واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: فتاوای رهبرانقلاب درباره آغاز سال جدید و ایام نوروز
سایت دفتر مقام معظم رهبری در بخش احکام روزانه فتاوای رهبر انقلاب درباره استفتائات آغاز سال جدید و ایام نوروز منتشر کرده است.
کد خبر: ۵۷۵۶۴۷
تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۳:۲۳ - 18 March 2016
سایت دفتر مقام معظم رهبری در بخش احکام روزانه فتاوای رهبر انقلاب درباره آغاز سال جدید و ایام نوروز منتشر کرده است که به شرح ذیل منتشر می شود.
1- نیمی از فامیل نزدیک من اهل حجاب نیستند و در مهمانی ها روسری سر نمیکنند و در جواب می گویند دل آدم پاک باشد و از این قبیل حرفها، من نیز با ایشان بزرگ شدم و 4 سال است سعی در رعایت احکام دینی دارم.رفت و آمدم را با ایشان کم کردم و سالی یکی دو بار برای صله رحم رفت و آمد داریم. حال تکلیفم را نمیدانم آیا باید با ایشان قطع رابطه کنم یا همینطور ادامه بدهم؟
ج) - اگر معاشرت با آنان مستلزم ارتکاب گناه نبوده و نیز موجب تأیید ایشان در عدم التزام به امور دینی نباشد، مانعی ندارد. ولی به هر حال لازم است حریم و ضوابط شرعی مراعات گردد. و اگر احتمال بدهید که ترک معاشرت با آنها موقتاً موجب خودداری آنها از ارتکاب معصیت می شود به عنوان امر به معروف و نهی از منکر واجب است.
و باید توجه داشت که قطع رحم جایز نیست؛ و صلهی رحم منحصر در دید و بازدید نیست بلکه از طرق دیگر مانند تلفن، نامه و امثال آن نیز محقّق میشود.
2 - مراد از رحم، که قطع صله با آن ها جائز نیست، چه کسانی هستند ؟
ج) - مقصود از ارحام، خویشاوندان نَسَبی هستند مشروط به این که آن قدر نسب دور نباشد که عرفاً از ارحام شمرده نشوند. و بطور کلی قطع ارحام حرام است ولی صلهی رحم منحصر در دید و بازدید نیست بلکه از طرق دیگر مانند تلفن، نامه و امثال آن نیز محقّق میشود.
3 - طبق نظر حضرت آقا آیا پهن کردن و چیدن سفره ی هفت سین در نوروز جزء خرافات شمرده می شود و حرام است یا خیر؟
ج: فی نفسه اشکال ندارد هر چند اینگونه امورجنبه مذهبی ندارد.
4 – آیا از میوه هایی که در باغ دیگری روی زمین افتاده میتوان استفاده کرد؟ یا در حد چند عدد از درخت چید؟ آیا برای این چند عدد باید از صاحب باغ اجازه گرفت؟
ج) : بدون رضایت صاحب میوه ها جایز نیست مگر این که صاحب میوه ها از آن اعراض کرده باشد. همچنین اگر درمسیر خود به درخت میوهای درجادّه برخورد کند،میتواند ازمیوههای مذکوراستفاده کند مشروط به اینکه:
اولاً به قصد استفاده ازمیوه به آن مسیر نرفته باشد.
ثانیا به درخت آسیب نرساند.
ثالثاً همان جا میوه را خورده و به همراه خود نبرد.
رابعاً داخل ملک دیگری نیز نشود.
5 ـ خوردن و جمع کردن مقداری میوه از باغ دیگران که زیر درختان ریخته و خراب خواهد شد چه حکمی دارد؟
ج) : اگر بداند مالک میوه ها راضی است اشکال ندارد، در غیر این صورت باید رضایت مالک را جلب کند. و در صورتی که دسترسی به او برای جلب رضایت ندارد و اگر میوه ها استفاده نشود خراب می شود، می تواند از میوه ها استفاده کند و پول آن را به مالکش بدهد، و اگر دسترسی به مالکش نداشت پول آن را از طرف مالکش صدقه بدهد.
6 - اگر در مجلسی از مؤمنی غیبت کنند، میدانم که نهی از منکر بر ما واجب است، سؤال من این است که: علاوه بر نهی از منکر، آیا دفاع از آبروی آن مؤمن هم بر ما واجب است (به گونه ای که اگر آن غیبت تهمت باشد بتوانیم به اطرافیان ثابت کنیم که این حرف درست نیست) و اگر از آبرویش دفاع نکردیم، آیا گناه کرده ایم؟
ج: ردّ غیبت (نفی نسبتی که غیبت کننده به غیبت شونده می دهد) واجب است.
7 - آیا انجام مراسم روز سیزدهم فروردین ( سیزده بدر) اشکال دارد؟
ج : فی نفسه حرام نیست؛ هر چند چنین چیزی مبنای شرعی ندارد.
8 - در هنگام رانندگی در جادهها وظیفهی رانندهای که به حیوانات یا به پرندگان برخورد کرده و موجب مرگ آنها شده است چیست؟
ج) : اگر ملک شخصی بوده ضامن است، ولی اگر مالک خاصی نداشته و جزء حیوانات بیابان بوده ضامن نیست.
9 – آیا ریختن پوست میوه و زبالههای تجزیهشدنی در کوه و دشت و طبیعت اشکال شرعی دارد؟
ج) : اگر موجب اذیت مردم شود و یا خلاف قانون باشد، جایز نیست.
10 - من چندین سال پیش با جسم تیزی بر روی درختی نوشتهای را حک کردهام؛ الآن باید چکار کنم؟
ج) : اگر آن درخت مالکی داشته، رضایت مالک را جلب کنید.
منبع: دفتر مقام معظم رهبری
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]