تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 30 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):مؤمن شوخ و شنگ است و منافق اخمو و عصبانى.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1842367640




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

دیپلماسی انرژی در پسابرجام اتحاد گازی با ترکمنستان


واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: دیپلماسی انرژی در پسابرجام اتحاد گازی با ترکمنستان
روزنامه شرق در ستون سرمقاله روز خود نوشت:
به گزارش نامه نیوز، در شرایطی که تحریم‌های شدید و ظالمانه بر کشور تحمیل شده بود، به‌ویژه در فضای بسیار منفی بین‌المللی‌ای که به دلیل تحریم‌ها و عملکرد منفی دولت گذشته در سیاست خارجی، برای کشور به وجود آمده بود، بسیاری از اقدامات و تلاش‌های بین‌المللی، برای توسعه روابط تجاری، اقتصادی و سیاسی، همکاری‌های دوجانبه و چندجانبه کشورمان با سایر کشورها، ناممکن به نظر می‌رسید. طولانی‌شدن آن دوران باعث شد نوعی خودسانسوری در ارائه ایده‌ها و پیشنهادهای توسعه روابط و نوعی یأس در پیگیری یک دیپلماسی فعال در مسیر تحقق ایده‌ها به وجود آید. اینک به همت دولت و دستگاه سیاست‌خارجی، آن شرایط تغییر کرده است و نه‌تنها توطئه ایران‌هراسی خنثی شده و آن تصویر منفی از ایران به‌سرعت در حال زائل‌شدن است، بلکه ایران به چهره‌ای فعال و تأثیرگذار در رفع چالش‌های جهانی و منطقه‌ای تبديل شده است.


در چنین شرایطی، در زمینه دیپلماسی‌انرژی نیز چشم‌ها را باید شست و جور دیگر باید دید. ازجمله زمینه‌هایی که جای بازنگری اساسی و فعالیت جدی در این عرصه دارد، روابط گازی میان ایران و ترکمنستان است. می‌توان این روابط را با عینک رقابت منفی یا برعکس با لنز رقابت مثبت و حتی همکاری نگاه کرد. در شرایط تاریک سیاست خارجی ایران، که پیش‌تر به‌ آن اشاره شد...


... ممکن بود بسیاری از اقدامات ترکمنستان در رقابت با ایران منفی به ‌نظر برسد و تصور شود قدرت‌های جهانی هم در همین مسیر از این اقدامات حمایت می‌کنند، اما در فضای جدید، همکاری دو کشور می‌تواند در مقابل سایر رقبا سینرژی مثبت ایجاد کند و حتی کشورهای با نفوذ غربی نیز از آن حمایت کنند. 


گزارش کاملی در زمینه سیاست‌ها و برنامه‌های گازی ترکمنستان منتشر شده است. ایران در ردیف اول و ترکمنستان در ردیف چهارم از نظر ذخایر گازی جهان قرار دارند و این دو کشور در مجموع ٢٧,٥ درصد از ذخایر گازی جهان را در خود جای داده‌اند. 


روابط دو کشور خوب است و نزدیک ٢٠ سال از انعقاد قرارداد گازی بین دو کشور می‌گذرد و اینک ١٨ سال است ایران از ترکمنستان گاز وارد می‌کند. ایران با پاکستان قرارداد صادرات گاز منعقد کرده است و با هندوستان نیز سال‌هاست در حال مذاکره برای صادرات گاز است و با افغانستان نیز در همه زمینه‌ها و ازجمله تأمین انرژی این کشور، روابط خوبی دارد؛ درحالی‌که میان چهار کشور ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند قراردادی برای احداث خط ‌لوله موسوم به تی‌اِی‌پی‌آی (TAPI) وجود دارد که از طریق آن گاز ترکمنستان به سه کشور دیگر صادر شود. 


اینک در فضای جدید بین‌المللی ایران نیز می‌تواند متقاضی پیوستن به تی‌اِی‌پی‌آی شود و مذاکراتی را با هر چهار کشور و به‌ویژه با ترکمنستان در این زمينه آغاز کند. متصل‌شدن خطوط ‌لوله گاز پنج کشور می‌تواند قدرت مانور عملیات نقل‌وانتقال گاز را بالا ببرد و سطح امنیت تأمین گاز سه کشور واردکننده را ارتقا دهد و درعین‌حال سطح همکاری‌های چندجانبه و روابط سیاسی پنج‌ کشور ذی‌نفع را تقویت کند. این همکاری می‌تواند در بلندمدت زمینه‌ساز یک لوپ یا اتصال گازی در سطح قاره آسیا باشد که بعضی کشورهای دیگر و به‌ویژه چین را نیز پوشش دهد. خصوصا که ترکمنستان هم‌اکنون صادرکننده گاز به چین نیز هست. 


فعالیت برای پیوستن به تی‌اِی‌پی‌آی مشارکت فعال دو دستگاه سیاست خارجی و نفت را می‌طلبد و حداقل منفعت آن کسب اطلاعات دقیق‌تر و نزدیک‌تر از پیشرفت کار و ایجاد فرصتی جدید برای گسترش تعاملات با چهار کشور است. 


اتحادیه اروپا از دیرباز در تلاش برای متنوع‌سازی مبادی تأمین گاز خود است و ذخایر گاز ایران و ترکمنستان به همین منظور همیشه محل توجه این اتحادیه بوده است. در مقابل ایران و ترکمنستان نیز به متنوع‌سازی مسیرهای صادرات گاز خود علاقه‌مند هستند. از سویی مسیر ایران یکی از بهترین مسیرهای انتقال و حتی سوآپ گاز ترکمنستان به اروپاست. ترکمنستان کشوری land lock یا فاقد دسترسی به آب‌های آزاد است و مسئله خط ‌لوله ترانس‌کاسپین که از بستر دریای خزر برای انتقال گاز این کشور به جمهوری آذربایجان و سپس ترکیه و نهایتا اروپا مطرح شده است نیز با مشکلات زیادی، ازجمله نامشخص‌بودن رژیم حقوقی دریای خزر و امتناع از به‌خطرانداختن محیط ‌زیست این دریا مواجه است. صادرات گاز هر دو کشور به اروپا با موانع و احیانا کارشکنی‌های دیگری هم روبه‌روست که با مشارکت و حتی ورود مشترک دو کشور به مذاکره با اروپا می‌تواند تسهیل شود. 


ترکمنستان اگر تمایل داشته باشد وارد تجارت (LNG) هم بشود اصولا راه بهتری غیر از ایران ندارد. پیشنهادهایی برای پروژه‌های مشترک مایع‌سازی میان ایران و ترکمنستان وجود دارد که براساس آن ترکمنستان می‌تواند گاز خود را در شمال به شبکه خطوط ‌لوله ایران تحویل دهد و اِل‌اِن‌جی را در جنوب تحویل گیرد. 


همان‌طور که ملاحظه می‌شود زمینه‌های همکاری به حدی است که می‌توان یک اتحاد راهبردی در زمینه همکاری‌های گازی بین دو کشور پیشنهاد کرد که چنان‌که اشاره شد حتی صرف پیگیری آن فرصت‌هایی را هم برای دستگاه دیپلماسی و هم بخش انرژی کشور فراهم می‌کند.




منبع: روزنامه شرق


۰۳ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۸





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: نامه نیوز]
[مشاهده در: www.namehnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 10]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن