تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 27 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):آن‏كه خدا را شناخت ، از او ترسيد و آن كس كه از خدا ترسيد ، ترس از خدا او را به عم...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

آراد برندینگ

سایبان ماشین

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ووچر پرفکت مانی

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

ثبت نام کلاسینو

خرید نهال سیب سبز

خرید اقساطی خودرو

امداد خودرو ارومیه

ایمپلنت دندان سعادت آباد

موسسه خیریه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1806844798




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

قره باغ؛ نمادی از دیپلماسی غیر ایدیولوژیک


واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: قره باغ؛ نمادی از دیپلماسی غیر ایدیولوژیک
اگر قرار بر جانب داری مذهبی باشد آمریکا و روسیه هر دو پشت سر ارمنستان مسیحی قرار می گیرند و نمی توانند از آذربایجان حمایت کنند.
  عصر ایران؛ مهرداد خدیر- موضع ایران در قبال بحران قره‌باغ (مناقشه ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر منطقه مورد اختلاف) بار دیگر نشان می‌دهد که چرا دیپلماسی ما نمی‌تواند به تمامی  و تنها ایدیولوژیک باشد.

ظاهر قضیه این است که یک کشور مسلمان با همسایه غیر مسلمان خود اختلاف دارد و بر این اساس طبعا ایران اسلامی باید جانب آذربایجان با مردم مسلمان ( شامل شیعیان) را بگیرد اما به جای آن نقش بی طرفانه و گاهی متمایل به ارمنستان را ایفا می کند.

قره باغ، یک منطقه خودمختار در جنوب غربی جمهوری آذربایجان و در واقع در دل این کشور است اما با اکثریت ارمنی و در ناحیه ای کوهستانی و به همین خاطر به بخش مورد مناقشه «قره باغ کوهستانی» هم گفته می شود.

هر چند پاره ای رویکردهای دولت آذربایجان همچون تغییر الفبا به لاتین، فشار به شیعیان، قایل بودن به سهم کمتر ایران از سواحل دریای خزر، عادی سازی رابطه با اسراییل و موافقت با فعالیت پایگاه های آمریکایی اسباب ناخرسندی عمیق جمهوری اسلامی را فراهم ساخته است اما با نگاه صرفا ایدیولوژیک و به رغم این رویکردها باز ایران باید از آذربایجان دفاع می کرد حتی به استناد سابقه تاریخی این سرزمین از قبل از جنگ های ایران و روس، مانند رییس جمهوری ترکیه گفته می شد: «ما یک ملت هستیم در قالب دو دولت».


قره باغ؛ نمادی از دیپلماسی غیر ایدیولوژیک



حکومت آذربایجان هم البته در قضیه قره باغ ماجراجویی نمی کند و چون هم با آمریکا روابط نزدیک دارد و هم با روسیه حل و فصل مناقشه را به «گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا» و نقش آفرینی این دو کشور به اضافه فرانسه سپرده است. زیرا در غیر این صورت بیم آن می رود گرفتار نوعی جنگ نیابتی شوند به این معنی که به جای روسیه و ترکیه دو کشور ارمنستان و آذربایجان درگیر شوند.

الهام علی اف رییس جمهوری آذربایجان اما اهل حساب و کتاب است و نمی خواهد رشد اقتصادی خیره کننده دهه اخیر تحت الشعاع قرار گیرد و می کوشد موضوع از طریق سازمان امنیت و همکاری اروپا حل وفصل شود.

ارمنی‌ ها معتقدند نخجوان و قره باغ را اتحاد شوروی در سال 1921 از ارمنستان جدا کرد و به آذربایجان داد و این موضوع را قبول ندارند که از فروپاشی شوروی سوء استفاده شده و قره باغ به این خاطر داعیه الحاق به ارمنستان را ازسر گرفت. زیرا در حالی که هنوز هر دو عضو اتحاد جماهیر شوروی بودند و در سال 1998 درگیر شدند. جنگی که 6 سال ادامه یافت و 30 هزار کشته و 50 هزار زخمی بر جای گذاشت.

در مقابل، آذری ها نام و نقشه را  پیش می گذارند که چگونه می توان منطقه ای در دل سرزمین شان را به جایی دیگر متعلق بدانند و خود نام «قره باغ» را که واژه ای کاملا ترکی است دلیلی گویا و کافی می دانند و به سوابق تاریخی اشاره می کنند.

با این که برخی از نمایندگان مجلس ایران به صراحت از آذربایجان حمایت و رفتار ارمنستان را تقبیح کرده‌ اند اما در سطح رسمی ایران تنها به خویشتن داری توصیه و البته از قربانی شدن انسان های بی گناه اظهارتأسف می‌کند.

جانب‌داری نکردن از هیچ یک از دو سوی منازعه یک دلیل ساده دارد: دیپلماسی، مبتنی بر منافع ملی است و نمی تواند نگاه صرفا ایدیولوژیک داشته باشد. کما این که در مناقشه هند و پاکستان بر سر کشمیر نیز و حتی اگر جنگی درگیرد باز ایران توصیه به خویشتن داری و نهایتا ایفای نقش میانجی را بر جانب داری ترجیح می دهد.

  تازه اگر قرار بر جانب داری باشد بعید نیست نه از پاکستان مسلمان که از هند نامسلمان حمایت شود چرا که آن قدر که با هند اشتراک منافع داریم چه بسا با پاکستان نداشته باشیم.

  در این مورد خاص اگر قرار بر جانب داری مذهبی باشد آمریکا و  روسیه  هر دو پشت سر ارمنستان مسیحی قرار می گیرند و نمی توانند از آذربایجان حمایت کنند. به همین خاطر الهام علی اف که علایق و احساسات جمعیت شیعیان را در آذربایجان نادیده می گیرد خود نیز مایل نیست موضوع را مذهبی کند.

  ایرانیان البته فارغ از ملاحظات سیاسی به سه دلیل به قره باغ تعلق خاطر ویژه ای دارند. یکی سابقه این سرزمین است و دیگری احساسات آذری های ما نسبت به آذری های آن سو و سومی البته اشتراکات مذهبی.
 
  با این اوصاف این سخن گزاف نیست که قره باغ، نماد و نمودی از واقعیت دیپلماسی است.



تاریخ انتشار: ۱۵:۳۱ - ۱۶ فروردين ۱۳۹۵ - 04 April 2016





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن