واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: رفع بيكاري و تورم مهمتر است يا خريد هواپيما؟!
با سفر روحاني به كشورهاي ايتاليا و فرانسه پرسشهاي بسياري در اذهان عمومي داخلي مطرح شده است و آن اينكه وعدههاي اقتصادي و معيشتي دولت چه زمان رنگ تحقق به خود ميگيرد
نویسنده : سعيد همتي
«رفع بيكاري و تورم مهمتر است يا خريد هواپيما» اين پرسش بسياري از اقشار جامعه طي روزهاي اخير است.
با سفر روحاني به كشورهاي ايتاليا و فرانسه پرسشهاي بسياري در اذهان عمومي داخلي مطرح شده است و آن اينكه وعدههاي اقتصادي و معيشتي دولت چه زمان رنگ تحقق به خود ميگيرد يا عقد برخي از قراردادها با كشورهاي اروپايي تا چه ميزان ميتواند به تحقق اين وعدهها كمك كند. از جمله اين قراردادها ميتوان به قراردادهايي اشاره كرد كه با هدف خريد هواپيما از شركت ايرباس توسط دولت صورت گرفته و انتظار توأم با ناراحتي جامعه از برزمين ماندن شعارهاي انتخاباتي دولت را وارد فاز جديدي كرد.
از سوي ديگر برخي ديگر از كارشناسان معتقدند پس از سفر اخير كابينه حسن روحاني به فرانسه و ايتاليا، مجموعه قراردادهاي منعقد شده، خلاف شعاري است كه دولت درباره اقتصاد پسابرجام، مطرح كرده بود. آنها بر اين باورند كه شعار « آوردن سرمايه به داخل كشور» عملاً پس از انعقاد قراردادهاي اخير در ايتاليا و فرانسه به محاق رفته چراكه به عقيده كارشناسان دولت يازدهم با تفاهمنامههاي اخير عملاً فرانسه و ايتاليا را از ركود خارج كرده اما در داخل ركود هنوز به قوت خود باقي مانده است. در اين ميان رسانههاي حامي يا روزنامههاي زنجيرهاي تلاش ميكنند با برجسته كردن انعقاد قرارداد خريد هواپيما توسط آخوندي وزير راه آن را يك اتفاق مهم و مشكلگشا توصيف كرده و از دستاوردهاي دولت يازدهم عنوان كنند.
هفته نامه «صدا» ارگان رسمي حزب كارگزاران با درج تيتر «شاهكار هوانوردي در هواي ايران»تلاش كرده با تعريف و تمجيد اقدامات دولت، اين خريد را شاهكار! اقتصاد و اقدامي گرهگشا عنوان كند، «تجارت فردا»هم با انتخاب تيتر «شكار ايرباس»خريد ايرباس A380را بينظير توصيف كرده است.
ديگر رسانههاي تجديدنظرطلب هم با حمله به منتقدان داخلي دولت خريد هواپيما را اقدامي قابل تحسين برشمردند، يكي از سايتهاي وابسته به جريان تجديدنظرطلب هم با درج عبارت «دلواپسان آشفتهاند؛ لَجواپسان آشفتهاند»، ناراحتي سهامداران داخلي «امارات، قطر و تركيه» از خريد هواپيما براي «ايران اير؟!»، نوشت: «در اين ميان، آنچه باعث شگفتي و تلخكامي است، اين است كه عدهاي در داخل، به جاي آنكه از برنامه دولت براي تصاحب سهم ايران از آسمان خوشحال شوند و از آن به عنوان يك «اقدام ملي»حمايت كنند، جنجال به راه انداختهاند كه چرا پول نفت را براي خريد هواپيما خرج ميكنيد؟ يا صدا و سيما با طراحي نظرسنجيهاي خاص كه در آن، اولويتهايي مانند درمان نيز گنجانده شده است، ميكوشد اين گونه القا كند كه دولت كار درمان را رها كرده و با پولهاي آزاد شده ايران براي ثروتمندان هواپيما خريده است.»
در اين ميان فرهاد پرورش مديرعامل هواپيمايي جمهوري اسلامي ايران با ذوقزدگي از تخفيف ايرباس براي فروش هواپيما به ايران خبر داده و بيان ميكند: ايرباس و بانكهاي اروپايي براي تأمين فاينانس اين خريد تعهد دادهاند. تمام اينها درحالي است كه برخي از اين رسانهها، قبل از انعقاد قرارداد بين ايران و شركت هواپيمايي فرانسه استفاده از هواپيماهاي اين شركت را مقرون به صرفه ندانسته و خريد آن را توأم با ضرر براي طرف ايراني عنوان كردهاند. اين مسئله رسماً در برخي از روزنامههاي تجديدنظرطلب هم به چاپ رسيد.
دنياي اقتصاد قبل از اين بااشاره به امضاي قرارداد خريد 118 هواپيماي ايرباس و قرارگرفتن هواپيماي «A 380 » در ليست هواپيماهاي خريداريشده تأكيد كرده بود، «در سال 2015 هواپيماي «A 380 » سفارش خريد نداشته است. دليل آن نيز به ميزان مصرف سوخت اين هواپيما و عدم توجيه اقتصادي به دليل ظرفيت بالاي اين هواپيما برميگردد چراكه تكميل اين ظرفيت دشوار است. از سويي بايد زيرساختهاي فرودگاهي براي ورود اين هواپيماي غولپيكر وجود داشته باشد.»
حتي بلومبرگ نيز به مقرون به صرفه نبودن خريد اين هواپيما توسط جمهوري اسلامي ايران اذعان و تأكيد ميكند: در حالي كه خط توليد هواپيماهاي سوپرجامبوي «A ۳۸۰»ايرباس به دليل فقدان مشتري رو به تعطيلي ميرفت، با سفارش ايران براي خريد ۱۲ فروند از اين هواپيماها جان تازهاي به اين خط دميده خواهد شد. توافق غيرمنتظره ايران براي خريد هواپيماهاي «A 380»گروه ايرباس دومين قرارداد جديد اين شركت براي فروش سوپرجامبوهايش طي سه هفته اخير است و به اين شركت هواپيماسازي كمك خواهد كرد تا فعلاً مشكلات خط توليد اين محصول خود را حل كند. اين در حالي است كه طي سه سال گذشته ايرباس حتي نتوانسته بود يك ايرلاين جديد براي فروش اين محصولش بيابد. سفر رئيسجمهوري ايران به فرانسه، خريد چهار مدل هواپيماي ايرباس را براي ايران به دنبال داشت.
بازار ايران؛ راه فرار بحران كشورهاي اروپايي
بعد از 23 تير – روز توافق بر سر متن برجام- بسياري از مقامات رسمي و شركتهاي اروپايي راهي تهران شده و خواهان همكارهاي مشترك با طرف ايراني شدند كه از ميان آن ميتوان به سفر هيئتهاي تجاري و اقتصادي كشور آلمان و فرانسه اشاره كرد.
تعليق برخي از تحريمها در واقع فرصتي را مهيا ساخت تا برخي از كشورهاي غربي كه به واسطه تحريمها بازار مصرف و صادرات خود را از دست داده بودند، بار ديگر عزم بازارهاي ايران را كنند تا بلكه از فضاي ركود و رخوت بر اقتصاد خود رهايي پيدا كنند.
كشورهاي اروپايي راه فرار از بحران اقتصادي خود را تنظيم و انعقاد قرارداد با تهران ديدهاند و در همين جهت گام برداشتهاند تا به اين وسيله محصولات انبار شده خود را وارد كشور كرده و از چنين وضعيتي ولو به صورت موقت خارج شوند، به همين جهت خريد هواپيما را بايد گامي از پروژه خارج كردن كالا و محصولات انبار شده غربيها در بازار كشورمان قلمداد كرد. اين در حالي است كه دولتيها پس از آغاز اجراي برجام با ذوقزدگي از چنين موضوعي ياد كرده و به مردم وعده ميدهند با خريد هواپيماي نوی آنها سفرهاي ايمن و راحتي را انجام خواهند داد و اين در حالي است كه چنين موضوعي دغدغه بخش ناچيزي از جامعه ايراني است.
فرهاد پرورش مديرعامل شركت هواپيمايي جمهوري اسلامي درباره جزئيات خريد هواپيماهاي ايرباس گفت: خوشبختانه با اجراي برجام و سفري كه دكتر روحاني رئيسجمهور كشورمان به فرانسه داشتند، هماهنگيهاي لازم در جهت انعقاد قرارداد براي خريد هواپيما در اين سفر نيز صورت گرفته بود كه موفقيت در اين سفر حاصل شد و تفاهمنامه اوليه جهت خريد هواپيماهاي نو براي شركت هواپيمايي حامل پرچم جمهوري اسلامي ايران(هما) از شركت هواپيماساز ايرباس به امضا رسيد. اين در حالي است كه پس از سفر روحاني به ايتاليا نيز قراردادهاي گوناگون اقتصادي با اين كشور بسته ميشود تا شايد ايران بتواند مرهم دردي براي اقتصاد بيمار اروپا باشد. کشور ايتاليا بعد از يونان ورشكستهترين كشور اروپاست و بيشترين ركود را در ميان كشورهايي اروپايي دارد، ایتالیاییها با امضاي قراردادهاي اقتصادي با كشورمان اميدوارند بتوانند بخش اعظمي از مشكلات اقتصادي كشورشان را حل كنند.
چنين تفاهمنامههاي اقتصادي كه در واقع روح بخشي به بازار مرده اروپا بود، در شرايطي منعقد شد كه حسن روحاني 29 دي ماه در همايش اجراي برجام با بيان اينكه امروز بزرگترين مشكل كشور بيكاري، ركود و نبود رونق اقتصادي است، در خصوص مشكلات اقتصادي كشور گفت: كشور ما با خيلي از مشكلات ساختاري اقتصادي روبهرو است و من در نطق بودجه به برخي از آنان در مجلس شوراي اسلامي اشاره كردم كه ما در پنج سال پيش رو بايد چه كنيم تا از اين مشكلات عبور كنيم.
به گزارش دانا، با توجه به اظهارات رئيسجمهور و وزرا در خصوص وضعيت ركود در كشور اين سؤال به وجود ميآيد كه آيا نياز امروز مردم امضاي قرارداد با شركتهاي پژو و ايرباس است؟
اين سؤالي است كه نظرسنجي برنامه اقتصادي پايش به نحوي ديگر از مخاطبان خود پرسيده است.
در سؤال نظرسنجي برنامه پايش آمده است: به نظر شما منابع ارزي آزاد شده از تحريم بهتر است صرف كدام نياز كشور شود؟
1 - تجهيز بيمارستانها
2 - تجهيز مدارس
3 - گسترش راهآهن
4 - خريد هواپيما
5 - ساير نيازهاي كشور
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۷ بهمن ۱۳۹۴ - ۲۱:۰۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]