واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: اخلاق انتخاباتي؛ مشاركت اجتماعي
كمكم شمارش معكوس براي برگزاري دهمين دور انتخابات مجلس شوراي اسلامي آغاز ميشود.
نویسنده : محمدرضاهاديلو
كمكم شمارش معكوس براي برگزاري دهمين دور انتخابات مجلس شوراي اسلامي آغاز ميشود. بر همين اساس کمتر از دو هفته دیگر با شروع تبليغات نامزدها، شهر با شور و هيجان خاصي مواجه ميشود كه هر چهار سال يكبار آن را تجربه ميكند. اما در اين ميان و با توجه به تجربيات ساليان قبل، برخي بداخلاقيهاي سياسي و انتخاباتي نه تنها به ميزان مشاركتهاي مردمي ضربه ميزند، بلكه وجهه جمهوري اسلامي را نيز در مجامع بينالمللي خدشهدار ميكند.
هميشه با نزديك شدن به ايام انتخابات و خصوصاً در روزهاي تبليغات نامزدها سخن از اخلاق انتخاباتي بسيار به ميان ميآيد و هواداران كانديداها و رسانهها يكديگر را به دوري از «بداخلاقي سياسي» دعوت ميكنند. با اين حال يكي از رايجترين بيتقواييهاي سياسي كه معمولاً در اين روزها شاهد آن هستيم تخريب و توهين و تهمتهايي است كه بعضاً از يك طرف به طرف ديگر پرتاب ميشود.
بر همين اساس آنچه در گام اول بايد براي كانديداها ملاك قرار گيرد، تعلق خاطر آنها به انقلاب و حفظ منافع ملي كشور است؛ كاري كه ميتواند افزايش مشاركت مردم در عرصههاي مختلف سياسي و اجتماعي را به همراه داشته باشد.
نبايد فراموش كرد كه مردم در لايههاي مياني و پايين جامعه چشم به رفتار و گفتار مسئولان خود دارند و به همين خاطر اعتماد آنان به مسئولان نظام را ميتوان از دلايل و انگيزههاي اصلي مشاركتشان در انتخابات در نظر داشت.
حال با اين اوصاف اگر راه تخريب و توهين به فضاي انتخابات باز شود و كانديداها يا هواداران آنها دست به بداخلاقيهايي در عرصه رقابتهاي انتخاباتي بزنند بيشك اعتماد مردم خدشهدار و در سطحي كلانتر به نظام ضربه وارد ميشود.
در سالهاي گذشته مشاهده شده كه متأسفانه معدودي از كانديداها اخلاق انتخاباتي را رعايت نكرده و براي رسيدن به مقصود از هر وسيلهاي استفاده ميكنند - گويي از منظر اينها هدف وسيله را توجيه ميكند- و با كنار گذاشتن تقوا و اخلاق براي تصاحب صندليهاي مجلس يا نهادهاي ديگر به تخريب و تهمت و شايعهپراكني عليه رقباي انتخاباتي اقدام مينمايند، به طوري كه معدودي از كانديداها از تبليغات پرهزينه و برگزاري مراسم و ميهمانيهاي پرخرج و چند هزار نفري پرهيز نميكنند و براي جمعآوري آرا از مقدسات مردم هم سوءاستفاده ميكنند. اين اتفاقات در شرايطي به وقوع ميپيوندد كه در اهميت و جايگاه انتخابات در كشور همين بس كه امام (ره) سلامت انتخابات را تكليف شرعي و ديني عنوان كردند و لذا رعايت قواعد اخلاقي در ايام رقابتهاي انتخاباتي مهمترين چالش در اين فضا به شمار ميرود.
البته نقش مسئولان نظارتي و اجرايي انتخابات در جلب مشاركت مردم در انتخابات را نبايد ناديده گرفت. مسئولان نظارتي و اجرايي رسالت سنگيني به دوش دارند و بايد ضمن عمل به قانون دقت نظر بيشتري در اجرا و نظارت بر انتخابات داشته باشند.
كوتاه سخن اينكه جمهوري اسلامي نظامي مردمسالار و با محتواي اسلامي است كه طبق قانون اساسي، خود را ملزم به رعايت همه احكام و بايد و نبايدهاي اسلامي ميداند. بنابراين همانگونه كه خط قرمز احكام فقهي را واجبات و محرمات تشكيل ميدهد، بايد و نبايدهاي اخلاقي نيز داراي خط قرمزهايي است كه عبور از آنها صرفاً به معني انجام يك سري كارهاي ناپسند و مكروه تلقي نميشود؛ بلكه به منزله خروج از مرزهاي تقوا و ايمان شناخته ميشود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۵ بهمن ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]