذيب كردهاند. اما در برابر سخنان حجتالاسلام حمزه كلانتري، سخنگوي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي واردات هرگونه ژلاتين خوكي به كشور را تكذيب كرد. بهرغم تمام تأييد و تكذيبها به نظر ميرسد ماجراي واردات ژلاتين غيرحلال آنقدر جدي باشد كه واكنش نهادهاي رسمي كشور را در پي داشته است.
***
ماجراي واردات خوراكيهاي با منشأ حرام يا مجهول مدتي است از سوي برخي از مراجع و صاحبنظران مطرح ميشود. واردات برخي طعمدهندهها و افزودنيها با منشأ غيرحلال و خوكي بهمنماه سال گذشته هم مطرح شد. رئيس پژوهشكده علوم و صنايع غذايي با تأكيد بر اينكه بر واردات مواد اوليه غذايي هيچ نظارتي نميشود در اين باره گفت: منشأ برخي آنزيمها و طعمدهندهها حيوانات حرامگوشت مانند خوك است. بنا به تأكيد رسول كدخدايي در حوزه ذبح و صيد نظارت كافي وجود دارد، اما روي منشأ و حليت تركيبات و مواد اوليه وارداتي كه بهعنوان افزودني در فرآوري مواد غذايي استفاده ميشود هيچ نظارتي نيست و هيچ قانوني كه دستگاههاي نظارتي و حاكميتي به استناد آن تعيين منشأ بكنند، وجود ندارد و صرفاً به گزارشهاي تأمينكننده اكتفا ميشود. مسئول حوزه نماينده ولي فقيه در سازمان دامپزشكي هم روز گذشته از گزارشهايي خبر داد كه از واردات ژلاتين خوكي به كشور حكايت دارند؛ خبري كه چند ساعت بعد از سوي ايرج حريرچي سخنگوي وزارت بهداشت تكذيب شد.
يك اختلاف نظر «حرام»
بعد از ماجراي خمير مرغ و گوشت بوفالوي هندي و اختلاف نظر ميان وزارت بهداشت و سازمان دامپزشكي، اين بار پاي ماجراي تازهاي از سوي مسئولان به رسانهها باز شده است. اين بار هم حكايت اختلاف نظرها از جنس خوراكي است اما ماجرا با دفعههاي قبل خيلي فرق دارد. اگر در گذشته صحبت بر سر سالم يا ناسالم بودن خمير مرغ و همچنين سلامت و كيفيت گوشت بوفالوي هندي بود اين بار پاي مسائل شرعي و حلال و حرام هم به ماجرا باز شده است و صحبت واردات افزودنيها و مواد غذايي با منشا خوكي يعني نشستن غذاي حرام بر سر سفره مردم. در چنين شرايطي حتي اگر ايرج حريرچي سخنگوي وزارت بهداشت با پيگيري رسانهها به ميدان بيايد و واردات ژلاتين خوكي را تكذيب كند، آنسوي ماجرا هم يك مقام مسئول ايستاده؛ مسئول حوزه نماينده وليفقيه در سازمان دامپزشكي.
حجتالاسلام حمزه كلانتري با انتقاد از وضعيت واردات ژلاتين دامي ميگويد: نظارت شرعي بر واردات همه محصولات با منشأ پروتئين حيواني از جمله ژلاتين دامي بر عهده حوزه نمايندگي ولي فقيه در وزارت جهاد كشاورزي است اما اخيراً وزارت بهداشت طبق معيار نامعلومي بدون اينكه از ما نظرخواهي كند، اين كار را انجام ميدهد. فصلالخطاب نظارت بر مواد گوشتي و دامي، قانون نظارت شرعي بر ذبح و صيد است كه متأسفانه برخي از دستگاهها هيچ توجهي به آن نميكنند.
ژلاتينهاي مشكوك
ژلاتين از استخوان يا پوست گاو و خوك استحصال ميشود. بنا به تأكيد حجت الاسلام كلانتري به طور كلي واردات ژلاتين خوكي به كشور ممنوع است اما در خصوص ژلاتين گاو فتواها مختلف است. دفتر پاسخ به سؤالات شرعي حضرت آيتالله خامنهاي در اين باره به «جوان» ميگويد: «ژلاتين از حيوان حلال گوشت و با ذبح شرعي حلال است زيرا در صورتي كه ذبح شرعي نباشد استخواني كه قرار است ژلاتين از آن تهيه شود نجس بوده و در نهايت ژلاتين حرام هم توليد ميشود.»
