تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 12 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):بهترین کارها در نزد خدا نماز به وقت است ، آنگاه نیکی به پدر و مادر ، آنگاه جنگ در را...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1848302386




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ماه های پارسی؛ یادگاری از ایران باستان


واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: ماه های پارسی؛ یادگاری از ایران باستان
قانون تبدیل برج ها به ماه های فارسی در مجلس شورای ملی در 11 فروردین 1304 خورشیدی به تصویب رسید. گاه شماری که با آمیزه ای از ارزش های دینی و ملی، از دقیق ترین و معتبرترین تقویم ها جهان و یادگاری از ایران باستان به شمار می رود.
آفتاب : تقویم هجری خورشیدی به عنوان تقویم رسمی ایران از دقیق ترین و بهترین گاه شمارهای جهان محسوب می شود که آن را از تقویم هجری خورشیدی برجی نوشته عبدالغفارخان نجم الدوله گرفته اند، او نخستین فردی بود که با نوشتن عبارت «1264 شمسی» در حاشیه تقویم 807 جلالی، از عنوان هجری خورشیدی استفاده کرد. این تقویم که متناسب با سال اعتدالی است، مبنای گاه شمار ایرانی از سده پنجم خورشیدی به بعد قرار گرفت. 


مبدا این تقویم، هجرت پیامبر اکرم(ص) در 622 میلادی از مکه به مدینه بود. محاسبه های نجومی، آغاز تحویل سال را از لحظه عبور مرکز خورشید از نقطه اعتدال بهاری نیمکره شمالی مشخص می کنند و بر این پایه نخستین روز سال خورشیدی با آغاز فصل بهار همزمان می شود. 


سال در تقویم هجری خورشیدی برجی بر پایه مدت زمان میان دو عبور متوالی مرکز خورشید از نقطه اعتدال بهاری قرار دارد که معادل 365 شبانه روز و پنج ساعت و 48 دقیقه است. بر این مبنا سال ها، 365 روز در نظر گرفته می شوند و برای دقیق تر شدن محاسبه های نجومی و برابر شدن روز نخست سال تازه با آغاز بهار، هر چهار و گاهی پنج سال یک بار، سال 366 روزه می شود که به آن سال «کبیسه» می گویند. 


نخستین روز فروردین یا عید نوروز از راه قاعده نوروز تحویلی یعنی محاسبه لحظه تحویل سال و مقایسه آن با لحظه ظهر حقیقی برای نصف النهار رسمی ایران که طول جغرافیایی آن 52.5 درجه شرقی است، تعیین می شود. این امر ممکن است به دو صورت اتفاق بیافتد، در حالت نخست اگر لحظه تحویل سال، میان بعد از ظهر سیصد و شصت و پنجمین روز و پیش از ظهر سیصد و شصت و ششمین روز قرار بگیرد، سال را عادی به حساب می آورند و در صورتی که لحظه تحویل سال، در بعدازظهر سیصد و شصت و ششمین روز واقع شود، روز پس از آن را نوروز و سال را کبیسه محاسبه می کنند. 


نجم الدوله در آن زمان، ستون تازه ای را برای برج ها تنظیم کرد و آنها را بر پایه 12 صورت فلکی قدیمی، به ترتیب از نخستین برج بهار؛ حَمَل (بره)، ثور(گاو)، جوزا (دوپیکر)، سَرَطان(خرچنگ)، اسد(شیر)، سنبله(خوشه)، میزان(ترازو)، عَقرب(کژدم)، قوس(کمان، کماندار)، جَدی(بزغاله)، دَلو(آب دهنده، آبکش) و حوت(دوماهی) نامید و بدین ترتیب گاه شماری نگاشت و در میان مردم ایران رواج داد که به تقویم هجری خورشیدی بُرجی مشهور شد. تعداد شبانه روز هر برج در این تقویم به دلیل حرکت ظاهری غیر یکنواخت مرکز خورشید در آسمان از 29 تا 32 تغییر می کند و این امکان وجود دارد که تعداد شبانه روز های هر یک از برج ها در سال های گوناگون با هم متفاوت باشد. 


سده ها پیش نظریه پردازانی همچون بطلمیوس بر این باور بودند که جهان به صورت طبقه های مختلف است و زمین در مرکز آن قرار دارد، اما اختراع تقویم هجری خورشیدی برجی نشان می دهد، پایه گذار این تقویم، تئوری پرطرفدار آن زمان را رد می کند و با بهره گیری از علم نجوم اعتقاد دارد که زمین به دور خورشید می چرخد. نظریه ای که آن را در عصر علم و تکنولوژی کنونی همگان پذیرفته اند. 


