واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
برنامه سینماتکهای تهران در سال جدید
«سینماتک»* روزگاری نهادی بود برای حفظ گنجینههای سینما و مطالعهی آنها؛ این اسم امروز در ایران تبدیل به عنوانی شده برای مکانهایی که فیلمهای روز دنیا یا آثار مشهور تاریخ سینما را برای عموم مردم اکران میکنند.
خبرگزاری ایسنا: «سینماتک»* روزگاری نهادی بود برای حفظ گنجینههای سینما و مطالعهی آنها؛ این اسم امروز در ایران تبدیل به عنوانی شده برای مکانهایی که فیلمهای روز دنیا یا آثار مشهور تاریخ سینما را برای عموم مردم اکران میکنند.
به گزارش خبرنگار سینمایی ایسنا، در حال حاضر شش مجموعه در تهران با عنوان سینماتک مشغول فعالیتند. سیماتکهایی که بیشترشان از سال 92 به این سو فعال شدهاند و زیر این اسم، اغلب به نمایش فیلمهای خارجی روز دنیا مشغولند.
آغاز به کار سینماتک پردیس چارسو
سینماتک پردیس سینمایی چارسو برای اولین بار در فروردینماه فعالیت خود را آغاز میکند. این مجموعه به تازگی با کوشش امیر پوریا - منتقد و مدرس سینما - پا در این راه گذاشته و ششمین سینماتک پایتخت است.
سینماتک چارسو در اولین دور فعالیت خود به بازخوانی داستانها و رمانهایی که برپایهی آنها فیلمی ساخته شده است و همچنین نمایش و تحلیل آن فیلمها میپردازد و در این راستا 9 داستان خارجی و فیلمهای داخلی و خارجی اقتباس شده از آنها را بررسی میکند.
سینماتک چارسو از ساعت 17 بیستم فروردین با نمایش فیلم «کنعان» آغاز به کار میکند و در 28 خرداد با نمایش فیلم بولِت ساختهی پیتر یِیتس، به کار خود پایان میدهد. این سینماتک برخلاف سایر مجموعهها، نیاز به عضویت ندارد و علاقهمندان میتوانند با تهیهی بلیت فیلمها را ببینند و در جلسات نقد و بررسی نیز شرکت کنند.
فیلمهای کنعان، شبهای سپید (لوکینو ویسکونتی)، شبهای روشن (فرزاد مؤتمن)، پیرمرد صدسالهای که از پنجره فرار کرد و ناپدید شد (فیلکس هرن گرن)، مردگان (جان هیوستن)، پلهی آخر (علی مصفا)، نوار خالی ضبط شده/Black Noise (بهروز افخمی)، اسب کهر را بنگر (فرد زینهمان) و بولِت (پیتر یِیتس) و کتابهایشان، در این جلسات بررسی میشوند.
سینماتک قلهک
این سینماتک که چند سالی از فعالیت آن میگذرد، سه روز ابتدایی سال جدید را در تعطیلی به سر برد و از روز چهارم فروردین با نمایش دو فیلم، دور جدید اکران فیلمهای منتخب خود را آغاز کرده است.
در برنامهی اکران سینماتک قلهک که تا روز 31 فروردین ادامه دارد، 47 فیلم شامل فیلمهای روز دنیا و برخی آثار کلاسیک سینما به نمایش در میآیند. البته در این مجموعه از جلسات نقد و بررسی فیلمها خبری نیست.
علاقهمندان میتوانند با حضور در پردیس قلهک و پرداخت حق عضویت و سپس خرید بلیت به تماشای فیلمهای مورد علاقهی خود بنشینند. افراد غیرعضو نیز تنها در صورت همراهی یکی از اعضای سینماتک میتوانند فیلمها را ببینند.
سینماتک خانهی هنرمندان
سینماتک خانهی هنرمندان ایران با مدیریت کیوان کثیریان از سال 92 شروع به کار کرده است. این مجموعه نیز با نمایش فیلمهای داخلی و خارجی و همچنین نمایش برخی فیلمهای کوتاه، سعی در ایجاد فرصتی برای نمایش و بررسی فیلمهای متفاوت و کمتر دیده شده دارد.
خانهی هنرمندان ساعت 17 روزهای دوشنبه به نمایش فیلم و دو پنجشنبه در ماه به نمایش فیلمهای کوتاه و مستند اختصاص دارد و پس از نمایش فیلم، نشست نقد و بررسی با حضور کارگردان، منتقد و عوامل فیلم برگزار میشود.
با پایان سال 94 برنامههای فصل زمستان این سینماتک نیز به پایان رسیده است و ثبت نام دور جدید برنامههای این مجموعه برای فصل بهار 95 آغاز شده، با این حال هنوز برنامهی دقیق فیلمهای دور بعدی اعلام نشده است.
سینماتک خانهی هنرمندان نیز با پراخت حق عضویت برای علاقهمندان قابل دسترسی است با این حال افراد غیرعضو نیز میتوانند به این مجموعه مراجعه کنند و با تهیهی بلیت فیلم مورد علاقهی خود را ببینند.
سینماتک موزهی هنرهای معاصر
سینماتک موزه هنرهای معاصر تهران نیز که سابقهای طولانیتر از سایر سینماتکهای فعال دارد، عملکردی تخصصی و برنامهای مدونتر از سایر سینماتکها دارد؛ گرچه با پایان یافتن فصل زمستان، فراخوانی برای ثبت نام فصل بهار از طرف موزهی هنرهای معاصر منتشر نشده است.
برنامهی این مجموعه در فصل گذشته (زمستان 94) به بررسی هشت فیلم از آثار صامت باستر کیتون، مروری بر سینمای پدرو کاستا با نمایش پنج فیلم از او و نگاهی به پنج اثر مستند از آرژانتین، شیلی و برزیل اختصاص داشت.
این سینماتک در هر فصل با پرداخت حق عضویت برای علاقهمندان قابل دسترسی است و برای اعضا مزایایی از قیل اهدای کتابچهی سینماتک و تخفیف در استفاده از برخی گالریهای موزه را نیز دارد؛ با این حال افراد غیرعضو نیز میتوانند با مراجعهی حضوری یا از طریق اینترنت بلیت فیلم مورد علاقهی خود را تهیه کنند.
سینماتک پردیس ملت
سینماتک پردیس ملت به تازگی و از اواسط اسفندماه سال 94 فعالیت خود را آغاز کرده است.
این سینماتک با نمایش دو سانس در هفتهی فیلم سینمایی «مریخی» ساختهی ریدلی اسکات کار خود را آغاز کرد و پس از آغاز سال نو هنوز برنامههای آیندهی خود را منتشر نکرده است.
ظرفیت سالن این مجموعه نیز بسیار محدود است و نمایش فیلم در سالن کوچک پردیس ملت (سالن وی.آی.پی سیوپنج نفره) به طور اختصاصی برای علاقمندان انجام میشود.
بر اساس اعلام مسئولان این مجموعه "فیلمهای شاخص سینمای جهان در قالب «سینماتک» در سالن وی.آی.پی پردیس ملت با اهداف آموزشی" به نمایش درمیآیند. مخاطبان نیز پس از پر کردن فرم عضویت، کارت ویژه و جزوات کاربردی فیلمها را دریافت خواهند کرد و از جلسات نقد و بررسی هم خبری نیست.
سینماتک پردیس کورش
پردیس کوروش نیز با نمایش فیلمها و انیمیشنهای روز دنیا در قالب دوبعدی و سه بعدی در زمرهی داعیهداران «سینماتک» قرار گرفته است.
این مجموعه برای اکران نوروزی خود 26 فیلم از جمله مریخی، هشت نفرتانگیز، مکس دیوانه، اسپاتلایت، بروکلین و... را در برنامه دارد و هر روز در دو سانس دو فیلم متفاوت به نمایش میگذارد.
خرید بلیت فیلمهای سینماتک کورش تنها برای اعضا و با ارائه کارت عضویت امکانپذیر است و البته از جلسات نقد و بررسی فیلمها نیز خبری نیست.
*پینوشت: سینماتک (Cinémathèque) به مجموعهای سازمانیافته از فیلمها، اشیا و عناصر مربوط به فیلم و سینما گفته میشود که از لحاظ هنری، فرهنگی، تاریخی و آموزشی ارزش نگهداری دائمی داشته باشند.
تاریخ انتشار: ۰۶ فروردين ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 99]