حجتالاسلام كلانتري اما درباره ژلاتينهاي وارداتي میگوید: در حال حاضر ما ناظريني براي واردات ژلاتين در برخي از كشورها مانند برزيل داريم ولي از آنجايي كه اطلاعات مورد نياز در اين زمينه در اختيار قرار نميگيرد، برايمان مشخص نيست ژلاتين را از چه كشورهايي وارد ميكنند. برخي گزارشهاي واصله حكايت از واردات غيرمجاز ژلاتينهاي غيرحلال نيز داشته كه در مقطعي كه وزارت بهداشت با ما همكاري داشت، جلوي واردات آن گرفته شده است.
وي تصريح كرد: در حال حاضر سازمان غذا و دارو در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي نظارت بر واردات ژلاتين را بر عهده گرفته كه بايد در خصوص حليت ژلاتينهاي وارداتي به مردم اطمينان دهند، چون ما به عنوان متولي قانوني در اين خصوص نظارتي بر اين موضوع نداريم و وزارت بهداشت رأساً عمل ميكند. مسئول حوزه نمايندگي ولي فقيه در سازمان دامپزشكي گفت: وزارت بهداشت ادعا ميكند كه از شوراي استفتائات دفتر مقام معظم رهبري و مؤسسه موضوعشناسي احكام فقهي در مورد حليت مواد غذايي استعلام ميگيرد كه اين نهادها هم اين مسئله را تكذيب كرده و قوياً اعلام كردهاند تنها نماينده مقام معظم رهبري بر امر نظارت بر حليت محصولات غذايي با منشأ دامي و پروتئيني چه به صورت خام و چه به صورت فرآوري شده حضرت آيتالله عالمي به عنوان نماينده ولي فقيه در وزارت جهاد كشاورزي است.
در عین حال قائم مقام وزیر بهداشت درباره خبر واردات غير شرعي ژلاتين خوك به كشور گفت: ما تنها مجوز واردات ژلاتين گاوي با منشأ حلال را دادهايم. ايرج حريرچي افزود: حتي در داروها و محصولات فرآوري شده و كپسولهاي نرم ژلاتين كاربردي چك ميشود تا از ژلاتين غيرگاوي استفاده نشده باشد.
وی خاطرنشان كرد: بنابر تعهدات شرعي ما سختگيري خاص بر واردات مواد غذايي حلال داريم. در همین رابطه معاون پژوهشي مركز ملي تحقيقات حلال سازمان غذا و دارو نيز تأكيد كرد: واردات فرآوردههاي خوراكي، آرايشي، آشاميدني و بهداشتي به كشور در صورتي كه از مبادي رسمي وارد شده و از فيلتر نظارتهاي فني – بهداشتي و حليت سازمان غذا و دارو عبور كرده باشند مجاز است.
به گفته دكتر عبدالعظيم بهفر در زمينه ژلاتينهاي وارداتي نيز همين موضوع صادق است، كما اينكه آزمايشهاي لازم بر آنها اعمال شده و شناسايي منبع و منشأ محصول داخل كشور انجام ميشود و پس از تأييد، ترخيص و اجازه مصرف داده ميشود.
وي خاطرنشان كرد: سازمان غذا و دارو با نظارت دفتر استفتائات مقام معظم رهبري و همكاري مؤسسه موضوعشناسي، همه مباني و موضوعات جديد فقهي را پيگيري ميكند و تمامي فتاوي صادر شده از سوي مقام معظم رهبري را به عنوان يك ارگان حاكميتي جزء به جزء اجرا ميكند.
حلالي به دور از فقه شيعه
از تمام اينها كه بگذريم روزهاي پاياني سال گذشته بود كه آيتالله حسن عالمي، نماينده ولي فقيه در وزارت جهاد كشاورزي گفت: در بسياري از كشورها كه در زمينه برند حلال مطرح و پيشگام هستند فقط اسمي از غذاي حلال وجود دارد، چراكه در استاندارد حلال برخي كشورها هيچ توجهي به فقه شيعي نشده است. وي با بيان اينكه متأسفانه در كشور ما درباره برند حلال هر وزارتخانهاي موضوع را به سمت خود ميكشد تأكيد كرد: من از اين ميترسم كه در كشور ما با چنين وضعيتي در بحث برند حلال فقه دين تعطيل بشود. اگر اين نگراني بجا باشد. . .
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۱ فروردين ۱۳۹۵ - ۲۰:۳۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]