این گاه شمار نخست به صورت رسمی در کشور استفاده نمی شد و تنها در زمینه هایی همچون امور گمرکات، مالیه و امور کشاورزی به کار می رفت، تا آن که کارآمدی این تقویم سبب شد در 1328 هجری قمری برابر با 1288 هجری خورشیدی، میرزا عبدالحسین خان شیبانی مشهور وحیدالملک نماینده تهران در مجلس شورای ملی، طرحی را با موضوع «قید تاریخ کلیه معاملات و مبادلات مشترکه عمومی از تاریخ قمری به هجری خورشیدی برجی» پیشنهاد کند که در نهایت یک سال بعد در 21 صفر 1329 هجری قمری برابر با دوم حوت 1289 هجری خورشیدی برجی، در ماده سه قانون محاسبه های عمومی در دور دوم این مجلس پذیرفته شد و به عنوان مقیاس رسمی زمان در محاسبه های دولتی به تصویب رسید. 


اما در دوره پنجم مجلس شورای ملی ایران، قانونی در 11 فروردین 1304 هجری خورشیدی به تصویب رسید که بر پایه آن بروج به ماه های فارسی تغییر یافتند و نام تقویم نیز با حذف کلمه برجی به هجری خورشیدی تبدیل شد، بر این پایه ماه ها جایگزین برج ها شدند. این مصوبه استفاده از گاه شمار هجری خورشیدی را به جای تقویم پیشین از نوروز همان سال اجباری کرد. 


تفاوت تقویم کنونی نسبت به گاه شمار هجری خورشیدی برجی در نام ماه ها و تعداد شبانه روزهای آنها است، در تقویم برجی، نام ها بر پایه اسم های حیوان ها، طبیعت و هم نام با 12 صورت فلکی قدیمی منطقه بروج بوده است در صورتی که اسم ماه های تقویم هجری خورشیدی ریشه اوستایی دارند، «دی» یکی از لقب های اهورامزدا و 11 ماه دیگر، از نام های فرشتگان و یاوران اهورامزدا هستند. 12 ماه این گاه شمار به ترتیب فروردین(نیروی پیش برنده)، اردیبهشت(راستی و پاکی)، خرداد(کمال و رسایی)، تیر(باران)، مرداد(جاودانگی)، شهریور(کشور برگزیده)، مهر(عهد و پیمان)، آبان(آب ها)، آذر(آتش)، دی(آفریدگار، دادار)، بهمن(اندیشه نیک) و اسفند(فروتنی و بردباری) نامیده می شود که در چهار فصل بهار، تابستان، پاییز و زمستان قرار می گیرند. 


در تقویم هجری خورشیدی برجی، به دلیل حرکت ظاهری غیریکنواخت مرکز خورشید روی مدار تعداد روزهای هر ماه متفاوت بود، اما در تقویم هجری خورشیدی، ماه های فروردین تا شهریور هر کدام 31، ماه های مهر تا بهمن 30 و ماه اسفند در سال های عادی 29 و در سال های کبیسه 30 شبانه روز دارند. 


تقویم هجری خورشیدی که اکنون در ایران به عنوان تقویم رسمی مورد استفاده قرار می گیرد از دو لحاظ برای ایرانیان ارزشمند به شمار می رود که دلیل نخست برابر بودن مبداء پیدایش آن با هجرت پیامبر(ص) است و دیگری را باید در بی عیب و نقص بودن این گاه شمار از جهت ثبات در پیدایش سال نو، ماه ها و روزهای سال دانست. 


گاه شمار رسمی کشور از 1304 خورشیدی تا کنون چند بار تغییر کرده است، مبنای تقویم رایج کشور پس از این دوره، هجرت پیامبر(ص) به شمار می رفت تا اینکه محمدرضا پهلوی در اسفند 1354 هجری خورشیدی تصمیم گرفت، تقویم ایرانی- خورشیدی را در کشور رواج دهد. وی پایه این تقویم را شروع سلطنت پادشاهی معرفی کرد و به این ترتیب از 1355 هجری خورشیدی استفاده از تقویم شاهنشاهی آغاز شد. این اقدام با مخالفت روحانیان و حوزه علمیه روبه رو شد، زیرا این افراد بر تقویمی تاکید داشتند که مبدا آن اسلامی و هجرت پیامبر(ص) باشد، تا آنکه در هنگام نخست وزیری شریف امامی، زمانی که حرکت های انقلابی مردم شروع شد، رژیم حاکم برای آرام کردن اعتراض ها، دگربار تقویم هجری خورشیدی را مورد استفاده قرار داد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن 1357 هجری خورشیدی نیز بر پایه اصل 17 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، تقویم هجری خورشیدی به عنوان تقویم رسمی کشور پذیرفته شد. 


به گزارش ایرنا، اینک می توان دریافت، مبداء شکل گیری تقویم هجری خورشیدی از چه هنگامه ای آغاز شده است و پیشینیان برای حفظ و نگهداری از آن چه کرده اند تا این گونه در مسیر پاسداری از دقیق ترین گاه شمار جهان و میراث ارزشمند خویش بیش از پیش تلاش کنیم، تقویمی که آغاز سال نو آن همزمان با تولد دوباره بهار و شروع شکوفایی دگربار طبیعت و اینگونه پیام آور تحول، سرزندگی و پویایی برای مردمان این دیار کهن است.




تاریخ انتشار: ۱۱ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۵:۱۳





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 115]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن