محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842881477
اقتصاد مقاومتی اجرا نمیشود؛ مجلس چقدر مقصر است؟
واضح آرشیو وب فارسی:فارس:
اقتصاد مقاومتی اجرا نمیشود؛ مجلس چقدر مقصر است؟
هر وقت مجلس و دولت زیاد از حد باهم هماهنگ و همفکر باشند، روی بسیاری از مشکلات جاری کشور سرپوش گذاشته و این مشکلات مطرح نمیشود.
آنالیز بیش از سه دهه بودجهریزی غیرعملیاتی در ایران
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، دولتهای مختلف از سال 67 پنج برنامهی توسعه را تدوین کردهاند. بخشهای عمرانی در این برنامهها، نقش مهمی داشتهاند که باید از اهمیت بیشتری نسبت به بودجههای سنواتی کشور برخوردار باشند. بودجههای سنواتی باید مکمل برنامهها باشند؛ یعنی اگر ساختار برنامه تعریفشده نباشد، بودجه بهعنوان یک برنامهی کوتاهمدت، کارایی لازم را نخواهد داشت. ما تا به امروز بهدلیل ندانمکاریهای دولتهای گذشته و فعلی بههیچعنوان برنامههای عمرانی که ذاتاً و اصولاً باید بلندمدت و منسجم باشند، نداشتهایم.
به همین دلیل نیز هرگز بودجهریزیهای ما کارایی لازم را نداشتهاند. بههرحال بودجه باید مکمل برنامه باشد و از دل برنامه تدوین شود، اما فقدان برنامهی مشخص باعث شده است بودجهریزیهای ما در بلندمدت کارایی و بازدهی لازم را ایجاد نکند. برای همین، باید تمام ذهنیت دولت و مجلس، تدوین و تصویب یک برنامهی حداقل بیستسالهی عمرانی باشد؛ چراکه با این شرایط، بودجهریزی با راحتی بیشتری انجام میشود و هیچ خللی در مسائل اقتصادی کشور ایجاد نمیشود. الآن نیز برنامهای که دولت تدوین کرده و میخواهد برای آن مکمل بودجه ارائه دهد، ممکن است گذرا و موقت باشد. مسلماً چارچوب بودجهها تعریفشده است و میتوان تغییراتی تا شش درصد، در آنها اعمال کرد. یعنی با تعریف ساختار برنامه، ساختار بودجه نیز تعریف میشود که البته ممکن است در این میان، برخی از قوانین و سیاستگذاریها تغییر کنند.
دلایل تأخیر در بودجه: ما از ابتدای انقلاب تا سال 67 بهدلیل دفاع مقدس، برنامهی عمرانی نداشتیم و فقط بودجهریزیهایی را انجام میدادیم. برنامهها را نیز براساس آن بودجهریزیها هماهنگ میکردیم. اولین برنامهی عمرانی مصوب در مجلس از سال 67 تا 72 بسته شد، اما نتایج حاصل از برنامهی عمرانی قبلی، منطبق بر خواستهای دولت نبود. پس از آن نیز برنامههای دیگری نگاشته شد. متأسفانه دولت احمدینژاد بهخاطر اینکه ساختار برنامههای عمرانی کشور را قبول نداشت، کل سیستم برنامههای عمرانی را بههم ریخت و بودجهریزیها را هم براساس برنامههای عمرانی که در دولت خودش تدوین کرده بود، به مرحلهی اجرا درآورد.
به همین دلیل، زمانی که دولت روحانی سر کار آمد، علاوه بر نداشتن برنامهی منسجم عمرانی، حتی موضوع اقتصاد مقاومتی نیز هیچ جایگاهی در برنامههای عمرانی بودجه نداشت. البته با مطرح شدن اقتصاد مقاومتی، دولت روحانی مجبور شد تغییراتی در برنامههای عمرانی کشور ایجاد کند تا بهواسطهی این تغییرات بتواند موضوع اقتصاد مقاومتی را نیز در داخل برنامههای عمرانی بگنجاند. روی همین روال، برنامهی تدوینشده توسط دولت یازدهم نیز یک برنامهی پنجساله یا دهساله است، درحالیکه ما نیازمند یک برنامهی عمرانی حداقل بیست تا بیستوپنجساله هستیم که باید دولت این برنامه را تعریف و مجلس آن را تصویب کند. در این صورت، در آینده نیز با روی کار آمدن هر دولتی، به تدوین برنامههای عمرانی جدید نیازی نیست و بودجهریزی میتواند خودش را با برنامههای عمرانی هماهنگ کند. بر این اساس، بودجهها نیز سروقت به مجلس ارائه میشوند.
باید اذعان داشت وقتی ساختار و برنامههای عمرانی کشور تعریفشده باشند، بودجهریزی هم کار چندان مشکلی نخواهد بود؛ چراکه بودجهریزیها مکمل برنامهریزیهای عمرانی خواهند بود. تأخیر چندروزه یا چندماههی بودجه در دولت یازدهم یا دولتهای گذشته نیز بهدلیل ساختار تعریفنشدهی برنامههای عمرانی ماست. اگر ما یک برنامهی عمرانی پنجساله تدوین کنیم، هر دولتی که سر کار میآید، دیدگاههای جدیدی مطرح میکند و دوباره این برنامهها را به هم میریزد و میخواهد برنامهی جدیدی تدوین کند. به خاطر همین، آیندهی اقتصادی کشور نامشخص خواهد بود. الآن هم متأسفانه برنامهی عمرانیای که دولت آقای روحانی ارائه میدهد، برای مدت بیست تا بیستوپنج سال تدوین نشده است و از این جهت، اعتبار و پایداری چندانی ندارد.
بنابراین اگر بخواهیم مزایا و مسائل موجود در برنامههای عمرانی را مطرح کنیم، نه دولت احمدینژاد و نه دولت روحانی، عملاً بهصورت ساختاری یک برنامهی عمرانی بلندمدت نداشتهاند و اگر هم داشتهاند، به مرحلهی تصویب سازمانهای اقتصادی کشور نرسیده است و به همین دلیل، بودجهریزیهای ما نامشخص و برنامههای رشد اقتصادیمان نیز دارای نوسانات بسیار زیادی بوده و خواهد بود. بر این اساس، در آینده نیز هر دولتی سر کار بیاید، این مشکلات وجود خواهد داشت. لذا این موضوع به یک یا چند دولت ربطی ندارد و به نظام اقتصادی کشور، که متأسفانه مشخص و تعریفشده نیست، مربوط میشود.
دلایل عدم مخالفت مجلسها با صرف درآمدهای ارزی در امور جاری
به نظر میرسد هر وقت مجلس و دولت زیاد از حد باهم هماهنگ و همفکر باشند، روی بسیاری از مشکلات جاری کشور سرپوش و این مشکلات مطرح نمیشود. در دولت گذشته با وجود اینکه مجلس میتوانست ایراداتی به دولت احمدینژاد بگیرد، متأسفانه این ایرادات بهدلیل ساختار یکسان دولت و مجلس، کتمان میشد و بهاینترتیب بسیاری از معضلات دیده نمیشدند. امروز نیز اگر مجلسی که در آینده انتخاب خواهیم کرد، صددرصد با دولت آقای روحانی یککاسه باشد، متأسفانه همین مشکل مجدداً به وجود خواهد آمد. ازآنجاکه مجلس جایگاه بالاتری نسبت به دولت دارد، باید تنوعی داشته باشد که بتواند مشکلات موجود را عنوان کند و در پی حل آنها باشد. البته با توجه به نزدیکی انتخابات مجلس، هرکسی میتواند گفتن و نوشتن این حرفها را به نفع خود مصادره کند. بنابراین مجلس آینده باید مجلسی باشد که تمامی اقشار جامعه در آن حاضر باشند. اگر مجلس کاملاً با دولت وقت هماهنگ باشد، حتی اگر ما دوباره نفت صددلاری هم بفروشیم، در بلندمدت هیچ ثمرهی مثبت اقتصادی نخواهیم داشت و این بیماری اقتصادی بهصورت خوره در اقتصاد ما باقی خواهد ماند. متأسفانه امروز در مجلس فعلی، برخی از نمایندگان، مشکلات کشور را طوری مطرح میکنند که تمام کاسهوکوزهها سر دولت قبل شکسته شود، درحالیکه در درجهی اول خود مجلس بهدلیل همراهی با سیاستهای اقتصادی اشتباه دولت گذشته، مقصر اصلی این نابسامانیهای اقتصادی محسوب میشود.
همانطور که اشاره شد، ما بهمعنای واقعی، برنامهی عمرانی تعریفشدهای نداریم و اگر هم داشته باشیم، این برنامهها منطبق بر نظام اقتصادی کشور نیستند. البته ممکن است کسانی آمده و برنامهای تدوین کرده و در ظاهر نیز مجلس این برنامهها را تصویب کرده باشد، ولی عملاً برنامهی عمرانی بلندمدت نداشته و نداریم تا در نهایت به این نتیجه برسیم که بودجهریزی ما درست عمل میکند و در نتیجه، رکود موجود از بین میرود و تورم نیز کاهش مییابد. همین اقتصاد بیمار باعث میشود وقتی دولت تورم را کاهش میدهد، رکود بهشدت افزایش یابد و بیکاری بهخصوص در بین افراد تحصیلکردهی کشور، بیداد کند.
البته طبق ضربالمثل معروف ما ایرانیها، ماستفروش هرگز به ترشی ماست خود اعتراف نمیکند و میبینیم که دولت با توجه به شرایط موجود، مدعی خروج از رکود است، درحالیکه عملاً چنین چیزی نیست. حتی اگر بودجهریزیها بهگونهای باشند که رکود و تورم را بهطور موقت از بین ببرند، دوباره در بلندمدت خواهیم دید رکود و تورم مانند دو کفهی ترازویی هستند که هربار با کاهش یک کفهی ترازو، باعث افزایش کفهی دیگر میشویم. خود این موضوع نشاندهندهی ساختار بیمار نظام اقتصادی ماست. تازمانیکه ما با توجه به امکانات و محدودیتهای خود، یک برنامهی عمرانی مدون و حسابشده نداشته باشیم، بودجه نیز با برنامه هماهنگ نمیشود و مطمئناً بودجهریزیهای ما آن کارایی لازم را نخواهند داشت.
تولیدکننده یا مصرفکننده
باید به یاد داشت که موضوع توجه به مصرف، پدیدهای کوتاهمدت، اما توجه به تولید، پدیدهای بلندمدت محسوب میشود. اگر دولت به تولید توجه کند، نتایج حاصل از حمایت دولت از تولیدکننده، حداقل بعد از یک یا دو برنامهی عمرانی، دیده خواهد شد؛ یعنی اگر دولت بگوید من امسال از تولید حمایت میکنم، شاید نتایج آن در پنج تا ده سال آینده مشاهده شود، ولی حمایت از مصرفکننده در کوتاهمدت امکانپذیر است و بلافاصله نیز جواب میدهد. لذا چون برنامههای عمرانی ما تعریفشده نیستند، دولت میخواهد مشکلات را بهصورت مقطعی حل کند. همین وام 25 میلیون تومانی خرید خودرو، مصداق بارز آن است و نشان میدهد که دولت گاهی اوقات بهصورت مقطعی عمل میکند. اینگونه رفتارها در بلندمدت ناکارایی خودش را نشان خواهد داد. البته اگرچه ممکن است به مصرفکننده توجه شود، شاید این بهمعنای حمایت واقعی از مصرفکننده نباشد؛ چراکه حل مشکلات اقتصادی، آنهم بهصورت ساختاری، بهخصوص حل مسئلهی رکود در بخش مسکن که اخیراً مطرح شده است، حتی با تغییر میزان تسهیلات و نرخ بهرهی بانکی نیز به این سادگیها، امکانپذیر نخواهد بود.
ساختار نظام اقتصادی ما بسیار بیمار است و اصلاح آن به این بستگی دارد که بتوانیم مجدداً یک برنامهی عمرانی بیستوپنجساله را پیریزی کنیم تا بتوان مسیر اقتصادی کشور را بهسمت تولید و نه مصرف، هدایت کرد. البته این جمله بهمعنای عدم حمایت از مصرفکننده نیست، ولی باید تأکید دولت بر حمایت از تولید باشد؛ چراکه حمایت از تولید در نهایت به نفع مصرفکننده خواهد بود.
توجه به اقتصاد مقاومتی
در موضوع اقتصاد مقاومتی، باید پذیرفت که این موضوع صرفاً مربوط به دولت نیست، بلکه به کل نظام و حاکمیت کشور مربوط است. نباید توقع داشته باشیم که دولت وقت، بودجهریزی را بهگونهای انجام دهد که بخواهد اقتصاد مقاومتی را اجرا کند. به نظر میرسد اقتصاد مقاومتی بهمعنی واقعی، تعریفشده نیست. بنابراین هرکسی موضوعی مرتبط با ادبیات اقتصاد مقاومتی را در داخل برنامههای خودش میگنجاند و گمان میکند که در حال اجرای اقتصاد مقاومتی است؛ چراکه مسئول اصلی و اجرایی این 24 بند اقتصاد مقاومتی، دولت نیست یا حداقل فقط دولت نیست. بنابراین اگر مجلس بخواهد نسبت به عدم اجرای اقتصاد مقاومتی به دولت معترض شود، خود مجلس هم در این ماجرا مقصر است. به بیان بهتر، اینطور نیست که بتوان همهی مشکلات را به گردن دولت انداخت، بلکه باید دید آیا مجلس ما اقتصاد مقاومتی را تعریف کرده است؟ یعنی این 24 بند باید تدوین و به قانون تبدیل شوند تا به مرحلهی اجرا درآیند، اما متأسفانه در حال حاضر، اصلاً کسی تعریف مشخصی از این سیاستها ندارد. این سیاستها امروز حالت آرمانی و شعاری پیدا کردهاند.
تأثیر برجام در بودجهی 95
باید اذعان داشت اگر تحریمها حتی بهطور کامل نیز برداشته شوند، ازآنجاکه ساختار اقتصادی ما تولیدمحور نیست، به نظر میرسد تفاوت چندانی با وضعیت فعلی و شرایط تحریم نخواهیم داشت. تنها نکتهی مثبت این است که این شرایط میتواند برای سرمایهگذاری در بخش تولید، ایجاد انگیزه کند. ترغیب سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری، مهمترین نتیجهی پساتحریم برای اقتصاد ایران است. حال نکتهی مهم این است که این سرمایهگذاریها باید در چه بخشی صورت بگیرد: کشاورزی، صنعت یا خدمات. مطمئناً چون سرمایهگذاران ذهنیت مثبتی نسبت به شرایط استراتژیک ایران ندارند، تلاش خواهند کرد تا در بخشهایی که سریعتر اصل و فرع پول و سرمایهشان برمیگردد، سرمایهگذاری کنند تا در صورت وقوع مشکل، بتوانند خیلی سریع از ایران خارج شوند. لذا به نظر میرسد سرمایهگذاری در بخشهای زیربنایی، مانند راهسازی، صنعت و کشاورزی که مورد نیاز کشور است، صورت نمیگیرد و اگر هم چنین اتفاقی بیفتد، قطعاً این سرمایهگذاریها بهصورت ساختاری نخواهند بود. بنابراین دولت باید بودجه و برنامههای عمرانی خود را بهسمت بخشهای زیربنایی و ساختاری هدایت کند و از بخشهایی که مصرف جاری دارند، پرهیز کند. *
نویسنده: دکتر عباسعلی ابونوری: دکترای اقتصاد و رئیس سابق دانشکدهی اقتصاد و حسابداری تهران مرکز
پایگاه تحلیلی تبیینی برهان انتهای متن
http://fna.ir/8T1JJJ
94/12/01 - 03:47
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]
صفحات پیشنهادی
اقتصاد مقاومتی اجرا نمی شود؛ مجلس چقدر مقصر است؟
هر وقت مجلس و دولت زیاد از حد باهم هماهنگ و هم فکر باشند روی بسیاری از مشکلات جاری کشور سرپوش گذاشته و این مشکلات مطرح نمی شود به گزارش گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم بعد از پیروزی انقلاب اسلامی دولت های مختلف از سال 67 پنج برنامه ی توسعه را تدوین کرده اند بخش های عمرانی در ا/تکرار/فرمانده قرارگاه اقتصاد مقاومتی: ریل اقتصاد کشور مناسب اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی نیست
تکرار فرمانده قرارگاه اقتصاد مقاومتی ریل اقتصاد کشور مناسب اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی نیستفرمانده قرارگاه اقتصاد مقاومتی با بیان اینکه ریل اقتصاد کشور مناسب اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی نیست گفت برای رسیدن به اقتصاد مقاومتی افزایش پوشش استانداردسازی باید مورد توجه قرار گیروعده اجرای اقتصاد مقاومتی 2 ساله شد
اقتصاد امروز سیاستهای اقتصادمقاومتی دوساله میشود اما همچنان دستگاههای مسئول به وظایف خود در اجرای این سیاستها عمل نمیکنند که موجب نارضایتی رهبر معظم انقلاب نیز شده است به گزارش جامجم 29 بهمن 92 رهبر معظم انقلاب سیاست های اقتصاد مقاومتی را به دولت ابلاغ کردندفرمانده قرارگاه اقتصاد مقاومتی: ریل اقتصاد کشور مناسب اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی نیست
فرمانده قرارگاه اقتصاد مقاومتی ریل اقتصاد کشور مناسب اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی نیستفرمانده قرارگاه اقتصاد مقاومتی با بیان اینکه ریل اقتصاد کشور مناسب اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی نیست گفت برای رسیدن به اقتصاد مقاومتی افزایش پوشش استانداردسازی باید مورد توجه قرار گیرد به گهیچ کس نمی تواند مانع اجرای اقتصادمقاومتی شود
جهانگیری عنوان کرد هیچ کس نمی تواند مانع اجرای اقتصادمقاومتی شود شناسهٔ خبر 3557859 - دوشنبه ۲۶ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۹ ۵۶ اقتصاد > اقتصاد ایران معاون اول رئیس جمهور تاکید کرد هیچ نهاد یا فردی نمی تواند مانع از اجرای برنامه های مصوب توسط ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی شود به گزارش خباقتصاد مقاومتی تعلیق شد
تراز شقاقی شهری گفت با اتفاقی که میان مجلس و دولت افتاد و نتوانستند برنامه ششم را برای سال بعد تحویل دهند عملا اقتصاد مقاومتی نه تنها در اجرا بلکه بر روی کاغذ هم تعلیق شد به گزارش تراز وحید شقاقی شهری اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی با انتقاد از بی توجهی دولت و مدولت برای اجرای برنامههای توسعه منتظر اجازه مجلس نمینشیند
دولت برای اجرای برنامههای توسعه منتظر اجازه مجلس نمینشیند اقتصاد > اقتصاد کلان - نوبخت دولت اختیارات موسعی دارد و برای اجرای برنامههای خود و پیشبرد برنامههای اقتصادی نیازی به کسب اجازه از مجلس شورای اسلامی ندارد و منتظر اجازه مجلس نمینشیند رییس سازمان مدیریتاجرای طرح های اقتصاد مقاومتی برای پیشگیری از زیان دهی واحد دانشگاهی
سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی واحد کمیجان گفت کاشت محصول زعفران در زمینی به مساحت یک هکتار و کشت دیم گندم در زمین ده هکتاری تحقیقاتی از جمله برنامه های این واحد برای خروج از زیان دهی در سال 95 است به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از سلام کمیجان دکتر مجید حق وردی سرپرسنجات اقتصاد در گِل مانده کشور در اجرای اقتصاد مقاومتی است/ شورای نگهبان وظیفه خود را به خوبی انجام داد
حسن زمانی با بیان اینکه اجرای اقتصاد مقاومتی باعث نجات اقتصاد در گِل مانده کشور خواهد شد اظهار داشت خیلی ها حداقل صلاحیت لازم برای کاندید شدن در انتخابات را هم نداشتند به گزارش تهران نیوز حسن زمانی با بیان اینکه اجرای اقتصاد مقاومتی باعث نجات اقتصاد در گِل مانده کشور خواهد شدمجلس نیازمند نمایندگانی است که در اقتصاد مقاومتی صاحب نظر باشند
اختصاصی پورتال خبری کاشان نماینده ای که فقط مطیع برنامه های دولت باشند نماینده خوبی نیست چرا که نماینده باید شجاع باشد وحرف برای گفتن داشته باشدمدیر حوزه علمیه کاشان گفت نمایندگانی را باید به مجلس فرستاد که در اقتصاد مقاومتی که یک چالش بزرگ کشور است صاحب نظر و صاحب رای باشند-
اقتصادی
پربازدیدترینها