محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1853115302
جایگاه «مدیریت تجارت خارجی» در رونق بخش «تولید»
واضح آرشیو وب فارسی:فارس:
جایگاه «مدیریت تجارت خارجی» در رونق بخش «تولید»
حرکت از نظام اقتصادی مبتنی بر واردات بهسمت اقتصاد تولیدمحور، مستلزم تقویت بخش تولید با استفاده از همهی امکانات و ظرفیتهای ملی است.
حرکت از نظام اقتصادی مبتنی بر واردات بهسمت اقتصاد تولیدمحور، مستلزم تقویت بخش تولید با استفاده از همهی امکانات و ظرفیتهای ملی است. در این میان، مدیریت صحیح بازار و اتخاذ سیاستهای تجاری مناسب، نقش پررنگی در توانمندسازی بخش تولید دارد؛ چراکه بازار مصرف بزرگ، فرصتی بیبدیل برای رونق تولید داخلی بهعنوان بخش واقعی اقتصاد بهشمار میرود. این امر در گرو هماهنگی مؤثر بین بخشهای تجاری و تولیدی در داخل کشور است و نبود چنین هماهنگیهایی، باعث میشود تا واردات بهعنوان یک چالش جدی پیشروی تولیدکنندگان قرار گیرد. جلوگیری از واردات بیرویهی کالا به کشور و مسئلهی حمایت از تولید ملی، که بارها مورد تأکید رهبر انقلاب قرار گرفته است،1و2 بدون تنظیم یکپارچهی سیاستهای تجاری و سیاستهای صنعتیِ ناظر به توانمندسازی تولید، محقق نخواهد شد. بررسی مدل اقتصادی کشورهای مختلف نشان میدهد هرچه یک کشور از واردات کالاهای نهایی و صادرات مواد خام (مدل اول) بهسمت واردات مواد خام و صادرات کالاهای نهاییِ با ارزش افزودهی بالاتر (مدل دوم) حرکت کند، ثروت بیشتری تولید خواهد کرد و این حقیقت، همان تفاوت اصلی بین کشورهای توسعهیافته و کشورهای فقیر است.
تجربیات جهانی متعددی از سیاستگذاری دولتها در توسعهی صنعت از طریق «مدیریت بازار و تنظیم تجارت» وجود دارد که بهعنوان مثال میتوان به نقش «سیاستهای تجاریِ مشوق تولید» دولت انگلستان در زمان انقلاب صنعتی اشاره کرد. دولت این کشور از مدتها قبل، سیاستهای حمایتی قابل توجهی را در زمینهی صنایع اتخاذ کرده بود که در نهایت منجر به افزایش تولید کالا در این کشور شد. همچنین دسترسی بازرگانان این کشور به بازار کشورهای دورتر بهواسطهی دسترسی آنها به ناوگان دریاییِ نظامی و تجاری بزرگ، بر سرعت توسعهی صنعت این کشور افزود.3 نمونهی این مصادیق نهتنها در تاریخ توسعهی صنعتی سایر کشورها نظیر آمریکا، سوئد و ژاپن قابل مشاهده است،4 بلکه امروزه نیز در بسیاری از کشورهای صنعتی دیده میشود. بنابراین شناخت دقیق سیاستهای تجاری و نقش و اثر آنها در حمایت از تولید ملی، یک سرفصل مهم در اقتصاد مقاومتی محسوب میشود.
بهطور کلی بهمنظور عبور از «اقتصاد مدل اول» و حرکت بهسمت «اقتصاد مدل دوم»، چهار دسته سیاست در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد:
الف) سیاستهای ناظر به کنترل واردات: بسیاری از کشورها بهمنظور حمایت از صنایع نوپا و اولویتدار خود، اقدام به ایجاد محدودیت در واردات کالای مشابه میکنند. این محدودیتها بهوسیلهی طیف وسیعی از ابزارهای حاکمیتی، نظیر اخذ تعرفه و عوارض از واردات و صادرات، تعیین استاندارد برای کالای وارداتی (نظیر استاندارد صنعتی، آلایندگی، مصرف انرژی، ایمنی و مانند آن) و وضع قوانین خاص مثل الزام به ارائهی خدمات پس از فروش برای واردات برخی کالاها صورت میگیرد. تجربهی کشورهای مختلف از ژاپن و کرهی جنوبی تا انگلیس و آمریکا (زمانی که هنوز در ابتدای مسیر توسعهی صنعتی بودند) بهخوبی نشان میدهد صنایع (بهخصوص صنایع نوپا و صنایع با فناوری پیشرفته) نیاز به حمایت، بهخصوص حمایتهای تعرفهای دارند.
بهعنوان مثال، کشور انگلستان در قرن هجدهم، بهمنظور تقویت تولیدِ محصولات کارخانهای، اقداماتی را در دستور کار قرار داد که از جملهی آن میتوان به افزایش چشمگیر عوارض بر واردات محصولات صنعتی بهمنظور حمایت از صنایع داخلی اشاره کرد. همچنین دولت سوئد در سال 1816 قانون تعرفهی حمایتگرایانهای را تصویب و اعمال کرد و براساس آن، تعرفهی بالایی برای واردات کالاهای پنبهای قرار داد که اجرای آن بهواسطهی کاهش شدید واردات کالاهای مصرفی، منجر به رونق و توسعهی صنایع مرتبط با پارچه و البسه شد.5 همچنین از حدود سال 1880 دولت این کشور از تعرفهها بهعنوان ابزاری جهت حمایت از بخش کشاورزی در مقابل کشاورزی نوظهور آمریکا استفاده کرد. در اواخر همین قرن نیز دولت این کشور از حمایتهای تعرفهای برای توسعهی بخش مهندسی و محصولات صنعتی استفاده کرد.6 استفاده از این قبیل سیاستها در سایر کشورهای صنعتی نیز وجود داشته است.
البته تعرفهگذاری حمایتی از یک صنعت، برطبق شرایط خاصی وضع میشود؛ بهطوریکه این حمایتها باید هوشمندانه، دقیق، کاهشی و در بازهی زمانی معین اتفاق بیفتد تا منجر به توسعهی صنعت شود. در غیر این صورت، صنعت مذکور در فضای انحصاری، دچار رخوت و تنبلی میشود و قادر به توسعهی متوازن نخواهد بود.
همچنین شواهد بسیاری وجود دارد که نشان میدهد امروزه نیز نهتنها کشورهای تازهتوسعهیافته و یا درحالتوسعه از این سیاستهای حمایتگرایانه استفاده میکنند، بلکه حمایتهای تعرفهای از صنایع در کشورهای صنعتی همچون آمریکا و برخی کشورهای اروپایی نیز وجود دارد. از آن جمله میتوان به حمایت دولت آمریکا از صنایع فولاد با وضع تعرفهی 236درصدی برای واردات فولاد از چین،7 وضع تعرفهی سیصددرصدی برای واردات پسته از ایران توسط دولت ایالاتمتحده8 و همچنین تعرفهی بالای واردات پستهی بستهبندیشده به برخی کشوهای اروپایی اشاره کرد.9
بر این اساس میتوان گفت وضع تعرفههای صادرات و واردات امری است که بهوضوح درهمتنیدگی بخش تجارت و تولید را نشان میدهد که ابتداییترین کارکرد آن ایجاد مانع برای واردات کالاهای خارجی و حمایت از تولید داخل است. همچنین دولت با تعرفهگذاری مناسب میتواند صاحبان صنایع را برای رشد و ارتقای کیفی محصولاتشان تحریک کند.
ب) سیاستهای ناظر به کاهش صادرات مواد خام: این قبیل محدودیتها نیز بهمنظور کمک به ایجاد زنجیرهی ارزشافزوده و شکلگیری صنایع مرتبط انجام میشود. یکی از علل اصلی توانمندیهای صنعتی کشور انگلستان در دورهی رنسانس، ایجاد زیرساختهای تجاری لازم توسط پادشاهان قرن پانزده و شانزده بود. دانیل دوفو تاجر، سیاستمدار و نویسندهی نامدار قرن هجدهم، در کتاب «طرحی از تجارت انگلیسی» بیان میکند که پادشاهان سلسلهی تئودور و بهویژه هنری هفتم (1485-1509) و الیزابت اول (1558-1603) چگونه انگلستان را از کشوری متکی به صادرات مواد خام (همچون پشم خام) به چشمگیرترین کشور تولیدکنندهی پشم و البسه در دنیا تبدیل کردند.10 به گفتهی دوفو، هنری هفتم علاوه بر برنامهریزی و پشتکار قوی برای شناسایی مکانهای مناسب برای توسعهی صنعت پشم و پارچه، به افزایش عوارض گمرکی صادرات پشم خام و حتی ممنوعیت صادرات آن اقدام کرد. این تصمیم منعکسکنندهی این دیدگاه تأثیرگذار در تنظیم قواعد تجاری است که برمبنای آن باید صادرات لباس و پارچه بر صادرات پشم خام ترجیح داشته باشد. همچنین صادرات پارچه و البسهی رنگشده و پرداختشده از صادرات آن بهشکل نیمهتمام و زبر و پرداختنشده، بهتر است. وجود چنین دیدگاههایی بود که منجر به شکلگیری و توسعهی زنجیرهی ارزش افزودهی صنعت ریسندگی و بافندگی انگلستان به مرور زمان شد؛ تا جایی که این رشد و توسعه با پیدا کردن بازارهای صادراتی جدید، در قرن هجده و نوزده بهیکباره موجب انقلاب صنعتی در انگلستان و اروپا شد.
استفاده از این سیاست محدود به گذشته نیست و هماکنون نیز در بسیاری از کشورها مورد استفاده قرار میگیرد که از آن جمله میتوان به محدودیت و ممنوعیت صادرات برخی مواد خام معدنی نظیر خاک کمیاب در چین اشاره کرد.11
ج) سیاستهای ناظر به تسهیل واردات مواد خام مورد نیاز صنایع: «سیاستگذاریهای مشوق تولید» اغلب با تصمیمات مهم دیگری با هدف کاهش هزینهی تولید همراه بوده است. از آن جمله میتوان به تسهیل واردات مواد خامِ مورد نیاز صنایع، در کنار ایجاد محدودیت در صادرات مواد خام اشاره کرد. بهطوریکه در اوایل قرن هجدهم میلادی، کاهش و حتی حذف برخی عوارض وارداتی بر مواد خام مورد نیاز تولیدات صنعتی، بهخصوص تولیدات صنعتیِ صادراتی در کشورهای اروپایی، مورد توجه بوده است.12
د) سیاستهای ناظر به تشویق صادرات محصولات نهایی و واسطهای با ارزش افزودهی بالا: دولتها در کنار واردات مواد خام مورد نیاز صنایع، سیاستهایی در جهت سهولت صادرات محصولات نهایی ایجاد میکنند. این سیاست نیز تأثیر شگرفی در شکوفایی اقتصادی دورهی رنسانس در اروپا داشته است. در اوایل قرن هجدهم میلادی، تحولات مهمی در حوزهی «سیاستگذاری مشوق تولید» در برخی کشورهای اروپایی شکل گرفت که از جملهی آن، لغو عوارض صادراتی در مورد بسیاری از محصولات صنعتی، تخصیص یارانه و جوایز صادراتی به محصولات پارچهای و ابریشمی و سیاستهایی مانند آن در بریتانیا بود. همچنین مقرراتی برای نظارت بر کیفیت محصولات نساجی وضع و اجرا شد تا تولیدکنندگان متقلب نتوانند به شهرت محصولات بریتانیایی در بازارهای جهانی لطمه بزنند.
بریسکو، نویسنده کتابی در این زمینه، در سال 1907 اصل نهفته در پشت همهی این مقررات جدید در اروپای قرن هجدهم را چنین برمیشمرد: «تولیدکنندگان صنعتی باید در داخل کشور در مقابل رقابت با محصولات تمامشدهی خارجی پشتیبانی میشدند. صادرات آزاد اقلام و محصولات تکمیلشده باید حمایت میشد و در صورت امکان، با استفاده از پاداشها و مجوزها باید تشویق لازم صورت میگرفت.» این سیاستها و نیز اصول نهفتهی پشت سر آنها، بهطور جالبی با سیاستهای بهکاررفته در کشور ژاپن و بعد از آن در کرهی جنوبی و تایوان، یکسان و مشابه است.13
بدون شک توسعه و تکامل صنعت در این کشورها، نتیجهی مدیریت صحیح بازار داخلی و بازار صادراتی بوده است. در واقع دولت اگر نتواند مدیریت صحیحی بر بازار داخلی و تنظیم روابط تجاری با سایر کشورها اعمال کند، بخش تولید بههیچوجه امکان توسعه و رشد ندارد و در این میان، صنایع نوپا دچار آسیب بیشتری میشوند.
در عصر کنونی نیز همین رابطه بین مدیریت بازار و رشد تولید وجود دارد؛ بهطوریکه بسیاری از کشورهای شرق آسیا که رشد صنعتی آنها به معجزهی آسیایی مشهور است، با وضع قوانین و مقرراتی هوشمندانه به تنظیم بازار داخلی و تعرفهگذاری و مدیریت صادرات با هدف تقویت تولید پرداختهاند.14 میتوان گفت در این کشورها، در اتخاذ هر تصمیم حاکمیتی اعم از وضع عوارض صادراتی، تعرفهگذاری، اخذ مالیات، تنظیم قوانین کار و بیمه و نظایر آن، یک موضوع بیش از همه و در رأس توجهات قرار دارد و آنهم توجه به وضعیت تولیدکنندگان است؛ چراکه بخش تولید، بخش حقیقی اقتصاد است و همهِی دولتها بهگونهای بهدنبال تقویت آن هستند.
در ایران علیرغم توجه لفظی به بخش تولید، کموبیش شاهد تعارض بخش بازرگانی با بخش تولید هستیم؛ بهطوریکه بخش صنعت در موارد بسیاری، بهواسطهی واردات بیرویه، بهشدت تضعیف شده است. این در حالی است که بررسی تجربهی سایر کشورها (چه در گذشته و چه هماکنون) نشان میدهد تقویت و توانمندی تولید، مستلزم آن است که سیاستهای تجاری و صنعتی بهصورت متمرکز و هماهنگ بهگونهای تنظیم شوند که بازار و تجارت در خدمت تقویت تولید قرار گیرد. بهعنوان مثال، اجرای «قانون تمرکز وظایف بخش کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی» در کشور باعث بهبود تراز تجاری واردات و صادرات محصولات کشاورزی در کشور شده15 که این امر ناشی از تجمیع و هماهنگی سیاستهای تجاری و تولیدی در بخش کشاورزی بوده است.
پینوشتها:
1. بیانات در دیدار هیئتدولت، 4 شهریور 94، بیانات در دیدار فعالان بخشهای مختلف اقتصادی، 26 مرداد 1390 و...
2. بیانات مقام معظم رهبری بهمناسبت آغاز سال 1391: «بخش مهمی از جهاد اقتصادی، مسئلهی تولید ملی است... اگر ما توانستیم تولید داخلی را رونق ببخشیم، مسئلهی تورم حل خواهد شد، مسئلهی اشتغال حل خواهد شد، اقتصاد داخلی بهمعنای حقیقی کلمه استحکام پیدا خواهد کرد. اینجاست که دشمن با مشاهدهی این وضعیت، مأیوس و ناامید خواهد شد. وقتی دشمن مأیوس شد، تلاش دشمن، توطئهی دشمن، کید دشمن هم تمام خواهد شد.»
3. پالمر، رابرت روزول، تاریخ جهان نو، جلد دوم.
4. مرکز مطالعات تکنولوژی دانشگاه شریف، دولت توسعهگرا، ص32-77.
5. دولت توسعهگرا، مرکز مطالعات تکنولوژی دانشگاه صنعتی شریف، 1388، ص60.
6. بوهلین، 1999 میلادی، ص155.
7. bloomberg, November 3, 2015, URL: http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-03/u-s-commerce-finds-china-steel-subsidies-of-as-much-as-236-
8. محمدحسین کریمیپور، عضو هیئتمدیرهی انجمن پستهی ایران، روزنامهی شرق و سایت خبری ویستا، لینک:
http://goo.gl/fkt5B5
9. محسن جلالپور، رئیس انجمن پسته، خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا)، 22 خرداد 92، لینک:
http://www.iana.ir/other-news/item/12167-1.html
10. دوفو، طرحی از تجارت انگلیسی، 1728، ص81-101.
11. JEBE, RUTH, DON MAYER, YONG-SHIK LEE, "CHINA’S EXPORT RESTRICTIONS OF RAW MATERIALS", The George Washington International Law Review, Vol.44, 579-642, 2012.
12. دولت توسعهگرا، مرکز مطالعات تکنولوژی دانشگاه صنعتی شریف
13. همان، ص36.
14. همچون حمایتهای تعرفهای دولت تایوان، دولت توسعهگرا، ص200-201.
15. گزارش آماری سایت خبری تحلیلی عیارآنلاین برمبنای آمار واردات و صادرات کالا-گمرک. لینک:
http://ayaronline.ir/1394/11/174818.html
پایگاه رهبری انتهای متن
http://fna.ir/SVGP7S
94/12/02 - 03:17
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]
صفحات پیشنهادی
رئیس هیأتمدیره سازمان تأمین اجتماعی در گفتوگو با فارس خبر داد بازدهی سرمایه «شستا» رضایتبخش نیست/
رئیس هیأتمدیره سازمان تأمین اجتماعی در گفتوگو با فارس خبر دادبازدهی سرمایه شستا رضایتبخش نیست ورود شرکتهای جدید حوزه نفتوگاز به بازار سرمایهرئیس هیأتمدیره سازمان تأمین اجتماعی درباره بازدهی سرمایهگذاری تأمین اجتماعی و همچنین وضعیت شرکتهای زیرمجموعه گفت بازدهی شستا کمتردوازدهمین شماره نشریه «پنجاه وهفت» با محتوای بررسی جایگاه مجلس و اهمیت انتخابات منتشر شد
دوازدهمین شماره نشریه پنجاه وهفت با محتوای بررسی جایگاه مجلس و اهمیت انتخابات منتشر شددوازدهمین شماره از نشریه تحلیلی ـ تبیینی پنجاه وهفت از محصولات مرکز رسانهای 57 قرارگاه شهید باقری سازمان بسیج دانشجویی با محتوای بررسی جایگاه مجلس خبرگان و شورای اسلامی و اهمیت انتخابات منتشر شفراخوان بخش «جلوه گاه نور» جشنواره فیلم مقاومت منتشر شد
فراخوان بخش جلوه گاه نور جشنواره فیلم مقاومت منتشر شدفراخوان بخش بخش"جلوه گاه نور" چهاردهمین جشنواره بین المللی فیلم مقاومت با رویکرد تکریم از خانواده معزز شهداء و معرفی مادران و پدران شهداء و با پیش بینی دو بخش حرفه ای و مردمی منتشر شد به گزارش خبرگزاری فارس خانواده شنماینده مردم شوش در مجلس: واگذاری شرکت «کشت و صنعت نیشکر هفتتپه» به بخشِ خصوصی منتفی شد
نماینده مردم شوش در مجلس واگذاری شرکت کشت و صنعت نیشکر هفتتپه به بخشِ خصوصی منتفی شدنماینده مردم شوش در مجلس شورای اسلامی از منتفی شدن واگذاری شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه به بخش خصوصی و غیر بومی خبر داد سید راضی نوری امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در شوش به واگذاری شرکمعاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی: کاهش ۲ درصدی نرخ سود بانکی برای رونق بخش مسکن کافی نیست
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی کاهش ۲ درصدی نرخ سود بانکی برای رونق بخش مسکن کافی نیستمعاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی با اشاره به کاهش دو درصدی سود سپردهها گفت از این کاهش سود استقبال میکنیم اما برای بازگشت رونق به مسکن کافی نیست به گزارش خبرگزاری فارس به نقدر بازار فیلم برلین روی داد اقبال خریداران خارجی به فیلم «اصغر فرهادی»/ فیلمی با بازی مشترک ترانهعل
در بازار فیلم برلین روی داداقبال خریداران خارجی به فیلم اصغر فرهادی فیلمی با بازی مشترک ترانهعلیدوستی و شهابحسینیخریداران خارجی در بازار فیلم شصتو ششمین جشنواره بینالمللی فیلم برلین از فیلم جدید اصغر فرهادی که در مرحله پس از تولید از است استقبال کرند به گزارش خبرنگار سینمارونق از فروردين به بخش صنعت بازميگردد
رونق از فروردين به بخش صنعت بازميگردد وزير صنعت در واكنش به رشد صنعتي منفي در سه فصل متوالي در سالجاري وعده داد رونق از ابتداي سال ۹۵ به صنعت بازگردد پژوهشكده پولي و بانكي بانك مركزي هفته گذشته در گزارشي رسمي به سفارش اتاق بازرگاني و صنايع و معادن تهران اعلام كرد كه رشد بخش صدر نشست تبیین طرح ملی افق مطرح شد حیات طرح ملی «افق» در گرو حمایت مردمی است/ جایگاه ایران در چاپ قرآ
در نشست تبیین طرح ملی افق مطرح شدحیات طرح ملی افق در گرو حمایت مردمی است جایگاه ایران در چاپ قرآندر نشست تبیین طرح ملی افق به جایگاه کشورمان در عرصه چاپ قرآن کریم و اهمیت اهدای فهم کلام وحی اشاره شد به گزارش خبرنگار فعالیتهای قرآنی خبرگزاری فارس نشست تبیین طرح ملی افق شبروابط عمومی جایزه مجمع نویسندگان و منتقدین سینمای انقلاب اعلام کرد اسامی آثار راه یافته به بخش «مسابقه نق
روابط عمومی جایزه مجمع نویسندگان و منتقدین سینمای انقلاب اعلام کرداسامی آثار راه یافته به بخش مسابقه نقد و یادداشت نخستین جایزه مجمع رقابت 70 اثر برای 4 اثر برترمحمدصادق باطنی گفت آثار راه یافته به بخش مسابقه از ۲۲رسانه متشکل از روزنامه خبرگزاری پایگاه خبری سایت سینمایی براهدای نشان «مم بلوچی» به معاون رئیس جمهور توسط بخشدار مرکزی نیکشهر
اهدای نشان مم بلوچی به معاون رئیس جمهور توسط بخشدار مرکزی نیکشهرنشان سوزندوزی شده مم بلوچی یا خرس سیاه آسیایی بر روی شال توسط بخشداری مرکزی نیکشهر به معاون رئیس جمهور اهدا شد به گزارش خبرگزاری فارس از چابهار امشب نشان سوزن دوزی شده مم بلوچی یا خرس سیاه آسیایی بر روی شال توسط-
اقتصادی
پربازدیدترینها