تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 15 مهر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس سنت نيكويى را بنا نهد، اجرى برابر اجر همه عمل‏كنندگان به آن عمل تا روز قي...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1821169839




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نرم خبر یا سخت خبر ؟ مساله این است!/1


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: درس نرم خبر یا سخت خبر ؟ مساله این است!/1 خبرگزاری پانا: برای آنها که می خواهند؛ در دنیای روز نامه نگاری حرفه ای شوند، یکی از سوالات این است: به کدام شکل بنویسیم؛ سنتی با اطلاعات خام، یا بسیط با شرح همه زوایا و پس زمینه ها؟ این مقاله آموزشی که به قلم دکتر علی اکبر قاضی زاده است و سالها پیش در ویژه نامه آموزشی رسانه چاپ شده (با اندکی تغییر ) _در دو بخش _به این سوال پاسخ می دهد.
۱۳۹۴ سه شنبه ۴ اسفند ساعت 16:58

خبرگزاری پانا+نرم خبر +سخت خبر+روز نامه نگاری

  قلمرو روزنامه نگاری با ادبیات جدا است. روزنامه نگاری حرفه و مهارت و فن است که آموختنی و در عامل واقع است اما؛ ادبیات به خلاقیت و استعداد بستگی دارد که بیشتر عوالم ذهنی را در بر می گیرد. اولی با در نظر داشتن عنصر مهم زمان برای هر کس که مخاطب باشد، تدارک می شود و دومی تابع مهلت نیست و یکی از هفت هنری است که باید مخاطب خود را بیابد.
با این جملات، نباید این تلقی شود که روزنامه نگار به هنرهای نگارشی نیاز ندارد یا تسلط بر ادبیات تاثیری بر مطلوبیت و مرغوبیت کار روزنامه نگاری ندارد، بلکه مقصود این است؛ که در روزنامه نگاری اصل اول، کشف و دستیابی به اطلاعات و نکته هایی است که خبر و گزارش را می سازد، حال اگر حاصل این کشف و کوشش که همان اطلاعات است با زیبایی های نگارشی همراه شود ، بی تردید برمخاطب تاثیر عمیق تری می گذارد و او را به رسانه وفادار می کند.
هدف روزنامه نگاران تاثیر بر افکار عمومی است. برخی گمان می کنند با وجود راههای پرتعداد خبررسانی دیگر ارائه اطلاعات و نکته ها به شکل خام و یا در شکل سنتی آن که "سخت خبر" نامیده می شود چندان اثرگذار نیست؛ لذا روزنامه نگاران باید در پی تلفیق روزنامه نگاری با ادبیات؛ یعنی پردازش هنرمندانه اخبار باشند تا خبرشان شکل "نرم خبر" بگیرد. اما آیا این برداشت چه از سخت خبر و یا نرم خبر درست است؟
برای بررسی بیشتر چند نکته را در مورد سخت خبر و نرم خبر ذکر می کنیم.
ذات خبر سختی و نرمی آن را روشن می کند
*خبر را می توان در سه سطح در نظر گرفت: خبر آنی ، فیچر خبری و فیچر
خبرآنی، خبری است با اهمیت که بایدر در کمترین زمان گزارش شود.
فیچر خبری، خبری است که در آن اطلاعات و نکته هایی باید وارد کرد تا خبر آنی تکمیل شود. بسیاری از خبرنگاران برای نگارش فیچر خبری به طور معمول از یک عنصر انسانی (حسی یا عاطفی)، برای طرح موضوع(سوژه) بهره می گیرند، یا از مسیر شرح و بسط پس زمینه ها، موضوع را توضیح می دهند.
فیچر ، خبری است که به قصد تاثیرگذاری تهیه می شود و به طور معمول شکل داستانسرایی دارد.
و ...
خبر نرم نسبت به هرم وارونه انعطاف بیشتری دارد. در خبرهای نرم، (برعکس شیوه هرم وارونه) مهم ترین اطلاعات در پاراگراف اول عرضه نمی شود. یعنی می توان خواننده را برای رسیدن به اصل موضوع، در انتظار گذاشت. در این شیوه از روایت، قصه پردازی، شرح و بسط ، نقل قول ها، توصیف و نمونه استفاده می شود. در خبر نرم، لید (به معنای سنتی در هرم وارونه) وجود ندارد ...نکته مهمِ دیگر این که خبر سخت را نباید با ورودی تاخیری، وصفی یا روایی آغاز کرد.
به هر حال شیوه نگارش، یک متن خبری را نرم یا سخت نمی کند، بلکه سختی یا نرمی، باید در بطنِ خبر وجود داشته باشد. بنابراین نرمی یا سختی با خبرنگار نیست؛ بلکه ذات خبر، نرمی و سختی آن را روشن می کند.
با آنچه گفتیم؛خبر نرم به سمتِ فیچر (گزارش خبری و غیر خبری روایی یا توصیفی) گرایش دارد.
زمان عامل تعیین کننده نرمی یا سختی
واقعه ای که در یک روز روی می دهد (دزدی در یک بانک، فروریختن یک پل یا محکومیت یک متهم به قتل) سخت خبر هستند. در این خبرها زمان (فوریت) نقشی اساسی برای مخاطب دارد. از این رویدادها خبر تهیه می شود، زیرا رویدادهای امروز به شمار می آیند.به همین دلیل باید به سرعت در اختیار مخاطبان قرار گیرند.
برعکس، در نرم خبر، فوریت زمانی چندان نقش و تاثیری ندارد. خبرنگار در این خبرها بر وضعیت، حالت یا اشخاصی توجه می کند که دارای یک ویژگی مشترک هستند: جلب توجه مخاطبان. تاثیر چنین خبرهایی به ندرت در زمان یا روز بخصوصی محدود می شود و می توان در میان خبرها، هرگاه لازم باشد، گنجانده شود.
حالتهای متفاوت برای نگارش یک رویداد
برخی صاحبنظران میان خبرهای سخت که در مورد پدیده های و رویدادهای واقعی، جدی و مهم نوشته می شوند و به طور معمول بر زندگی مردم اثر می گذارند با خبر های نرم که در مورد رویدادها یا تحول های جزیی که تاثیری چندان ندارند، تفاوت در نظر می گیرند.
مثلا خبر نرم را خبرهایی این چنین می دانند: ماموران آتش نشانی بچه گربه ای را که روی یک شاخه نازک در خت گیر کرده بود، نجات دادند.
شاید این تقسیم بندی از مضمون خبرها، در ذات خود در روزنامه ها مفید باشد اما آنجا که بحث در مورد شیوه های خبری است ، این تقسیم بندی راه به جایی نمی برد. واقعیت این که از نظر شیوه های تهیه خبر نمی توان تفاوت اشکاری میان نرم خبر و سخت خبر یافت.
بهتر است بگوییم؛ یک شیوه رایج، همیشگی و درست برای نگارش خبر وجود دارد که در نگارش، حالت های متفاوتی به خودی می گیرد. خبرنگار یکی از این شیوه ها را -بسته به محور و موضوع خبر یا گزارش- بر می گزیند. مثل شیوه توصیفی؛ (مثل این که در مثالِ خبریِ بالا به وصف لحظه های کوشش آتش نشانان بپردازد). یا بر اساس یک شیوه سنتی، شرح رویدادها را به ترتیب زمانی 17 وقوع ثبت کند ...
از دیدگاه شیوه های خبری، هیچ امتیازی میان نرم خبر و سخت خبر نمی توان در نظر گرفت. اگر چنین استدلال کنیم شاید مفید تر باشد: یک روش سنتی و اصلی در نگارش خبر وجود دارد که حالت های مختلفی به خود می گیرد خبرنگار ممکن است یکی از این حالت ها را برای نگاررش یک متن به کار بگیرد (مثل شیوه روایی)
نگارش خبر یا گزارش در هر حالت خبرنویسی (بیانی، توصیفی، روایی، نقلی و ...) ممکن است به صورت سخت یا نرم ، صورت گیرد.
 













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[مشاهده در: www.pana.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن